Connect with us

Hrvatska

Plenković: “Ubrzava se širenje zaraze, Stožer sutra objavljuje detalje mjera”

Objavljeno

-

Temom pandemije sjednicu Vlade otvorio je premijer Andrej Plenković. U uvodnom obraćanju istaknuo je da će zbog sve teže epidemiološke situacije nastava u desetak županija ponovno prijeći na C model, odnosno online nastavu. Isto tako je rečeno da se već od danas u četiri županije pooštravaju mjere. 

Mjere se prije svega odnose na ograničenje broja osoba na javnim događanjima i okupljanjima te obustavu rada ugostiteljskih objekata, osim onih iz skupine hoteli i kampovi, učenički i studentski domovi, a dozvoljena je dostava hrane, pića, napitaka i slastica uz pridržavanje epidemioloških mjera, rekao je Božinović, pojasnivši na kraju sjednice kako se mjere o zatvaranju ugostiteljskih objekata odnose samo na Dubrovačko-neretvansku županiju.

– Pandemija ne jenjava. Stožer će sutra detaljnije govoriti o mjerama osobito kada je riječ o održavanju školske nastave. Otprilike u 10-ak županija prešlo se ili se prelazi na model C s obzirom na epidemilošku situaciju, rekao je na sjednici premijer Andrej Plenković.

Produljenje mjera za gospodarstvenike

Vlada je odlučila produljiti i mjere za gospodarstvenike, odnosno one koji su pogođeni epidemiološkim mjerama. To se odnosi na mjere o 4 tisuće kuna mjesečno, kao i subvencioniranje fiksnih troškova. 

– Četiri tisuće kuna, fiksni troškovi, skraćeno radno vrijeme… Nastavljamo s, ja bih rekao, najuspješnijom mjerom u ovih godinu dana, za koju smo do sada izdvojili 10 milijardi kuna i ona se odnosila na oko 120 tisuća poslodavaca i 680 tisuća radnika koji su zahvaljujući mjeri Vlade dobivali plaću u proteklih godinu dana, u različitim naravno mjesecima i dinamikom ovisno o gospodarskoj situaciji, rekao je premijer Plenković.

Produljenje mjera za potresom pogođena područja

Također, Vlada je odlučila produljiti i mjere koje se tiču potresom pogođenih područja. Odnosi se to na oslobađanje plaćanja električne energije, kao i besplatnu cestarinu Zagreb-Sisak, odnosno Lekenik.

Apel građanima

Ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici je izvijestio da je od 161 uspješno sekvenciranih genoma u proteklih tjedan dana, 113 uzoraka britanska varijanta koja sada čini 70 posto ukupnog broja sada sekvenciranih uzoraka. 

– Svjesni činjenice bržeg širenja novih varijanti virusa, a osobito imajući na umu nadolazeće uskrsne blagdane, pozivam građane na poseban oprez pri planiranju svojih aktivnosti. Apeliram na izbjegavanje većih druženja, s posebnim naglaskom na brigu o našim starijim članovima obitelji, kao i onima s kroničnim bolestima, rekao je Beroš. 

Nakon sjednice Vlade premijer Plenković sudjeluje na videosastanku čelnika članica Europske unije, a na kojemu će kao gost biti i američki predsjednik Joe Biden. Glavne teme: borba protiv pandemije koronavirusa, ali i nastojanja da se ubrza procjepljivanje stanovništva, odnosno načini kako da se distribuira što više cjepiva farmaceutskih tvrtki koje s tom distribucijom kasne. Taj sastanak će se nastaviti i sutra.  

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

TIJEKOM OBUKE Srušio se avion HRZ-a MIG-21!

Objavljeno

-

By

ilustracija: MORH

Avion MIG-21 tijekom planske obučne aktivnosti srušio se na područje u Virovitičko-podravskoj županiji

Avion Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG-21 tijekom planske obučne aktivnosti u utorak 6. prosinca 2022. godine prije 14,00 sati srušio se na području kod Slatine u Virovitičko-podravskoj županiji, potvrdio je MORH.

Poduzete su sve mjere i radnje u cilju pronalaska i spašavanja posade.

Pravovremeno ćemo izvijestiti javnost o detaljima, stoji u priopćenju MORH-a.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Od 1. siječnja velike promjene vezane za policu dopunskog osiguranja

Objavljeno

-

By

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u utorak je izvijestio da je povisio prihodovni cenzus za ostvarivanje prava na plaćenu premiju dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a u idućoj godini.  

Osiguranicima kojima ove godine, po članu obitelji, mjesečni prihod nije prelazio 2251,71 kunu, imat će 2023. pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje plaćeno iz državnog proračuna.

Ovo pravo ostvarivat će i samci ako im mjesečni prihod ove godine nije bio veći od 2814,64 kune.

Navedeni cenzusi primjenjivat će se od 1. siječnja 2023. godine, navodi HZZO.

U odnosu na ovu godinu, cenzus se za članove obitelji povisuje za 186,11 kuna, a za samce  232,64 kune.

Iz Zavoda su priopćili i da su uskladili cijene lijekova koje se propisuje na liječnički recept te su za 260 pakiranja snizili cijenu. Nove liste lijekova stupaju na snagu petnaestog dana od objave.

Na Osnovnu listu pomagala stavljena su nova istovrsna pomagala iz skupina obloge za ranu i pomagala za urogenitalni sustav. Nove liste pomagala stupaju na snagu 20. prosinca.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Zbog uvođenja eura gase se bankomati: Evo kako možete doći do gotovine

Objavljeno

-

By

Zbog uvođenja eura uskoro će biti dostupno svega 40 posto bankomata. Njih 50-ak ugašeno je u ponedjeljak, a neki su već dočekali i eure.

“Morate obići svaki bankomat, ažurirati ga i nakon toga pripremiti da može prihvatiti novčanice eura. U 4000 bankomata ima preko 40.000 bankomatskih kazeta i svaku pojedinačno moramo prilagoditi za nove dimenzije euro novčanica koje su, naravno, različite dimenzije od novčanica kune”, pojasnio je za RTL izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a Tihomir Mavriček.

Tijekom prosinca neće raditi više od 2700 bankomata – u prijelaznom razdoblju radit će samo oni koji istovremeno mogu isplaćivati i staru i novu valutu. “Ostalih 30-ak posto bankomata, ili 1300 njih, bit će prilagođeno do 15. siječnja 2023. od kada će svi bankomati, oko 4000 njih, biti spremni i isplaćivati isključivo eure”, dodaje Mavriček.

Ogroman posao čeka i zaštitarske službe. “Da prilikom pokušaja bilo kakvog otuđenja novca iz bankomata, novac će se obojiti. Poprimit će zelenkasto-plavu boju, ovisno o kojem se proizvođaču radi i novac je neupotrebljiv”, rekla je za RTL predsjednica Hrvatskog ceha zaštitara Lidija Stolica.

Masovno gašenje počet će za 10-ak dana. “Manji broj će biti ugašen do 15. prosinca, a od 15. prosinca će Hrvatska udruga banaka (HUB) objaviti interaktivnu kartu svih bankomata u Hrvatskoj koji su aktivni u realnom vremenu, kako bi svi građani u svakom trenutku znali koji bankomat radi i gdje mogu podignuti gotovinu”, govori za RTL Ivan Hrvoje Maljković iz Hrvatske udruge banaka.

Razloga za paniku nema, osim ako na kartici nemate novca jer i u manjim sredinama moći će se do gotovine. “Poseban fokus bio je usmjeren na manje sredine, gdje je manji broj bankomata – banke su na razini HUB-a dogovorile način prilagodbe mreže tako da u svakom trenutku građanima bude na raspolaganju dovoljan broj bankomata u svakom mjestu Hrvatske”, dodaje Maljković.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu