Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ODGOVOR NADBISKUPU Zadarski antifašisti: “Partizani nisu ubijali iz obijesti. Mnogi svećenici na otocima surađivali su s njima!”

Objavljeno

-

Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Zadra uputila je priopćenje za javnost, odnosno svoj odgovor na hodočašće zadarskog nadbiskupa Milana Zgrablića na Molat. Priopćenje koje potpisuje predsjednik Udruge, Miljenko Letinić, donosimo u nastavku:

“Kada će se prestati sa svađama hrvatskog naroda?

Prošle subote, točnije 11. ožujka, u organizaciji Zadarske nadbiskupije održano je korizmeno hodočašće koje je predvodio zadarski nadbiskup Milan Zgrablić, a povod je  bio, kako je kazano, 80. godišnjica okrutne smrti (ubojstva) redovnice rodom s Molata, a koje se dogodilo u Drugom svjetskom ratu. Sjećanje na žrtve koje su, na žalost, posljedica svakoga rata, samo po sebi, podrazumijeva potrebu odavanja   pijeteta s porukama mira, ljubavi i dobrote, te osude rata kao jednog izopačenog i opasnog stanja ljudskog uma, najvećeg zla kojeg čovjek može smisliti i provoditi. Mi zadarski antifašisti očekivali smo da će i ovo hodočašće biti organizirano s tim ciljem i takvim porukama.  Ovo, tim više, što u svim našim istupima osuđujemo sva stradanja nevinih žrtava i ograđujemo se od onih koji su koristili ratno stanje za bilo kakve osobne obračune, promoviranje bezakonja, nepravde i straha, te podsjećamo na  potrebu da žrtva ima pravo na mir. Na žalost ovo hodočašće u Molat, na mjesto   poznato, među ostalim, po kalvariji preko dvadeset tisuća Hrvata, naših sumještana,  Dalmatinaca, otočana, koje su fašisti mučili u logoru samo zato što su željeli slobodu,  korišteno je za druge svrhe.

Voditi hodočašće i držati propovijed s tvrdnjom da su se spomenuta ubojstva radila  ciljano „ iz mržnje prema vjeri, prema Bogu, Crkvi i svećenstvu“, te kako je i spomenuto okrutno ubojstvo rezultat „mržnje prema katolicima“ je, u najmanju ruku, neprihvatljivo, štetno, sramotno i nedostojno crkvenog poslanja, vjere i istine.

Postavlja se pitanje, čemu služe takve kvalifikacije, takve monstruozne optužbe?

Također, postavlja se pitanje, do kuda će to ići? Hoćemo li partizane i cijelu NOB-u  optužiti kao zločince i zločinačku organizaciju? Hoćemo li one koji su svoje živote,  svoju mladost ostavljali po dalmatinskom i hrvatskom kamenu boreći se protiv    fašizma, za slobodu, okriviti za smrt Isusa, za sve zločine ovoga svijeta? Na kraju,  možemo li ovakvo uporno iskrivljivanje činjenica kvalificirati kao namjerno, kao  mržnju? Ne želimo se time baviti. Ne želimo ulaziti u namjere, ali imamo pravo i  potrebu pozvati na istinu, mir, dostojanstvo i ljubav.

Ubojstvo se uistinu dogodilo. I kakav zlotvor bi trebao biti da to i svako drugo ubojstvo, netko pravda? Povijest ne možemo izbrisati, ali možemo i moramo utjecati  na to da našim mladim generacijama govorimo istinu. Jer, da je istina da su partizani  ubijali zbog mržnje prema vjeri, Bogu, Crkvi, zbog mržnje prema katolicima, tko bi  onda na zadarskim otocima preživio Drugi svjetski rat. Tvrdnja da nitko nije odgovarao za spominjana ubojstva je, također, neistina. Od nekih ubojstva se ogradila  tadašnja ćelija Partije, osudila ih uz obrazloženje da to nanosi ogromnu štetu NOP-u.

Za ubojstvo jednog svećenika, koji je pomagao logorašima na Molatu i davao korisne informacije o fašistima, izvršitelji su sudski odgovarali i izrečena im je kazna do šest godina zatvora. Usput, isti nisu imali nikakve veze s partizanima i Partijom, bili su  obični probisvijeti, kako ih je okvalificirao sud.

Da partizani nisu ubijali iz motiva, koje navodi poštovani Nadbiskup, govori u prilog   činjenica da su mnogi svećenici na otocima surađivali s partizanima, neki bili i članovi  mjesnih NOO, primali pomoć od kotarskih NOO (dokumenti iz samostana Zaglav 1.  listopada 1943. godine), svećenici su imali ogromne zasluge u zaštiti domicilnih stanovnika prosvjedujući protiv odvođenja u logore ili kod strijeljanja (Soline, Ugljan,  Žapuntel, Premuda, Sutomišćica, Preko, Kraj, Tkon Zaglav… Svećenik iz Ista spasio je mnoge mještane, a i sam je bio zarobljen i odveden u Trst).

Dvanaest svećenika je 29.  prosinca, 1943. potpisalo Proglas katoličkog svećenstva i učitelja Sjeverne Dalmacije u kojem se ističe „nepokolebljivo svrstavanje uz ideale svog naroda i NOB“.

Nažalost, postoji niz dokumenata i svjedočanstava o drugačijem ponašanju pojedinih  svećenika, koji su surađivali s okupatorima. Iz današnje perspektive lako je govoriti  da  je o njihovoj krivnji trebao odlučivati sud, da nisu neki trebali biti ubijeni. Učinjeno ne  možemo popraviti, ali se trebamo potruditi shvatiti da rat ima svoja pravila, svoje metode i krvave učinke.  

Da partizani nisu ubijali iz obijesti i lažno kvalificiranih motiva govori i činjenica da je u El Shatt-u tadašnje vodstvo zbjega organiziralo crkvu i pobrinulo se za svećenike. A  tamo je bilo preko dvadeset tisuća nesretnika od ukupno četrdeset tisuća koliko je  sudjelovalo u zbjegu, a tisuću njih je ostavilo kosti u pustinji.

Sve ovo navodimo, ne da bi pravdali ubojstvo, već kao činjenice i potrebu da se na  svim budućim ovakvim i sličnim okupljanjima, kao što je bilo ovo na Molatu, govori   istina, da se naše molbe usmjere u traženje mira, pomirenja i ljubavi, a ne svađa koje hrvatskom narodu nisu potrebne i koje su kroz povijest donosile samo žrtve i krv.

Zašto se na Molatu nije spomenulo tisuću ubijenih naših sugrađana od fašističke ruke,  zašto se nije spomenulo 359 nedužno ubijenih otočana, u pravilu, zbog izdaja onih  koji su se stavili u službu okupatora (neki su umirali s krunicom u ruci), zašto se nije  spomenulo da je u jednom danu na Sutjesci poginulo 75 mještana Malog Iža, zašto   nisu spomenute suze majki koje su na rukama držala svoju djecu dok su umirala zbog zločina fašista u logoru Molat, a te suze su teže od smrti? Zašto?

Čija su djeca to ginula po vrletima tadašnje države, po dalmatinskom kršu, po poljima,  u gradovima i selima? Zbog kojih ideala su ginuli? Zar nisu smjeli sanjati slobodu? Zar  su se trebali miriti s činjenicom da im netko pali kuće, siluje najbliže, reže dijelove   tijela i kotrlja odrubljene glave po putu, da netko trguje njihovom svetom zemljom?

Zar su trebali pognute glave služiti okupatoru i govoriti njegovim jezikom i pisati njegovo pismo? E, nisu! Oni su radije izabrali smrt nego klečanje i služenje! Popravljali   su ono što su izdajnici pokvarili. Vratili su prodanu zemlju u krilo svoje matice   Hrvatske, omogućili govorenje hrvatskim jezikom i vratili hrvatsko pismo. Titovi  partizani nisu prodavali niti izdavali svoju zemlju i svoj narod, nisu poklanjali gradove,   otoke, Dalmaciju, Istru, samostane, vrijedna polja, šume, vinograde, masline i smokve. Netko je to drugi činio i taj se danas pokušava prikazivati zaštitnikom  hrvatskog naroda i hrvatskih interesa. To je istina.

Na spomenuto hodočašće i neke od njegovih poruka nismo imali namjere reagirati.

Učinili smo to nakon niza poziva vjernika koji se ne slažu s tamo rečenim, kao i zbog  izjava mnogih koji o spominjanim događajima znaju pravu istinu. Naše reagiranje  zaključit ćemo pozivom svima onima koji sudjeluju u kreiranju javnog mijenja da u  svojim istupima govore istinu, da se kane štetne revizije povijesti i svađalačke  retorike, da se ne igraju osjećajima naroda jer je ta igra opasna, da pružaju ruku pomirenja, da se zalažu za pravdu, slobodu, mir, dostojanstvo svakoga, bez obzira na  različitosti, da umjesto mržnje šire ljubav, kao najveću vrijednost ljudskog srca i duše. U tom cilju pozivamo poštovanog Nadbiskupa da položi vijence na spomenik u Malom  Ižu, da s nama oda pijetet žrtvama logora na Molatu, stradalima u bitki za Knin,  Rijeku, umorenim u logoru Jasenovac, u Dotrščini, Kerestincu… Bilo bi dobro da se ogradi i osudi one koji vješaju transparente na crkvene objekte s natpisom „za dom  spremni“, da osudi sva ubojstva koja su učinili suradnici okupatora, kao što smo mi antifašisti osjetili potrebu ograditi se i osuditi zločine koji su napravljeni u ime NOP-a.

Ako ćemo prihvati potrebu pomirenja hrvatskog naroda, ako ćemo njegovu sreću i  dobrobit izdignuti iznad nekih naših sitnih interesa učinit ćemo epohalno djelo koje  narod od nas očekuje.

Uvjereni smo da je to put, da je to potreba i da to mora biti cilj.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

DANAS NA OTVARANJU DANA MASLINE / Plaketu “Stanko Ožanić” za pokojnog profesora Ivu Miljkovića preuzet će njegov sin Dubravko

Objavljeno

-

By

Dubravko Miljković, sin pokojnog profesora Ive Miljkovića, najavio se da će doći iz Zagreba po priznanje i plaketu “Stanko Ožanić” za  znanstveni doprinos maslinarstvu i uljarstvu koju je njegovom ocu lani dodjelio  Ocjenjivački sud Međunarodnih Dana masline  2023. Po nagradu uvaženi profesor tada nije mogao doći, a u međuvremenu je 20. listopada 2023., u svojoj 92. napustio  ovaj svijet

“Jako mi nedostaje tata. Zajedno smo živjeli i bili  jako povezani”, poručio je  Dubravko. Plaketa za njegovog uvaženog oca bit će uručena danas na svečanom otvaranju 26. Međunarodnih Dana masline istodobno kad i ovogodišnjim laureatima.

 Bit će  pročitano  i obrazloženje za nagradu koje je napisao Nedjeljko Jusup, član Organizacijskog odbora i Predsjednik povjerenstva za priznanja. Jusup je život i djelo uvaženog profesora i doajena hrvatskog voćarstva dobro poznavao i o njemu pisao.

Podsjetimo, profesor Miljković je objavio 23 stručno-popularne knjige i time obogatio hrvatsku voćarsku literaturu. Od mladosti je zaljubljenik u maslinu. U maslinarstvu je razvio široku istraživačku aktivnost i objavio više znanstvenih radova iz maslinarstva doma i u inozemstvu. Bio je ekspert FAO za maslinarstvo i lupinasto voće. Primio je zahvalnicu FAO za razvoj maslinarstva na Sredozemlju i priznanje UNDP/FAO za dugogodišnju uspješnu suradnju na proučavanju ekofiziologije masline i uvođenje novih tehnologija u maslinarstvu, ističe se u obrazloženju nagrade.

U sklopu svečanog otvaranja Dana masline  ispred JK Uskok s početkom u 15 sati  danas će biti dodjeljena priznanja i ovogodišnja priznanja laureatima koji su ih svojim radom i ponašanjem zaslužili.

posebna priznanja pojedincima koji su ostvarili važna postignuća u maslinarstvu i uljarstvu. Priznanje “Stanko Ožanić” za znanstveni doprinos razvoju maslinarstva i uljarstva zaslužio je dr. sc. Slavko Perica iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša. Priznanje  Uzorni maslinar dobio je  Nikša Ivanac iz Ugljana ,  a  Maslinarsko srce za osobito postignuće u maslinarstvu i uljarstvu Tomislav Čudina iz Pakoštana.  Maslinarska nada Zadarske županije je Pellegrin Kurtin iz Kali koji prednjači u praktičnom maslinarstvu  i studiju na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučililišta u Zadru. Prema kriterijima Ocjenjivačkog suda Dana masline nagradu  Zlatno maslinarsko pero za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva  zaslužila  je Željka Rački – Kristić, glavna urednica portala Agroklub.

Nakon dodjele nagrada laureatima slijedi okrugli stol na temu: Kako umanjiti stres kod maslina izazvan klimatskim promjenama. Uz voditelja   mr. sc.  Marijan Tomac,  a  o temi su govorili i na pitanja zainteresiranih maslinara odgovarati znanstvenici  i stručnjaci doc. dr. sc. Slavko Perica,  dr. sc. Andrija Finka, dr. sc. Tomislav Kos i  Marko Dobrić, dipl. ing. agr.

 Istom prigodom  predstavljen je  su  Veliki maslinarski kalendar autora mr. sc.  Marijana Tomca i Ivana  Tomac Talajić, dipl. ing.

Potom   s početkom u 18 sati slijedi proglašenje šampiona i najboljih maslinovih ulja uz prigodni domjenak, uz inćune, srdele, domaća vina i pjesmu Vokalne skupine Kantalice. Sutradan, u subotu Dani masline nastavljaju nizom događaja u Poljani na otoku Ugljanu.

Radi se zapravo o plakatu

zapravo plakat  dimenzija 80 x 60 cm na kojemu su putem ilustracija, slika i kratkih opisa prikazani najvažniji radovi u maslinarstvu tijekom godine počevši od rezidbe, obnove starih i zapuštenih maslina, navodnjavanja, gnojidbe,   zaštite od bolesti i štetnika do berbe maslina i čuvanja ulja.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Dodijeljenje potpore Turističke zajednice Zadarske županije u 2024. godini. Donosimo popis…

Objavljeno

-

By

Turističko vijeće Turističke zajednice Zadarske županije je na svojoj 34. sjednici, održanoj dana 24. travnja 2024. godine razmatralo prijedlog Povjerenstva, odnosno kandidature pristigle na dva javna poziva za dodjelu potpora  Turističke zajednice Zadarske županije (TZZŽ) u 2024. godini. 

Za raspoloživ iznos od 100 tisuća eura za potpore događanjima natjecalo se 75 događanja, a ukupan iznos traženih sredstava potpore uzetih na razmatranje iznosio je čak više od 342 tisuće eura.

Na javni poziv za dodjelu potpora programima destinacijskih menadžment kompanija (DMK) pristiglo je ukupno 6 kandidatura, u ukupnoj vrijednosti zatraženih potpora višoj od 33 tisuće eura. TZ Zadarske županije je za navedene potpore planirala iznos od 25 tisuća eura.

Potpore se u 2024. godini dodjeljuju:

POTPORE DOGAĐANJIMA 2024. 
 NAZIV DOGAĐANJA ORGANIZATOR DATUM IZNOS POTPORE  
Tuna, Sushi & Wine Festival  TZ grada Zadra 09.-15.04. 4.000,00 €  
5. Granfondo Falkensteiner Borik Borik d.o.o. 19.10. 4.000,00 €  
Advent u Zadru TZ grada Zadra 24.11.-06.01. 4.000,00 €  
Epic Rides Paklenica – Zrmanja TZ općine Starigrad 17.-19.5. 2.500,00 €  
Sunset Sports Media Festival Sunset Media Festival d.o.o. 06.-08.06.  4.000,00 €  
Highlander Velebit 2024 Avantura života d.o.o. 10.-15.09. 3.000,00 €  
Zadar Night Run 2024 Sport Zone j.d.o.o 5.4.–6.4. 3.000,00 €  
Zadar Wine Festival & Zadar Wine Festival Summer Edition Zadar festival d.o.o. 23.-24. 02./ 4.-6.07./ 1.-3.08. 3.000,00 €  
11. Zadarhalf Triathlon By Zaton Holiday Resort Turisthotel d.d. 05.10. 4.000,00 €  
10 Zadar Street Food Festival Spring & Autumn Edition 2024 AND MORE d.o.o. 26.04-05.05., 20.–29.09. 4.000,00 €  
11 Meat Me Festival 2024. TZ grada Zadra 15.10.-20.10. 4.000,00 €  
12 Pag na meniju TZ Grada Paga 27.-30.04. 2.500,00 €  
13 Blue Fish Festival TZ općine Kali 21.–22.06. 2.500,00 €  
14 64. Glazbene večeri u sv. Donatu Koncertni ured Zadar 7.7.-10.8.  2.000,00 €  
15 Archipelago Trail Run JATrail d.o.o. 18.10.-20.10. 2.000,00 €  
16 Dugi otok Trail Adventure Advisor 15.-16.03. 2.000,00 €  
17 Dani Vitezova vranskih TZ općine Pakoštane 19.-21.7. 2.000,00 €  
18 Škraping 2024 TZ općine Tkon 01.-03.03. 1.500,00 €  
19 Dani otvorenih vrata agroturizama Ravnih kotara TZ Ravni kotari Rujan / listopad  1.500,00 €  
20 Đirada TZO Pašman 27.04. 1.000,00 €  
21 Zadarhalf Duathlon By Zaton Holiday Resort Turisthotel d.d. 28.04. 1.500,00 €  
22 Triathlon Long Island  Croatia TZ Općine Sali 07.09. 1.500,00 €  
23 Kualjske ribarske noći-Tunuara TZ općine Kali 18.-20.07. 1.500,00 €  
24 Degustacija mladih vina i maslinovih ulja – Nadin TZ Ravni kotari Prosinac  1.500,00 €  
25 Saljske užance TZ Općine Sali 09.-11.08.  1.500,00 €  
26 Bibinjski Kogo i Gušti TZ općine Bibinje 26.07. 1.500,00 €  
27 13. Međunarodni festival čipke TZ Grada Paga 20.-23.06. 1.500,00 €  
28 Ninska Šokolijada TZ grada Nina 21.7. 1.500,00 €  
29 Fešta od sira 2024. TZ općine Kolan 30.08. 1.500,00 €  
30 Adriatic Gastro Show – Festival gastronomije i turizma 2024. P.B. Poslovni mediji d.o.o. 31.01.-03.02. 1.500,00 €  
31 26. Pagartfestival Umjet. org. Lovro&Nina 1.-17.08. 1.500,00 €  
32 Dugootočki dani ljekovitog bilja TZ Općine Sali 25.05.-01.06.  1.500,00 €  
33 MTB maraton Posedarje TZ područja Novigradsko more studeni  1.500,00 €  
34 Dani maraštine Zadar festival d.o.o. 06.-07.09. 1.500,00 €  
35 8. Borik Zadar Spring Open 2024. Borik d.o.o. 05.-07.04. 1.500,00 €  
36 Dani otvorenih vrata i 11. Festival soli 2024. Solane Nin Solana Nin d.o.o. 06.06.- 19.09. 1.500,00 €  
37 Fish Food And More Festival TZO Pašman 23.-30.07. 1.000,00 €  
38 Dani maslina otoka Ugljana TZ općine Preko 29.06. 1.000,00 €  
39 Festival cvijeća Zadarske županije TZ općine Sv. Filip i Jakov 26.-28.04. 1.000,00 €  
40 Say Yes To Da Vinci! Narodni muzej Zadar 3.6-6.10. 1.000,00 €  
41 Koncertna sezona Zadar Koncertni ured Zadar /  1.000,00 €  
42 Okusi Novigradske dagnje TZP Novigradsko more lipanj     500,00 €  
43 Dm Eko Pakoštane Trail TZ općine Pakoštane 20.4. 1.000,00 €  
44 Kukljica SUP Challenge TZO Kukljica 08.06. 1.000,00 €  
45 Međunarodni plivački maraton RtinaTZ općine Ražanac 29.06. 1.000,00 €  
46 Island Pag Trail 2024 TZ općine Kolan 04.05.  1.000,00 €  
47 Derivat 6 Teatro VeRRdi, umjet. org. 26.7. 1.000,00 €  
48 Misec paške soli Solana Pag d.o.o. Rujan     500,00 €  
49 Gremo na Šćah TZ općine Preko 08.06. 1.000,00 €  
50 Materine užance TZ općine Pakoštane 14.7.,29.08. 1.000,00 €  
51 Noć muzeja 2024 Narodni muzej Zadar 15.-30.01. 1.000,00 €  
52 Privlaka Run – Sabuning Trail TZO Privlaka 08.06. 1.000,00 €  
53 Privlaka Wine Eno Gastro Festival TZO Privlaka 19.07. 1.000,00 €  
54 Luka i igara – sajam lokalnih proizvoda PP Vransko jezero JU PP Vransko jezero 31.08.-01.09. 1.000,00 €  
55 Zadar Christmas Run 2024 Sport Zone j.d.o.o. 21.12.    500,00 €  
56 Maraška Fest TZ općine Sv. Filip i Jakov 29.06.    500,00 €  
57 Olive Island Vibes TZO Kukljica 20.-22.09.     500,00 €  
58 Božić pod Velebitom TZ grada Obrovca 22.-31.12.    500,00 €  
59 Balkan Cavers Camp 2024. Binspired 29.05.-02.06.    500,00 €  
POTPORE DMK 2024.
ORGANIZATORNAZIV PROJEKTADESTINACIJAIZNOS POTPORE
1Caliper d.o.o. – Zzuum Active VacationCikloturistički programi Zadarske županijeZadarska županija7.500,00 €
2Riva Rafting Centar d.o.o.Korakom, kajakom i kotačemVelebit-Zrmanja-Bukovica7.500,00 €
3Terra travel d.o.o.E-scooter island hoppingZadarska županija5.500,00 €
4Raftrek Travel d.o.o.Seayakom kroz 4 vodeObrovac – Starigrad – NP Paklenica1.500,00 €
5Kayak Adventure d.o.o.AdriaPaddle AdventuresDugi otok3.000,00 €

Tim je povodom direktorica Mihaela Kadija izjavila:

„Trajno nastojimo poticati organizatore da događanja organiziraju što više u razdoblju izvan glavne sezone, a kako bi i motivirali goste na dolazak, te im kroz cijelu godinu omogućili ugodniji i zanimljiviji boravak. S druge strane nastojimo podržati i održati ona ljetna događanja čija je tradiciju utkana u život naših domaćih ljudi, autohtona su i predstavljaju gostima način života i rada, kulturu domaćeg življenja. Zadovoljni smo što je vidljivo očito usmjerenje organizatora na dva ključna proizvoda koja su snažni motivator putovanja, a koji i TZZŽ podržava i promovira – aktivni i eno-gastro turizam.

Aktivno otkrivanje Zadarske županije je okosnica programa koji su ove godine kandidirani i ostvarili potpore za DMK, tj. agencijske programe što također pokazuje raznolikost ponude dostupne našim gostima.“

Odluka Turističkog vijeća Turističke zajednice Zadarske županije o dodjeli potpora dostupna je i na mrežnim stranicama na poveznici https://www.zadar.hr/datastore/filestore/10/Odluka-o-potporama-2024.pdf

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Sveučilište u Zadru bit će domaćin Europskog sveučilišnog prvenstva u košarci 2027.

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru bit će domaćin Europskog sveučilišnog prvenstva u košarci 2027. godine, odlučeno je na sjednici Izvršnog odbora Europske sveučilišne sportske asocijacije EUSA-e u Aveiru u Portugalu.

Tim povodom, održat će se konferencija za novinare u utorak, 30. svibnja s početkom u 11 sati u Dvoranu rektora u Rektoratu (četvrti kat), Mihovila Pavlinovića 1.

Na konferenciji će govoriti:

Rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić

Gradonačelnik grada Zadra Branko Dukić

Predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza Haris Pavletić

Predsjednik Sportskog akademskog saveza Sveučilišta u Zadru doc. dr. sc. Tonći Jerak, dopredsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza

Voditeljica Centra za tjelovježbu i studentski šport, izv. prof. dr. sc. Gordana Ivković

Direktorica Turističke zajednice Grada Zadra Iva Bencun

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu