Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SJEDNICA SKUPŠTINE TZ ZADARSKE ŽUPANIJE / Kadija: “Turistička 2023. završila je izuzetno uspješno”

Objavljeno

-

foto: Saša Čuka

Skupština Turističke zajednice Zadarske županije održala je u petak 22. ožujka 2024. godine svoju 9. sjednicu na kojoj je usvojeno Izvješće o izvršenju Programa rada za 2023. godinu, te godišnje financijsko izvješće o poslovanju Turističke zajednice Zadarske županije za 2023. godinu kao i Izvješće o radu Turističkog vijeća za 2023. godinu.  Sjednicu na kojoj je također usvojeno Izvješće neovisnog revizora o stručnom nadzoru nad radom TZ Zadarske županije za 2023. godinu sukladno članku 16. Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, vodio  je predsjednik Turističke zajednice Zadarske županije župan Božidar Longin. 

U svom obraćanju članovima Skupštine direktorica Mihaela Kadija je prezentirala izvješće o izvršenju Programa rada za 2023. godinu u kojem je istaknula je kako je 2023. godini odrađeno niz aktivnosti koje su doprinijele prepoznatljivosti imidža Zadarske županije kao turističke regije, uspješnoj turističkoj godini i sezoni, te poboljšanju uvjeta boravka i ponude na našoj destinaciji.   

Članovima Skupštine predočene su informacije o ostvarenom turističkom prometu u 2023. godini u Zadarskoj županiji. Turistička 2023. godina u statističkom pogledu završila je izuzetno uspješno jer je u odnosu na prethodnu godinu zabilježen rast od 6% u dolascima i 2% u noćenjima.

TZZŽ je ostvarila gotovo 1,6  milijuna eura prihoda od turističke pristojbe što je na razini planiranog, te 311 tisuća eura turističke članarine, što je 4% više.

Ostvareni su rashodi u iznosu 95% planiranog i to 2,2 milijuna eura, a prijenos se koristi za ostvarivanje aktivnosti u prvoj polovici sljedeće godine i do značajnijih priljeva u srpnju i kolovozu.

Direktorica Kadija je prezentirajući Izvješće o izvršenju Programa rada posebno istaknula odrađene značajnije projekte poput:

Izradu studije „Ocjena stanja i održivosti turizma Zadarske županije“, te istraživanje “Profil, ponašanje i stavovi kruzerskih turista u Luci Gaženica u 2023. godini“;

veliki broj pojačanih aktivnosti na području nautičkog i eno-gastronomskog turističkog proizvoda, a posebno je naglasila krajem godine održanu uspješnu konferenciju 3. Dani vina i gastronomije koja je okupila velik broj govornika i sudionika, kao i razvoj tri nova Welcome podbrenda s naglaskom na održivost;

podršku razvoju turizma na području općine Gračac putem brojnih sastanaka, radionica, analize postojećih resursa, tiska prve brošure Gračaca;

potpore javnom i privatnom sektoru u sferi događanja i razvoja proizvoda posebnih interesa u iznosu preko 150.000€;

kontinuirane oglašivačke kampanje tijekom cijele godine od kojih su samo digitalni storytelling formati tijekom glavne kampanje prouzročili preko 260.000 čitanja o Zadarskoj županiji i njenoj ponudi, te 1,4 milijuna prikaza;

tiskani i online članci na vodećim inozemnim medijima poput National Geographic Traveler, Wanderlust, The Travel Guide with The Guardian, Petit Futé, Expedia, Terre Sauvage, Turismo Itinerante, ASTA Worldwide Destination Guide , Gault&Millau, Falstaff, La Cucina Italiana, Active Traveller, OutdoorWelten i Wandern Magazin, i dr.

Preko 1,5 milijuna € vrijednosti medija-planova s nositeljima smještajne ponude, organizatorima posebnih evenata, kao i avio-prijevoznicima;

21 sajamski nastup s dosegom od preko milijun posjetitelja, te

3 posebna eventa u obliku eno gastro prezentacija u inozemstvu, te dodatne poslovne prezentacije;

niz studijskih putovanja na kojima je ugošćeno 57 stranih novinara iz 14 zemalja – novinara, blogera i influencera,

preko 70 predstavnika organizatora putovanja i agenata s tržišta SAD-a,  Japana, Ujedinjenog Kraljevstva, Kine, Slovenije kao i sa domaćeg tržišta.

Welcome edukacije, studijsko putovanje, brojne koordinacije s lokalnim i županijskim turističkim zajednicama i HTZ-om.

U raspravi koja je uslijedila, skupštinari su istaknuli rastući probleme sive ekonomije u svim aspektima turističke ponude, nekontrolirani rast smještajnih kapaciteta u domaćinstvu, ali i kreveta u nekomercijalnom smještaju, popularno zvanim vikendicama.

Također je bilo riječi o očuvanju sigurnosti destinacije koja je jedan od aduta Zadarske županije. Upravo je sigurnost i jedan od razloga nužnosti točne i realne prijave turista u sustav e-Visitor, stoga je naglašena važnost da svi dionici u turizmu redovno prijavljuju svoje goste.

Direktorica Kadija je naglasila važnost novog Zakona o turizmu koji će nam omogućiti mjerenje nosivog kapaciteta  i donošenje mjera za sprečavanje daljnje nekontrolirane “apartmanizacije” te poticanje održivosti.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

KAZALIŠTE LUTAKA / U subotu “Mali princ” – nova predstava Drame plus 

Objavljeno

-

By

U subotu, 22. lipnja 2024. u tri termina: 18:00, 19:30i 20:30 ne propustite predstavu Drame plus, MALI PRINC, autora Antoinea de Saint-Exupérya. Predstava se održava u Kazalištu lutaka Zadar. 

U predstavi igraju:  Avijatičar: Teha Jurić, Mali princ: Tonči Ljubičić, Ruža: Nika Sophia Schaefer/Dora Škarpa/Nela Matešić, Kraljica: Donatela Dundov, Uobraženka: Roza Kasalo, Poslovni čovjek: Helena Košta/Lovre Magazin, Geograf: Jakov Antunović, Zmija: Paola Čolo, Lisica: Elodie Paleka, Pijanac: Luka Phanalasy, Ruže: Anastazija Zausnigg, Ivana Šulentić, Mareta Grancarić i Nela Matešić.

U predstavi sve osobe na koje mali princ nailazi na planetima što ga vode prema Zemlji utjelovljenje su strašne otuđenosti modernog čovjeka. Ono što malog princa zapanjuje kod svih tih likova je besmislenost, besciljnost i beskorisnost njihova rada, silna uobraženost i samoživost, te potpuno odsustvo ljubavi i razumijevanja prema poslovima što ga obavljaju.

Kraljica i Uobraženka opijeni su slikom vlastite veličine, premda nemaju nikoga pred kime bi mogli potvrditi svoje umišljene vrijednosti, jer žive sami svaki na svojem planetu. Pijanac pije da zaboravi, a ni sam ne zna što bi to trebalo zaboraviti. Poslovni čovjek iscrpljuje se u brojenju i prisvajanju zvijezda koje mu nisu ni od kakve koristi, a geograf birokratskom točnošću i nerazumijevanjem ispisuje goleme knjižurine o drugim svjetovima, premda se nikada nije potrudio upoznati vlastiti.

Naoko moćni i slobodni, svi su ti ljudi sputaniji od zarobljenika, jer ih slobodnima ne čini ni ljubav (koju nikad nisu upoznali) ni rad (koji obavljaju samo iz prisile). Iz duhovne pustinje toga svijeta mali princ se spušta na Zemlju, gdje tobože slučajno pada u stvarnu pustinju Saharu. I tu, na toj Zemlji bez ljudi, on malo-pomalo spoznaje da su rad, prijateljstvo i ljubav vrijednosti bez kojih čovjek ne može živjeti. Shvativši da ljubav treba izgrađivati strpljivo i polako, jer je ona dugotrajni proces uzimanja od drugoga ali i davanja drugome, mali princ pristaje na smrt koja će ga vratiti njegovoj ljubavi: krhkoj, koketnoj ruži na asteroidu B-612. Premda puna tuge i gorke kritike odraslog svijeta koji ne može shvatiti najjednostavniju istinu o sebi, jer je ona za njega postala suviše jednostavna i očita, ova pripovijetka o tegobnom putu do ljubavi prožeta je humorom, vedrinom i optimizmom.

Skrivajući se iza dječaka zlatne kose koji napušta Zemlju u nadi da će naći svoju ružu čitavu i nedirnutu, Saint-Exupéry nas na kraju priče ostavlja s vjerom da će se u moru umišljenih, pijanih, hladnih i sebičnih stanovnika ovog planeta naći onih koji iće shvatiti žrtvu malog princa, te potražiti u sebi snage da krenu njegovim stopama: putem ljubavi i odgovornosti.

Redatelj predstave je Vinko Radovčić, dramatizaciju potpisuje Luka Lang, scenograf je Vinko Radovčić, kostimografkinja Anita Goreta, za odabir glazbe zaslužan je Vinko Radovčić, oblikovatelj svjetla je Frane Papić, oblikovatelj tona Mate Petričević, scenografiju je izradio Adriano Košuta, fotograf predstave je Saša Čuka, a fotografiju naslovnice plakata izradio je Marko Lorenzo Blaslov.

Cijena ulaznice je 7,00 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST IZ GRADA: Od ponedjeljka dezinsekcija komaraca na području Zadra! Evo rasporeda po kvartovima…

Objavljeno

-

By

Adulticidna dezinsekcija komaraca ULV metodom na području GRADA ZADRA provoditi će se od 24.06.2024. do 27.06.2024. godine prema priloženoj dinamici, stoji u obavijesti iz Grada.

U slučaju lošeg vremena radovi se odgađaju. 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVE NA JEDNOM MJESTU / Informacije i upute za pacijente Opće bolnice Zadar od sada u digitalnoj brošuri…

Objavljeno

-

By

Osnovne informacije i upute za lakše snalaženje pacijenata u Općoj bolnici Zadar sada su dostupne putem digitalne brošure, priopćeno je iz OB.

“Nalaze se tu odgovori na najčešća pitanja koja pacijenti imaju prije dolaska u bolnicu, ali i za vrijeme boravka u našoj ustanovi.

Stručne službe, koje kontinuirano rade na unaprjeđenju svih naših usluga, osluškivale su potrebe pacijenata i izradile ovaj dokument koji je na jednom mjestu obuhvatio sve informacije nužne za što jednostavniji boravak u Općoj bolnici Zadar.

Brošura će se pravovremeno ažurirati i nadopunjavati kako bi pacijentima uvijek bile dostupne „svježe“ informacije te kako bi u svakom trenutku znali što mogu očekivati tijekom boravka u zadarskoj bolnici.

Osim na hrvatskom, upute za pacijente uskoro će biti dostupne i na dva svjetska jezika; engleskom i njemačkom.

Također, u svim ambulantama i bolničkim sobama, putem QR coda, pacijenti će moći pristupiti brošuri, čitati upute i pronaći sve ono što ih zanima.

Kako smo zakoračili u turističku sezonu, ovo će, vjerujemo, itekako olakšati snalaženje strancima kojima će u nekom trenutku zatrebati medicinska pomoć.

U tisak upravo šaljemo i letke s najvažnijim informacijama koji će biti postavljeni na našem najfrekventnijem mjestu, Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu. Letak će također biti dostupan i na engleskom i njemačkom jeziku”, stoji u priopćenju.

Upute za pacijente dostupne su na linku: https://www.bolnica-zadar.hr/wp-content/uploads/2024/06/Upute-za-pacijente.pdf

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu