Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

JAVNA TRIBINA O ZNANSTVENOJ BEZ HDZ-a I DUKIĆA: “Tu se ne radi o rješavanju njezina statusa, već o pokušaju spašavanja obraza Marka Vučetića”

Objavljeno

-

Gradonačelnik Branko Dukić obrazložio je predsjedniku Gradskog vijeća Marku Vučetiću zašto nije sudjelovao na javnoj tribini na temu statusa Znanstvene knjižnice

Gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić neće sudjelovati na današnjoj javnoj tribini na temu statusa Znanstvene knjižnice u Zadru, a o čemu je izvijestio organizatora, predsjednika Gradskog vijeća Grada Zadra Marka Vučetića.

Ispričavajući pismeno svoj nedolazak, gradonačelnik održavanje te tribine smatra nepotrebnom podsjećajući kako se o temi višekratno javno i putem medija raspravljalo te su tijekom tih rasprava, a i u pisanim materijalima pripremljenim za Gradsko vijeće, jasno i u cijelosti iznesene inicijative, mišljenja i stavovi baš svih sudionika pozvanih na tribinu.

„Nažalost, od svega izrečenog i napisanog o Znanstvenoj knjižnici u Zadru u fokusu su ostale tek Vaše politike banalnosti zla, uvrede na osobnoj razini i Vaše glasovanje protiv onoga za što se zalažete“, naveo je gradonačelnik i negirao najavu organizatora o formatu tribine koji jamči da ne dođe do politiziranja struke, a s obzirom na činjenicu da su u većini pozvanih političari. 

„Osim pozvanih predstavnika Sveučilišta, Hrvatskog knjižničnog vijeća i v.d. ravnateljice Znanstvene knjižnice koju ste u svojim nastupima sustavno omalovažavali, te dijela članova Upravnog vijeća koji dolaze iz redova djelatnika ustanove, svi ostali pozvani sudionici su političari ili od politike postavljeni u to Upravno vijeće“, podsjetio je Dukić i osvrnuo se na jučerašnju najavu tribine u medijima od strane Marka Vučetića:

„Jučer ste u javnosti unaprijed osudili svakoga tko se danas ne pojavi na tribini i pripisali to demonstriranju sirove snage. Smjeti i htjeti nije isto. Dozvolite onima koji imaju drugačije mišljenje slobodu odlučivanja kroz ne htijenje kakvu vi niste imali hrabrosti ni želje iskazati prilikom glasovanja o statusu Znanstvene knjižnice. Zato jer niste smjeli ići kontra onih koji su Vam omogućili i ovakvu političku moć nametanja vlastite istine.“

Gradonačelnik je ponovio kako je stav Gradske uprave o temi tribine jasan i višekratno iskazan, obrazložen i raspravljen i neće se promijeniti jer iza njega stoje argumenti i činjenice. 

„Poznat je i stav Sveučilišta i Hrvatskog knjižničnog vijeća. I Vaš također, i svih klubova vijećnika. To što želite vratiti raspravu na početne pozicije nakon što ste je doveli do zida – pohvalno je. Ovo je problem kojem ste vi uzrok, a ne rješenje. Drugima ostavite pojedinačno na volju hoće li u njemu sudjelovati. Hoćete li ga riješiti ovom tribinom, ne znam i ne vjerujem. Ipak, u tome Vam želim uspjeh, a konstruktivnu raspravu i kulturu dijaloga na koje pozivate sačuvajte za vođenje sjednica Gradskog vijeća.“, zaključio je u svom dopisu gradonačelnik.

Ni HDZ se neće odazvati sastanku predsjednika GV-a Marka Vučetića na temu Znanstvene knjižnice. Evo što poručuju:

“Smatramo kako se tu ne radi o namjeri da se pomogne u rješavanju njezina statusa, već prvenstveno o pokušaju spašavanja obraza Marka Vučetića i još jednoj prigodi za pojašnjenje njegovih nedosljednosti.

Podsjećamo kako je na zadnjoj sjednici predsjednik Gradskog vijeća izveo do tada neviđeni politički salto-mortale te je kod rasprave o Znanstvenoj knjižnici bio “za” prijenos upravljačkih prava s Grada na Sveučilište u Zadru, da bi na glasovanju svojim odlučujućim glasom presudio i glasao “protiv”.

Stav gradonačelnika Dukića i HDZ-a po pitanju Znanstvene knjižnice je jasan, a to je da se osnivačka prava prenesu na Sveučilište te da se pri tome sačuva njezina pravna osobnost kao institucije, što je u skladu sa savjetima i prijedlozima struke i Sveučilišta. Sve je to predstavljeno i vijećnicima i zainteresiranoj javnosti na prošloj sjednici Gradskog vijeća. Ako Vučetić ima drugi prijedlog neka ga obznani i uputi u redovnu proceduru. O njemu će u svakom slučaju odlučivati gradski vijećnici.

Sve oko Znanstvene knjižnice ispričano je nadugo i naširoko proteklih godinu dana, na nizu sastanka i kroz nekoliko sjednica Gradskog vijeća. Počevši od izbora novog Upravnog vijeća, zatim godišnjeg izvješća Ustanove i sada recentne odluke o prijenosu osnivačkih prava s Grada Zadra na Sveučilište te niza drugih sastanaka sa nadležnim institucijama. Tako da ponovno raspravljanje s kojim se ne može zaključiti ništa novo, samo je jadan pokušaj da se na brodolom Marka Vučetića ukrca što je moguće šira, bliža i dalja, stručna i nestručna, te politička gradska javnost.

Da je htio raspravu, mogao je sazvati tematsku sjednicu Gradskog vijeća ranije, mogao je okupiti klubove ili jednostavno zatražiti razgovor s gradonačelnikom i vijećnicima. Uostalom, ako je smatrao da tema nije spremna za prethodnu sjednicu, mogao je kao predsjednik skinuti točku s dnevnog reda ili dati neki drugi prijedlog. No, ništa od toga nije napravio.

Neka se Marko Vučetić najprije dogovori sam sa sobom što bi točno želio pa neka se onda javi.

Svjesni smo da je u interesu Znanstvene knjižnice da se njen status riješi čim prije i uvijek smo spremni prihvatiti svaki konstruktivni prijedlog na tu temu. Zato je krajnje vrijeme da se ova tema prestane politizirati i da se donese odluka po prijedlogu gradonačelnika, koja je najbolja za Znanstvenu knjižnicu i njezine korisnike.”

 

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: U četvrtak Dan karijera Pomorskog odjela 

Objavljeno

-

By

U četvrtak, 4. travnja 2024. godine održat će se Dan karijera Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru.

Cilj održavanja Dana karijera je omogućiti studentima da se izravno informiraju o zahtjevima tržišta rada, upoznaju potencijalne poslodavce te da se omogući tvrtkama i institucijama iz područja pomorstva da se predstave studentima.

U sklopu manifestacije bit će organizirana panel rasprava s istaknutim stručnjacima iz gospodarstva na temu Izazovi u obrazovanju i zapošljavanju u pomorskoj industriji.

Otvorenje manifestacije i panel rasprava će se održati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, a predstavljanje tvrtki i institucija iz područja pomorskog gospodarstva u prostorijama Pomorskog odjela.

Početak manifestacije zakazan je za 11:00.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Vikend suh i sunčan, uz olujno jugo. Temperatura ide i do 27°C

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano, povremeno uz promjenljivu naoblaku s kojom uglavnom u Gorskome kotaru i na širem riječkom području može pasti malo kiše. Puhat će umjeren, poslijepodne prolazno i jak jugozapadnjak, a na Jadranu ponegdje jako i vrlo jako jugo. Najviša dnevna temperatura većinom od 18 do 23 °C, na istoku unutrašnjosti do 26.

U subotu pretežno ili djelomice sunčano, iznadprosječno toplo te na Jadranu i dalje vrlo vjetrovito. Uz povremeno više oblaka lokalno u Istri i na Kvarneru može pasti vrlo malo kiše. Puhat će slab do umjeren, u Gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Dalmacije i jak južni i jugoistočni vjetar, a na Jadranu jako i olujno jugo. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 13, na Jadranu između 12 i 15 °C. Najviša dnevna većinom od 21 do 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Iznadprosječno toplo te i dalje vjetrovito, osobito na Jadranu. Za vikend prevladavajuće suho i sunčano, a u ponedjeljak promjenljivo s mjestimičnom kišom, lokalno i grmljavinom. Puhat će slab i umjeren, u ponedjeljak i vrlo jak južni i jugozapadni vjetar. Na Jadranu jako i vrlo jako, mjestimice i olujno jugo.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Humanitarna akcija HSP AS za Pučku kuhinju Socijalnu samoposlugu 

Objavljeno

-

By

Stranka HSP AS svake godine organizira humanitarnu akciju donirajući uskrsne pogače i jaja Pučkoj kuhinji i Socijalnoj samoposluzi za najugroženije stanovnike Zadra, kako bi proveli dostojanstveno Uskrs i uskrsne blagdane.

“U duhu Uskrsa želimo dati nadu i radost korisnicima Pučke kuhinje pokazujući još jedanput kršćansku solidarnost i ljubav.

Također promičemo socijalnu osjetljivost i socijalnu uključenost svih građana kroz cijelu godinu što je također jedan od ciljeva HSP AS.

Stranka HSP AS Republiku Hrvatsku vidi kao socijalnu državu koja se brine o svim, a posebno o najugroženijim slojevima društva.   

Sretan i blagoslovljen Uskrs svim stanovnicima Zadra i zadarske županije!” – rekla je Miranda Jamnicki predsjednica GO HSP AS 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu