magazin
Uzimate li redovito aspirin? Znanstvenici su došli do značajnog otkrića
Redovito uzimanje aspirina smanjuje rizik od razvoja raka gušterače za 40 posto kod pacijenata koji boluju od dijabetesa i za 20 posto u općoj populaciji, pokazalo je novo istraživanje znanstvenika Sveučilišta Southampton i Sveučilišne bolnice Southampton.
Studiju je organizirala dobrotvorna organizacija za borbu protiv raka PLANETS. Njezini članovi kažu da se istraživanjem došlo do “značajnog otkrića” za liječenje, kako se smatra “jednog od najtežih” vrsta karcinoma zbog niske stope preživljavanja.
Istraživači Sveučilišne bolnice Southampton proučavali su dostupne im podatke o gotovo 10.000 ljudi iz britanske Biobanke – grupe koju čini 500.000 ljudi u dobi između 37 i 73 godine, uključene u studiju između 2006. i 2010. godine, piše Fenix magazin.
Otkrili su da je rizik od razvoja raka gušterače smanjen za 40 posto u pacijenata koji su redovito uzimali aspirin, a boluju od šećerne bolesti (dijabetesa melitusa), kao i za 20 posto u općoj populaciji.
Tim je istaknuo da su podaci u skladu s prethodnim istraživanjima o preventivnom učinku aspirina u razvoju ostalih vrsta karcinoma. Studija je pokazala da se manji rizik zadržao i nakon dvije godine, odnosno i nakon pet godina od uključenja ispitanika u studiju.
Glasnogovornik PLANETS-a je rekao kako su ranija istraživanja pokazala da aspirin uspijeva blokirati proizvodnju enzima koji utječu na jačanje upale u organizmu i potiču rast stanica raka.
“U ljudi starijih od 50 godina kod kojih se razvije dijabetes deset je puta veća vjerojatnost da se dijagnosticira rak gušterače nego u općoj populaciji. I premda razlozi za povezanost nisu jasno definirani, u oba slučaja radi se o bolesti gušterače i postoji intolerancija na šećer. Najnižu stopu preživljavanja od svih vrsta karcinoma ima najčešći oblik, duktalni adenokarcinom gušterače (PDAC). Nažalost, obično se otkriva u uznapredovalom stadiju s petogodišnjim preživljavanjem od samo 5 posto”, stoji u objavi PLANETS-a.
Vjeruje se da je studija znanstvenika sa Sveučilišta Southampton, objavljena u časopisu Pancreatology, najsveobuhvatnije istraživanje koje ispituje povezanost svakodnevnog uzimanja aspirina i PDAC-a i prva koja pokazuje da je redovito uzimanje aspirina povezano s manjim rizikom od razvoja raka gušterače.
“Rak gušterače se smatra jednim od najtežih oblika karcinoma i gotovo svi oboljeli od ovog oblika raka umiru unutar pet godina od dijagnoze, a dugotrajnije preživljenje ograničeno je na one pacijente kojima je dijagnosticiran u ranome stadiju, kada je karcinom pogodan za kirurški zahvat”, kazao je dr. Zaed Hamady, konzultant hepatobilijarne, pankreasne i robotske kirurgije Sveučilišne bolnice Southampton.
“Istodobno smo ustanovili da trend raka gušterače raste i u Ujedinjenom Kraljevstvu i u svijetu, na sličan način kao i ostali oblici raka i znamo da postoji posebna povezanost između razvoja dijabetesa i raka gušterače. Ova velika studija ukazuje na to da svakodnevno korištenje aspirina, koji se tradicionalno povezuje sa smanjenim rizikom od razvoja srčanog udara ili srčanih komplikacija, može spriječiti i razvoj raka gušterače”, objavio je glasnogovornik PLANETS-a.
“Otkrili smo i da je, u slučaju uzimanja aspirina i među općom populacijom rizik od razvoja raka gušterače za 20 posto manji. To se u prošlosti povezivalo s ostalim tipovima raka, posebice debelog crijeva, no sada to možemo reći i za rak gušterače”.
“No, ono što nas najviše iznenađuje je činjenica da je preventivni učinak snažniji u pacijenata koji boluju od dijabetesa, s čak 40 posto manjim rizikom u ovoj skupini. S obzirom na povezanost dijabetesa i rizika od razvoja raka gušterače i lošeg ishoda za sve oboljele, ovo smatramo vrlo važnim otkrićem”, objavio je PLANETS.
Magazin
Horoskopski znakovi koji će se do kraja godine zaljubiti preko ušiju
Ljubav često dolazi u najneočekivanijim trenucima i obara nas s nogu kada se najmanje nadamo. Ponekad kratki susret ili spontani razgovor mogu probuditi osjećaje za koje nismo ni znali da su mogući.
Prema astrolozima, zvijezde pred kraj godine imaju posebne planove za određene horoskopski znakove. Naime, četiri horoskopska znaka mogla bi se uskoro zaljubiti preko ušiju. Evo koji su to znakovi.
Rak
Rakovi će se, pod utjecajem toplih i nostalgičnih emocija, otvoriti prema osobi uz koju se osjećaju sigurno. U nadolazećim tjednima očekuje ih susret koji će probuditi njihovu romantičnu stranu. Možda neće odmah priznati osjećaje, ali jednom kada ih prepoznaju, potpuno će se prepustiti ljubavi.
Vaga
Vage će ući u razdoblje u kojem će njihovi karizma i šarm privlačiti potencijalne partnere poput magneta. Do kraja godine mogu očekivati neočekivani susret, možda na društvenom događanju ili putem prijatelja. Njihova veza imat će harmoničan početak, a osjećaji će se razvijati brže nego što su planirali.
Strijelac
Za Strijelce, ljubav dolazi poput avanture – brzo i neočekivano. Do kraja godine, jedan slučajan susret može promijeniti njihovu perspektivu i pokazati im ljepotu emocionalne povezanosti. Njihova prirodna znatiželja i otvorenost prema novim iskustvima bit će ključ za stvaranje posebne veze.
Ribe
Ribe će pronaći ljubav koja će biti rezultat dubokog razumijevanja i suptilnih znakova pažnje. Njihova intuicija neće ih prevariti kada je u pitanju pronalazak osobe koja je kompatibilna. Do kraja godine osjećat će se kao da su pronašle svoju “srodnu dušu”, što će ih potaknuti da se potpuno prepuste emocijama.
Magazin
Želite izbaciti meso iz prehrane? Evo zašto birati mahunarke, a ne vegetarijanske zamjene za meso
Ljudima koji se žele odreći mesa i mliječnih proizvoda bilo bi bolje da prijeđu na konzumaciju mahunarki, poput graha i graška nego da se odluče na vegetarijanske hamburgere i biljna mlijeka, pokazalo je istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Oxford. Stručnjaci su razmotrili više faktora kada su proučavali 24 alternativne namirnice mesu i mlijeku, uključujući i njihov utjecaj na zdravlje i okoliš, kao i cijenu. Otkrili su da su prirodne biljne namirnice poput graška, soje i graha bile najbolje u svim razmatranim segmentima.
Za usporedbu su prerađenu hranu, poput vege-hamburgera, zamjenskih obroka za meso poput tofua i tempeha te biljnog mlijeka povezali s manjom koristi za klimu i s većim troškovima u odnosu na neprerađenu hrane, premda su, kako su istaknuli, i te namirnice još uvijek bolje od onih životinjskog porijekla.
Na dnu popisa se našlo meso uzgojeno u laboratoriju, koje se u Britaniji još ne nudi niti prodaje za prehranu ljudi.
Istraživači s Oxforda i Sveučilišnog koledža u Londonu došli su do zaključka da bi odluka o zamjeni konzumacije svih vrsta mesa ili mliječnih proizvoda u zemljama s visokim dohotkom raznim alternativama mesu ili mlijeku s jednakom količinom kalorija mogla smanjiti preuranjenu smrt za do 5 do 6 posto.
Rezultate istraživanja objavili su u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
“Najviše dobrobiti za zdravlje ispitanici su imali kada su umjesto mesa konzumirali grašak (6,1 posto), zatim tempeh, grah i soju (5,1 posto do 5,7 posto), vegetarijanske hamburgere i tofu (4 posto do 4,3 posto) te vegetarijanske kobasice i vegetarijansku slaninu (3,5 do 3,6 posto)”, rekli su.
“Među mliječnim alternativama, najveća dobrobit za zdravlje uočena je pri konzumiranju sojina (5,2 posto), a potom bademova mlijeka.”
Većina promjena, kada je posrijedi produljenje životnog vijeka, bila je povezana s povećanim unosom vlakana (44 posto), što je jako dobro za zdravlje, a pritom su zamijećene i smanjene vrijednosti lošeg kolesterola te povećanje količine zdravih masti i minerala kalija u organizmu.Britanski znanstvenici smatraju da bi, kad bi pojedinac zamijenio sve kalorije iz mesa ili mliječnih proizvoda alternativama, ljudi bili skloniji konzumiranju hrane s manje masti i više vlakana jer bi se organizam na njih postupno naviknuo.
Kada su posrijedi klimatske promjene, stručnjaci ističu da je sektor stočarstva odgovoran za većinu svih emisija stakleničkih plinova povezanih s proizvodnjom hrane i za oko 20 posto ukupnih emisija stakleničkih plinova.
“Bez promjena u načinu prehrane na način da se ona više temelji na biljnim namirnicama, utjecaj prehrambenog sustava na okoliš mogao bi predstavljati ozbiljan problem u naporima koji se ulažu u održavanje globalne temperature na ispod 2 Celzijeva stupnja prije industrijskog doba. Naša otkrića upućuju na to da je neprerađena biljna hrana poput soje, graška i graha najprikladnija kao zamjena za meso i mliječne proizvode u zemljama s visokim dohotkom, a i pokazala se dobrom u svim segmentima”, zaključili su.
“Za usporedbu, prerađena biljna hrana poput vege-hamburgera i biljnog mlijeka više šteti klimi i rezultira većim troškovima u odnosu na neprerađenu hranu, no i dalje nudi bitne ekološke, zdravstvene i prehrambene prednosti u usporedbi s hranom životinjskog porijekla.”
Tim britanskih znanstvenika je zaključio da bi izbor mahunarki u prehrani umjesto mesa i mlijeka smanjio “nutritivnu neravnotežu” u zemljama s visokim dohotkom, poput Ujedinjenog Kraljevstva za polovicu, preuranjenu smrt – osobito od bolesti povezanih s prehranom – za desetinu, utjecaj prehrane na okoliš za više od polovine, a troškove za više od trećine. Smanjenje proizvodnje i konzumacije mesa i mliječnih proizvoda u zemljama s visokim prihodima ključno je za ograničenje klimatskih promjena, gubitak bioraznolikosti i u konačnici je važan za poboljšanje zdravlja ljudi.
“Istraživanje je pokazalo da nam je na raspolaganju niz namirnica i prehrambenih proizvoda od kojih bismo imali višestruku korist kada bismo zamijenili meso i mliječne proizvode u sadašnjoj prehrani. Iznenađujuće drugo mjesto iza graha i graška zauzeo je tempeh, tradicionalna indonezijska namirnica napravljena od fermentirane soje, koja zadrži brojna nutritivna svojstva soje bez puno obrade ili aditiva. Ovaj podatak i relativno niska cijena daju mu prednost u odnosu na prerađenije alternative kao što su vege-hamburgeri”, smatra glavni autor studije, dr. Marco Springmann s Instituta za promjenu okoliša u Oxfordu.
Britanski znanstvenici ističu i da, uz tehnologiju koja se danas koristi, emisije koje nastaju laboratorijski uzgojenim mesom mogu biti jednako visoke kao i one koje nastaju kod prerade i proizvodnje goveđih hamburgera, da je trošak i do 40.000 puta veći, a i jednako su loši za zdravlje.
Magazin
Probudili ste se noću i ne možete spavati? Otkriveno što vam može pogoršati problem
Doktori i stručnjaci za spavanje otkrili su što nikako ne smijete raditi ako se probudite usred noći. Dok će mnogi, ako se probude usred noći, jednostavno pokušati ponovno zaspati, to nije tako lako za sve.
Treba izbjegavati društvene mreže
Dr. Biquan Luo, direktorica LumosTecha, izjavila je za New York Post: “Provjeravanje koliko je sati može povećati stres i otežati ponovno uspavljivanje. Osim toga, ako provjeravate vrijeme na mobitelu, sadržaj na mobitelu može biti previše stimulativan, što dodatno otežava opuštanje i uspavljivanje.” Možda ćete osjetiti poriv da posegnete za mobitelom ako ne možete zaspati. Međutim, stručnjakinja za spavanje upozorava da izbjegavate društvene mreže usred noći.
Dr. Luo dodaje: “Ako ne možete ponovno zaspati nakon 10 ili 15 minuta, vrijeme je da ustanete iz kreveta. Otiđite na mirno i ugodno mjesto u domu, poput kauča, i bavite se tihom, smirujućom aktivnošću, poput čitanja knjige ili obavljanja nečega što vas opušta, sve dok ne osjetite pospanost – tada se vratite u krevet.”
Ako ne možete zaspati, nije dobro ostati u krevetu
Još jedna stručnjakinja, dr. Fiona Barwick, direktorica Programa za zdravlje sna i cirkadijskog ritma na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Stanford, izjavila je kako je, umjesto da ležite u krevetu i razmišljate o tome kako ne možete zaspati, puno bolje odabrati drugačiji pristup. “Razmišljanje o tome da ne spavate može razbuditi vaš um i povećati anksioznost. Bolji pristup je prihvatiti situaciju, nemojte se opirati činjenici da ste budni već se usmjerite na nešto drugo.” Drugi stručnjak naglašava da, ako ne možete zaspati, nije dobro ostati u krevetu. Luis F. Buenaver objasnio je za John Hopkins Medicine: “Ostajanjem u krevetu vaš mozak i tijelo počinju povezivati krevet s budnošću umjesto sa spavanjem. Može biti teško napustiti topao i udoban krevet nakon buđenja usred noći. No, razmislite o ovom koraku kao o investiciji u bolji san, ako ne večeras, onda za sutra i ubuduće.”