Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

KOLUMNA / Suze sina razmetljivoga

Objavljeno

-

Vikend za nama obojan je tužnim sjećanjima na tragediju u Vukovaru, Škabrnji, Nadinu… Dok je većina Hrvata suosjećala s tamošnjim stanovništvom i kalvarijom koje mnogi od njih i danas nažalost nisu pošteđeni, svoju osobnu tragediju najdublje je proživljavao i s javnosti nesebično podijelio procjenjujući da je pravi trenutak za to i najbogatiji i najpoznatiji inspektor u Hrvata, Marko Pupić Bakrač.

Urbi et orbi je objavio da ga u ponedjeljak čeka ročište na Službeničkom sudu. Vijest za centralni Dnevnik. Odmah nakon kolone sjećanja – suze sina razmetljivoga.

Nije precizirao što je točno ovaj put skrivio – je li opet bio na plivanju za radnog vremena, ili na nekom od brojnih imanja diljem Lijepe – malo više kvadrata njegove nego – naše, ili je pak nekog novog šefa ili člana vrha vlasti na čiji račun šeta s bolovanja na bolovanje nazvao najgorim mogućim imenima, ali je svakako osjetio potrebu zaplakati nad onim što iz svog konformističkog rakursa naziva “teškom sudbinom”. Najjavnije moguće, dakako. U nedostatku kreativnosti, procijenio je da bi i ovaj pokušaj spina bio dobar ako ništa – za koji glas više. A glasovi su ono što će mu svakako nedostajati za mjesec ili dva.

Još jedno u nizu javno ridanje naš Marko wannabe Orleanski prenio je i na svoj nego kakav nego javni Facebook profil, naznačivši da su uz njega i četiri stara druga iz Akcije mladih, te je do večeri prikupio puna dva glasa podrške. Što vjerno preslikava i stanje s glasovima i Marka i Akcije mladih od izbora do izbora.

Možda bi uvjerljivosti naše narikače pomoglo da je jednako javno zvao na janjetinu kad je salijevao neku od odokativno 30, 40 ploča na tri ili pet zgrada koje je od činovničke plaće samozatajno podigao u zadnjih dvije godine ili pet.

Ili da je jednako urbi et orbi makar objavljivao selfije sa fešta uz tamburaše i sa papršnjakom pod miškom nakon zaključivanja kupovine novog građevinskog zemljišta u gradu, pašnjaka s jezerom u Lici, stanova u Zagrebu… et cetera.

Pa bi danas sve izgledalo daleko tužnije. Veći broj nas bi se sažalio nad državnim službenikom kojeg smjenjuje ministrica koju nema kojom uvredom nije počastio u proteklom periodu. Imali bi uspon i pad, full picture. Ovako imamo plačip***u na početku i plačip***u na kraju priče.

Sve smo suze već isplakali. Sad čekamo rezultat suđenja.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

PRVA OVOSEZONSKA PREDSTAVA KOJU NE SMIJETE PROPUSTITI / Urnebesna tragikomedija “Tata” u HNK Zadar!

Objavljeno

-

By

TATA – najnovija predstava autora Mate Matišića- urnebesna tragikomedija jednog oca u vremenu koje dolazi!

Mate Matišić – pisac, scenarist, multiinstrumentalist i skladatelj te dobitnik niza nagrada za dramske tekstove, glazbu i scenarije. Tri puta je nagrađen Zlatnom arenom dok njegove drame osvajaju svijet!

Režiju potpisuje Zoran Mužić, a u predstavi ćete uživati u izvedbama sjajne glumačke ekipe: Ivica Pucar, Alen Liverić, Davor Jureško, Žana Bumber, Lucija Alfier i Mimi Zadarski.

Predstava je nastala integracijom različitih dijelova iz autorovog opusa fokusirajući se na lik oca kao središnjeg motiva. Otkrijte zanimljiv spoj elemenata iz predstava Bljesak zlatnog zuba, Legenda o Svetom Muhli, Ničiji sin i Hrvatska Lolita.

Kroz intrigantni pristup, TATA istražuje razloge za ukidanje tradicionalne figure oca u suvremenom društvu. Što je prethodilo tom činu? Kako očevi oblikuju svoje nasljednike i koje posljedice toga imamo danas?

Prva ovosezonska predstava HNK Zadar koju ne smijete propustiti!

Praizvedba: 7. prosinca | Izvedba: 8. prosinca

Gdje: HNK Zadar

Ulaznice u online prodaji od 28. studenog na Eventim.hr i od 4. studenog na blagajni HNK Zadar.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OPĆINA SV. FILIP I JAKOV: I ove godine božićnice za umirovljenike. Ovo su uvjeti…

Objavljeno

-

By

Općina Sv.Filip i Jakov i ove godine će nastaviti s tradicijom isplate božićnice umirovljenicima s područja općine te im tako poželjeti nadolazeće sretne blagdane.

Božićnica se isplaćuje pod uvjetom da umirovljenici imaju prijavljeno prebivalište na području općine Sv. Filip i Jakov, da su korisnici invalidske, starosne ili obiteljske mirovine, mirovine ostvarene sukladno odredbama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji i Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba.

Umirovljenici koji udovoljavaju uvjetima za ostvarivanje prava na isplatu božićnice, trebaju podnijeti Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Sveti Filip i Jakov zamolbu za isplatu, uz koju se prilaže:

-odrezak od posljednje mirovine

-broj tekućeg računa

-kopija važeće osobne iskaznice.

Zahtjevi se podnose do 31. prosinca 2022. godine. Umirovljenici koji žele ostvariti pravo na isplatu božićnice, trebaju dati privolu Općini Sveti Filip i Jakov za obradu osobnih podataka jer bez takve privole Općina ne smije obrađivati osobne podatke i isplata nije moguća.

Osobni podaci umirovljenika prikupljaju se u svrhu isplate božićnice, te se u druge svrhe neće koristiti.

Zamolba i privola se nalaze na sljedećem linku:

https://www.vijesti.opcina-svfilipjakov.hr/novost/zahtjev-i-privola-za-isplatu-prigodnoga-dara-bozicnice-umirovljenicima/1742

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / I narednih dana izmjenjivat će se oblaci, kiša i snijeg. Od nedjelje osjetno hladnije

Objavljeno

-

By

Danas promjenljivo, na zapadu i pretežno oblačno s mjestimičnom kišom, češćom i obilnom na sjevernom Jadranu i u Gorskome kotaru. Tijekom dana će se širiti i na ostale predjele, a ponajprije na Jadranu može i zagrmjeti. Prema večeri na zapadu unutrašnjosti će prelaziti u susnježicu i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, osobito u gorskoj Hrvatskoj. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, u gorju jak s olujnim udarima, sredinom dana na sjeveru u okretanju na sjeveroistočni. Na Jadranu umjereno i jako, mjestimice i olujno jugo i jugozapadnjak, navečer na sjeveru bura. Temperatura zraka između 13 i 19 °C, u višem gorju te na sjeverozapadu od 5 do 10, u drugome dijelu dana u osjetnom padu.

U nedjelju djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. U noći i ujutro uglavnom u gorskim krajevima mjestimice snijeg. Puhat će umjeren, u Slavoniji mjestimice i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Na Jadranu umjerena i jaka, na sjevernom dijelu i olujna bura, ujutro na jugu još jugozapadnjak i jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka od -3 do 1, na moru između 3 na sjeveru i 12 na jugu. Najviša dnevna od 0 do 5, na Jadranu između 11 i 16 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Na kopnu djelomice sunčano i hladno. U nedjelju ujutro mjestimice snijeg, uglavnom u gorskim krajevima, a puhat će i umjeren sjeverni vjetar. Na Jadranu u nedjelju i ponedjeljak djelomice sunčano. U utorak promjenljivo oblačno mjestimice s kišom. Puhat će umjerena, u nedjelju i jak bura, a u utorak jugo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu