Connect with us

Hrvatska

Premijer: Šaljemo Ukrajini pomoć od 124 mil. kn u naoružanju i zaštitnoj opremi

Objavljeno

-

Vlada je na izvanrednoj sjednici donijela paket mjera pomoći vezanih uz situaciju u napadnutoj Ukrajini. Donešena je i odluku o zabrani ulaska ruskim avionima u hrvatski zračni prostor. Politička odluka o tome donesena je jučer na konzultacijama.

– Današnja sjednica je u cijelosti posvećena Ukrajini, našoj prijatelljskoj zemlji. Svi smo svjedoci brutalonog napada ruskle vojske na Ukrajinu, s kopna, mora, zraka i u kibernetičkom prostoru. Nakon što smo tjednima slušali uvjeravanja ruske diplomacije da se ne sprema napad na Ukrajinu i da su samo vojne vježbe na granici s tom zemljom – maske su pale i naglo je pokrennut napad sa sjevera, istoka i juga. pokrenut je s očitom namjerom da se okupira po površini najveća europska zemlja iako je njezino demokratski izabrano vodstvo upozoravalo na opasnost koja prijeti, kazao je uvodno premijer Andrej Plenković.

Naglasio je da Hrvatska jako dobro zna što znači izboriti se za svoju slobodu. 

–  Za Hrvatsku dileme nema, Hrvatska može biti samo na strani demokratske i suverene Ukrajine, na strani pravde, mira i slobode. Rusiju i ruski narod pozivamo da prekine ovaj suludi ratni pohod i, da se vrate politici razuma i dijaloga, rekao je.

Naglašava da je EU jedinstven u vei sa sankcijama Rusiji.

– Parlamentarna većina koja je jutros imala sastanak je jedinstva, što je važno za stabilnost našeg djelovanja. Jedinstvo i punu podršku mjerama koje poduzimamo kao Vlada jutros je pokazala i parlamentarna oporba. Na tom tragu pozdravljamo jednoglasno usvajanje Deklaracije o Ukrajini. Dogovorili smo ranije s predsjednikom Sabora, a danas i oporbom, da ćemo u srijedu održati raspravu u Saboru o situaciji u Ukrajini. Istodobno svjedočimo i velikom elanu hrvatskog naroda prema bratskom ukrajinskom narodu i to nas ispunjava ponosom, naglašava Plenković među ostali.

– Vlada je reagirala već par  sati od napada na Ukrajinu. Zato ćemo danas donijeti mjere za podršku Ukrajini kao i niz mjera zkojima ćemo podići stupanj pripravnosti za mogući prihvat izbjeglica, smještajnih kapaciteta, za pružanje zdravstvene skrbi, ali i za osiguranje opskrbe plinom kao i mjere zabrane korištenja hrvatskog zračnog prostora ruskim avioprijevoznicima i njihovim avionima, kazao je premijer.

Hrvatska Ukrajini šalje pomoć od 124 milijuna kuna

Hrvatska će se pridružiti odluci EU-a da se neke ruske banke isključe iz sustava SWIFT, kada  ona bude donesena.

– Danas ćemo donijeti odluku o pomoći Ukrajini i u obrambenom smislu, a riječ je prije svega o zaštitnoj opremi i pješačkom naoružanju u vrijednosti od 124 milijuna kuna, kazao je Plenković.

Naglasio je važnost izgradnje LNG-a na Krku, čime je osiguran alternativni dobavni pravac ukapljenog plina. Podsjetio je da su njegovi kapaciteti u ovom trenutku 2,6 milijardi kubika što je dostatno za ukupne potrebe hrvatskih kućanstava kao i za ukupne potrebe hrvatskoga gospodarstva.

Na kraju je ponovio da Hrvatska ne može pasivno promatrati agresiju na Ukrajinu.

– Mi našim potezima moramo stati na pravu stranu povijesti kako bismo poslali poruku da jako dobro razumijemo što se događa, da smo svojim politikama i nastupima nažalost anticipirali ovakve scenarije kakve vidimo danas. Stati uz bok ukrajinskog naroda je jedini pravi put, kazao je Planković.

U Ukrajini još 30-50 hrvatskih državljana

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da radna skupina MVEP-a 24 sata prati situaciju u Ukrajini, a veleposlanica Djanić je u stalnom kontaktu s hrvatskim državljanima u Ukrajini. Većina ih je u Kijevu, a manji dio u Boldavi i Lavovu.

– Procjenjuje se da je u Ukrajini trenutačno 30-50 hrvatskih državljana, a na početku agresije ih je bilo 114, rekao je ministar Grlić Radman. Naglašava da će se popis hrvatskih državljana danas konsolidirati kako bi se utvrdio njihov točan broj kao i mjesto njihova boravka.

Angažirana su i hrvatska veleposlanstva u državama koje su susjedi Ukrajini. 

Osnivanje međuresorne radne skupine za provedbu aktivnosti prihvata i zbrinjavanja izbjeglica iz Ukrajine

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da su od prvog dana agresije sve sastavnice Domovinske sigurnosti angažirane. Kazao je da je u Hrvatsku do danas ušlo 119 ukrajinskih izbjeglica, od koji su 11 u Motelu Plitvice, a ostali će biti smješteni u privatnom aranžmanu.

– Uspostavljeni su i prihvatni centri u Osijeku, Zagrebu, a u pripremi je prihvatni centri u Varaždinskim Toplicama, rekao je Božinović.

– Neke procjene govore o četiri milijuna izbjeglica iz Ukrajine u EU, a tu su i interno raseljene osobe, što sve skupa može doseći brojku od 8 milijuna ljudi. Radi se o velikoj humanitarnoj krizi. Vlada je i dalje spremna pružati svu pomoć i primati ukrajinske izbjeglice, rekao je Božinović među ostalima.

Govorio je i o donošenju direktive na razini EU-a kako bi se ukrajinske izbjeglice mogle odmah uključiti na tržište rada.

Ruskim aviokompanijama zabranjeno letenje iznad Hrvatske

Ministar prometa Oleg Butković rekao je kako je većina država članica EU-a i Ujedinjeno Kraljevstvo uvela mjere kojima ruskim zračnim prijevozicima, zrakoplovima i prijevoznicima unajmljenih ili na bilo koji način povezanima s državljanima Ruske federacije zabranjuje korištenje zračnog prostora te slijetanje i polijetanje iz zračnih luka na teritoriju država članica. 

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Država planira podstanarima plaćati dio stanarine? “To bi moglo prouzročiti kontraefekt”

Objavljeno

-

By

Vlada radi na novoj stambenoj politici koja je nužna jer poznato je da si prosječna obitelj teško može priuštiti nekretninu, a s druge strane stotine tisuća stanova i kuća zjape prazne. Da bi se te nekretnine iznajmile država planira kao jednu od mjera uvesti poticaje tako da podstanarima upravo država plaća dio stanarine. Ministarstvo još ne otkriva detalje, a evo što o toj ideji kažu agenti za nekretnine, analitičari i ostali stručnjaci.

Luka je podstanar već sedam i pol godina. Kaže da trenutno ponuda stanova za najam u Zagrebu i nije baš dobra.

“Mislim da je danas izuzetno teško pronaći dobar stan za najam jer ono što se nudi je često ili malo ili preskupo ili kombinacija i jednog i drugog”, rekao je

S jedne strane ne može se pronaći stan, a s druge stotine tisuća stambenih jedinica u Hrvatskoj zjapi prazno. Država ih želi aktivirati, a jedna od mjera bi bila da država plaća dio najamnine, odnosno razliku između priuštive i tržišne cijene.

Puno je nepoznanica

“Mi moramo razumjeti tko su ti vlasnici koji bi dobili takvu vrstu subvencije. Naravno, uvjet je da ti vlasnici takve stanove stave u promet po cijeni koju će država definirati da je priuštiva. Koje su to priuštive cijene? Tko ima pravo na takvu vrstu najma? Isto tako, kakvi su ti stanovi, tko će pogledati jesu ti stanovi kvalitetni ili nisu”, ističe agentica za nekretnine Martina Mataić Škugor.

Što je to priuštiva, a što tržišna cijena pita i analitičarka Colliersa Anita Grbavac te upozorava na mogući kontraefekt.

“Što se tiče subvencija najma, tu se bojim da bi polučilo isti efekt kakav je polučio i APN gdje je došlo do porasta cijena nekretnina i koji se u konačnici pokazao kao ne toliko uspješna mjera. Bojim se da bi subvencioniranje najma moglo prouzročiti taj kontraefekt da cijene najma porastu”, pojasnila je.

Vlasnik agencije za nekretnine Filip Brkan ne misli tako.

“Mislim da vrsta subvencije u kojoj obogaćujemo ponudu na tržištu ne može imati utjecaj na povišenje cijena najma jer mi s tim stavljanjem više nekretnina na tržište, utječemo na veću ponudu. Kad imamo veću ponudu znači da možemo zadovoljiti i određenu potražnju”, rekao je Brkan.

Porez na nekretnine

Stručnjaci smatraju kako bi ta mjera trebala ići u kombinaciji s porezom na prazne nekretnine.

“Po meni je užasno bitno da se sada iznivelira ova nakaradna situacija s porezom na turistički najam i da se bar izjednači s dugoročnim najmom da se vidi koliko je tu pogubnih posljedica za društvo”, rekao je Dubravko Ranilović iz Udruženja poslovanja nekretninama HGK.

“Porez na nekretnine da, ali pod određenim uvjetima, mi trebamo napraviti neku masovnu procjenu prije svega, mi moramo sve te nekretnine procijeniti”, dodaje.

Profesor socijalne politike Gojko Bežovan smatra da bi svakako porez bio pozitivan poticaj, kao i subvencioniranje najamnina.

“Jednim dijelom mislim da je to dobro i moglo bi proizvesti kratkoročne koristi. Druge mjere kao što su se ulaganje u javno-najamne i socijalno-najamne stanove zapravo su izvjesnije dugoročne mjere i to već dugo vremena zagovaram. Trebamo uvesti program subvencioniranja najamnina i troškova stanovanja za najranjiviju populaciju, a to je populacija podstanara.”

Država bi svakako trebala imati mjere stambene politike i to takve da se demotivira one koji drže nekretnine kao investiciju, a omogući obiteljima da imaju krov nad glavom.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Iz trgovina se povlači sok od rajčice: Pronađeno više bakterija

Objavljeno

-

By

Pixabay

Sok od rajčice – bio proizvođača Beutelsbacher, od 750 mililitara i s rokom trajanja 01.03.2026 povlači se zbog utvrđenog povećanog broja bakterija mliječne kiseline što posljedično može dovesti do fermentacije i kvarenja proizvoda, izvijestio je u srijedu Državni inspektorat Republike Hrvatske.

Sok se prodaje u trgovinama BioPlanet u Splitu , koja poziva potrošače  da u poslovnicama vrate proizvodi u zamjenu za drugi proizvod ili uz povrat novaca.

Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane, navodi se u priopćenju.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

TOPLINSKI VAL / Zabilježena nova rekordna potrošnja električne energije

Objavljeno

-

By

Pixabay

U utorak, 16. srpnja, u 20. satu zabilježena je nova rekordna potrošnja električne energije od 3341 megavatsata (MWh), objavio je dan poslije Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS). 

“U već gotovo dva tjedna dugom toplinskom valu zabilježena je još jedna rekordna, maksimalna potrošnja električne energije i novi ljetni maksimalni iznos satne potrošnje od kada ga bilježi HOPS”, navodi se u priopćenju. 

Očekuju se novi maksimalni satni iznosi potrošnje 

– Iako se, prema planiranim vrijednostima, ne očekuje da bi danas trebao biti postignut novi maksimum u potrošnji električne energije, usporedimo li danas postignutu potrošnju električne energije u iznosu od 3259 MWh u 14. satu s jučerašnjom u istom satu (3219 MWh), uočavamo povećanje od 1,2 posto, stoga možemo očekivati da će danas biti dosegnut jučerašnji maksimalni satni iznos potrošnje električne energije, procjenjuju u HOPS-u.

S obzirom na sve intenzivniju turističku sezonu i sve veću klimatizaciju svih turističkih objekata i radnih prostora te objekata za stanovanje, očekuju da će ovoga ljeta maksimalni satni iznos potrošnje električne energije i dalje nadmašivati do sada zabilježene rekordne vrijednosti.

Opskrba strujom bez teškoća

Iz HOPS-a ističu da je raspoloživost prijenosne mreže na visokoj razini te kako ne očekuju probleme u redovitoj opskrbi električnom energijom. 

“Potrebe za električnom energijom hrvatskog elektroenergetskog sustava namiruju se iz domaćih elektrana te uvozom električne energije, od čega gotovo polovinu čini proizvodnja iz hrvatskog dijela Nuklearne elektrane Krško”, zaključuje se u priopćenju koje je HOPS objavio na svojim internetskim stranicama.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu