Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) LIBRETIĆI Mlade zadarske pjevačke nade u Zagrebu snimile dva nova videospota

Objavljeno

-

Fotografije: Ivana Begović i roditelji pjevača DZ Libretići

Svibanj se učinio kao prekrasan, vedar i sunčani mjesec za jedno dugo očekivano putovanje za djecu iz Dječjeg zbora LIBRETIĆI Glazbenog studija LIBRETO.

Naime, svoj su zadnji spot u Croatia filmu, za program Dječje televizije, snimili tik pred pandemiju koja nas je sve ostavila u kućama, prikovane za ekrane i razne druge video i audio uređaje.

Tada se radilo o pjesmi NITKO NE VOLI KAO MAMA, a sada su se, na istom mjestu, sa svoja dva nova autorska singla, U SRCU SVOM (Begović/Ivetić, Begović/Habuš, Ćuto) i LJUBAV JE ČUDO (Begović, Begović, Ćuto), pojavili gotovo dvije godine kasnije, što je za čitav Zbor i njihove roditelje, kao i voditelje, bila velika radost i s oduševljenjem su čekali to putovanje i snimanja. Evo izvješća:

“Uvijek nam je veliko zadovoljstvo i čast surađivati sa zaista sjajnom ekipom iz Zagreba, na čelu s dragom urednicom, Unom Zimom, jer, osim njihove velike profesionalnosti i neupitne posvećenosti poslu, oni jedini u Hrvatskoj i dalje stvaraju glazbeno – edukativni i zabavni program isključivo namijenjen djeci. Mnoge su generacije odrastale na programu i top listama Dječje televizije, te su se pjesme slušale iz tjedna u tjedan, ušli su u toliko puno domova, a pjesme najboljih malih i mladih solista i zborova iz čitave Hrvatske učile su se i znale pjevati naizust.

Nama je i ovoga puta silno drago dobiti još veći i širi domet za naše autorske pjesme i zaista želimo da budu slušane po cijeloj Hrvatskoj, od Dubrovnika do Istre, od Zagreba pa sve do Iloka. Svaki nam je slušatelj veoma bitan i svako dječje srce koje osvoji neka naša pjesma naša je velika i poslovna, kao i privatna pobjeda. Na ovaj smo put išli u sjajnom sastavu pjevača i njihovih dragih roditelja, a pridružili su nam se i neki novi članovi, pa i oni iz ratom nastradale Ukrajine, što nam je posebno drago. Moći toj djeci priuštiti satove pjevanja, koreografija, igru, zabavu, nastupe i snimanja i time ih mislima barem malo udaljiti od ne baš tako lijepe svakodnevnice za nas znači izuzetno puno.

Pjesme kojima se ovoga puta predstavljamo širem auditoriju jesu tematski veoma bliske djeci – U SRCU SVOM, po prvotnom predlošku moje mame, priznate dječje spisateljice Irene Ivetić, govori o radosti i uzbuđenju svakodnevne dječje rutine polaska u školu, dok druga, LJUBAV JE ČUDO, je nešto brža, ritmičnija i potencijalno “hitoidniji” glazbeni broj koji odmah ulazi u uho, djeca je obožavaju izvoditi, a govori o jednoj univerzalnoj temi koja zapravo pokreće cijeli svijet i, ako nam je sada nešto nasušno potrebno, onda je to upravo ta ljubav koja nas sve spaja, koja čini svaku zajednicu povezanom i ujedinjenom, koja je sama po sebi čudo i donosi čudesne plodove ako zaista živimo po tim postulatima i stavljamo je na prvo mjesto u našim srcima i sveukupnom odnosu prema svijetu.

Na snimanju smo se stvarno odlično zabavili, a članice i članovi Zbora su svoj posao odradili za čistu peticu, kao da niti nije postojala ta pauza od snimanja od gotovo dvije godine (iako smo mi u međuvremenu u svojoj produkciji snimili čak četiri videospota: od toga 2 covera te dvije autorske pjesme, zajedno s našim dragim suradnikom, Marinom Ćutom).Od putovanja smo uspjeli napraviti i pravi, gotovo pa školski izlet, te smo se sjajno proveli u Strossmayerovom parku te na Zrinjevcu.

Vjerujemo da će djeca s ovog putovanja nositi samo najljepše uspomene, a mi jedva čekamo službeni izlazak spotova pod labelom Dječje televizije, te se dalje spremamo za brojne javne nastupe, čemu se osobito veselimo jer je pauza i od njih za sve nas trajala zaista predugo… O svim ćemo vas važnim datumima i mjestima održavanja nastupa pravovremeno obavijestiti, a svim našim zadarskim medijima se i ovoga puta zahvaljujemo što uvijek tako lijepo i predano prate naš rad, razvitak i napredak. “, zaključuje Ivana Begović, umjetnička voditeljica Zbora i čitavoga Studija.” Svakako nas uvijek možete zapratiti na našem Instagram profilu libreto _official, u javnoj Grupi GLAZBENI STUDIO LIBRETO na Facebooku, kao i na našem YT kanalu (GLAZBENI STUDIO LIBRETO).Svakako budite u toku jer vam pripremamo još pregršt iznenađenja, i sa Zborom, kao i sa solistima. “, dodaje Dinko Habuš, drugi umjetnički voditelj Zbora i čitavoga Studija.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

ZADAR / ŽUPANIJA

IZVANREDNI RADOVI! U petak bez vode ulica Franje Franceva!

Objavljeno

-

By

Zbog izvanrednih radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 30.09.2022. godine (petak) u vremenu od 08:30h do 14:00h bez vode biti će potrošači u ulici:

Franje Fanceva

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Franje Fanceva, kod k. br. 40.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) RAŠTANE/SV. PETAR Probijeni putovi, asfaltirane ceste…

Objavljeno

-

By

U Općini Sv. Filip i Jakov radi se punom parom.

Probijen je i tamponiran put širine tri metra (Donje Raštane),

tamponiran put predio Katuše (Donje Raštane),

asfaltirana cesta – spoj groblja i osnovne škole dužine 150 metara i tri metra širine (Sv. Petar),

te asfaltiran trg kraj crkve te dva odvojke ceste kraj plaže u Sv. Petru.

Pogledajte fotografije:

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) ZNANSTVENI KOLOKVIJ SVEUČILIŠTA U ZADRU I ŽUPE SV. MIHOVILA Kožino treba zadržati svoje posebnosti i identitet u okviru Zadra i Zadarske županije

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i Župa sv. Mihovila jučer su u Kožinu priredili znanstveni kolokvij „Kožino – temeljne odrednice mjesnog identiteta: prostor, prošlost i jezična baština“, na kojemu su znanstvenici iz različitih područja izlagali o svim aspektima ovog mjesta u prošlosti i sadašnjosti.

Uvodno slovo održao je kožinski župnik don Francizek Kowal, koji je istaknuo kako su svećenici glagoljaši ostavili veliki trag u ovom mjestu, budući da su bili odgovorni za vjerski život te čuvali identitet mještana.

Prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić rekao je kako je misija ove ustanove povezanost s lokalnom zajednicom, koja je predmet istraživanja ali i vrhunsko nadahnuće čijem razvoju nastoji pridonijeti.

– U novije vrijeme svjedočimo promjeni identiteta Kožina, koje uz nove stanovnike i novi tip izgradnje doživljava veliku preobrazbu. Ovakvi skupovi su važni jer radimo rekapitulaciju znanstvenih spoznaja, uvažavajući ono što su istraživali naši prethodnici. Promišljamo vrijednost prostora i kulturne baštine te budućnost odgovarajućih prostornih cjelina. Ta budućnost velikim dijelom se zasniva na jednoj gospodarskoj djelatnosti, turizmu. Valjalo bi ipak uvažavati sve posebnosti mjesta kako biste bili prepoznatljiv dio Zadra, Zadarske županije i cijele domovine, rekao je Faričić.

Prof. emeritus Damir Magaš iznio je suvremena geografska obilježja Kožina, koje je uglavnom karakterizirano vapnencem, sredozemnom klimom i prosječnom temperaturom od oko 25 stupnjeva. Prema posljednjem popisu je pao na 800 stanovnika, no već dugo je prisutan trend da se sve manje gradi i živi u staroj jezgri, uz cestu Zadar – Nin i jugozapadno od nje, a sve više uz obalni pojas, u zoni od sv. Bartula do sv. Petra.

Prof. emeritus Nikola Jakšić iznio je zanimljive crtice iz povijesti, među njima i onu o imenu Kožino. Naime, Kožo Saladin bio je u drugoj polovici 13. stoljeća daleko najbogatiji Zadranin s brojnim posjedima u okolici, pa tako i na području današnjeg Kožina. Nije imao nasljednika i svoj imetak je prenio na nećaka Bartula, koji je dobio sina Kožu, a baš po njemu je mjesto dobilo ime (Kožino Selo – Kožino).

U srednji vijek Zadar je ušao s naslijeđenim granicama iz antičkog doba, dok su Petrčane i Kožino ostali na teritoriju srednjovjekovne hrvatske kneževine, kasnije kraljevstva. Zadrani su stalno nastojali proširiti svoj ager i u tome su uspjeli u 15. stoljeću, prisvajajući terene preko crte razgraničenja, što je potvrdio Petar Krešimir. O izlasku iz antičkih granica svjedoči i zemlja u Petrčanima koju su kupile benediktinke u doba opatice Čike od dotadašnjih vlasnika Hrvata.

Dr. sc. Grozdana Franov Živković došla je do zanimljivih otkrića istraživanjem glagoljskih rukopisnih dokumenata. U njima se može pratiti kako je 1707. godine Kožino palo na svega 64 stanovnika. Nije bilo spomena male djece, što znači da su prethodile godine gladi pa ili žene nisu mogle rađati ili su djeca umirala pri porodu, što se nije upisivalo u matične knjige.

Zanimljivo je i da u njima nema djece do 10 godina, iako je u tom vremenu 50 posto umrlih bilo baš u toj dobi. Ona su se vjerojatno upisivala u posebnu knjigu, koja nije sačuvana. Što se tiče uzroka smrti, oni se ne bi navodili, jer se često nisu niti znali, već bi se navodile okolnosti smrti – je li osoba bila bolesna ili je umrla „naglo“. Za Lucu Dević tako se 1742. godine napisalo da se „nije mogla pričestiti ni primiti sveto ulje jer je bila tako bolesna da joj se od smrada nije moglo pristupiti“.

Žene i muževi u ovim su knjigama imali različita prezimena, jer bi svećenik upisivao ono što bi mu pri upisu rekli, a to je iz koje obitelji potječe te bi joj ostalo i djevojačko prezime. Prezimena nisu bila stalna, već su se mijenjala također ovisno o tome kako su ih u selu „zvali“. Tek u 18. stoljeću ti nadimci pretvorili su se u stalna prezimena.

U nastavku su obrađene druge cjeline iz kožinske povijesti i geografskih karakteristika. Prorektor Faričić istaknuo je kako je Sveučilištu stalo da okupljanje ne ostane samo na riječima i dojmovima, te bi na temelju izlaganja, ali i suradnje mještana, sve trebalo biti okrunjeno monografijom, koja neće stajati samo kao ukras u ormaru, već će se rado čitati i dijeliti s prijateljima i gostima.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu