Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

WINGS FOR LIFE / 5. svibnja starta novo izdanje utrke – najavljena posebna regulacija prometa gradom…

Objavljeno

-

U nedjelju, 5. svibnja, s Liburnske obale u Zadru startat će novo izdanje utrke Wings for Life World Run. Ova tradicionalna međunarodna utrka  kojom se prikupljaju sredstva za istraživanje liječenja ozljeda leđne moždine od svog prvog izdanja održava se u Zadru, a ove godine i u još 6 europskih gradova kroz službene utrke na lokaciji: Beč (AUT), München (GER), Poznan (POL), Prag (CZE), Ljubljana (SLO), Zug (SUI). Naravno, utrke uz aplikaciju održavaju se na mnogim drugim lokacijama pa tako cijeli svijet kreće istovremeno s utrkom za one koji ne mogu.

U zadarskoj utrci popunjeno je svih 8000 raspoloživih startnih brojeva još prije tri tjedna, a sudionici dolaze iz ukupno 29 zemalja. Najstariji sudionik ovogodišnje Wings for Life World Run utrke u Zadru ima 91 godinu, a na startu će se pojaviti i mnoga poznata lica; Anita Gerhardter, direktorica zaklade Wings for Life, Niko Kovač, Juraj Šebalj i Ilija Ravlić kao vozači presretačkih automobila i još mnogi drugi. U organizaciju utrke uključeno je i tisuću volontera iz Zadra i čitave Hrvatske. Još jedna posebnost ovogodišnjeg izdanja je koncert Matije Cveka u subotu, 4. svibnja, s početkom u 20 sati na zadarskom Forumu. Koncert je besplatan za sve posjetitelje.

Zadarski dio utrke startat će s Liburnske obale točno u 13 sati te će tog dana, u nedjelju, 5. svibnja, vrijediti posebna regulacija prometa:

Na dan utrke, u nedjelju 05. svibnja 2024. godine za sav promet biti će zatvorena:

·       Liburnska obala i Obala kralja Tomislava od gradskog mosta do Ulice Narodnog lista od 09.30 do 14.00 sati

·       Obala kralja Tomislava, Ulica Zrinsko-Frankopanska, Put Murvice, Ulica dr. Franje Tuđmana, Ulica Ante Starčevića od 12.45 do 14.00 sati

·       Jadranska magistrala D – 8, pravac Biograd prema Šibensko-kninskoj županiji od 12.50 do 14.30 sati

            Zbog održavanja utrke očekuje se pojačan promet na cestama i pojačane gužve. Policija će provoditi posebnu privremenu regulaciju prometa na Poluotoku, a kasnije duž cijele trase utrke, stoga apeliramo na sve sudionike u prometu za strpljenje i da poštuju naredbe, upute i smjernice policijskih službenika na terenu, te upute redarske službe organizatora utrke, kako svojim ponašanjem ne bi ugrozili vlastitu, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu. Također, savjetujemo građane da u naznačena vremena koriste obilazne cestovne pravce. 

Obavještavamo građane da će policija na dan održavanja javnog okupljanja, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, prije, za vrijeme i nakon završetka javnog okupljanja, snimati mjesto održavanja javnog okupljanja na području grada Zadra (Poluotok) kao i duž cijele trase kretanja trkača.

Za pripremu i samo održavanje utrke na snazi će biti i posebna regulacija prometa u mirovanju koja se odnosi na javna parkirališna mjesta na Liburnskoj obali:

·       Od četvrtka, 2. svibnja, u 22 sata, zatvara se dio parkirališnog prostora na prostoru bivšeg autobusnog kolodvora kod Lančanih vrata, kao i parkirališni prostor na prostoru bivše zgrade Zaraušek uz Morska vrata.

·       Od petka, 3. svibnja, u 8 sati, zatvara se parkirališni prostor uz Liburnsku obalu, priobalni dio.

·       Od subote, 4. svibnja, moguća preostala vozila na tom području bit će premještena na Ravnice u prostor koji koristi pauk služba.

Alternativna parkirališna mjesta su na prostoru Ravnica i bivše vojarne Franka Lisice.

Sva navedena parkirališna mjesta bit će slobodna od nedjelje, 5. svibnja, u večernjim satima.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

U Galeriju Dom na žalu u Preku uplovit će “Barka mala” Jakova Vučića

Objavljeno

-

By

“Barka mala” treća je ovoljetna izložba u POU Dom na žalu u Preku, a svoj “šareni pogled na svijet” slikama će predstaviti Jakov Vučić.

Arheolog po struci, Jakov Vučić od rane mladosti crta i slika, a javnosti se dosad predstavio na jednoj samostalnoj i jednoj skupnoj izložbi u Zadru.

Rođen je 1974. godine u Metkoviću, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na Sveučilištu u Zadru završio je dvopredmetni studij povijesti umjetnosti i arheologije.

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu doktorirao je arheologiju. Proteklih trideset godina živi u Zadru, zaposlen je u Arheološkom muzeju Zadar kao kustos srednjovjekovnih zbirki. Član je Hrvatskoga društva likovnih umjetnika Zadar.

Prema mišljenju povjesničarke umjetnosti i likovne kritičarke Nike Dobrić, “Vedro šarenilo poteklo iz kista Jakova Vučića mami svačiji pogled barem na tren. A to je sve što je i potrebno – samo jedan trenutak pažnje – kako bi njegove platnene figure oživjele…”

Otvorenje izložbe “Barka mala” Jakova Vučića bit će u nedjelju, 14. srpnja u 20.30 sati, a u programu će nastupiti Ženska klapa Lavandiere iz Preka.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VOLONTERSKA BURZA / Traže se volonteri za dm millennium jump 2024. Evo detalja…

Objavljeno

-

By

I ove godine dm Millennium Jump ponovno okuplja ljubitelje skokova u more i pozitivne energije!

Osim što je sinonim za dobru zabavu, projekt ima i humanitarnu notu budući da je dio prikupljenih sredstava namijenjen školi plivanja za djecu s teškoćama u razvoju.

Ako želiš pomoći u organizaciji, a pritom si vedrog duha i voliš raditi s ljudima, prijavi se za volontiranje!

Za volontere su osigurani majica, piće, ručak i pokloni. Bonus: prilika za upoznavanje novih ljudi i uživanje u jedinstvenom događaju.

Link s detaljima: https://vczd.org/burza-346-volonter_na_dm_millennium_jumpu_2024.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR2CN9lX1LnHzj95McHdla2bLzYZhiU1KJYT2LP-ujQM4E_G5prNdtRWoXU_aem_mMPQCHGmfXedfQYF-Bqwpw

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

IZ ŽUPANIJE: Dodijeljeni ugovori za sufinanciranje sunčanih elektrana

Objavljeno

-

By

Župan Božidar Longin uručio je danas 33 ugovora za sufinanciranje izgradnje sunčanih elektrana.  Na Javni poziv za sufinanciranje izgradnje sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvu na području Zadarske županije za 2024. godinu pristiglo je 56 prijava. U skladu s odredbama Javnog poziva Povjerenstvo je utvrdilo da 33 prijave ispunjavaju sve uvjete te će se iz proračuna Zadarske županije odobriti sredstva u ukupnom iznosu od 100.000,00 eura.

Obračajući se nazočnima župan Longin reko je da je Zadarska županija vodeća  u Hrvatskoj po proizvodnji energije iz  obnovljivih izvora u prvom redu vjetroelektrana i sunčanih elektrana.

“Već sada proizvodimo više energije nego li je potrebno da budemo samodostatni. Solarna energija izuzetno je poželjan obnovljiv izvor energije zbog svoje ekološke čistoće pri proizvodnji i uporabi, a i kada je riječ o zbrinjavanju panela, recikliranje je na visokoj razini. Korištenje solarnih panela svakako smanjuje troškove električne energije i smanjuje ovisnost o javnom elektroenergetskom sustavu te pruža neovisnost kod poskupljenja energenata.  Također, smanjuje emisiju stakleničkih plinova i drugih onečišćujućih tvari u atmosferi, što pomaže u zaštiti okoliša, a sunčane elektrane zahtijevaju minimalno održavanje i imaju dugi vijek trajanja. Nije zanemarivo i to da sunčane elektrane povećavaju vrijednost vaše nekretnine i mogu biti atraktivna značajka za potencijalne kupce. Kada sve to zbrojimo, vi koji ste odlučili ući u solarnu priču radite nešto dobro ne samo za sebe, već i za okoliš.”, rekao je župan Božidar Longin.

Zadarska županija će sufinancirati radove u iznosu od 40% ukupnih prihvatljivih troškova iz dostavljenih računa o izvršenim radovima, ne više od iznosa koje je Povjerenstvo odobrilo po dostavljenim ponudama i prijavi na Javni poziv, a maksimalno do 4.000,00 eura po kućanstvu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu