Connect with us

magazin

DANI SEKSUALNOSTI UDRUGE STUDENATA PSIHOLOGIJE KASPER U vezi je bitno prepoznati trenutak kada povjerenje zamijeni manipulacija

Objavljeno

-

U Kneževoj palači danas su u organizaciji Udruge studenata psihologije “Kasper” Sveučilišta u Zadru započeli 11. Dani seksualnosti, na kojima će stručnjaci iz područja ljudske seksualnosti, uključujući seksualne terapeute, psihijatre, psihologe, sociologe i brojne druge, u tri dane rasvijetliti jedan bitan aspekt ljudskog postojanja, na ljudsku seksualnost.

Prvo predavanje o partnerskom odnosu kao vrtuljku ljubavi i manipulacije održala je doc.dr.sc. Jelena Ombla s našeg Odjela za Psihologiju Sveučilišta u Zadru. Kao što se partneri u mnogočemu slažu i međusobno podržavaju, ponekad dolazi do razilaženja u mišljenjima, željama i planovima na što pojedinci različito reagiraju, često pribjegavajući manipulaciji.

– Potreba za povezanošću je temeljna ljudska potreba, da osjećamo da netko blizak o nama brine i poštuje nas. Povoljni ishodi su brojni, čovjek bolje funkcionira, motiviran je, ima manje psihičkih poteškoća, zdraviji je. Partnerski odnos na početku odlikuje intenzivna strastvena funkcija koja se kroz vrijeme ublažava na račun razvoja prisnosti jer se želi zadovoljiti potreba za povezanošću, istaknula je Ombla.

Prvu fazu karakterizira zaljubljivanje, s intenzivnom strašću, u kojoj se luči puno tzv. hormona sreće, dopamina, zbog čega smo partneru spremni sve oprostiti. Taj hormon povezan je sa smanjenom funkcijom predfrontalnog korteksa mozga, što ima posljedica na kritičku evaluaciju ljudi. Nakon najdulje dvije godine slijedi faza rane privrženosti, a potom i neizbježni konflikti. Dolazi do prijelomne točke kada će se udaljavanje nastaviti pa će doći do prekida ili će se naći zajednički mehanizam za rješenje konflikata i prelaska u snažnu privrženost.

– Razilaženje u stavovima može uroditi kompromisom ili pribjegavanju manipulativnim rješenjima. Čovjek svakodnevno manipulira stvarima i ljudima u okolini kako bi došao do svojih ciljeva jer je to adaptivni mehanizam koji imamo. Taktike manipulacije mogu biti šutnja, durenje, kritiziranje, usporedba s drugima (druge žene/muževi nisu kao ti), šarmiranje, nuđenje usluga zauzvrat, induciranje užitka, istaknula je Ombla.

Emocionalna manipulacija može biti usmjerena na izazivanju lošeg osjećaja kod drugih, srama, tjeskobe, krivnje. Ozbiljni alarmi su ako u okviru partnerskog odnosa sumnjamo u vlastiti razum, prekidamo veze s obiteljima i prijateljima, imamo potrebu stvaranja privida kvalitetnog odnosa u javnosti, imamo somatske reakcije i sl.

Nakon dr. Ombla predavanje o seksualnom fantaziranju ili maštanju održala je doc.dr.sc. Tanju Jurin, doc. dr.sc. Marina Vidaković o vrlo aktualnoj temi „prijateljstva s povlasticama“, a mag. psych. Andreu Domitrović o seksualnom nasilju nad ženama tijekom pandemije. Vrlo bogat program nastavlja se u četvrtak i petak, stand up Marine Orsag i Martina Ipše u Dišpet baru te zabavni program u studentskom klubu Božo Lerotić.

 

magazin

Ako u kući imate ovu novčanicu odmah idite kod numizmatičara: Za nju možete dobiti desetke tisuća eura

Objavljeno

-

By

Screenshot RTS

Čuvajući stari novac nećete mu pretjerano povećati vrijednost, ali to nije uvijek slučaj. Jedan od izuzetaka svakako je novčanica od 100 dinara iz 1884. godine. Za nju danas možete dobiti i nekoliko desetaka tisuća eura.

Novcem se plaća određena cijena i on ima svoju cijenu, osobito kad izađe iz otpjecaja. Ako ima neku tiskarsku grešku ili grešku u kovanju, to mu višestruko podiže vrijednost i postaje zanimljiv kolekcionarima.

Kada i koliko će ovogodišnje kovanice biti interesantne numizmatičarima, teško je predvidjeti.

„Ne možemo očekivati da one postignu neku izuzetnu numizmatičku vrijednost. Kako vrijeme prolazi one će biti nešto vrijednije nego danas, ali sigurno se od njih nećemo obogatiti. Ima nekih novčića koji su stari po 100 godina koji ni danas nisu dobili na nekoj drastičnoj vrijednosti, a ima jednostavno novčića starih po 20 godina koji su jako popularni. Primjer, sav kovani novac s likom Nikole Tesle je popularan, bez obzira na tiražu“, objašnjava numizmatičar, Željko Jelić za RTS.

Za kolekcionare je popularan i novac kovan ili otisnut u maloj nakladi koji je bio u optjecaju, a stupanj očuvanosti je jedan od faktora koji mu određuju cijenu. Za kulturne institucije neki primjerci ipak nemaju cijenu.

Međutim, ono što ima i veliku numizmatičku vrijedost je novčanica iz 1884. godine koja je bila u opticaju do Prvog svjetskog rata. Tada je u prometu ostalo njih 70, a sudbina većine nije poznata.

 
Nastavi čitati

magazin

Znate li što se nekad slavilo 29. studenog?

Objavljeno

-

By

Danas je 29. studeni koji se do raspada Jugoslavije slavio u bivšim državama kao Dan Republike.

Dan Republike se od 1944. godine obilježavao u spomen na Drugo zasjedanje Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ-a) koje je održano 29. studenog 1943. godine u Jajcu.

AVNOJ je tom prilikom konstituiran u zakonodavno i izvršno predstavničko tijelo dok je Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije (NKOJ) konstituiran kao najviši izvršni organ.

U Jajcu su postavljeni temelji za osnivanje federativne države jugoslavenskih naroda nakon Drugog svjetskog rata, pod vodstvom Komunističke partije Jugoslavije. Tada je predviđeno da Jugoslavija bude federacija šest republika: Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Na prijedlog slovenske delegacije Josipu Brozu Titu dodijeljena je titula “maršal Jugoslavije”.

Odlukom Predsjedništva AVNOJ-a od 28. studenog 1944. određeno je da se prva godišnjica zasjedanja u Jajcu dostojno obilježi, čime je 29. studeni postao praznik na ovim prostorima.

No, proći će još gotovo dvije godine prije nego što ovaj datum i formalno postane praznik nove države – odlukom Savezne narodne skupštine od 2. studenog 1946. godine Dan Republike proglašen je državnim praznikom Federativne Narodne Republike Jugoslavije (FNRJ).

Osim sjećanja na Drugo zasjedanje AVNOJ-a Danom Republike obilježavala se i godišnjica ustavotvorne skupštine FNRJ-a koja je održana 29. studenog 1945.

Rješenjem iz 1949. godine odlučeno je da se Dan Republike slavi dvodnevno što je 1955. potvrđeno Zakonom o državnim praznicima.

Pionirska zakletva, svinjokolja, odlazak na selo…

Generacije rođenih u Jugoslaviji do 1982. godine vjerojatno se sjećaju da su prvašići svakog 29. studenog polagali “pionirsku zakletvu” i dobijali uniformu pionira: plavu kapu s crvenom petokrakom, bijelu košulju s crvenom maramom i plave hlačice ili suknju.

Osim prijema učenika u Savez pionira Jugoslavije Dan Republike je obilježavan i uz počasne vodove i svečane akademije.

Ipak, većina stanovnika socijalističke Jugoslavije pamti Dan Republike po neradnim danima (kada se praznik spajao s vikendom) koji su se koristili za kraća putovanja ili odlazak na selo što se pokazalo kao dobra prilika za klanje svinja pred zimu. Obitelji bi se tada u gradove vraćale s kantama punim masti i torbama punim mesa, kobasica i čvaraka.

Škole, tvornice, mesne zajednice, domovi kulture, ulice, nosili su u bivšoj državi ime “29. studeni”.

Dan Republike je opjevan i u istoimenoj pesmi kultnog sarajevskog benda Zabranjeno Pušenje na albumu “Pozdrav iz zemlje Safari ” iz 1987. godine. Pjesma, s vidljivom dozom gorčine, opisuje atmosferu praznika države koja puca po šavovima.

Ti šavovi trajno su popucali devedesetih godina i Dan Republike prestao se slaviti u svim bivšim jugoslavenskim republikama, osim u Srbiji i Crnoj Gori koje su od 1992. godine činile krnju federaciju.

Posljednji put Dan Republike je proslavljen 29. studenog 2001. godine, a 14. studenog 2002. je ukinut odlukom Savezne skupštine SRJ-a.

 
Nastavi čitati

magazin

FOTOGALERIJA / Koncert klape Leut na Adventu u Zadru 

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu