Connect with us

magazin

To se mora probati: Recept za božićni džin-tonik

Objavljeno

-

foto: Pixabay

Ljubiteljicama džin-tonika danas predlažemo jednu zimsku varijantu ovog omiljenog koktela. Ovaj put on je obogaćen okusom medenjaka. Točnije, amarettom, koji uz pomoć nekoliko “zimskih” začina dobiva prepoznatljiv okus medenjaka te uz dodatak triple seca stvara uistinu poseban džin-tonik.

Začinjeni amaretto – sastojci: 

125 ml amaretta

1 štapić cimeta

1 zvjezdica anisa

1 komadić đumbira (veličine čajne žličice)

malo naribanog muškatnog oraščića

Džin-tonik – sastojci:

60 ml džina

90 ml tonika

20 ml začinjenog amaretta

10 ml triple seca

nekoliko kockica leda

Priprema: 

Prvo napravite začinjeni amaretto jer on mora odstajati prije upotrebe. U staklenu posudicu s poklopcem ubacite amaretto, cimet, anis, đumbir i naribajte malo muškatnog oraščića. Promiješajte, zatvorite i ostavite da stoji 24 sata kako bi se svi okusi proželi.

Nakon 24 sata procijedite amaretto i on je spreman za upotrebu.

U šejker stavite amaretto, džin, triple sec i led. Dobro protresite i ulijte u čašu, a zatim u nju natočite tonik i tako poslužite.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Tradicionalni indijski način za rashlađivanje kuće: Potpuno je prirodno, a ne košta puno

Objavljeno

-

By

pexels

Hladniji dom bez klime i ventilatora za svega par minuta.

Dok se borimo s ljetnim vrućinama i sparinom kad je oblačno, često posežemo za klima-uređajima i ventilatorima kako bismo rashladili svoje domove, što se odražava na mjesečni račun za struju.

Međutim, postoji drevni indijski trik koji može rashladiti vaš dom za samo nekoliko minuta, bez potrebe za električnim uređajima.

Ovaj trik koristi prirodne zavjese i vodu kako bi stvorio osvježavajuću atmosferu u vašem domu, prenosi Krstarica.

Tradicionalna metoda sa zavjesama od vetivera

Vetiver je biljka koja se stoljećima koristi u Indiji zbog svojih prirodnih rashladnih svojstava.

Indijci su razvili metodu koja uključuje postavljanje zavjesa napravljenih od vlakana vetivera na otvore u kući – vrata i prozore.

Kada se ove zavjese prskaju vodom, one hlade zrak koji prolazi kroz njih, stvarajući ugodnu i osvježavajuću atmosferu unutar doma.

Kako primijeniti ovaj trik kod kuće?

Nabavite zavjese od prirodnih materijala: Iako vetiver nije svuda dostupan, možete koristiti zavjese od bambusa ili drugih prirodnih materijala.

Postavljanje: Postavite ove zavjese na prozore i vrata koja su izložena direktnom sunčevom svjetlu.

Prskanje vodom: Redovito prskajte zavjese hladnom vodom tijekom najtoplijih dijelova dana.

Uživanje u hladnoći: Kako voda isparava, zrak postaje ugodno hladan i vlažan, donoseći osvježenje bez upotrebe električnih uređaja.

Prednosti prirodnog hlađenja

Ekološki prihvatljivo: Ova metoda ne zahtijeva električnu energiju, što je čini ekološki prihvatljivom.

Ekonomično: Štedite novac jer nema potrebe za skupim uređajima i visokom potrošnjom struje.

Zdravije: Prirodna vlaga može biti korisna za dišne puteve i kožu, za razliku od suhog zraka iz klima-uređaja.

Modernizirana verzija

Danas mnogi koriste debele, neprozirne zavjese umjesto tradicionalnih vetiver zavjesa. Ove moderne zavjese, kada se prskaju vodom, mogu pružiti sličan efekt hlađenja.

Važno je koristiti hladnu vodu i prskati redovito kako bi se održao efekt hlađenja tijekom cijelog dana.

Ovaj drevni indijski trik pruža jednostavan, prirodan i učinkovit način da rashladite svoj dom tijekom vrućih ljetnih dana.

Isprobajte ga i uživajte u ugodnoj temperaturi bez potrebe za klima uređajem ili ventilatorom.

 
Nastavi čitati

magazin

Liječnik tvrdi da pijemo kavu na krivi način i tako štetimo organizmu: Evo gdje griješimo

Objavljeno

-

By

pexels

Američki gastroenterolog Saurabh Sethi je upozorio da kavu često pijemo “pogrešno” i tako štetimo vlastitom organizmu.

Savjet je podijelio na TikToku gdje često zna upozoravati na naše svakodnevne štetne navike, a kaže da ispijanje kave ne mora biti štetno, ali da jednom navikom griješimo, prenosi Klix.ba.

“Kava je apsolutno divna za vaš mozak, crijeva i jetru“, započeo je 42-godišnji doktor.

On objašnjava da polifenoli koji se nalaze u kavi mogu potaknuti dobre bakterije i poboljšati fokus i pamćenje.

Potom je upozorio: “Dodavanje šećera kavi povećava razinu šećera u krvi i povećava upalu, što nije dobro. Uzmite u obzir druge zaslađivače.

Druga greška je nekorištenje organske kave.

“Sada je kava jedan od usjeva s najviše pesticida i vi zaista ne želite konzumirati pesticide”, napomenuo je.

Također, njegov treći savjet je onaj koji često iznenadi njegove pacijente.

Ako patite od refluksa kiseline, nemojte odustati od kave.

Umjesto toga, dr. Sethi predlaže prelazak na tamnije pečenu kafu jer ona sadrži manje kofeina i stoga je “nježnija” za želudac.

Ako vas ne muči žgaravica, lagano pržena kava bi mogla biti vaš najbolji izbor.

 
Nastavi čitati

magazin

KINO ZONA / U četvrtak najgledaniji film lanjskog ZagrebDoxa – glazbeni dokumentarac “Iz sve snage”! Gostuju Dimitar Dimitrovski Diba i Arijana Velić!

Objavljeno

-

By

Iz aktualnih i krajnje relevantnih tema odrastanja i seksualnog sazrijevanja viđenih u ”Ekskurziji”, u četvrtak 25. srpnja ćemo se filmskim vremeplovom otisnuti u 90-e kad je nastao pravi boom hrvatskog R’N’R-a. Dragi naši filmoljupci, s ponosom vam najavljujemo najgledaniji film lanjskog ZagrebDoxa, glazbeni dokumentarac ”Iz sve snage” i naše prve ovoljetne goste, redatelja i scenaristu Dimitra Dimitrovskog Dibu te producenticu Arijanu Velić!

Na izdisaju novog vala rađala se nekoherentna underground glazbena scena koja je prošla ispod radara velikih diskografskih kuća. Zdenko Franjić, tadašnji zaposlenik Narodne banke Hrvatske, pasionirani zaljubljenik u underground, psychobilly, garage rock i indie glazbu, odlučio je pokrenuti nezavisnu izdavačku etiketu.

Sam je financirao i presnimavao kasete koje je izdavao, sam je radio omote i otkrivao nove bendove. Kulminacija je bila vinilno izdanje ‘Bombardiranje New Yorka’, kompilacija koja je sve okrenula naglavačke…

Dimitar Dimitrovski Diba bavi se videoprodukcijom više od 20 godina i osim što radi na televiziji kao videomontažer, autor je i redatelj brojnih videospotova za razne rock-bendove, poput Kojota, Grette, Markiza i drugih. Dokumentarni film ”Iz sve snage” njegov je prvi samostalni autorski uradak.

Nakon same projekcije od naših dragih gostiju ćemo doznati sve o nastanku ove prave filmske poslastice za sve ljubitelje domaće rock glazbe, ali i one koji će to tek postati. Lete there be rock!

”Iz sve snage” gledamo u četvrtak 25. srpnja s početkom od 21h, a ulaznice po cijeni od 5 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja (Atrij palače Cedulin) od 20:00 h te putem online kupovine na stranici CoreEvent.

*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*U slučaju kiše ili lošeg vremena projekcija se odgađa.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Zadarske županije, Turističke zajednice grada Zadra, Zaklade kultura Nova i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Zadra.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu