Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

POČINJE TUNA, SUSHI & WINE FESTIVAL / Danas gala večera u Arsenalu, u subotu Elena Stella, u nedjelju Urban. Donosimo detaljan program…

Objavljeno

-

Spoj ribarstva, tradicije i kulinarstva na jednom mjestu! Ne propustite novo, još bolje izdanje Tuna, Sushi & Wine Festivala koje će se održati od 5. do 10. travnja u Zadru. Morski specijaliteti, uključujući najkvalitetniju plavoperajnu tunu na svijetu, prepoznati su gastronomski brand zbog čega je ovaj festival osobito značajan.

Osmo izdanje Tuna, Sushi & Wine Festivala počinje u petak, 5. travnja u 20 sati velikim otvorenjem u zadarskom Arsenalu. Uživajte na gala večeri uz najfinije specijalitete od tune i druge riblje delicije uz vrhunska vina zadarskog kraja, a večer će upotpuniti koncert Danijele Martinović. 

Tijekom ostalih dana program će se održavati na Trgu Petra Zoranića. Hranu će pripremati neki od najboljih hrvatskih chefova, a neće nedostajati ni dobre glazbe. Subota ujutro proteći će u jazzy tonu uz Elenu Stellu & Ante Jeličić Trio, a u nedjelju navečer se zabavljamo uz Urbana, riječkog alter rock velikana i višestrukog dobitnika hrvatske glazbene nagrade Porin. Cijelu manifestaciju u srijedu zatvara izvrsna zadarska pjevačica Natali Dizdar.

Festival će ponuditi i raznolike radionice kojima možete razviti svoje kreativne sposobnosti. Iskušajte se u izradi origamija ili pak uživajte u jedinstvenoj Paint & Wine radionici koju organizira Udruga Re-kreativci.

Pridružite nam se na Tuna, Sushi & Wine Festivalu u Zadru! Recite DA! vrhunskoj hrani, vinu i zabavi. Vidimo se!

PROGRAM

PETAK, 5. travnja u 20 h otvorenje manifestacije uz gala večeru u Arsenalu i koncert Danijele Martinović 

– prizemlje sa stajaćim mjestima i pet buffet cornera zadarskih tvrtki sa specijalitetima od tune i ostale kvalitetne jadranske ribe. Cijena ulaznice 40 Eur

– gornja etaža sa sjedećim mjestima i večera u četiri slijeda. Cijena ulaznice 80 Eur

Prodaja ulaznica za gala večeru:

Arsenal Zadar

Pon – pet 9 – 19 h i sub 9 – 12 h

Turističko informativni centar Zadar

Pon – pet 8 – 20 h i sub 9 – 14 h

Hotel Ilirija, Biograd na Moru

Svaki dan 7 – 22 h

Ulaznice se mogu kupiti online na servisima EntrioEventim i Turneo.

* cocktail dobrodošlice by Maraska 

* promotivne cijene vina zadarskih vinara

Vinarija Degarra – Rose; Vina Ožaković – Maraština; Vina Fiolić – Maraština; Vina Vinketa – Debit; Poljoprivredna zadruga “Maslina i vino” Polača – Shiraz; Kraljevski Vinogradi – Pošip; Vinarija Jokić – Maraština; Vinarija Karaba – Templar

* voditelj Damir Granić

Svakim danom na Trgu Petra Zoranića od 6. do 10. travnja 2024.

SUBOTA, 6. travnja

11 – 14 h otvorenje Festivala powered By Pelagos Net Farma & Jadran Tuna

Udruga barmena B2B – spravljanje bezalkoholnih koktela s djecom

11.30 h Koncert Elena Stella & Ante Jeličić Trio

Moderatorica Ana Marušić

Glazba DJ Rkoma

21 h Koncert grupe Kanella

6.-10. travnja Izložba fotografija na Trgu Petra Zoranića „Ravnoteža” autora Danijela Kolege 

NEDJELJA, 7. travnja

11 -14 h “Sushi – jadranska riba i japanska izvrsnost” u izvedbi chefa Mladena Križanovića

Moderator Damir Granić

Glazba DJ Angelo

20.30 h Koncert Urban

PONEDJELJAK, 8. travnja

9.30 – 17 h Znanstveno stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem posvećen marikulturi u Jadranskom moru u Koncertnoj dvorani „Blagoje Bersa” u Kneževoj palači

11 – 14 h “Dalmatinska tradicija” u izvedbi chefa Hrvoja Zirojevića

Glazba DJ Alvize

Moderator Ana Marušić

Radionica izrade origamija „Drvo dobrih želja“, predavačica Sanja Srbljinović – Čuček (besplatne radionice moguće je pohađati u 11 h, 12 h i 13 h)

17 – 18:30 h “Back to Roots” radionica upoznavanja autohtonih vinskih sorti zadarske županije

UTORAK, 9. travnja

11 – 14 h jela iz kuhinje chefa Bruna Kalmete, mlade nade zadarske gastro scene 

Moderator Damir Granić

Glazba DJ Troxy

Radionica izrade origamija „Drvo dobrih želja“, predavačica Sanja Srbljinović – Čuček (besplatne radionice moguće je pohađati u 11 h, 12 h i 13 h)

16 h “Paint & Wine” radionica u izvedbi Udruge „Re-kreativci”

18 – 19:30 h “Think Pink” radionica upoznavanja s mladim rosé vinima zadarske županije

SRIJEDA, 10. travnja

11 – 14 h “Tradicija na moderno” u izvedbi chefa Mate Sučića

Moderatorica Ana Marušić

Glazba DJ Davor

20.30 h Koncert Natali Dizdar

Svakodnevna priprema gastronomskih specijaliteta na temu Jadranskog mora na Trgu Petra Zoranića od 11 do 22 h:

Chef’s Kitchen

Street Food Corner

Sushi Corner

Wine Bar

Cocktail Bar

OPG Corner: Izlaganje autohtonih proizvoda od 10 do 13 h:

6. i 8. travnja: OPG Žampera 

6.-10. travnja: Ninska solana i Udruga maslinara Zadarske županije

8.-10. travnja: Udruga proizvođača paškog sira

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(NE)RADNE NEDJELJE / U Zadru su danas otvorene sljedeće trgovine i trgovački lanci…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

od 9 do 14

KAUFLAND:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

Skradinska 8 – od 7 do 13

Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 20

KONZUM:

Frane Petrića 10 – od 7 do 13

Polačišće 2 – od 7 do 13

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Ulica Antuna Barca 58 – od 7 do 21

Put Vrela 2 – od 7 do 21

Ulica Ivana Skvarčine 18 – od 7 do 21

Šibenska ulica 9C – od 7 do 21

Ul. Roberta F. Mihanovića 62 – od 7 do 21

Knezova Šubića Bribirskih 3 – od 7 do 21

RIBOLA

Put Pudarice 11 – od 7 do 20

Vukovarska 6a – od 7 do 20

Ulica Andrije Hebranga 10a – od 7 do 20

PEVEX

od 8 do 14

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SPLITSKI MUZEJ HRVATSKIH ARHEOLOŠKIH SPOMENIKA / Među devet nagrađivanih dalmatinskih ulja predstavljena i dva iz Zadarske županije

Objavljeno

-

By

Maslinari na radionici u Splitu

U vođenoj degustaciji kušavana ulja Ante Vulina iz Pakoštana i  OPG-a Ante Urema iz Biograda na moru. Zašto su  dalmatinska maslinova ulja svjetski vrh?

Kad se dalmatinska maslinova ulja pojave na nekoj od međunarodnih manifestacija, uz respekt,  nerijetko izazovu i reakcije konkurencije : „Ajme, pokupit će sve glavne nagrade“.

Slično je bilo i na nedavno završenom najvećem svjetskom natjecanju u New Yorku, gdje su dalmatinski maslinari zajedno sa istarskim, osvojili čak 62 zlatne medalje. Jednako kao i maslinarske velesile Španjolska i Amerika koje su se natjecale s puno više uzoraka. Po stopi uspješnosti daleko smo ispred svih. Sa samo 97 uzoraka osvojili ukupno 80 nagrada sa stopom uspješnosti od 82 posto, dok Italija, Španjolska  i Amerika imaju 62 posto, Turska 56, Grčka i Portugal po 52, Tunis 36, Francuska  21 su posto . Sve ostale zemlje sjeverne hemisfere,  daleko su  ispod.

Tajna uzlazne putanje

Zašto su  dalmatinska maslinova ulja svjetski vrh? – logično je pitanje. A to je ujedno naziv i tema  Radionice u sklopu manifestacije Vinski podrum, koja se održava u Splitu.  Radionica je održana jučer u popodnevnim satima u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika.

-Tajna je  u tradiciji. Imamo i odličan sortiment s čak 40 autohtonih sorti. U posljednjih 30-ak godina dodajemo im i strane, sada već udomaćene sorte kao što su pendolino, coratina, leccino i slične. Našoj oblici, još uvijek najzastupljenijoj u našim maslinicima, kao dobar oprašivač pokazao se pendolino. Sada rađa redovitije. Imamo odličan teroar, znači tlo, klimat i zemlju, elemente koji ističu okus i miris rodnog kraja  u kojemu je ulje proizvedeno, rekla je  dr.sc. Mirella Žanetić voditeljica radionice.

Žanetić  je još  dodala: – Naš forte je i krš. Tu maslina sama iz sebe izbaci sve najbolje.

 Dalmatinsko maslinarstvo ide uzlaznom putanjom  posljednji 30-ak godina od kada mladi uzgajivači počinju uvažavati struku, istaknula je Žanetić. Ona je poznata stručnjakinja i istraživačica  iz splitskog Instituta za jadranske kulture gdje radi u laboratoriju za kontrolu kvalitete djevičanskih maslinovih ulja. Voditeljica je i stručne panel grupe Instituta za senzorne analize djevičanskog maslinovog ulja.

Uremova pakovina i Vulinova Santa Justina

Uz vođenu degustaciju na radionici je predstavljeno devet nagrađivanih ulja iz cijele Dalmacije, a među njima  i dva s područja Zadarske županije: OPG Ante Urem iz Biograda na moru i OPG Ante Vulin iz Pakoštana.

Urem posjeduje maslinike s 850 stabala maslina. Uz domaće oblicu, krvavicu, mašnjaču, levantinku, lastovku, istarsku bjelicu tu su i introducirane: coratina, pisholine, pendolino i leccino.  Podsjetimo, ovaj sve uspješniji maslinar u uljar  je na nedavno održanom Noćnjaku  u Zadru osvojio titulu šampiona   za svoje ulje od sljubljenih sorti u kategoriji pakovina. 

Najviše pozornosti izazvala  robna marka Antino vlasnika Ante Vulina i njegovo ulje  Santa Justina koje je osvojilo zlatno odličje na najvećem svijetskom ocjenjivanju maslinovih ulja u New Yorku.

-Godina jest bila zahtjevna. No, i uz vremenske nepogode uspjeli smo sačuvati plod. Berbu obavili 24. listopada, ulje iz masline isti dan „iscijedili“ u Uljari Željka Vrsaljka u Nadinu. Ostalo sve po redu, pretok nakon mjesec dana, čuvanje u inox posudama na tempereturi od 16-17 stupnjeva, zatim punjene i boce i tako redom, rekao je Vulin. Vulin s obitelji uzgaja oko 550 stabala maslina na rodu,  a  s novo posađenima ima ih ukupno 1000 na više lokacija uz Vransko jezero. Uspio je izbjeći i štetnike. „Maslinine muhe kod nas i nije bilo“, kaže.

Njegovo ulje  Santa Justina od oblice i  drobnice ocijenjeno je u New Yorku kao vrhunsko. Srednje intezivnog je okusa, dobro usklađeno, ugodne pikantnosti i  gorčine. Ima vrlo dobar voćni miris  i okus. Osjeti okusa podsjećaju na list masline, zeleni bajam i rikolu, istaknuto je u arganoleptičkoj analizi u New Yorku.

Dr. Mirela Žanetić o ulju Ante Vulina: Kompleksno, rezistentno i harmonično

Odlike vrhunskog ulja: Kompleksno, rezistentno i harmonično

Slične  ocijene  su izrečene i tijekom vođene degustacije na radionici u Splitu.  Ima sve odlike  vrhunskog ulja. Kompleksno, rezistentno i harmonično, lakonski kratko zaključila je   voditeljica Žanetić.

Na radionici je bilo govora i o nužnosti izrade maslinarskog katastra, obnovi zapuštanih maslinika na otocima, sadnji novih i brendiranju maslinovih ulja. Naravno i o tekućoj maslinarskoj sezoni za koju maslinari vjeruju da će biti bolja od lanjske.

Stvari se dobro razvijaju.  Stanje  u maslinicima je obećavajuća. Proljeće je, kažu,  donijelo dovoljno vlage, temperature su gotovo idealne pa su masline pune cvijeta. Očekujemo i dobru oplodnju. Do berbe je još daleko, ali svi su izgledi da ćemo imati uspješnu sezonu. Puno uspješniju od protekle godine, a to znači i puno više ulja u konobama , ali i na najvećim svjetskim  natjecanjima, posebno u New Yorku i Tokiju, poručuju   nagrađivani maslinari sa manifestacije Vinski podrum u Splitu koja završava danas u večernjim satima.

N.J./Dani Masline

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Izmjenjivat će se kiša i sunce. Najviše padalina u utorak, najsunčanije u srijedu

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Uglavnom u unutrašnjosti u drugom dijelu dana lokalno kiša te pljuskovi s grmljavinom, moguće i izraženiji. Vjetar slab, ponegdje i umjeren jugozapadni, na Jadranu i jugo, prolazno i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 22 i 27 °C.

U ponedjeljak djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Mjestimice kiša i poneki pljusak s grmljavinom, uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije, gorskoj i istočnoj Hrvatskoj gdje poslijepodne lokalno mogu biti i izraženiji. Ujutro ponegdje moguća magla. Vjetar većinom slab, u drugom dijelu dana na Jadranu do umjeren jugozapadnjak i jugo, a na sjevernom dijelu moguće bura. Najniža jutarnja temperatura od 11 do 16, na moru između 14 i 19, a najviša dnevna uglavnom od 21 do 26 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenljivo i nestabilno mjestimice s kišom i pljuskovima s grmljavinom koji lokalno mogu biti izraženiji. Najoblačnije uz najčešće kišu i pljuskove, ponegdje moguće i obilnije očekuje se u utorak, a najrjeđe uz više sunca u srijedu. Ujutro na kopnu ponegdje magla. Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni, u srijedu jugozapadni, na Jadranu slabo i umjereno jugo i jugozapadnjak, u utorak mjestimice jaki. Dnevna temperatura malo niža, jutarnja viša.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu