Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

JAVNA TRIBINA O ZNANSTVENOJ BEZ HDZ-a I DUKIĆA: “Tu se ne radi o rješavanju njezina statusa, već o pokušaju spašavanja obraza Marka Vučetića”

Objavljeno

-

Gradonačelnik Branko Dukić obrazložio je predsjedniku Gradskog vijeća Marku Vučetiću zašto nije sudjelovao na javnoj tribini na temu statusa Znanstvene knjižnice

Gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić neće sudjelovati na današnjoj javnoj tribini na temu statusa Znanstvene knjižnice u Zadru, a o čemu je izvijestio organizatora, predsjednika Gradskog vijeća Grada Zadra Marka Vučetića.

Ispričavajući pismeno svoj nedolazak, gradonačelnik održavanje te tribine smatra nepotrebnom podsjećajući kako se o temi višekratno javno i putem medija raspravljalo te su tijekom tih rasprava, a i u pisanim materijalima pripremljenim za Gradsko vijeće, jasno i u cijelosti iznesene inicijative, mišljenja i stavovi baš svih sudionika pozvanih na tribinu.

„Nažalost, od svega izrečenog i napisanog o Znanstvenoj knjižnici u Zadru u fokusu su ostale tek Vaše politike banalnosti zla, uvrede na osobnoj razini i Vaše glasovanje protiv onoga za što se zalažete“, naveo je gradonačelnik i negirao najavu organizatora o formatu tribine koji jamči da ne dođe do politiziranja struke, a s obzirom na činjenicu da su u većini pozvanih političari. 

„Osim pozvanih predstavnika Sveučilišta, Hrvatskog knjižničnog vijeća i v.d. ravnateljice Znanstvene knjižnice koju ste u svojim nastupima sustavno omalovažavali, te dijela članova Upravnog vijeća koji dolaze iz redova djelatnika ustanove, svi ostali pozvani sudionici su političari ili od politike postavljeni u to Upravno vijeće“, podsjetio je Dukić i osvrnuo se na jučerašnju najavu tribine u medijima od strane Marka Vučetića:

„Jučer ste u javnosti unaprijed osudili svakoga tko se danas ne pojavi na tribini i pripisali to demonstriranju sirove snage. Smjeti i htjeti nije isto. Dozvolite onima koji imaju drugačije mišljenje slobodu odlučivanja kroz ne htijenje kakvu vi niste imali hrabrosti ni želje iskazati prilikom glasovanja o statusu Znanstvene knjižnice. Zato jer niste smjeli ići kontra onih koji su Vam omogućili i ovakvu političku moć nametanja vlastite istine.“

Gradonačelnik je ponovio kako je stav Gradske uprave o temi tribine jasan i višekratno iskazan, obrazložen i raspravljen i neće se promijeniti jer iza njega stoje argumenti i činjenice. 

„Poznat je i stav Sveučilišta i Hrvatskog knjižničnog vijeća. I Vaš također, i svih klubova vijećnika. To što želite vratiti raspravu na početne pozicije nakon što ste je doveli do zida – pohvalno je. Ovo je problem kojem ste vi uzrok, a ne rješenje. Drugima ostavite pojedinačno na volju hoće li u njemu sudjelovati. Hoćete li ga riješiti ovom tribinom, ne znam i ne vjerujem. Ipak, u tome Vam želim uspjeh, a konstruktivnu raspravu i kulturu dijaloga na koje pozivate sačuvajte za vođenje sjednica Gradskog vijeća.“, zaključio je u svom dopisu gradonačelnik.

Ni HDZ se neće odazvati sastanku predsjednika GV-a Marka Vučetića na temu Znanstvene knjižnice. Evo što poručuju:

“Smatramo kako se tu ne radi o namjeri da se pomogne u rješavanju njezina statusa, već prvenstveno o pokušaju spašavanja obraza Marka Vučetića i još jednoj prigodi za pojašnjenje njegovih nedosljednosti.

Podsjećamo kako je na zadnjoj sjednici predsjednik Gradskog vijeća izveo do tada neviđeni politički salto-mortale te je kod rasprave o Znanstvenoj knjižnici bio “za” prijenos upravljačkih prava s Grada na Sveučilište u Zadru, da bi na glasovanju svojim odlučujućim glasom presudio i glasao “protiv”.

Stav gradonačelnika Dukića i HDZ-a po pitanju Znanstvene knjižnice je jasan, a to je da se osnivačka prava prenesu na Sveučilište te da se pri tome sačuva njezina pravna osobnost kao institucije, što je u skladu sa savjetima i prijedlozima struke i Sveučilišta. Sve je to predstavljeno i vijećnicima i zainteresiranoj javnosti na prošloj sjednici Gradskog vijeća. Ako Vučetić ima drugi prijedlog neka ga obznani i uputi u redovnu proceduru. O njemu će u svakom slučaju odlučivati gradski vijećnici.

Sve oko Znanstvene knjižnice ispričano je nadugo i naširoko proteklih godinu dana, na nizu sastanka i kroz nekoliko sjednica Gradskog vijeća. Počevši od izbora novog Upravnog vijeća, zatim godišnjeg izvješća Ustanove i sada recentne odluke o prijenosu osnivačkih prava s Grada Zadra na Sveučilište te niza drugih sastanaka sa nadležnim institucijama. Tako da ponovno raspravljanje s kojim se ne može zaključiti ništa novo, samo je jadan pokušaj da se na brodolom Marka Vučetića ukrca što je moguće šira, bliža i dalja, stručna i nestručna, te politička gradska javnost.

Da je htio raspravu, mogao je sazvati tematsku sjednicu Gradskog vijeća ranije, mogao je okupiti klubove ili jednostavno zatražiti razgovor s gradonačelnikom i vijećnicima. Uostalom, ako je smatrao da tema nije spremna za prethodnu sjednicu, mogao je kao predsjednik skinuti točku s dnevnog reda ili dati neki drugi prijedlog. No, ništa od toga nije napravio.

Neka se Marko Vučetić najprije dogovori sam sa sobom što bi točno želio pa neka se onda javi.

Svjesni smo da je u interesu Znanstvene knjižnice da se njen status riješi čim prije i uvijek smo spremni prihvatiti svaki konstruktivni prijedlog na tu temu. Zato je krajnje vrijeme da se ova tema prestane politizirati i da se donese odluka po prijedlogu gradonačelnika, koja je najbolja za Znanstvenu knjižnicu i njezine korisnike.”

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) CRKVA SV. FRANE / Proslavljen blagdan zadarskog blaženika Jakova

Objavljeno

-

By

Ove godine, u subotu 27. travnja, u Crkvi Sv. Frane iznimno svečano proslavljen je blagdan jedinog zadarskog blaženika Jakova Zadranina. Slavlje je predvodio fra Tomislav Šanko, provincijal franjevačke zadarske provincije.

Slavlju su uvelike pridonijeli učenici osnovnih škola Zadarske županije, koji su se natjecali u slikanju prizora iz života i rada blaženog Jakova pod motom „Blizu je, blizu“.

Naslov je uzet iz priče po kojoj blaženik nije htio lovcima odati skrovište zeca koji se sklonio pod njegov habit, a da ne bi lagao upotrijebio je spomenutu tvrdnju. U natječaju je sudjelovalo 171 učenik iz devet osnovnih škola. Između pristiglih radova, stručni žiri odabrao je najuspješniji rad i još 11 drugih uspješnih radova. Svaki nagrađeni učenik dobio je po jednu knjigu o samostanu Svetog Frane ili knjigu vezanu uz franjevce. Prvonagrađeni slikarski rad otisnut je na sličici koja na poleđini ima molitvu za proglašenje blaženog Jakova svetim. Sličice su podijeljene sudionicima natječaja i prisutnim vjernicima.

Radovi mladih slikara izloženi su u prostoriji na ulazu u klaustar samostana, koja je prozvana „sobom blaženog Jakova“, a dobila je ime zahvaljujući ovoj slikarskoj inicijativi zadarskih osnovnih škola.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVJETSKA PJESNIČKA ANTOLOGIJA / Tomislav Marijan Bilosnić u World Anthology 24

Objavljeno

-

By

U Iaşi, u Rumunjskoj, u Biblioteci Universalis contemporary literary horizon collections, tijekom travnja ove godine objavljena je svjetska pjesnička antologija  Anthologie mondiale 24 / World Anthology 24 /  Antologie Mnodiala 24, u kojoj su se našle i pjesme hrvatskog pjesnika Tomislava Marijana Bilosnića. 

Bilosnić je u ovoj svjetskoj antologiji zastupljen s dvanaest pjesama iz ciklusa Tigar u Salamanci, knjige koja je početkom godine tiskana u hrvatskom izdanju, a uskoro se očekuje i njezino objavljivanje  u Rumunjskoj.

Na punih devet stranica antologije objavljene su Bilosnićeve pjesme na rumunjskom, francuskom, engleskom i španjolskom jeziku, preveli su ih poznati rumunjski pjesnik, urednik biblioteke koja je objavila antologiju Daniel Dragomirescu, francuska pjesnikinja, urednica svjetske antologije Noëlle Arnoult, iz Diona u Francuskoj, te Pablo Bilosnić i Željka Lovrenčić, koji potpisuju engleski i španjolski prijevod.

U Anthologie mondiale 24 / World Anthology 24 /  Antologie Mnodiala 24, zastupljena su dvadeset i četiri pjesnika iz Europe, Afrike, Sjeverne i Južne Amerike, među kojima se našao i hrvatski pjesnik Tomislav Marijan Bilosnić. Kao što je rečeno, urednici ovog izdanja su rumunjski književnik Daniel Dragomirescu i francuska pjesnikinja Noëlle Arnoult, a Bilosnić je višekratno do sada zastupljen u ovim izborima i izdanjima.  

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VAŽNA OBAVIJEST S VIŠNJIKA: Od 3. svibnja zatvara se sjeverno parkiralište!

Objavljeno

-

By

Športski centar Višnjik informira sve svoje korisnike i javnost o sljedećem:

– Dana 5. svibnja 2024. (nedjelja) na sjevernom parkiralištu održat će se automobilistički i karting spektakl Nagrada Grada Zadra 2024.

– Od petka, 3. svibnja 2024. 00 sati navedeni će prostor biti ZATVOREN.

– Sjeverno parkiralište NEĆE biti otvoreno za javno korištenje od trenutka zatvaranja do ponedjeljka, 6. svibnja 2024. do 24 sata.

– ŠC Višnjik i organizator Nagrada Grada Zadra 2024. mole vlasnike svih vozila i opreme da ih sa sjevernoga parkirališta UKLONE najkasnije do četvrtka, 2. svibnja do 24 sata.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu