Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

POZIV / U Narodnom muzeju radionice izrade ukrasnog veza četverokuke

Objavljeno

-

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar poziva sve zainteresirane na radionice izrade ukrasnog veza četverokuke. Radionica počinje u ponedjeljak , 3. lipnja 2024. u 16 sati u Etnološkom odjelu NMZ, Gradska straža, Narodni trg, Zadar. Radionice će trajati ukupno trideset sati u periodu od 3. 6. do 29. 6. 2024.

Četverokuka je ukrasni vez na čohi karakterističan za nošnju Ravnih kotara, Bukovice i Velebitskog podgorja. Umijeće izrade četverokuke zaštićeno je nematerijalno kulturno dobro koje svoju primjenu može naći i kroz suvremeni izričaj.

Zainteresirani se mogu prijaviti na e- mail: etnoloski.nmz@gmail.com ili na broj telefona 023/211-198 u vremenu od 9 – 15 sati.

Voditeljica radionice: Nada Šarlija

Radionice su namijenjene građanstvu: djeca od 10 godina na dalje, srednjoškolci, studenti, penzioneri.

Radionice su besplatne za sudionike i ograničene brojem do 10 polaznika.

Koordinacija: voditeljica EO-NMZ, kustosica dr. art. Marija Šarić-Ban 092291699

O ČETVEROKUKI:

qrf

Umijeće izrade ukrasnog veza građa/četverokuka na području zapadnog dijela Dinarida u Hrvatskoj posebno je vrijedno kulturno naslijeđe područja. Znanje je to i vještina koje se generacijski prenose kroz praksu nositelja. Građa je etnografski i narodni naziv za jedinstveni sukneni nakit pojedinih sastavnih dijelova tradicijske ženske i muške nošnje i/ili uporabnih predmeta (ženskih torbi, bisaga, zobnica). Ona predstavlja jedinstveni način kićenja suknenog ruha na području zapadnog dijela Dinarida (tzv. Dinarske etnografske zone): podvelebitska sela Like, zatim Ravni kotari i Bukovica (gdje se sačuvao najveći i najraskošniji broj i ornamentiranost), velebitsko Podgorje , manji dio priobalja i dio Dalmatinske zagore. Osim u Hrvatskoj , prisutna je i na području jugozapadne Bosne. Prema sačuvanim etnografskim i drugim pisanim izvorima kao i samim predmetima, prisutnost građe u narodnom tekstilu datira se u razdoblje 19. i 20. stoljeća. Precizniju atribuciju užeg područja zavičajnog/regijskog ishodišta i vremensko – povijesnog razdoblja nastanka i razvoja još je potrebno utvrditi daljnjim istraživanjima.

Kulturno-umjetnička društva Bukovice, Ravnih kotara i velebitskog područja osim glazbeno-plesnog folklora veliku pažnju moraju posvetiti i izradi nošnje i veza s čime se započelo već vrlo rano nakon Domovinskog rata. U Etnološkom odjelu su se upoznali s osobitostima nošnje i veza. Posebna pažnja posvetila se vezu na čoji, tzv. građi  i očuvanju karakterističnog motiva četverokuke. Ukazalo se na važnost originalnog očuvanja četverokuke kod izrade nošnji te se već dugi niz godina u Etnološkom odjelu organiziraju radionice izrade četverokuke. Kroz ove radionice su prošli zainteresirani članovi kulturno-umjetničkih društava , vezilje zainteresirane za ovu vrstu veza, učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Zadar te ostali zainteresirani. Četverokuka kao zaštićeno nematerijalno kulturno dobro čuva se u svom originalnom obliku koji se tako i primjenjuje ako se radi o nošnji za pojedini KUD. Ostali čuvaju originalnu tehniku veza i boje , ali obično koriste po jedan ili dva kvadratića aplicirajući ga na suvremenu odjeću.

Etnološki odjel održava godišnje po jednu ili dvije radionice četverokuke gotovo kontinuirano od početka 21. stoljeća. Posljednjih godina obavezno se u radionicu uključuju učenici Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna, Zadar, prosvjetni kadar, poneki student etnologije i kulturne antropologije sa Sveučilišta u Zadru, zainteresirani građani te sekcije vezilja iz osnovne škole koje znaju i prenositi jednostavnije tehnike vezane uz izradu četverokuke direktno prolaznicima na Narodnom trgu u Zadru.

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar izdao je 2022. priručnik za izradu četverokuke i snimljeni video Kako izraditi četverokuku ?

Priručnik je dostupan na službenoj web stranici NMZ-a na sljedećoj poveznici: https://www.nmz.hr/hr/izdavastvo/priru%c4%8dnik-kako-izraditi-%c4%8detverokuku,2472.html

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

EPILOG TRAGEDIJE KOD OBROVCA / Otac u pritvoru. Eksplozivno sredstvo pronašli su u Kninu i ponijeli ga sa sobom!?

Objavljeno

-

By

U nastavku kriminalističkog istraživanja, policijski službenici su jučer tijekom poslijepodneva, nad 46 – godišnjim državljaninom Češke proveli kriminalističko istraživanje zbog sumnje da je počinio kazneno djelo “Teška kaznena djela protiv opće sigurnosti” iz čl. 222. st. 3. i st. 4. Kaznenog zakona  u svezi kaznenog djela “Dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom” iz čl. 215. st.1. u svezi st. 3. Kaznenog zakona Republike Hrvatske.
 
Sumnjiči ga se da je po prethodnom dogovorenom planu obilaska u srijedu, 19. lipnja 2024. godine u poslijepodnevnim satima u društvu svoje obitelji i prijatelja došao na šire kninsko područje gdje se na ulazu u označeno opasno područje vojnog poligona nije pridržavao vidno istaknutih pisanih upozorenja na hrvatskom i engleskom jeziku te, lakomisleno smatrajući da neće doći do neželjene i po život opasne posljedice,  s djetetom ušao u zabranjeni  prostor i dopustio mu da pronađeno eksplozivno sredstvo uzme i ponese sa sobom, a koje je potom osumnjičeni osobno stavio u svoj automobil.
 
Nešto kasnije, zbog kvara na automobilu zaustavili su vozilo uz županijsku cestu da bi dijete iz vozila izvadilo eksplozivno sredstvo koje se u jednom trenutku aktiviralo.
 
Uslijed eksplozije, zbog zadobivenih ozljeda dijete je na mjestu smrtno stradalo dok su dvije ženske osobe zadobile teške tjelesne ozljede te jedan muškarac lake tjelesne ozljede.
 
Policijski službenici su proveli očevid na području Bilišana, na mjestu eksplozije. Drugi dio očevida policijski službenici proveli su i na spomenutom kninskom području.
 
U cilju utvrđivanja vrste eksplozivnog sredstva i načina aktiviranja, svi tragovi pronađeni na mjestu događaja su izuzeti te će biti proslijeđeni na vještačenje u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić” u Zagrebu.
 
Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, protiv 46-godišnjaka se podnosi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru te će u zakonskom roku biti predan u pritvorsku jedinicu Policijske uprave zadarske.
 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NEDJELJA: U Ninu mlada misa don Antonija Oltrana

Objavljeno

-

By

Don Antonio Oltran, mladomisnik Zadarske nadbiskupije, slavi mladu misu u nedjelju, 23. lipnja s početkom u 10,30 sati, u župnoj crkvi sv. Anselma u Ninu, odakle je rodom. Na misi propovijeda fra Gabrijel Škibola.

Proslavi mlade mise prethodi todnevna duhovna obnova od četvrtka, 20. lipnja u 18,15 sati do subote, 22. lipnja.  

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SUKOŠAN / Od danas do nedjelje duhovna obnova. Predvodi je vlč. Ivica Tolla

Objavljeno

-

By

Duhovnu obnovu pod geslom ‘Ti si ljubljeno dijete Božje’ kod crkve Gospe od Milosti u Sukošanu od petka, 21. lipnja do nedjelje, 23. lipnja, predvodi vlč. Ivica Tolla. Duhovna obnova u Sukošanu, od petka, 21. do nedjelje, 23. lipnja. Na otvorenom, kod crkve Gospe od Milosti.

Sadržaj obnove čine duhovni nagovor, molitva, ispovijed, misa, bolesničko pomazanje i euharistijsko klanjanje. U Sukošanu djeluje molitvena zajednica ‘Kraljica apostola’ koja ima svoje članove i u Zaprešiću odakle će doći članovi zajednice kao slavljenički tim podržati održavanje ove duhovne obnove.  

Susret u petak počinje u 18 sati, u subotu u 17 sati a u nedjelju u 19 sati.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu