Connect with us

Hrvatska

U KB-u Merkur prvi put jednom pacijentu istodobno presađeno pet organa

Objavljeno

-

U Kliničkoj bolnici Merkur u posljednjih tjedan dana izvedene su transplantacije dvanaest organa u sedam primatelja, uključujući i prvu multivisceralnu transplantaciju pet organa kod jednog pacijenta koji je dobio želudac, tanko i debelo crijevo, jetru i gušteraču.

“Ovakav tip operacije izvodi se u samo 11 europskih centara, a godišnje se izvede deset takvih operacija u cijeloj Europi”, istaknuo je u nedjelju ravnatelj bolnice Mario Starešinić na konferenciji za novinare koju su u Merkuru sazvali na Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva.

Pacijent koji je dobio pet organa rođen je 1969. godine, dobro se oporavlja i njegovo će stanje pratiti još tjednima anesteziolozi, kirurzi, internisti, gastroenterolozi, nefrolozi, patolozi i radiolozi.

Boluje od trombofilije od koje je je imao trbuh pun debelih žila te je svaki dan imao minimalno jedno unutarnje krvarenje, stoga je jedina opcija bila transplantacija. Ova je operacija ujedno bila i retransplantacija pošto je primatelj već dobio jetru 2023. godine.

“Ovo je uspjeh cijelog tima. Kada transplantacija krene, nemate puno vremena. Svi smo, od vozača koji su prevozili organe iz Osijeka do kirurga, morali biti savršeno uigrani. Uspjeli smo sve obaviti u manje od šest sati”, rekao je Stipislav Jadrijević, vođa tima, koji je izveo operaciju prije tri dana.

U posljednjih tjedan dana u KB-u Merkur izvedeno je 12 transplantacija organa u sedam primatelja. Transplatirane su tri jetre, tri bubrega, gušterača te multivisceralna transplantaciju pet organa jednom pacijentu.

U zadnjih 25 godina u Merkuru je obavljeno preko 1800 transplantacija jetre, 700 transplantacija bubrega, 220 gušterače i 4 transplantacije crijeva. Posljednja multivisceralna transplantacija organa u Merkuru dogodila se 2022., tada su u pitanju bila tri organa, a pacijent je danas u dobrom fizičkom stanju.

“Posebno treba zahvaliti donorima, bez njih transplantacije nema, a donori možemo biti svi”, poručio je liječnički tim KB-a Merkur.

Inače, ove je nedjelje prigodno obilježen Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa te su iz Ministarstva zdravstva istaknuli da je prošle godine izvršeno 300 transplantacija solidnih organa.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

U PETAK DO 40 STUPNJEVA / Do petka iznadprosječne temperature za ovo doba godine

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

U Hrvatskoj se ovaj tjedan očekuju iznadprosječne temperature za ovo doba godine. U nekim mjestima bit će oboreni i rekordi i to osobito u petak gdje se očekuju temperature do 40 stupnjeva.

Zbog vlage bit će i neugodno sparno, a meteorolozi poručuju da će vrijeme u većem dijelu ljeta mnogima biti teže podnošljivo.

– Do petka zagrijavanje iz dana u dan, pri tome će i jutarnja i poslijepodnevna temperatura zraka biti sve viša. Već sutra će u većini Hrvatske biti vruće a nakon toga sve više vruće oko 24-35 C će biti najčešće vrijednosti no u četvrtak pa u petak će mjestimice biti iznad 35, nije isključeno i blizu 40, najavio je dipl. ing. Zoran Vakula, meteorolog HRT-a.

Prognoze također upućuju na moguće lokalne razvoje oblaka, pljuskove, grmljavinu i tuču tijekom vikenda, s tendencijom da se takve situacije mogu pojavljivati povremeno tijekom cijelog ljeta, dodao je Vakula.

– Već ovaj tjedan, već ovaj vikend velika vjerojatnost za kopnenu Hrvatsku za lokalne razvoje oblaka, pljuskove, grmljavinu, tuču, nevrijeme a najvjerojatnije ćemo takvih situacija, povremeno imati i tijekom ljeta, ističe Vakula.

Građanima se savjetuje da se pridržavaju preporuka za zaštitu od vrućine, posebice starijim osobama, maloj djeci i osobama s kroničnim bolestima.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Pazite na zdravlje: Noći će biti tropske, danju će temperature rasti preko 35

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Donosimo vremensku prognozu meteorologinje Tee Blažević.

Pretežno vedro je u većem dijelu zemlje, sunca je u izobilju posvuda, samo na istoku zemlje ima lokalno nestabilnosti. I u nastavku ponedjeljka lokalno u unutrašnjosti može biti pljuskova, češće u istočnim predjelima. Temperature će rasti do visokih 31,32 stupnjeva. Noć će biti topla, na dijelovima obale temperature se neće spuštati ispod 20 stupnjeva, što je prema definiciji tropska noć.

Utorak će diljem zemlje biti većinom stabilan, vrlo topao i vruć.

I srijeda diljem zemlje donosi obilje sunca i visoke temperature.

U nastavku tjedna većinom stabilno, vruće pa i vrlo vruće vrijeme. Temperature će lokalno krajem tjedna, osobito na kontinentu, prelaziti visokih 35.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

STIŽE TOPLINSKI VAL! / Slovenski meteorolog objavio detaljnu prognozu: “Živa se penje do 40°C”

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Poznati slovenski meteorolog Marko Korošec, autor na portalu severe-weather.eu, objavio je detaljnu vremensku prognozu za naredni perod.

Napomenuo je da je prvi mjesec meteorološkog ljeta 2024. počeo hladnim i vlažnim vremenom u većem dijelu Europe, dok je jugoistočna Europa imala više ljetne uvjete. Korošec prognozira da će se vremenski obrazac promijeniti, donoseći toplinske valove u južnu, središnju i istočnu Europu, prenosi tportal.

Očekuje se da će temperature porasti do srednjih i visokih 30-ih stupnjeva diljem mnogih zemalja, a potencijalno i do 40 Celzijevih stupnjeva prvi put ovog ljeta u sjevernijim predjelima. Najveće temperaturne anomalije predviđaju se za središnju Europu i Balkanski poluotok. Ovaj toplinski val proširit će se Europom sredinom tjedna, dok će se visok pritisak pomaknuti prema istoku tijekom vikenda, povećavajući šanse za teške vremenske uvjete u zapadnoj Europi.

Ovog mjeseca vremenski uvjeti u Europi bili su uglavnom ispod prosjeka zbog stalnih kiša i vremenskih sustava, uključujući poplave u Njemačkoj. Iznimka je bio južni Balkan i jugoistočna Europa, gdje su ekstremno visoke temperature zahvatile Grčku i Tursku. Prva polovica lipnja 2024. bila je ispodprosječna, što se tiče temperatura, diljem većeg dijela kontinenta, ali uvjeti će se poboljšati u drugoj polovici mjeseca s prognozom stabilnijeg i toplijeg vremena.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu