Connect with us

magazin

Japanci koji najduže žive redovito konzumiraju ovih osam namirnica

Objavljeno

-

Michiko Tomioka certificirana je nutricionistica i stručnjakinja za dugovječnost. Rođena je i odrasla u Nari u Japanu, a sada je podijelila osam namirnica koje ljudi u Japanu redovito koriste.

“Odrastajući u Nari u Japanu, bila sam okružena prirodnim ljepotama, povijesnim mjestima, dugom tradicijom i autentičnom, ukusnom hranom. Kad sam se kao odrasla osoba preselila u Ameriku, dosta sam se borila s kulturom brze i prerađene hrane. Kao zaposleni roditelja koji nikada nema dovoljno vremena, to me posebno frustriralo”, piše Tomioko za CNBC.

Otkako je postala nutricionistica, odlučilaje svoj rad posvetiti dijeljenju japanskih prehrambenih navika.

Tomioka je navela osam namirnica koje uvijek drži u kuhinji i jede msvaki dan kako bi živjela duži i sretniji život.

1) Matcha

Tomioka svaki dan počinje s matchom, baš kao i njena 99-godišnja teta. “Obavezno je poslužim u nekoj od posebnih zdjelica koje mi je poklonila.”

Zeleni čaj ima mnoge zdravstvene prednosti. Sadrži vitamin C, vitamin B, vlakna i proteine, kao i protuupalne polifenole i polifenole koji se bore protiv bolesti. Ti prirodni spojevi bogati su antioksidansima, hranjivim tvarima koje štite od oštećenja stanica.

2) Fermentirana hrana

Neke od najpopularnijih namirnica u Japanu su miso (fermentirana pasta od soje, često se koristi u juhi), natto (fermentirana soja) i nukazuke (fermentirano povrće ukiseljeno u rižinim mekinjama).

Fermentirana hrana također je puna probiotika koji pomažu u probavi i apsorpciji te mogu smanjiti rizik od bolesti.

Svaka regija Japana ima jedinstvene vrste misa i kiselih krastavaca, ovisno o vremenu, usjevima, kulturi i načinu života.

3) Alge

U Japanu možete pronaći morsku travu — poznatu kao kaiso — u mnogim jelima i grickalicama. “Mislim da se sa sigurnošću može reći da sam uz svaki obrok pojela barem jedan zalogaj morske trave otkad znam za sebe.”

Ova aromatična i održiva namirnica ima mnoge zdravstvene prednosti. Ima malo kalorija i puno vlakana. Također sadrži niz esencijalnih minerala i vitamina uključujući jod, željezo, kalij, magnezij, vitamin B12 i omega-3 masne kiseline.

4) Mahunarke

Soja je ukusna i pristupačna dnevna namirnica, tvrdi Maioka i naglašava kako uvijek pazi na to da bira minimalno prerađene proizvode od soje.

U njenoj kuhinji se uvijek može naći edamame, kinaka (sojin prah), nezaslađeno sojino mlijeko i domaći natto i miso. Soja je bogata vlaknima, B-vitaminima, kalijem i polifenolima poput izoflavona.

Crveni grah je još jedna namirnica koja se učestalo nalazi na njenom jelovniku. Crveni grah je bogat polifenolima, vlaknima, kalijem, proteinima, B-vitaminima, a sve to može pomoći u sprječavanju upale. Crveni grah se također često nalazi u juhama i desertima, poput wagashija, koji se često poslužuju uz zeleni čaj.

5) Tofu

Tofu osigurava proteine, kao što biste ih dobili iz mesa i mliječnih proizvoda, ali bez imalo kolesterola. Također je prilično svestran jer se može koristiti u mnogo različitih jela.

Može se pripremiti kao burger, u knedlama, s povrćem i rižom, u juhi, u veganskom curryju, u humusu, kao prilog, u preljevu za salatu i umacima, pa čak i kao desert.

6) Sezam

Sjemenke sezama bogate su vitaminima B i E, proteinima, vlaknima i mineralima poput magnezija, kalcija i fitosterola, koji mogu pomoći u kontroli kolesterola.

7) Shiitake gljive

Shiitake gljive su temeljni sastojak mnogih japanskih jela. Pune su proteina i vitamina D i B. Također sadrži lentinan, polisaharid koji može pomoći u borbi protiv upale.

“Osušene shiitake koristim za noćni dashi (temeljac) s kombu algom, miso juhom, preljevima, octom, curryjem — uglavnom svime.”

8) Đumbir

Ne samo u Japanu, već diljem svijeta, đumbir je poznat kao ljekovita namirnica. Pomaže u jačanju imuniteta i metabolizma. Nutricionistica ističe kako ga često koristi za smirivanje želučanih tegoba i ublažavanje prehlade.

Đumbir poboljšava okus jela i štiti hranu od kvarenja. “Dodajem veliku količinu đumbira u miso juhu i koristim ga u preljevima, umacima, marinadama i slatkišima. To je savršen preljev za nukazuke, natto, ribu i rezance.”

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

FOTOGALERIJA / Nastup Jure Brkljače na Adventu u Zadru

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati

magazin

PJESMA KOJA SPAJA DVA GLAZBENA SVIJETA / Željko Samardžić & Duško Lokin donose novu pjesmu “Maestral” 

Objavljeno

-

By

Glazbena scena bogatija je za još jednu pjesmu, ovoga puta u jedinstvenoj interpretaciji dvojice prepoznatljivih vokala – Željka Samardžića Duška Lokina. Njihova nova suradnja, pjesma Maestral, donosi toplinu mediteranskog duha, nostalgiju i duboku emociju koja ostaje već nakon prvog slušanja.

“Jako mi je drago da smo Željko i ja uspjeli snimiti pjesmu. Željko je isto kao i ja – zadarsko dite! On je mene dolazio slušati na koncertima dok je živio u Zadru”prisjeća se Duško Lokin.

Autor glazbe i aranžmana je Blaž Andračić, dok tekst potpisuje Mario Raguž. Ovaj autorski tandem stvorio je skladbu koja prirodno spaja Samardžićevu karakterističnu vokalnu eleganciju s Lokinovim iskustvom i interpretativnom iskrenošću, stvarajući pjesmu koja odiše zrelošću, snagom i lirikom koja dira.

Kroz nježne slike maestrala, sunca, morskih vali i tramuntane, stvara se poetski dijalog između čovjeka i prirode koja postaje čuvar najdragocjenijeg osjećaja – ljubavi. “Tekst je poseban, a cijela pjesma je zapravo metafora”kaže Duško.

Maestral je sniman u studiu La notte u Brdovcu, pod producentskom palicom Blaža Andračića, čiji prepoznatljiv glazbeni potpis daje pjesmi dodatnu dubinu i atmosferu mediteranske romanse.

“Zadar vam je poznat po najljepšem maestralu na svijetu. Nije vam svaki vjetar isti. Primjerice, kad su ljeti one paklene vrućine, u Zadru zna zapuhati maestral vrijeme vam se pretvori u jednu milinu”objašnjava Lokin.

Snažna emocija, bezvremenski zvuk i spoj dvaju glasova koji nose cijeli regiju čine Maestral baladom koja će zasigurno pronaći svoj put do široke publike i postati nova glazbena uspomena za pamćenje.

Pjesmu možete poslušati ovdje.

 
Nastavi čitati

magazin

“HAMNET” / Večeras u Kino Zoni jedan od najiščekivanijih filmova godine

Objavljeno

-

By

Prema nekim nagađanjima, upravo je tragedija gubitka sina, 11-godišnjeg Hamneta, inspirirala Williama Shakespearea, na jedno od najvećih djela svjetske književnosti. Ispričan iz perspektive Shakespearove supruge Agnes, film istražuje posljedice obiteljske tragedije na njihove dvije preostale kćeri, od kojih je jedna bila Hamnetova blizanka, na njihov brak te na samu umjetnost.

Novi film Chloé Zhao, Oscarom nagrađene redateljice filma Zemlja nomada (2020), inspiriran je nagrađivanim istoimenim romanom Maggie O’Farrell, a od svoje svjetske premijere na Filmskom festivalu Telluride ne prestaje osvajati srca publike i kritike. Paul Mescal dobio je niz pohvala za ulogu Shakespearea, a Jesse Buckley trenutačno je najveći favorit u sezoni nagrada u kategoriji glavne ženske uloge. Riječ je o potresnom, ali iscjeljujućem filmu, koji predstavlja jedan od vrhunaca ovogodišnje sezone.

“Hamnet” je na rasporedu u petak 5. prosinca s početkom u 20 h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaznice se mogu kupiti na samoj lokaciji prikazivanja od 19 h te online na platformi CoreEvent.

*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Zadarske županije, Zaklade kultura Nova i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu