Connect with us

Hrvatska

Plenković: “Ubrzava se širenje zaraze, Stožer sutra objavljuje detalje mjera”

Objavljeno

-

Temom pandemije sjednicu Vlade otvorio je premijer Andrej Plenković. U uvodnom obraćanju istaknuo je da će zbog sve teže epidemiološke situacije nastava u desetak županija ponovno prijeći na C model, odnosno online nastavu. Isto tako je rečeno da se već od danas u četiri županije pooštravaju mjere. 

Mjere se prije svega odnose na ograničenje broja osoba na javnim događanjima i okupljanjima te obustavu rada ugostiteljskih objekata, osim onih iz skupine hoteli i kampovi, učenički i studentski domovi, a dozvoljena je dostava hrane, pića, napitaka i slastica uz pridržavanje epidemioloških mjera, rekao je Božinović, pojasnivši na kraju sjednice kako se mjere o zatvaranju ugostiteljskih objekata odnose samo na Dubrovačko-neretvansku županiju.

– Pandemija ne jenjava. Stožer će sutra detaljnije govoriti o mjerama osobito kada je riječ o održavanju školske nastave. Otprilike u 10-ak županija prešlo se ili se prelazi na model C s obzirom na epidemilošku situaciju, rekao je na sjednici premijer Andrej Plenković.

Produljenje mjera za gospodarstvenike

Vlada je odlučila produljiti i mjere za gospodarstvenike, odnosno one koji su pogođeni epidemiološkim mjerama. To se odnosi na mjere o 4 tisuće kuna mjesečno, kao i subvencioniranje fiksnih troškova. 

– Četiri tisuće kuna, fiksni troškovi, skraćeno radno vrijeme… Nastavljamo s, ja bih rekao, najuspješnijom mjerom u ovih godinu dana, za koju smo do sada izdvojili 10 milijardi kuna i ona se odnosila na oko 120 tisuća poslodavaca i 680 tisuća radnika koji su zahvaljujući mjeri Vlade dobivali plaću u proteklih godinu dana, u različitim naravno mjesecima i dinamikom ovisno o gospodarskoj situaciji, rekao je premijer Plenković.

Produljenje mjera za potresom pogođena područja

Također, Vlada je odlučila produljiti i mjere koje se tiču potresom pogođenih područja. Odnosi se to na oslobađanje plaćanja električne energije, kao i besplatnu cestarinu Zagreb-Sisak, odnosno Lekenik.

Apel građanima

Ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici je izvijestio da je od 161 uspješno sekvenciranih genoma u proteklih tjedan dana, 113 uzoraka britanska varijanta koja sada čini 70 posto ukupnog broja sada sekvenciranih uzoraka. 

– Svjesni činjenice bržeg širenja novih varijanti virusa, a osobito imajući na umu nadolazeće uskrsne blagdane, pozivam građane na poseban oprez pri planiranju svojih aktivnosti. Apeliram na izbjegavanje većih druženja, s posebnim naglaskom na brigu o našim starijim članovima obitelji, kao i onima s kroničnim bolestima, rekao je Beroš. 

Nakon sjednice Vlade premijer Plenković sudjeluje na videosastanku čelnika članica Europske unije, a na kojemu će kao gost biti i američki predsjednik Joe Biden. Glavne teme: borba protiv pandemije koronavirusa, ali i nastojanja da se ubrza procjepljivanje stanovništva, odnosno načini kako da se distribuira što više cjepiva farmaceutskih tvrtki koje s tom distribucijom kasne. Taj sastanak će se nastaviti i sutra.  

 

Hrvatska

Beroš: “Raste pritisak na zdravstveni sustav, prosječna dob oboljelih sve manja”

Objavljeno

-

Danas u 15 sati počela je sjednica vlade. O epidemiji koronavirusa govorili su Plenković, Beroš i Božinović.

Podsjetimo, danas je u Hrvatskoj zabilježeno 3099 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a sutra u 9:30 će se održati Znanstveni savjet vlade.

“Najveći obuhvat cijepljenjem postignut je kod osoba starijih od 80 godina. Najveći obuhvat je postignut u Primorsko-goranskoj županiji, a drugi najveći u Sisačko-moslavačkoj”, rekao je Beroš.

“Dali smo dodatne upute svim izabranim liječnicima obiteljske medicine, naročito što se tiče cijepljenja nepokretnih ili teško pokretnih u njihovim kućama. U Hrvatskoj nije uočen nijedan slučaj rijetke pojave trombocitopenije nakon cijepljenja AstraZenecom”, rekao je Beroš.

“Od ukupnog broja sekvenciranih uzoraka, 94 posto ih je s britanskom varijantom”, rekao je Beroš.

“I dalje bilježimo rast broja zaraženih, hospitaliziranih i onih na respiratoru te pad prosječne dobi oboljelih. Raste pritisak na zdravstveni sustav. Popunjenost intenzivne je 70% uz mogućnost proširivanja. Virus se širi tamo gdje mu sami dopustimo. Apeliram na sugrađane, posebno mlade, da drže distancu, nose maske i dezinficiraju ruke”, rekao je Beroš.

“Stožer je od zadnje sjednice vlade donio pet odluka na prijedlog lokalnih stožera zbog pogoršanja situacije. Najstrože mjere od početka ove godine uvedene su u Primorsko-goranskoj županiji”, rekao je Božinović.

“Ukupno su od zadnje sjednice vlade inspektori proveli 15.890 nadzora te je izdano 14 prekršajnih naloga i 4 optužna prijedloga. Zbog nenošenja maski izdano je 14 pisanih upozorenja i 24 prekršajna naloga. Utvrđeno je 150 kršenja mjera samoizolacije i zbog toga će biti podneseno 150 prekršajnih naloga”, rekao je Božinović.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Zdravko Marić: “Nema oporavka gospodarstva prije kraja 2022., a i to je pitanje”

Objavljeno

-

By

FOTO: Vlada.hr

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu da se puni oporavak gospodarstva ne treba očekivati prije kraja sljedeće godine, a turizma i godinu kasnije, no da to ovisi i o pandemiji. 

Projekcije BDP-a za ovu godinu ovise o tome što će se događati s covidom, ali i turističkom sezonom. Očekivanja su da bi turistička sezona trebala biti bolja od lanjske, no to ovisi o razvoju pandemije. Ove se godine ne može očekivati puni oporavak gospodarstva, najraniji se puni oporavak BDP-a na razine prije covida može očekivati krajem 2022. godine, a nekih aktivnosti, uključujući i turizam, ne prije 2023. godine, rekao je Marić u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”.

Istaknuo je i da je prihodna strana proračuna u prva tri mjeseca, a i prva dva tjedna travnja, na tragu očekivanja, dok je poseban izazov rashodna strana.

Najavio je i kako će se preraspodjelama u proračunu osigurati sredstva za covid dodatak umirovljenicima, a nakon toga raditi i na prijedlogu rebalansa.

Procjene su Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i resornog ministarstva da će covid dodataka umirovljenicima proračun koštati 600 milijuna kuna.

“To danas ide na sjednicu Vlade, osigurat ćemo sredstva u proračunu preraspodjelama, a onda nakon toga onda ćemo raditi pripreme na rebalansu proračuna”, rekao je Marić, dodajući kako će do rebalansa doći prije ljetne stanke.

Ministar financija je, komentirajući dug prema veledrogerijama, naglasio kako i bez covida država ima dugogodišnji problem sa zdravstvom. Najvidljiviji je problem veledrogerija, odnosno opskrbe i dobave lijekova i materijala, ali to, ističe, nije jedini problem sa zdravstvom.

Nije problem niti neki stari dug prema veledrogerijama jer onda bi, tvrdi, rješenje bilo jednostavno – predložio bi Vladi da se izda obveznica ili bilo koji drugi dužnički oblik i da se isplati kompletni dug.

“Uopće nije tema niti pitanje podmirivanje tih obveza i dugova. Vlada odnosno država će to podmiriti, dakle to nije tema. Tema je kako osigurati dugoročnu financijsku održivost i stabilnost sustava”, naglasio je Marić, napominjući kako će se sastanak s predstavnicima veledrogerija održati u 13 sati.

U vezi Nacionalnog plana oporavka i otpornost, o kojemu će se danas raspravljati i u Saboru, a oporba ga je dočekala “na nož”, dok se poslovna zajednica pribojava da dovoljno novca neće otići u gospodarstvo, posebice ne u privatni sektor, rekao je kako je udio gospodarstva, što uključuje i privatni sektor, najviši – 54 posto, kao i da će najvažnija biti impplementacija tog dokumenta.

Ključni naglasak plana oporavka, tvrdi, je provedba reformi, stvari koje će imati transformativni efekt kako u javnom tako i u privatnom sektoru, a koje će biti suportirane javnim odnosno privatnim investicijama.

“Nema potrebe za podjele i raditi razliku između privatnog i javnog sektora”, kazao je Marić, poručujući uz ostalo kako je godina izazovna, ali i postoje pozitivne prilike za gospodarstvo koje treba iskoristiti.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Vlada raspisuje lokalne izbore

Objavljeno

-

By

Sjednica Vlade održava se danas od 15 sati.

Ministri će dobiti informaciju o aktualnom stanju vezanom za potres te vezanom za koronavirus, a na dnevnom je redu sjednice i odluka o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom bolesti covid-19.

Vlada će raspisati i lokalne izbore – na dnevnom su redu odluke o raspisivanju izbora za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike, kao i za zamjenike općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda te odluke o visini naknade troškova izborne promidžbe.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu