Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

U ZEMUNIKU PROSLAVLJEN BILOSNIĆEV JUBILEJ Tradicionalna multimedijalna manifestacija „Odisej pod murvom“ održana 13. put za redom

Objavljeno

-

Tradicionalna multimedijalna manifestacija „Odisej pod murvom“ i ove je godine održana u Bilosnića dvorima u Zemuniku Donjem, a bila je posvećena stotoj godišnjici rođenja Šimice Seke Bilosnić, majke Tomislava Marijana Bilosnića, kao i njegovom jubileju – 75 godišnjici života i 55 godina umjetničkog djela i rada. Manifestacija se održavala od nedjelje 7. kolovoza do blagdana Velike gospe 15. kolovoza 2022. godine, rođendana majke T. M. Bilosnića, koji je i pokrenuo i osmislio manifestaciju, koja je ove godine održana po 13-ti put, pred zemunički blagdan Kraljice Mira i Dan općine Zemunik.

Na prvoj večeri manifestacije „Odisej pod murvom“, u nedjelju 7. kolovoza u Zemuniku su pod krilaticom „Plete se Loretanska mriža“ gostovali hodočasnici iz mađarskog djela Gradišća, koji su se našli na četverodnevnom kružnom putovanju po Hrvatskoj, povezujući ljude, mjesta i događaje. Dr. Franjo Pajrić, predsjednik Udruge Hrvati iz mađarskog mjesta Koljnof i Čakavske katedre Šopron, naglašavajući da ova loretanska priča slijedi istraživanja dr. Igora Šipića, govorio i o ovogodišnjoj proslavi 250. godišnjice barokne crkve Loretanske gospe u Koljnofu, čime je i nadahnuto ovo putovanje mađarskih hodočasnika, koji su na svom putovanju posjetili Mariju Bistricu, Trsat, Krasno, Kosinj i Grebašticu, gdje su sudjelovali na posvećenju križa na mjestu stare srušene Marijine crkve.

Prigodom gostovanja hodočasnika iz mađarskog dijela Gradišća, Bilosnić je u Galeriji „Sveta Katarina Aleksandrijska“ i u dvorima pod murvom otvorio izložbu umjetničkih fotografija „Skriveno kameno blago“, te predstavio svoja izdanja iz serijala „Troja, mit i zbilja na zadarskom području“, te knjige iz biblioteke „Kroz Ravne kotare i Bukovicu“. Kao zasebno izdanje predstavljena je Bilosnićeva knjiga „Oda zemuničkom kulturnom pejzažu“, izišla ove godine na hrvatskom i engleskom jeziku.

Druga večer manifestacije „Odisej pod murvom“ pod nazivom „Majčina stota godišnjica“ održana je pred mnogobrojnim uzvanicima, u nedjelju 14. kolovoza, a na njoj su uz domaćina Tomislava Marijana Bilosnića, književnika i slikara, sudjelovali pjesnik i glazbenik Josip Čenić voditelj „Dubrovačkih kavaljera“ (Beč), pjesnik i glazbenik Mijo Bijuklič (Beč), te pjesnici Ante Tičić i Franko Sorić (Zadar), kao i Nikola Marinović voditelj klape „Koporan“ iz Poličnika.

Ovom prigodom predstavljena su ovogodišnja Bilosnićeva izdanja: zbirka pjesama „Molitva svetom Franji“ tiskana na dvadeset i pet jezika i pet pisama svijeta, poema „Vrtni patuljak“, „Spomenica 2020.“, „Spomenica 2021.“, zbirka pjesama „La Havana blues“ na rumunjskom, španjolskom i engleskom jeziku objavljena u Rumunjskoj, knjiga putopisa „Put u Havanu“, zbirka pjesama „Vidio sam Borgesove oči“, esejistički putopis „Oda zemuničkom kulturnom pejzažu“ objavljen na hrvatskom i engleskom jeziku, kao što su najavljena i predstavljena i Bilosnićeva izdanja koja će se u javnosti pojaviti do kraja ove godine. Riječ je o zbirci pjesama na makedonskom jeziku „Don Quijote na Petoj aveniji“ i istoimenoj zbirci na albanskom i engleskom jeziku, te zbirci pjesama „Od jantara i od sunca“ i knjizi ogleda i zapisa „Moj Zadar“.

Posebno su predstavljena izdanja posvećena Bilosnićevu jubileju, kao što je zasebno izdanje „Panosnkog ljetopisa“ iz Austrije i knjiga „Tigar među koricama knjige“ izišle u Rumunjskoj, djela u kojima o Bilosniću uz hrvatske pjesnike i kritičare pišu i pjesnici i kritičari iz Španjolske, Portorika, Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Meksika, Rumunjske, Venezuele, Austrije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, i drugih zemalja.

Uz predstavljanje novoizišle zbirke pjesama Mije Bijuklića „Kiše spokoja“ ilustriranu prilozima slavonskih majstora umjetničke fotografije izvedeno je i nekoliko Bijuklićevih skladbi, kao skladbe iz opusa Josipa Čenića. Isto tako u pjesničkom se izražaju prisjetilo i Tina Ujevića, Vesne Parun i Arsena Dedića. Krasnoslovili su posebno i Ante Tičić, Franko Sorić i Nikola Marinović, govoreći svoje stihove, kao što su kazali i prigodnu riječ o T. M. Bilosniću koji je na ovogodišnjoj manifestaciji „Odisej pod murvom“ proslavio svoj jubilej.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

U ZAGRLJAJ / Večer pripovijedanja u zadarskoj udruzi slijepih

Objavljeno

-

By

Mirjana Mrkela zove vas U ZAGRLJAJ!

17. svibnja u 18 h dođite u zadarsku udrugu slijepih!

https://www.auto-karta-hrvatske.com/zadar/poljana-pozarisce/1

U zagrljaj priča povest će vas majstorice pripovijedanja Jadranka Dunatov, Sanja Grgina i Željana Buljat.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

STUDENTSKI PROJEKT / U Gradskoj knjižnici Zadar “Sajam mogućnosti”

Objavljeno

-

By

U petak, 17. svibnja 2024., u Gradskoj knjižnici Zadar, od 13 do 18 sati, održava se Sajam mogućnosti – događaj nastao u sklopu studentskog projekta koji okuplja udruge mladih s područja Zadra.

Cilj događaja je predstaviti udruge srednjoškolcima, studentima i svim zainteresiranima te im pokazati kako mogu realizirati svoje ideje kroz volonterstvo i prakse. 

U sklopu događaja održat će se panel rasprava udruga te niz radionica, a prijave za radionice vrše se putem poveznice: https://forms.gle/eNxNrFubeDenqZHo7

Za sve sudionike osigurana je besplatna kava, a tu su i različite nagrade za one koji posjete štandove udruga. 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Oblačno sa sunčanim razdobljima. Za četvrtak najavljeni obilni pljuskovi

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, ujutro mjestimice u unutrašnjosti magla. Ponegdje kiša i grmljavina, u prvom dijelu dana uglavnom na Jadranu i u krajevima uz njega, a poslijepodne i u središnjim predjelima. Navečer mjestimice na Jadranu može biti izraženijih pljuskova. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i istočni, na Jadranu jugo, ponegdje i jako. Najviša dnevna temperatura većinom od 18 do 23 °C.

U četvrtak promjenjivo oblačno s mjestimičnom kišom, a uglavnom su navečer lokalno mogući izraženiji i obilniji pljuskovi s grmljavinom. U Dalmaciji će biti najviše sunčanih razdoblja, a past će i najmanje kiše. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i istočni, na istoku na udare i jak. Na Jadranu umjereno do jako jugo, ponegdje i olujno. Najniža jutarnja temperatura zraka od 10 do 14, na Jadranu između 15 i 19 °C. Najviša dnevna većinom od 20 do 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima te nestabilno. Mjestimična kiša bit će češća u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, a posebice su u četvrtak navečer i u noći na petak mogući izraženiji i lokalno obilniji pljuskovi praćeni grmljavinom. U subotu sunčanije uz rijetku oborinu. Vjetar na kopnu slab do umjeren jugoistočni i istočni, na istoku na udare i jak, od petka jugozapadni. Na Jadranu će puhati umjereno do jako jugo, ponegdje i olujno, u petak u postupnom slabljenju i okretanju na jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu