Connect with us

magazin

IZMJENA PROGRAMA ZBOG KIŠE / Karnevalski program u subotu uz jutarnji dječji program, a navečer Silent Party u Gradskoj loži

Objavljeno

-

Uslijed nepovoljne vremenske prognoze za subotu, otkazuje se najavljeni koncert  na Narodnom trgu grupe Swingers & Elvis Presley, no zabava pod maskama će se zato odvijati prema planiranom slijedu tijekom jutra na Narodnom trgu uz dječji program i navečer u Gradskoj loži uz Silent Party. Bit će to ujedno i završni ovogodišnji događaj manifestacije Karnevalsko vrime u organizaciji Turističke zajednice grada Zadra.

U subotu, 10. veljače od 21 sat posjetitelji će imati priliku slušati tri DJ-a u Gradskoj loži na Narodnom trgu. Silent Party je party s bežičnim slušalicama, kombinacija zabave i socijalnog eksperimenta. Promotor tuluma sa slušalicama u Hrvatskoj, Miro Maslać, zadužen za koordinaciju subotnje večeri objasnio je što posjetitelji mogu očekivati:

– Ideja je već prilično stara i prisutna je kod nas više od desetljeća. Najviše se povezuje s elektroničkom glazbom, ali činjenica je da se oprema može koristiti za bilo kakvu projekciju zvuka bez žanrovskog ograničenja. Nastupit će DJ Meshi koji će puštati house, DJ Rkoma s repertoarom glazbe iz 70-ih, 80-ih i 90-ih te DJ Double D, koji će se orijentirati na domaću glazbu, kazao je Maslać i objasnio da će posjetitelji pri dolasku na event dobiti bežične slušalice koje omogućavaju potpunu slobodu pokreta.

Slušalice omogućavaju prijem tri različite frekvencije. Koji će kanal i vrstu glazbe slušati, korisnik bira individualno. Ujedno, svatko sebi može prilagoditi glasnoću zvuka i na taj način birati želi li apsolutnu predaju glazbi ili neometanu komunikaciju s drugim osobama. Pritom slušalice svijetle u tri različite boje te se na taj način stvara komunikacija istomišljenika, jer u gužvi možete pronaći nekoga tko je baš od vašeg đira.

– Istovremeno će se puštati sva tri glazbena žanra. Moram napomenuti da se nitko nikada ne zadrži samo na jednom kanalu, nego se uvijek prebacuje i događa se interakcija među ljudima, stalno dolaze jedan do drugoga i sugeriraju na koji kanal prebaciti, rekao je Maslać koji se prisjetio i prošlogodišnjeg Silent Partyja na KvartArtu na kojeg je publika sjajno reagirala.

Tijekom subotnje večeri slijede finalni izbor za najbolje maske i dodjela druge polovice nagrada od strane partnera koji su se ove godine odazvali u velikom broju kako bi uveličali manifestaciju, na čemu im od srca zahvaljujemo: večera za četiri osobe u restoranu Bruschetta; cocktail za četiri osobe u Colonna Bar & Caffe; noćenje za Valentinovo za dvoje u hotelu Miramare; četiri ulaznice za koncert Jelene Rozge u ŠC Višnjik; dnevna ulaznica za spa zonu s bazenom u Wellness&Spa Marea u hotelu Pinija uz 15% popusta na sve tretmane i masaže; obrok za dvoje u restoranu Lanterna u hotelu Pinija u Petrčanima; pršut kojeg donira Piazza Catering; dvije ulaznice za Circus Maximus festival u Noa Beach Club na Zrču te obrok u Burger House Papica!

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

FOTOGALERIJA / Subotnja špica

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

magazin

Gdje biste završili da u Zagrebu krenete kopati rupu na drugu stranu Zemlje?

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Može li se izbušiti rupa kroz središte Zemlje? Koliko bi trajalo?

Pobornici teorije da je Zemlja ravna ploča tvrde da je to istina jer još nitko nije izbušio površinu dublje od 12 kilometara.

Nebrojeno puta je dokazana činjenica da je naš planet okrugao. U teoriji, može se izbušiti na bilo kojem mjestu na površini bušenjem kroz središte i gledanjem s druge strane.

Te točke na površini nazivamo antipodima. Ime dolazi iz starogrčkog i sastoji se od riječi (anti/suprotno) i (podes/stopalo), tj. ono što je nasuprot stopalima. Teoretski bi se takva rupa mogla izbušiti i u Zagrebu, no u stvarnosti je takva akcija trenutno nemoguća.

Koliko bi nam trebalo?

Nitko nikada nije bušio Zemljinu površinu dublje od 12 kilometara. Trenutno je najdublja bušotina na poluotoku Kola u sjeverozapadnoj Rusiji, sa 12.262 metra , najdublja rupa koju je napravio čovjek na svijetu. Bušili su ju 19 godina.

Prosječni promjer našeg planeta je 6.317 kilometara. Prosjek jer Zemlja nije savršena kugla. Računamo li da su za nešto više od 12 kilometara potrošili gotovo 20 godina, istim tempom trebalo bi oko 10.530 godina da prijeđu 6.317 kilometara. Dakle, predugo da bismo provjerili gdje smo izašli s druge strane.

Još jedan razlog zašto bi bušenje takve rupe zapravo bilo nemoguće je to što biste morali bušiti središte našeg planeta. Danas znamo da je površina na kojoj stojimo samo gornji sloj vrlo tankog sloja koji pluta na tankom i vrlo vrućem sloju koji prema unutrašnjosti postaje sve topliji i fluidniji.

Temperatura u unutarnjoj jezgri Zemlje iznosi oko 5.200 stupnjeva, a tlak gotovo 3,6 milijuna atmosfera. Niti jedan trenutno poznati alat, a kamoli čovjek, ne može preživjeti takve uvjete.

Što kada bismo uspjeli?

Gotovo bi sigurno umrli pokušavajući. Antipod Zagreba leži nekoliko kilometara duboko ispod površine Tihog oceana, na geografskim koordinatama 165°29’42” istočne geografske dužine i 46°3’36” južne geografske širine.

Najbliže kopno, otočje Chatnam, koje pripada Novom Zelandu, udaljeno je 1.011 kilometara od ove točke, prema web stranici Antipodes Finder . Arhipelag se sastoji od 10-ak otoka u radijusu od oko 60 kilometara, na kojima živi nešto više od 700 ljudi, a najveće naselje se zove Waitangi.

Položaj antipoda Zagreba (crvena oznaka) prikazan je na slici ispod. Antipodi su označeni narančastim znakom, a Waitangi ljubičastim znakom.

Geodatos.net

Waitangi je od Zagreba udaljen 19.000 kilometara, a let traje 21 sat, stoji na stranici. Budući da je antipod točno na drugoj strani Zemlje, vremenska razlika bi trebala biti 12 sati. Antipod je, u smislu vremena, ispred nas.

 
Nastavi čitati

magazin

VIDEO / Lucija Marcelić & Pink Noise obradili hit grupe Denis & Denis

Objavljeno

-

By

Fotografije: Dinko Čvorić - Doringo

Zadarska pop-rock ekipa predstavlja novi singl “Program tvog kompjutera”, obradu legendarnog hita grupe Denis & Denis koja oduševi publiku na svakom njihovom nastupu

Nakon sjajnog prvijenca “Nešto je čudno među nama” te singla “Bez obzira na sve” predstavljenog na zagrebačkom i zadarskom koncertu, Lucija Marcelić & Pink Noise donose svima znani hit u novom ruhu.

Od nekud se treba krenuti, a ovi su Zadrani svoje prve korake kao grupa krenuli coverima poznatih pjesama na svojim svirkama. Posebna bi atmosfera nastala kada bi izvodili “Program tvog kompjutera”. Sada, nakon što su krenuli sa svojim vlastitim pjesmama, žele odati počast i ovoj pjesmi osvježenoj novim aranžmanom.

“Naš treći singl je obrada legendarnog hita ‘Program tvog kompjutera’. Ova pjesma je nama jako draga srcu, a priča kreće još prije par godina prije nego što smo uopće krenuli s autorskim radom”, pojašnjava Lucija i dodaje, “Tada smo bili isključivo cover band i upravo ova pjesma je na brojnim nastupima imala posebnu energiju. Upravo povezanost s publikom kroz ovu pjesmu je ostavila velik utisak na nas. Pjesmu smo svirali u našem aranžmanu koji je više bio oslonjen na gitare budući da smo jednu cijelu ljetnu sezonu ostali bez klavijaturista. Tada smo se morali snaći, a moj brat, gitarist banda je odsvirao temu na gitari i to je tako dobro zazvučalo. Energija na nastupima je i dalje bila neopisiva. Tako nekako je ova pjesma i dalje nama ostala posebna i bliska srcu, a tako je nastao i naš aranžman za ovu pjesmu.”

Lucija Marcelić & Pink Noise pokazali su svoj glazbeni potencijal, a upravo je on potakao i Nenu Belana na suradnju koja se nastavlja i na ovom singlu. On je, kako Lucija kaže, stavio mašnicu i na ovu glazbenu priču.

Dakle, evo već treća u nizu suradnja mog omiljenog mladog zadarskog benda Lucija Marcelić & Pink Noise i moje malenkosti. Osvojili su me svojim glazbenim pop-rock izričajem, poprilično rijetkim u današnje vrijeme – meni se upravo to baš jako sviđa“, poručio je Neno Belan koji obožava “Program tvog kompjutera” grupe Denis & Denis, a i o ovoj obradi ima samo riječi hvale. 

“Ono što mi se posebno dopalo kod ove njihove verzije je to da su joj udahnuli novi život, na način da su napravili novi, bravurozni, atraktivan pop-rock aranžman koji jednostavno jako ide uz tu pjesmu, i evo, ja sam s zadovoljstvom odradio glazbenu produkciju, svoj dio posla u ovoj priči”, dodao je Belan.

Novi singl prati i izlazak spota koji će sve odvesti u budućnost. Za režiju, kameru i montažu zaslužan je Dinko Čvorić – Doringo.

Spot za ‘Program tvog kompjutera’ se definitivno razlikuje od spotova za prva dva singla. Povjerenje smo dali Dinku Čvorić Doringu koji je posao odradio fenomenalno, mi smo jako zadovoljni, a iskustvo je bilo novo i zabavno“, poručio je Pink Noise i pozvao sve da bace oko na novu pjesmu i spot.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu