Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

OD 22. DO 27. TRAVNJA / Festival znanosti i u Znanstvenoj knjižnici Sveučilišta u Zadru. Donosimo program…

Objavljeno

-

I ove se godine Znanstvena knjižnica Sveučilišta u Zadru uključila u obilježavanje Festivala znanosti. Festival znanosti je manifestacija koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika, te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja. Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Središnja tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je “Inteligencija”, a nositelj cjelokupnog programa u Zadru je Sveučilište u Zadru.

1. Inteligencija: izbor iz fonda Znanstvene knjižnice Sveučilišta u Zadru

Vrijeme i mjesto: od ponedjeljka 22. do subote 27. travnja 2024. u Odjelu rada s korisnicima / Informacijskoj službi Znanstvene knjižnice Sveučilišta u Zadru – Ante Kuzmanića 3. u radnom vremenu Knjižnice, voditelj: Tomislav Blažević

Poveznica na događanje: https://www.festivalznanosti.hr/2024/zadar/?eventId=4582

Znanstvena knjižnica Sveučilišta u Zadru organizira izložbu knjižničnih jedinica pod nazivom Inteligencija: Izbor iz fonda Znanstvene knjižnice Sveučilišta u Zadru. Predstavljamo raznolik izbor knjižničnih jedinica: od knjiga, zbornika radova, do znanstvenih i stručnih radova na temu inteligencije. Ovaj izbor iz fonda može poslužiti kao preporuka za čitanje u ovom tjednu Festivala znanosti, ali i kao jedan podsjetnik do kojih se sve granica pojam inteligencije razvija i širi. Izložba je otvorena u cijelom tjednu Festivala znanosti.

2. Inteligentno pretraživanje znanstvenih informacija

Vrijeme i mjesto: ponedjeljak 22. travnja 2024., s početkom u 14:00 sati, Sveučilište u Zadru, Novi kampus, Zadar, Ulica dr. Franje Tuđmana 24i, Računalna učionica, voditelj: Danijel Mofardin

Poveznica na događanje: https://www.festivalznanosti.hr/2024/zadar/?eventId=4581

Polaznici radionice će se upoznati s dostupnim izvorima znanstvenih i stručnih informacija, njihovim vrstama i namjenom. Tijekom praktičnog dijela radionice sudionici će kroz primjere imati priliku naučiti osnovne tehnike i strategije pretraživanja informacija u bazama podataka i drugim online dostupnim izvorima informacija, i tako se upoznati s dostupnim alatima koji olakšavaju pretraživanje.

3. Tematska pretraživanja

Vrijeme i mjesto: utorak 23. travnja 2024. u Odjelu rada s korisnicima / Informacijskoj službi Znanstvene knjižnice Sveučilišta u Zadru – Ante Kuzmanića 3. s početkom u 11:00 sati, voditelj: Tomislav Blažević

Poveznica na događanje: https://www.festivalznanosti.hr/2024/zadar/?eventId=4611

Pišete maturalni, seminarski, završni, diplomski, magistarski, doktorski rad ili se spremate pisati neki članak u stručnom časopisu? Naravno potrebna vam je literatura, ali i selektivna diseminacija informacija… Ne budimo ovoliko službeni, vama je samo potreban popis literature da napišete traženi tekst. Slijedom navedenog za vas smo organizirali zanimljivu radionicu koja obuhvaća pronalazak i selekciju informacijskih izvora neophodnih za pisanje nekog rada. Upravo stoga polaznici će kroz radionicu biti upoznati s važnošću i potrebom za informacijama. Ukazat će se na nužnost kritičkog promišljanja koje će korisniku pomoći da postavi precizni upit kako bi dobio što kvalitetniju informaciju od pretraživanja knjižničnih kataloga do upoznavanja s referentnom knjižničnom građom.

4. Okrugli stol: “Umjetna inteligencija i umjetnost”

Vrijeme i mjesto: petak 26. travnja 2024., Sveučilišna knjižnica (Novi kampus), Franje Tuđmana 24i, od 18:00 do 19:00 sati, moderatorica: Miranda Levanat-Peričić

okrugli stol, prezentacija: sudjeluju Želimir Periš, Nikola Zmijarević, Nikica Gardijan

Poveznica na događanje: https://www.festivalznanosti.hr/2024/zadar/?eventId=4825

Okrugli stol zamišljen je kao razgovor predstavnika različitih znanstvenih i/ili umjetničkih polja koji bi iz različitih perspektiva govorili o izazovima ubrzanog razvoja programa tzv. “umjetne inteligencije”. Razgovor će biti posvećen temama autorstva, intelektualnih prava i estetske (ali i kognitivne/ intelektualne/ spoznajne) vrijednosti književnih, likovnih i znanstvenih tekstova hibridno proizvedenih (suradnjom stroja i čovjeka).

Program:

https://www.festivalznanosti.hr/2024/zadar

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Predizborni skup HDZ-a u Zadru – predstavljeni kandidati za EU izbore

Objavljeno

-

By

“EU izbori 9. lipnja drugo su poluvrijeme utakmice koju smo pobijedili 17. travnja – želimo potvrditi obnovljeno povjerenje hrvatskih građana! A to želimo jer su naše europske politike nastavak onih nacionalnih, s kojima smo osigurali ekonomski i socijalni napredak & ostvarili strateške ciljeve, od teritorijalnog povezivanja i energetske neovisnosti Hrvatske do rekordno visokih plaća i najvećeg zaposlenosti u povijesti! Veselimo se ovim izborima, pozivamo sugrađane da na njih iziđu u što većem broju & sudjeluju na najvažnijem demokratskom događaju europskog kontinenta ove godine!” – poručio je jučer u Zadru Andrej Plenković, nositelj liste, dodajući:

„Izborni program #HrvatskaSnažnaVažna sinteza je svih nedvojbenih postignuća HDZ-a i naše Vlade, s jasnom vizijom Hrvatske i EU budućnosti, pa je potpuno legitimno da oni koji su zemljom upravljali proteklih 8 godina s ponosom, bez lažne skromnosti, ističu da su se izborili da Hrvatska dobije nezapamćenih 25 milijardi € EU sredstava za desetljeće ubrzanog razvoja koje je pred nama. Na žaljenje proturazvojne ljevice, Hrvatska će u 2024. imati gospodarski rast od 3,3% – drugi najsnažniji u cijeloj EU, odmah nakon Malte! A o kakvom je to uspjehu riječ, dovoljno svjedoči podatak da će EU u prosjeku rasti 1%, a Eurozone 0,8%. I ponovit ću po 100. put jer ta činjenica strašno žulja oporbu: ništa od svega ovog ne bi bilo moguće bez političke stabilnosti & naše politike modernog suverenizma, kojom koristimo nikad čvršći međunarodni položaj i nikad jači utjecaj EU na dobrobit hrvatskog naroda, svih građana i čitave zemlje“.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VRIJEME ZA SPIZU? / U nedjelju u Zadru rade ove trgovine i trgovački lanci…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

od 9 do 14

KAUFLAND:

zatvoreno

EUROSPIN:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

Skradinska 8 – od 7 do 13

Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 20

KONZUM:

Frane Petrića 10 – od 7 do 13

Uvala Bregdetti 23 – od 7 do 13

Polačišće 2 – od 7 do 13

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Ulica Antuna Barca 58 – od 7 do 21

Ulica Ivana Skvarčine 18 – od 7 do 21

Šibenska ulica 9C – od 7 do 21

Knezova Šubića Bribirskih 3 – od 7 do 21

RIBOLA

Vukovarska 6a – od 7 do 20

Krste Odaka 5a – od 7 do 21

PEVEX

od 8 do 14

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POTICANJE PODUZETNIŠTVA / Potpisan ugovor o poslovnoj suradnji između Zadarske županije i HBOR-a

Objavljeno

-

By

Zadarska županija  i HBOR potpisali su Ugovor o Poslovnoj suradnji u provedbi programa kreditiranja „Poduzetništvo mladih, žena i početnika“ i „Investicije privatnog sektora“ . U ime Zadarske županije Ugovor je potpisao župan Božidar Longin, a u ime HBOR-a predsjednik Uprave Hrvoje Čuvalo.

Riječ je o Ugovoru kojim će se poticati poduzetništvo na području Županije, odobravanjem subvencioniranih kredita izravno odnosno putem poslovnih banaka, poslovnim subjektima koji ulažu na području Županije neovisno o sjedištu odnosno prebivalištu.

S ciljem poticanja poduzetništva na području Županije, kreditna sredstva za prihvatljive korisnike kredita će osigurati HBOR izravno ili posredstvom poslovnih banaka, a sredstva subvencije kamate korisnicima kredita u visini od 2 postotna poena će osigurati Županija.

Naglašavajući kako je riječ o važnom programu župan Božidar Longin je istaknuo da je HBOR više puta potvrdio svoje postojanje, posebno u vremenu nakon Domovinskog rata u obnovi ratom razrušenog područja.

„Koristim ovu prigodu zahvaliti HBOR-u na svemu do sad učinjenom te  ponosno naglašavam kako smo danas jedna od najrazvijenijih županija i  imamo se s čime podičiti.  Danas  HBOR  potiče  malo i srednje poduzetništvo, a ugovor  koji danas potpisujemo omogućit će provedbu programa za mlade, žene i početnike te  dati  podršku toj grupi koja tek  kreće u poduzetništvo. Zahvaljujem HBOR-u i poslovnim bankama koje će se uključiti ovu provedbu“, rekao je župan Božidar Longin.

„Zahvaljujući subvenciji vaše županije vaši lokalni poduzetnici ovdje mogu dobiti povoljnije uvjete financiranja za svoje investicije. Povoljniji uvjeti financiranja ovdje znače niže kamatne stope koje će biti niže za dva posto, to znači da ako poduzetnici kod HBOR-a mogu dobiti kredit uz kamatnu stopu od tri posto, neće plaćati tri nego jedan posto, a tu razliku od dva posto plaćat će Županija.“, rekao je predsjednik Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo.

Krediti se, prema ovom Ugovoru, mogu odobravati mikro, malim i srednjim poslovnim subjektima (trgovačkim društvima, obrtima, fizičkim osobama koje samostalno obavljaju djelatnost, zadrugama i profitnim ustanovama) za prihvatljive projekte te uz uvjete definirane kreditnim programima HBOR-a Poduzetništvo mladih, žena i početnika i Investicije privatnog sektora važećim u trenutku donošenja odluke o odobrenju kredita, osim za ulaganja u djelatnosti primarne poljoprivredne proizvodnje[1] i sektor ribarstva.

Najviši iznos kreditnih sredstava za koje se subvencionira kamata odobrena u okviru programa  Investicije privatnog sektora  je 400.000,00 eura.

[1] “Primarna poljoprivredna proizvodnja” znači proizvodnja proizvoda iz tla ili stočarstva bez obavljanja dodatnih radnji kojima bi se promijenila priroda tih proizvoda, a obuhvaća uglavnom djelatnosti  iz NKD područja A Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, odjeljak 01 Biljna i stočarska proizvodnja, lovstvo i uslužne djelatnosti povezane s njima.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu