Connect with us

Hrvatska

Mladi Jastreb: Putin je propustio životnu šansu i potonuo na razinu Hitlera

Objavljeno

-

Izvor : N1

Branko Borković, Mladi Jastreb, jedan od posljednjih zapovjednika obrane Vukovara, gostovao je u Novom danu i komentirao ukrajinski otpor ruskoj invaziji.

Borković je rekao da na simboličnoj strani postoji usporedba Vukovara i Kijeva.

“Mi smo proživljavali taj dio iseljavanja stanovništva i to se događalo na cijelom teritoriju Hrvatske. Početke njihove vidimo u istočnim dijelovima Ukrajine, gdje su istim metodama kao Milošević započeli sukobe. Pričaju o humanitarnom koridoru, ali to je etničko čišćenje stanovništva iz tog područja. To je veliki grad i jedino etničkim čišćenjem, plašeći ljude istjeruju ih iz domova”, rekao je.

“To je genocid nad Ukrajincima i ništa drugo. Nemaju Rusi što tražiti tamo, Kijev ne mogu fizički osvojiti, jedino da uđu u prazan grad. Kijev se itekako može obraniti i organizacijski i postavlja se pitanje humanitarnog dijela pomoći stanovništvu da ostane u svojim domovima”, rekao je Mladi Jastreb.

Upitan koliko dugo Kijev može izdržati opsadu, Borković je rekao da treba protivničke snage usmjeravati tamo gdje oni svoje snage ne mogu razviti za pune borbene aktivnosti te da je to način kako ih se lakše može kontrolirati. Istaknuo je i da se postavlja pitanje kako osigurati vodu, hranu, pomoć oko izvlačenja ranjenika. “Najvažnije je biti blizu. Ako su udaljeni, oni mogu dalekometnim naoružanjem nastaviti razaranje gradova”, rekao je Borković.

“Kijev je veliki grad i simbol ne samo ukrajinski, Kijev je i europski i svjetski simbol”, rekao je

Što se tiče satelitskih snimki, na kojima se vidi kilometarska kolona oklopnih vozila, Mladi je Jastreb rekao da teren nije baš podoban, a da kolona od pet kilometara nije tako velika, nego da se radi o jednoj manjoj operativnoj jedinici.

Ja mislim da oni ne idu na osvajanje cijele Ukrajine i svih ukrajinskih gradova, nego je to više zastrašivanje ovoga što se događa. Tu se radi o potiskivanju stanovništva iz tog prostora. Prostor Kijeva i Ukrajine je ogroman, neshvatljiv za nas. Mi smo kao nenaoružan narod imali silu koja je ekvivalent ovih snaga koje su upale iz Rusije u Ukrajinu i što više oni napadaju Ukrajinu, slabe na ruskoj strani. Postavlja se pitanje što će se dogoditi u Rusiji, rekao je Borković.

“Mislim da je Putin propustio životnu svoju šansu da napravi remek djelo i vrati ruski narod na svjetsku scenu onako blistavo i potonuo je na razinu Hitlera”, rekao je Mladi Jastreb.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

S tržišta se povlači Donat Mg zbog promjena organoleptičkih svojstava

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

S tržišta se iz predostrožnosti povlači prirodna mineralna voda Donat Mg, 1L koju proizvodi slovenski Atlantic Droga Kolinska, zbog promjena organoleptičkih svojstava okusa i mirisa, izvijestio je u petak Državni inspektorat RH.

Riječ je o mineralnoj vodi Donat Mg, 1 L, s oznakom 14. 11. 24 (s rokom uporabe najmanje do 14. 11. 2024.) i Donat Mg, 1 L, s oznakom 15. 11. 24 (s rokom uporabe najmanje do 15. 11. 2024.,). Distributer je zagrebački Atlantic trade.

Proizvođač ističe da proizvod nije štetan za zdravlje,  ali su preventivno odlučili povući cijelu seriju proizvoda s tržišta.

Potrošači koji su kupili proizvod mogu ga vratiti na prodajno mjesto, gdje će dobiti povrat novca ili dogovoriti zamjenu proizvoda, navodi se u priopćenju Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Najveća prosječna hrvatska plaća je u Zagrebu, a evo gdje je najmanja

Objavljeno

-

By

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u četvrtom tromjesečju 2023. u odnosu na isto razdoblje 2022. porasla je u svim županijama. Najveći porast bio je u Požeško-slavonskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, za po 17,1 posto, a najmanji u Gradu Zagrebu, za 12,3 posto.

Državni zavod za statistiku objavio je da je najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u četvrtom tromjesečju 2023. isplaćena je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 1 380 eura, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 1043 eura, prenosi Novi list.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u četvrtom tromjesečju 2023. u odnosu na isto razdoblje 2022. porasla je u svim županijama. Najveći porast bio je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, za 18,5 posto, a najmanji u Gradu Zagrebu, za 13,5 posto.

Najviša prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u četvrtom tromjesečju 2023. bila je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 1982 eura, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 1383 eura.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

LJETNO RAČUNANJE VREMENA / Evo kad se pomiču kazaljke na satu…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Prelazak na ljetno računanje vremena dogodit će se krajem ožujka. U noći sa subote, 30. ožujka, na nedjelju, 31. ožujka, kazaljka će se pomaknuti s 2 sata ujutro na 3 sata ujutro. To znači da navečer ostaje svijetla dulje.

Za pomicanje kazaljke sata zaslužan je novozelandski entomolog George Vernon Hudson.

Naime, on je na temelju svojih istraživanja o prilagodbi životu u različitim uvjetima došao do zaključka kako čovjeku više odgovara život danju nego noću, piše Fenix Magazin.

Zbog toga je 1895. godine predložio da se kazaljke na satu pomaknu dva sata unaprijed kako bi se tijekom ljeta iskoristilo više danjeg svjetla nego u popodnevnim satima.

Praksu pomicanja sata uveli Nijemci

Prvi put su praksu pomicanja sata uveli Nijemci 1916. godine, a zatim su im se pridružile Velika Britanija i SAD.

Hrvatska je započela s ljetnim računanjem vremena 1983. Trenutačno većina zemalja u Europi i gotovo cijela Sjeverna Amerika pomiču kazaljke na satu dva puta godišnje.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu