Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Đir po gradu

Objavljeno

-

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

POZIV / U Narodnom muzeju radionice izrade ukrasnog veza četverokuke

Objavljeno

-

By

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar poziva sve zainteresirane na radionice izrade ukrasnog veza četverokuke. Radionica počinje u ponedjeljak , 3. lipnja 2024. u 16 sati u Etnološkom odjelu NMZ, Gradska straža, Narodni trg, Zadar. Radionice će trajati ukupno trideset sati u periodu od 3. 6. do 29. 6. 2024.

Četverokuka je ukrasni vez na čohi karakterističan za nošnju Ravnih kotara, Bukovice i Velebitskog podgorja. Umijeće izrade četverokuke zaštićeno je nematerijalno kulturno dobro koje svoju primjenu može naći i kroz suvremeni izričaj.

Zainteresirani se mogu prijaviti na e- mail: etnoloski.nmz@gmail.com ili na broj telefona 023/211-198 u vremenu od 9 – 15 sati.

Voditeljica radionice: Nada Šarlija

Radionice su namijenjene građanstvu: djeca od 10 godina na dalje, srednjoškolci, studenti, penzioneri.

Radionice su besplatne za sudionike i ograničene brojem do 10 polaznika.

Koordinacija: voditeljica EO-NMZ, kustosica dr. art. Marija Šarić-Ban 092291699

O ČETVEROKUKI:

qrf

Umijeće izrade ukrasnog veza građa/četverokuka na području zapadnog dijela Dinarida u Hrvatskoj posebno je vrijedno kulturno naslijeđe područja. Znanje je to i vještina koje se generacijski prenose kroz praksu nositelja. Građa je etnografski i narodni naziv za jedinstveni sukneni nakit pojedinih sastavnih dijelova tradicijske ženske i muške nošnje i/ili uporabnih predmeta (ženskih torbi, bisaga, zobnica). Ona predstavlja jedinstveni način kićenja suknenog ruha na području zapadnog dijela Dinarida (tzv. Dinarske etnografske zone): podvelebitska sela Like, zatim Ravni kotari i Bukovica (gdje se sačuvao najveći i najraskošniji broj i ornamentiranost), velebitsko Podgorje , manji dio priobalja i dio Dalmatinske zagore. Osim u Hrvatskoj , prisutna je i na području jugozapadne Bosne. Prema sačuvanim etnografskim i drugim pisanim izvorima kao i samim predmetima, prisutnost građe u narodnom tekstilu datira se u razdoblje 19. i 20. stoljeća. Precizniju atribuciju užeg područja zavičajnog/regijskog ishodišta i vremensko – povijesnog razdoblja nastanka i razvoja još je potrebno utvrditi daljnjim istraživanjima.

Kulturno-umjetnička društva Bukovice, Ravnih kotara i velebitskog područja osim glazbeno-plesnog folklora veliku pažnju moraju posvetiti i izradi nošnje i veza s čime se započelo već vrlo rano nakon Domovinskog rata. U Etnološkom odjelu su se upoznali s osobitostima nošnje i veza. Posebna pažnja posvetila se vezu na čoji, tzv. građi  i očuvanju karakterističnog motiva četverokuke. Ukazalo se na važnost originalnog očuvanja četverokuke kod izrade nošnji te se već dugi niz godina u Etnološkom odjelu organiziraju radionice izrade četverokuke. Kroz ove radionice su prošli zainteresirani članovi kulturno-umjetničkih društava , vezilje zainteresirane za ovu vrstu veza, učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Zadar te ostali zainteresirani. Četverokuka kao zaštićeno nematerijalno kulturno dobro čuva se u svom originalnom obliku koji se tako i primjenjuje ako se radi o nošnji za pojedini KUD. Ostali čuvaju originalnu tehniku veza i boje , ali obično koriste po jedan ili dva kvadratića aplicirajući ga na suvremenu odjeću.

Etnološki odjel održava godišnje po jednu ili dvije radionice četverokuke gotovo kontinuirano od početka 21. stoljeća. Posljednjih godina obavezno se u radionicu uključuju učenici Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna, Zadar, prosvjetni kadar, poneki student etnologije i kulturne antropologije sa Sveučilišta u Zadru, zainteresirani građani te sekcije vezilja iz osnovne škole koje znaju i prenositi jednostavnije tehnike vezane uz izradu četverokuke direktno prolaznicima na Narodnom trgu u Zadru.

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar izdao je 2022. priručnik za izradu četverokuke i snimljeni video Kako izraditi četverokuku ?

Priručnik je dostupan na službenoj web stranici NMZ-a na sljedećoj poveznici: https://www.nmz.hr/hr/izdavastvo/priru%c4%8dnik-kako-izraditi-%c4%8detverokuku,2472.html

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola Zadar obranila titulu “Najjače Škole u gradu”

Objavljeno

-

By

Jučer je održano završno natjecanje u izazovu “Najjača škola u gradu” u organizaciji Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole, Zadar na vanjskim sportskim terenima Ekonomske škole na Puntamici.

“Ovo je već treći put da se u našoj Školi održao finalni događaj „NAJJAČE ŠKOLE U GRADU“. Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola bila je domaćin i glavni pokrovitelj uz Zadarsku županiju, Decatlon i Imperyum gym.

Snage je odmjerilo 9. srednjih škola, a Ime „NAJJAČE ŠKOLE U GRADU“ s ponosom po treći put  nosi Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola, Zadar koja je u najkraćem mogućem roku odradila svih 8 izazova. Drugo mjesto osvojila je Gimnazija Jurja Barakovića dok je treće mjesto osvojila Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola.

Timovi škola predstavili su se mješovitom ekipom, tri momka – dvije djevojke koji su pokušali u najkraćem mogućem  roku napraviti  čučnjeve s opterećenjem, marince , swing  s girjom uz opterećenje od 12 i 16 kg, sprint od 200 metara, trbušnjke s opterećenjem od 5 kg, wall ball uz 5, 10 i 20 povlačenja na trx trakama, penjanje i spuštanje te prelazak preko klupice s opterećenjem 5 i 10 kg. Vježbe su bile raspoređene u dva izazova po četiri vježbe. Vrijeme oba izazova se zbrajalo.

Sudjelovale su Pomorska škola Zadar, Prirodoslovno-grafička škola, Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar, Gimnazija Jurja Barakovića, Gimnazija Franje Petrića (MIOC), Strukovana škola Vice Vlatkovića, Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola, Poljoprivredno, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića i Ekonomsko -birotehnička i trgovačka škola.

TZK tim Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole, Zadar ponosan je na organizaciju i pokretanje projekta cjelogodišnjeg izazova te odaziva u kojem su sudjelovali mnogi učenici srednjih škola. Ovim projektom Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola, Zadar potiče učenike i profesore na bavljenje sportom, na zdrav život i međuškolske aktivnosti uz zabavu i druženje. Glavni cilj je uključiti što više djece u sport te im pružiti priliku da prihvate nove izazove.

Važan je ovo događaj za našu Školu i imali smo čast kao prošlogodišnji pobjednici ponovno obraniti titulu “ Najjače Škole u gradu. Čestitke svim sudionicima uz posebnu zahvalu „Medicinarima u školskom sportu” iz Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar, na podršci!” – stoji u priopćenju koje potpisuje Zdenka Sršen Juričević, ravnateljica.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) POVIJESNI DAN / Linearni akcelerator spušten u bunker zadarske Opće bolnice

Objavljeno

-

By

Slobodno možemo reći kako se u povijesti zadarske Opće bolnice malo koja isporuka čekala kao ona danas prijepodne. Bujica emocija u svih; od ravnateljstva preko osoblja, pa sve do pacijenata koji su se zatekli u bolničkom krugu. Ulicom Nikole Šubića Zrinskog do naše ustanove teretnjak je dovezao dugo iščekivani linearni akcelerator! Težak 5,5 tona, u dijelovima je, pomoću krana spušten u bunker i u ovom će tjednu biti pozicioniran na temeljnoj ploči. Uz aparat je isporučen i dio programa, pa se paralelno s ovom fazom radova odvija i edukacija fizičara, započeta još u ožujku.

„Ovo je uistinu velik dan za našu bolnicu, za naš grad i našu županiju i za sve onkološke bolesnike koji gravitiraju našoj ustanovi. Ugovor o javnoj nabavi 21 akceleratora za 5 KBC-a i zadarsku Opću bolnicu potpisan je 29.siječnja 2024. u Ministarstvu zdravstva. Odmah potom Opća bolnica Zadar uvela je izvođače radova na uređenju bunkera u posao, pa su postavljene instalacije hlađenja samog uređaja i svih prostorija, postavljena su vrata bunkera i temeljna ploča za akcelerator koji je danas i stigao. Zadarska je bolnica tako prva od ukupno šest bolnica, koliko ih je Ugovorom obuhvaćeno, osigurala uvjete za primitak linearnog akceleratora, pa možemo biti itekako zadovoljni.“, kazao je prvi čovjek zadarske bolnice, dr.Željko Čulina.

Jednako ponosan bio je i gradonačelnik Grada Zadra i predsjednik Lige protiv raka Zadar, dr.Branko Dukić. „Radostan sam kada vidim da se akcelerator spušta u bunker spreman za prihvat ovog uređaja. Liga protiv raka ispunila je svoj glavni cilj i zahvaljujem svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta koji je na ponos cijelom gradu!”, kazao je gradonačelnik.

Opća bolnica Zadar čini sve unutar svojih mogućnosti kako bi linearni akcelerator čim prije bio u funkciji te kako bi se osoblje u potpunosti educiralo. Do obrade prvih pacijenata još ćemo malo pričekati, jer niz je predradnji koje je nužno obaviti prije ishodovanja odobrenja za obavljanje ove nuklearne djelatnosti. Očekuje se kako će se prvi pacijenti podvrgnuti zračenju koncem tekuće godine što će svakako predstavljati prekretnicu u liječenju onkoloških bolesnika u našoj ustanovi.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu