Connect with us

magazin

Najbolji recept za krafne: Usvojite ova četiri ključna savjeta i uspjet će vam svaki put

Objavljeno

-

foto: Pixabay

Iako izrada krafni nekima djeluje komplicirano, uz nekoliko savjeta i dobar recept, to ne mora biti tako. Kod izrade krafni je najvažnije da se tijesto dva puta diže, da u prostoriji bude dovoljno toplo te da ulje za prženje bude optimalne temperature.

Veljača je mjesec u kojemu su krafne jedna od najpopularnijih poslastica upravo zbog fašnika koji nam se bliži. Njihova priprema možda na prvu djeluje komplicirano, ali ako pratite ispravan recept i određene savjete, krafne ćete napraviti kao pravi profesionalci.

Kako biste svoje ukućane i sebe počastili mekim i sočnim domaćim krafnama, u nastavku vam donosimo najbolji recept za krafne i dodatne savjete koji vam mogu olakšati izradu.

Najbolji recept za domaće krafne

Sastojci:

– 430 g glatkog brašna

– 240 ml mlijeka

– 60 g maslaca

– 3 velika žumanjka

– 2,5 žličice suhog kvasca

– 3 žlice vode (1 za aktivaciju kvasca)

– 3 žličice šećera (1 za aktivaciju kvasca)

– prstohvat soli

– 1 l ulja za pečenje

Priprema:

Za početak, aktivirajte kvasac tako što ćete ga pomiješati s jednom žlicom vode i jednom žličicom šećera. Ovu mješavinu poklopite i ostavite na toplom između pet i 10 minuta, odnosno dok se kvasac ne počne pjeniti.

Nakon toga, sve preostale sastojke ubacite u jednu posudu, dodajte kvasac i miksajte mikserom na koji ste stavili nastavke za dizana tijesta. Sve miksajte otprilike dvije minute na najmanjoj brzini pa povećajte brzinu i miksajte još 15 do 20 minuta ili dok tijesto ne postane ljepljivo na dodir.

Izvadite tijesto iz miksera pa ga još samo kratko mijesite rukama dok ne postane glatko. Ovdje je važno pripaziti da ne mijesite tijesto previše jer će krafne onda biti zbijene. Tijesto stavite u prethodno namašćenu posudu, prekrijte krpom i stavite na toplo mjesto da se diže između jednog i dva sata, odnosno dok mu se volumen ne udvostruči. Potom tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu na kojoj ćete izrezivati krafne i razvaljajte ga na jedan centimetar debljine. S čašom ili okruglim kalupom izrežite što je više krafni moguće dok ne potrošite tijesto.

Izrezane krafne posložite jednu do druge, pokrijte krpom i ostavite ih da se dižu još 45 minuta do sat vremena ili dok se ne udvostruče. Kada su se krafne udvostručile, možete ih pržiti. Ulje dobro zagrijte (to ćete znati ako u ulje stavite dršku od kuhače i oko nje se počnu stvarati mjehurići) u velikoj posudi pa stavite tri ili četiri krafne i pržite ih otprilike jednu ili dvije minute sa svake strane, odnosno dok ne postanu zlaćane.

Čim krafne poprime zlaćanu boju, izvadite ih iz ulja i stavite na papirnati ubrus kako bi se ohladile. Kada se krafne ohlade, možete ih puniti nadjevom po želji, posipati mljevenim šećerom ili uvaljati u kristalni šećer.

Dodatni savjeti za izradu odličnih krafni

S obzirom na to da je, tijekom izrade krafni, ponekad lako pogriješiti i dobiti rezultat s kojim na kraju niste zadovoljni, primijenite i ovih nekoliko savjeta:

1. Ako suhi kvasac koji ćete upotrijebiti niste tek kupili već stoji neko vrijeme, pripazite na njegov rok trajanja jer bi se moglo dogoditi da se stari kvasac više ne može aktivirati. To bi rezultiralo tijestom koje ne može narasti i krafne vam ne bi uspjele.

2. Pripazite na temperaturu prostorije. Tijesto će se brže dizati u toploj prostoriji.

3. Nemojte dodavati više brašna nego što je navedeno u receptu iako tijesto možda djeluje ljepljivo. Ako vam je tijesto ljepljivo, samo ga nastavite mijesiti kako bi razradili gluten.

4. Pazite i na temperaturu ulja: ako nije dovoljno zagrijano, krafne će upiti previše masnoće, a ako je previše zagrijano, krafne će brzo zagorjeti.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

FOTOGALERIJA / Subotnja špica

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

magazin

Gdje biste završili da u Zagrebu krenete kopati rupu na drugu stranu Zemlje?

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Može li se izbušiti rupa kroz središte Zemlje? Koliko bi trajalo?

Pobornici teorije da je Zemlja ravna ploča tvrde da je to istina jer još nitko nije izbušio površinu dublje od 12 kilometara.

Nebrojeno puta je dokazana činjenica da je naš planet okrugao. U teoriji, može se izbušiti na bilo kojem mjestu na površini bušenjem kroz središte i gledanjem s druge strane.

Te točke na površini nazivamo antipodima. Ime dolazi iz starogrčkog i sastoji se od riječi (anti/suprotno) i (podes/stopalo), tj. ono što je nasuprot stopalima. Teoretski bi se takva rupa mogla izbušiti i u Zagrebu, no u stvarnosti je takva akcija trenutno nemoguća.

Koliko bi nam trebalo?

Nitko nikada nije bušio Zemljinu površinu dublje od 12 kilometara. Trenutno je najdublja bušotina na poluotoku Kola u sjeverozapadnoj Rusiji, sa 12.262 metra , najdublja rupa koju je napravio čovjek na svijetu. Bušili su ju 19 godina.

Prosječni promjer našeg planeta je 6.317 kilometara. Prosjek jer Zemlja nije savršena kugla. Računamo li da su za nešto više od 12 kilometara potrošili gotovo 20 godina, istim tempom trebalo bi oko 10.530 godina da prijeđu 6.317 kilometara. Dakle, predugo da bismo provjerili gdje smo izašli s druge strane.

Još jedan razlog zašto bi bušenje takve rupe zapravo bilo nemoguće je to što biste morali bušiti središte našeg planeta. Danas znamo da je površina na kojoj stojimo samo gornji sloj vrlo tankog sloja koji pluta na tankom i vrlo vrućem sloju koji prema unutrašnjosti postaje sve topliji i fluidniji.

Temperatura u unutarnjoj jezgri Zemlje iznosi oko 5.200 stupnjeva, a tlak gotovo 3,6 milijuna atmosfera. Niti jedan trenutno poznati alat, a kamoli čovjek, ne može preživjeti takve uvjete.

Što kada bismo uspjeli?

Gotovo bi sigurno umrli pokušavajući. Antipod Zagreba leži nekoliko kilometara duboko ispod površine Tihog oceana, na geografskim koordinatama 165°29’42” istočne geografske dužine i 46°3’36” južne geografske širine.

Najbliže kopno, otočje Chatnam, koje pripada Novom Zelandu, udaljeno je 1.011 kilometara od ove točke, prema web stranici Antipodes Finder . Arhipelag se sastoji od 10-ak otoka u radijusu od oko 60 kilometara, na kojima živi nešto više od 700 ljudi, a najveće naselje se zove Waitangi.

Položaj antipoda Zagreba (crvena oznaka) prikazan je na slici ispod. Antipodi su označeni narančastim znakom, a Waitangi ljubičastim znakom.

Geodatos.net

Waitangi je od Zagreba udaljen 19.000 kilometara, a let traje 21 sat, stoji na stranici. Budući da je antipod točno na drugoj strani Zemlje, vremenska razlika bi trebala biti 12 sati. Antipod je, u smislu vremena, ispred nas.

 
Nastavi čitati

magazin

VIDEO / Lucija Marcelić & Pink Noise obradili hit grupe Denis & Denis

Objavljeno

-

By

Fotografije: Dinko Čvorić - Doringo

Zadarska pop-rock ekipa predstavlja novi singl “Program tvog kompjutera”, obradu legendarnog hita grupe Denis & Denis koja oduševi publiku na svakom njihovom nastupu

Nakon sjajnog prvijenca “Nešto je čudno među nama” te singla “Bez obzira na sve” predstavljenog na zagrebačkom i zadarskom koncertu, Lucija Marcelić & Pink Noise donose svima znani hit u novom ruhu.

Od nekud se treba krenuti, a ovi su Zadrani svoje prve korake kao grupa krenuli coverima poznatih pjesama na svojim svirkama. Posebna bi atmosfera nastala kada bi izvodili “Program tvog kompjutera”. Sada, nakon što su krenuli sa svojim vlastitim pjesmama, žele odati počast i ovoj pjesmi osvježenoj novim aranžmanom.

“Naš treći singl je obrada legendarnog hita ‘Program tvog kompjutera’. Ova pjesma je nama jako draga srcu, a priča kreće još prije par godina prije nego što smo uopće krenuli s autorskim radom”, pojašnjava Lucija i dodaje, “Tada smo bili isključivo cover band i upravo ova pjesma je na brojnim nastupima imala posebnu energiju. Upravo povezanost s publikom kroz ovu pjesmu je ostavila velik utisak na nas. Pjesmu smo svirali u našem aranžmanu koji je više bio oslonjen na gitare budući da smo jednu cijelu ljetnu sezonu ostali bez klavijaturista. Tada smo se morali snaći, a moj brat, gitarist banda je odsvirao temu na gitari i to je tako dobro zazvučalo. Energija na nastupima je i dalje bila neopisiva. Tako nekako je ova pjesma i dalje nama ostala posebna i bliska srcu, a tako je nastao i naš aranžman za ovu pjesmu.”

Lucija Marcelić & Pink Noise pokazali su svoj glazbeni potencijal, a upravo je on potakao i Nenu Belana na suradnju koja se nastavlja i na ovom singlu. On je, kako Lucija kaže, stavio mašnicu i na ovu glazbenu priču.

Dakle, evo već treća u nizu suradnja mog omiljenog mladog zadarskog benda Lucija Marcelić & Pink Noise i moje malenkosti. Osvojili su me svojim glazbenim pop-rock izričajem, poprilično rijetkim u današnje vrijeme – meni se upravo to baš jako sviđa“, poručio je Neno Belan koji obožava “Program tvog kompjutera” grupe Denis & Denis, a i o ovoj obradi ima samo riječi hvale. 

“Ono što mi se posebno dopalo kod ove njihove verzije je to da su joj udahnuli novi život, na način da su napravili novi, bravurozni, atraktivan pop-rock aranžman koji jednostavno jako ide uz tu pjesmu, i evo, ja sam s zadovoljstvom odradio glazbenu produkciju, svoj dio posla u ovoj priči”, dodao je Belan.

Novi singl prati i izlazak spota koji će sve odvesti u budućnost. Za režiju, kameru i montažu zaslužan je Dinko Čvorić – Doringo.

Spot za ‘Program tvog kompjutera’ se definitivno razlikuje od spotova za prva dva singla. Povjerenje smo dali Dinku Čvorić Doringu koji je posao odradio fenomenalno, mi smo jako zadovoljni, a iskustvo je bilo novo i zabavno“, poručio je Pink Noise i pozvao sve da bace oko na novu pjesmu i spot.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu