Connect with us

magazin

Stari domaći recept za “čudo u tegli”: Jelo koje jača imunitet tijekom zime i lako se priprema

Objavljeno

-

Pixabay

Kiseli kupus u tegli zdrav je, dugotrajan i potpuno prirodan oblik fermentirane hrane, bogat vitaminima i probioticima. Ovo je recept koji jača imunitet i savršeno priprema tijelo za hladne zimske dane.

Ovaj stari recept, prenošen s generacije na generaciju, danas ponovno doživljava popularnost – i to s razlogom. Kada temperature padnu, našem su organizmu potrebne tople i hranjive namirnice, a upravo je kiseli kupus jedna od najvrjednijih zimskih namirnica. Sadrži prirodne probiotike, vitamine i minerale koji jačaju crijeva i imunološki sustav. Fermentacija ne samo da produžuje trajnost hrane, već i značajno povećava njezinu nutritivnu vrijednost.

Recept za kiseli kupus u tegli

Sastojci:

  • 1 glavica srednje velikog bijelog kupusa (oko 1,5 kg)
  • 1 i pol žlica soli
  • nekoliko zrna papra po ukusu
  • prstohvat kadulje ili kima (po želji)

Priprema:

Uklonite vanjske listove kupusa, posebno oštećene, zatim glavicu operite i narežite na četvrtine. Nožem ili ribežom narežite tanke trakice. Stavite kupus u veću posudu, posolite ga i lagano izgnječite rukama da pusti sok.

Dodajte začine – nekoliko zrna papra, malo kadulje ili prstohvat kima. Ako želite blago zlatnu nijansu, možete dodati i nekoliko zrna kukuruza. Zatim postepeno punite steriliziranu teglu kupusom, dobro ga sabijajući šakom dok se ne napuni. Prelijte tekućinom koja je ostala u posudi.

Da bi kupus tijekom fermentacije uvijek bio prekriven tekućinom, na vrh stavite manju teglu napunjenu kamenčićima ili vodom – ona će služiti kao uteg. Teglu pokrijte čistom krpom i učvrstite gumicom, kako bi kupus imao pristup zraku, ali bio zaštićen od prašine i insekata.

Tijekom prvih 24 sata nekoliko puta pritisnite uteg kako bi se oslobodilo još tekućine iz kupusa. Ako nakon jednog dana kupus nije potpuno potopljen, dodajte slanu otopinu (jedna žličica soli na šalicu vode), piše nova.rs.

Fermentacija i čuvanje

Kupus treba fermentirati od 3 do 10 dana na sobnoj temperaturi (do 23 °C). Tijekom tog razdoblja razvija se njegov karakterističan okus – već nakon tri dana možete probati i provjeriti razinu kiselosti. Kada postigne okus koji vam odgovara, teglu zatvorite i premjestite na hladnije mjesto – u podrum, smočnicu ili hladnjak. Ovako pripremljen kiseli kupus može trajati do dva mjeseca, a svakim danom postaje sve ukusniji jer se proces spore fermentacije nastavlja.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Četvrti adventski vikend i Badnjak u Pagu

Objavljeno

-

By


Grad Pag i TZ Grada Paga i ovaj vikend donose bogat program kojim se približavamo božićnim blagdanima. Četvrti adventski vikend osmišljen je da svatko može pronaći nešto za sebe – od dječjih priredbi i bajki, sportskih događanja, preko glazbenih nastupa, do tradicionalnog okupljanja s građanima na Pijaci za Badnjak.

Program počinje u petak, 19. prosinca Božićnim turnirom u nogometu kojeg organizira NK Pag u školskoj dvorani od 15:00 sati na kojem sudjeluje ukupno 18 ekipa. U večernjim satima najmlađi će nastupiti u priredbi „Božić s paškim mališanima” koja počinje u 18:30 sati u Dječjem vrtiću Paški mališani. Na glavnom gradskom trgu nastupit će  Trio Sol i napraviti veselu blagdansku atmosferu, a u Kneževom dvoru održat će se Božićni tanci s početkom u 20 sati u organizaciji Udruge umirovljenika.

Subotnji program donosi nastavak Božićnog nogometnog turnira u školskoj dvorani od 15:00 sati, a poslijepodne na Pijaci slijedi svečano paljenje četvrte adventske svijeće uz nastup učenika 4. razreda OŠ Jurja Dalmatinca Pag. Večer će uljepšati Klapa Galijota, koja će svojim pjesmama dočarati pravi dalmatinski božićni ugođaj.

Nedjelja je posvećena obiteljima i najmlađima, djeca i roditelji moći će uživati u božićnim bajkama u Kući Djeda Božićnjaka, u organizaciji Gradske knjižnice Pag. Vikend završava Božićnim koncertom Gradske glazbe Pag, čime će se dodatno naglasiti blagdanska atmosfera u gradu.

Badnjak u Pagu obilježit će se tradicionalnim okupljanjem i druženjem s građanima na Pijaci. Jutro počinje uz pjesmu, iće i piće te živu glazbu Mate Grgata, dok će večernji nastup Dua Eleganca oplemeniti božićni ugođaj na glavnom gradskom prije ponoćke koja će se održati u Zbornoj crkvi Marijina uznesenja u Pagu.

PROGRAM:

Petak, 19. prosinca 2025.


15:00 – Božićni nogometni turnir, NK Pag, Školska dvorana

18:30 – Božić s Paškim mališanima, Dječji vrtić Paški mališani

19:00 – Veselo na Pijaci uz Trio Sol

Subota, 20. prosinca 2025.

15:00 – Božićni nogometni turnir, NK Pag, Školska dvorana

18:00 – Paljenje četvrte adventske svijeće uz nastup učenika 4. razreda OŠ Jurja Dalmatinca Pag

19:00 – Nastup Klape Galijota

Nedjelja, 21. prosinca 2025.

17:00 – „Dotaknimo čaroliju Božića“ – božićne bajke, Kuća Djeda Božićnjaka (GK Pag)

19:00 – Božićni koncert Gradske glazbe Pag

Srijeda, 24. prosinca 2025. – Badnjak

11:00 – Badnje jutro uz pjesmu, iće i piće na Pijaci uz živu glazbu Mate Grgata

21:30 – „Božićne note“ – nastup Dua Eleganca

Pozivamo sve građane i posjetitelje da se pridruže adventskom programu i zajedno dočekaju Božić u Pagu.

Organizatori: Grad Pag i TZ Grada Paga

 
Nastavi čitati

magazin

ZADARSKI OSCAR / Kazališna udruga Igrajmo se zaključila uspješnu 2025. godinu 

Objavljeno

-

By

Kazališna udruga Igrajmo se Zadar zaključila je uspješnu 2025. godinu sinoć u KLZ ZADAR dodjelom 12. NOBI-ja poznatijeg kao zadarski Oscar tj. nagrada za najbolja glumačka ostvarenja u 2025. godini pri Igrajmo se.

Ovogodišnji dobitnici su:

Antonija Mašina, Areta Nižić, Jakov Soldo, Jakov Ćuković, Anai Bacon, Zoe Vuletić Sorić, Eva Šimurina, Eva Stanišić.

Povjerenstvo za dodjelu nagrade činili su ljudi iz struke koji prate rad grupa kroz cijelu godinu: Matija Šango Šimurina, Ana Fric, Anita Goreta.

Nobi je osmišljen kao manifestacija koja potiče suradnju s mladim lokalnim umjetnicima, a tomu u prilog ide i ovogodišnja suradnja s a capella sastavom Aka Cresendo s kojima su snimili i nedavno objavljen spot Božić dolazi, a sastav je nastupio i kao gost ovogodišnje manifestacije i naravno oduševio publiku. Ovakve suradnje primjer su razmjene umjetničkih iskustava i znanja, prekrasnog spoja talenata zadarske mlade umjetničke scene ojega svakako treba podržati.

Ova manifestacija međuostalim, za cilj ima i poticanje autorskog rada mladih glumaca. Mladi glumci i glumice uz poprilično intenzivan raspored posljednjih mjeseci, pripremili su svoje autorske glumačke točke i nasmijali publiku.

Jakov Soldo i Jakov Ćuković osmislili su svoj kratki nastup i svakako opravdali još jednom nagradu, a Antonija Mašina, Areta Nižić, Dora Vrkić i Luce Slišković svojim su se autorskim radom pod nazivom Golf dvica četiri sica oprostile od Igrajmo se nakon dugog niza godina.

Protekle godine bile su glavne promotorice zadarske kulture i kazališne umjetnosti mladih našega grada, ujedno i rada Igrajmo se, gostujući na mnogim festivalima izvan naših granica. Ove djevojke najbolji su primjer kvalitetnog rada, talenata, međusobnog povjerenja i timskoga rada ove grupe. Ono što ostaje jesu svakako uspomene i prijateljstvo koje se nastavlja i nakon završetka ovog dijela njihovog životnog putovanja.

Nobi je poseban trenutak za svakog polaznika Igrajmo se prepun emocija koje naglašavaju zajedništvo i snagu timskoga rada. Oni koji su primili zlatni kipić u ruke ujedno su dobili i dodatnu odgovornost, opravdati nagradu, a oni koji nisu svakako su motivirani ostvariti taj cilj.

 
Nastavi čitati

magazin

VIDEO / Klapa Puntamika donosi toplu božićnu priču u pjesmi “Božić je u svitu”

Objavljeno

-

By

Božić je u svitu božićna je pjesma kojom nas Klapa Puntamika podsjeća na najemocionalnije blagdansko vrijeme u godini. Denis Maričić potpisuje glazbu, a na tekstu mu se pridružuje i Marko Dunatov. Na aranžmanu su radili Saša Gajić i Ante Jurić dok je produkciju zaokružio Tomislav Pehar. Za pjesmu je snimljen i spot koji je lokacijski vezan za pitoreskni Ražanac. Režiju za spot potpisuje Toni Mađerić.

“Zanimljivo je da su u Ražancu još uvijek sačuvana jedna od posljednjih ručno zvonjenih crkvenih zvona u Dalmaciji, običaj koji gotovo posvuda nestaje. Upravo tu vrijednu tradiciju poželjeli smo zabilježiti u projektu.”, poručuje Klapa Puntamika te nastavlja: “Vođeni stihom “Zazvonit će zvona točno u po noći”, odlučili smo u videospot unijeti i stvarna ražanačka zvona koja se pojavljuju u više kadrova kao snažan simbol te izvorne, gotovo izgubljene baštine. Zahvaljujući dobroj volji mjesnog zvonara Branka Žagara – Brace, uspjeli smo povezati glazbu, mjesto i tradiciju u jednu toplu, autentičnu božićnu priču.”

Autorski tim Klape Puntamika već dugi niz godina inspiraciju pronalazi u snažnim dalmatinskim motivima, posebno u čarobnom prostoru podvelebitskog kanala, gdje se moćni Velebit sa svojom divljom, mističnom ljepotom slijeva prema moru. Ta dramatična linija susreta planine i mora postala je zaštitni znak njihovog vizualnog identiteta, a i u ovom projektu ima posebno simbolično mjesto.

Ovoga puta božićna priča pronašla je svoj dom u prekrasnom Ražancu, mjestu koje ih je oduševilo jednostavnošću, ljepotom, tradicijom i toplinom ljudi. U suradnji s Ražancem klapa Puntamika već priprema i novi videospot za pjesmu Ja sam dite Dalmacije, koja je ujedno i naslovna pjesma njihovog nadolazećeg albuma.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu