Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Međunarodna noć geografije obilježena na Sveučilištu u Zadru

Objavljeno

-

Članovi Hrvatskog geografskog Društva – Zadar u suradnji s nastavnicima osnovnih i srednjih škola u Zadarskoj županiji, nastavnicima na Odjelu za geografiju i Odjelu za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru i članovima EGEA-e Zadar zajednički su obilježili Međunarodnu noć geografije koja se održala 12. travnja 2024. godine.

Noć geografije ove godine obilježena je s 238 aktivnosti u 36 država svijeta. Uz koordinaciju Hrvatskog geografskog društva – Zadar u Hrvatskoj je ove godine provedeno 38 aktivnosti, od čega 10 u Zadru. Noć geografije organizira EUGEO (European Geographical Organisation) u suradnji s geografskim društvima država Europe.

Pod vodstvom Josipe Zanki, prof. geografije,  organizirano je orijentacijsko kretanje i potraga za određenim detaljima u zadarskim perivojima (Perivoj Gospe od Zdravlja i Perivoj kraljice Jelene), dok su prof. geografije Katarina Mandić i Luca Bašić poučile polaznike kako se orijentirati u prostoru i kretati po azimutu otkrivajući etape urbanog razvoja grada Zadra pomoću reprezentativnih točaka na poluotoku.

S ciljem upoznavanja UNESCO-ove baštine u gradu Zadru učenici su pod noćnim svjetlima grada fotografirali detalje na gradskim zidinama uočavajući povijesna obilježja i detalje reljefnih oblika kamena. Nakon dokumentiranja fotografske građe učenici su s mentoricom Zrinkom Klarin, prof. geografije, organizirali izložbu te pripremili zanimljiva pitanja i igre za sudionike Noći geografije. Anita Mustać, prof. biol. organizirala je radionicu na temu svjetlosnog onečišćenja. Sudionici su promatrali utjecaj javne rasvjete na svjetlosno onečišćenje neba. Prof. geografije Manuela Margetić Longin i Željko Pijaca učenike nižih razreda osnovne škole  upoznali su s kontinentima svijeta i svjetskim oceanima slaganjem puzzle te igrom memory. Izv. prof. dr. sc. Marica Mamut, prof. geografije Dinko Marin i Ivana Maruna organizirali su radionicu izrade hipsometrijskih modela zadarskih otoka. Lidija Ivon, prof. geografije s astrofotografima Natalijom Kosović i Ivicom Rogićem održali su zanimljivo predavanje na temu izrade astrofotografije.

Prof. geografije Renata Cvetkoski i prof. matematike Anita Šimac organizirale su  EkoAR: radionicu održivosti kroz proširenu stvarnost. Radionica povezuje proširenu stvarnost, STEM i geografiju kombinirajući tehnološke inovacije, koncepte zvučnog i svjetlosnog onečišćenja te njihov utjecaj na okoliš i ljudsko zdravlje. Tijekom radionice polaznici su usvojili osnovne koncepte proširene stvarnosti kroz virtualna putovanja, interaktivne geografske karte i geografske simulacije.

Doc. dr. sc. Ivan Marić, Lovre Panđa, mag. geogr., izv. prof. dr. sc. Ante Šiljeg, izv. prof. dr. sc. Silvija Šiljeg i doc. dr. sc. Fran Domazetović demonstrirali su različite geoprostorne tehnologije koje omogućuju geografima obavljanje kompleksnih istraživačkih zadataka, s posebnim naglaskom na istraživanje područja koja su do sada bila teško dostupna, poput zabačenih dijelova našeg planeta, ili čak dijelova obližnjih planeta Sunčevog sustava. Geografija se zasniva na interdisciplinarnom pristupu rješavanju kompleksnih problema i izazova, koristeći se pritom različitim geoprostornim tehnologijama iz sfere GIS-a i daljinskih istraživanja. Dostupnost velikih količina podataka, uz sofisticirane analitičke alate omogućava geografima detaljnije proučavanje i razumijevanje našeg planeta.

U organizaciji izv. prof. dr. sc. Jadranke Brkić-Vejmelka i izv. prof. dr. sc. Ane Pejdo na Odjelu za geografiju postavljena je izložba plakata kao retrospektiva pojedinih aktivnosti Društva tijekom 35 godina djelovanja.

Noć geografije bila je ujedno prilika za obilježavanje 35 godina Hrvatskog geografskog društva – Zadar i 30 godina Odjela za geografiju Sveučilišta  u Zadru.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Izmjenjivat će se kiša i sunce. Najviše padalina u utorak, najsunčanije u srijedu

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Uglavnom u unutrašnjosti u drugom dijelu dana lokalno kiša te pljuskovi s grmljavinom, moguće i izraženiji. Vjetar slab, ponegdje i umjeren jugozapadni, na Jadranu i jugo, prolazno i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 22 i 27 °C.

U ponedjeljak djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Mjestimice kiša i poneki pljusak s grmljavinom, uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije, gorskoj i istočnoj Hrvatskoj gdje poslijepodne lokalno mogu biti i izraženiji. Ujutro ponegdje moguća magla. Vjetar većinom slab, u drugom dijelu dana na Jadranu do umjeren jugozapadnjak i jugo, a na sjevernom dijelu moguće bura. Najniža jutarnja temperatura od 11 do 16, na moru između 14 i 19, a najviša dnevna uglavnom od 21 do 26 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenljivo i nestabilno mjestimice s kišom i pljuskovima s grmljavinom koji lokalno mogu biti izraženiji. Najoblačnije uz najčešće kišu i pljuskove, ponegdje moguće i obilnije očekuje se u utorak, a najrjeđe uz više sunca u srijedu. Ujutro na kopnu ponegdje magla. Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni, u srijedu jugozapadni, na Jadranu slabo i umjereno jugo i jugozapadnjak, u utorak mjestimice jaki. Dnevna temperatura malo niža, jutarnja viša.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) Na Sveučilištu u Zadru promovirano 28 prvostupnica i prvostupnika anglistike 

Objavljeno

-

By

Na Sveučilištu u Zadru jučer je promovirano 28 prvostupnica i prvostupnika Odjela za anglistiku.

Uoči svečane podjele diploma promotorica Leonarda Lovrović prisjetila se vremena u kojem su tadašnji brucoši prvi put došli u zgradu u kojoj primaju diplomu, svatko sa svojim ciljem i vizijom budućnosti, ali i strahovima koji obično prate nove životne okolnosti. Na prijediplomskog studija trebali su se prilagoditi novom načinu rada koji nam je svima bio nepoznat te je zahtijevao poseban angažman i razvijanje nekih drugih vještina i zato danas mogu biti ponosni jer su, unatoč svim preprekama, uspješno prešli prvi dio svog akademskog puta.

– Ne samo da ste svojim trudom, upornošću i disciplinom ispunili određena očekivanja koja je pred Vas stavio ovaj studijski program, nego ste se i hrabro nosili sa svim problemima. Danas ste ovdje jer ste pronašli načina i snage da se uhvatite ukoštac sa svim poteškoćama, a zato ćete primiti diplomu kao krunu svog dosadašnjeg uspjeha, rekla je Lovrović, čestitajući i nazočnim roditeljima i bližnjima koji su im bili najveća potpora i oslonac.

Izrazila je uvjerenje kako su profesori uspjeli na njih prenijeti svoje znanje, potaknuti ih na kritičko promišljanje te pomogli razviti vještine koje će im biti potrebne u budućnosti.

-Pozivam Vas da svojim djelovanjem mijenjate svijet oko sebe i da promičete istinske vrijednosti kojima smo Vas učili jer vi ste budućnost i pokretačka snaga našeg društva. Nemojte nikad prestati raditi na sebi jer ovo je tek prva stepenica koja Vam je osigurala ulazak u akademsku zajednicu. Obrazovanje je proces koji traje i nadam se da smo u Vama uspjeli zapaliti iskru radoznalosti koja će vas tjerati da se cijeli život usavršavate, poručila im je promotorica.

Nakon svečane prisege v. d. pročelnice Odjela za anglistiku prof. dr. sc. Sanja Škifić podijelila je diplome nazočnim promoventima.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(NE)RADNE NEDJELJE / U Zadru su danas otvorene sljedeće trgovine i trgovački lanci…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

od 9 do 14

KAUFLAND:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

Skradinska 8 – od 7 do 13

Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 20

KONZUM:

Frane Petrića 10 – od 7 do 13

Polačišće 2 – od 7 do 13

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Ulica Antuna Barca 58 – od 7 do 21

Put Vrela 2 – od 7 do 21

Ulica Ivana Skvarčine 18 – od 7 do 21

Šibenska ulica 9C – od 7 do 21

Ul. Roberta F. Mihanovića 62 – od 7 do 21

Knezova Šubića Bribirskih 3 – od 7 do 21

RIBOLA

Put Pudarice 11 – od 7 do 20

Vukovarska 6a – od 7 do 20

Ulica Andrije Hebranga 10a – od 7 do 20

PEVEX

od 8 do 14

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu