Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Duhovno – rekreativni pohod djelatnika ustanova Hrvatske biskupske konferencije Zadru

Objavljeno

-

foto: Ines Grbić/Zadarska nadbiskupija

Vlč. doc. dr. sc. Krunoslav Novak, generalni tajnik HBK, predvodio je skupinu od 37 djelatnika ustanova Hrvatske biskupske konferencije pristiglih iz Zagreba u petak, 15. rujna u duhovno – rekreativni pohod Zadru kao sjedištu Zadarske nadbiskupije.

Među sudionicima toga cjelodnevnog izleta bili su djelatnici Tajništva HBK, ureda i ustanova HBK, Hrvatske katoličke mreže, Hrvatskog katoličkog radija, Informativne katoličke agencije, Hrvatskog Caritasa, Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral i Papinskih misijskih djela.

Po dolasku u Nadbiskupsko sjemenište ‘Zmajević’, prva točka toga pohoda bio je susret sa zadarskim nadbiskupom Milanom Zgrablićem koji je dragim gostima izrazio srdačnu dobrodošlicu.

Taj pohod je prilika da nad/biskup kojega djelatnici ustanova HBK susretnu kao domaćina, „jedanput i osobno vidi koliko ima osoba djelatnih u zgradi HBK. Dobro došli u Zadar“ istaknuo je uvodno mons. Zgrablić, poželjevši prisutnima da se osjećaju dobro došli i kod kuće.

Dobrodošlica i zahvalnost nadbiskupa Zgrablića za suradnju

„Kad god smo u Crkvi, trebali bismo se osjećati kod kuće. U Zadru postoji veliko blago i bogatstvo i Zadar se s pravom puno može ponositi time. Za upoznati cijelu Zadarsku nadbiskupiju koja je bogata kulturnom baštinom i prirodnim ljepotama, nacionalnim parkovima i parkovima prirode, trebalo bi duže vrijeme.

Poluotok grada Zadra je sjedište mnogih crkava, nadbiskupijskih ustanova i redovničkih zajednica. Veliko duhovno bogatstvo nalazi se baš na zadarskom poluotoku i odraz je kako je Crkva u Zadru bila živa sve od 3. st.“ rekao je nadbiskup Zgrablić u obraćanju djelatnicima HBK. Naglasio je i da Zadar ima „jednu od najvećih relikvija svijeta – tijelo čovjeka koji je Isusa držao na rukama, sv. Šimuna“, pred kojim su se u svetištu sv. Šime pridošli pomolili i počastili tijelo sv. Šime prolaskom ispred škrinje otvorene samo za njih za tu prigodu.

Poželjevši gostima blagoslovljen boravak u Zadru, nadbiskup Zgrablić izrazio je zahvalnost institucijama HBK za uspješnu suradnju s uredima Zadarske nadbiskupije.

„Želim vam najviše zahvaliti za izvanrednu suradnju s mnogim institucijama koje djeluju pri HBK. Kao Zadarska nadbiskupija, s nekima jako dobro surađujemo, ali to ne ovisi o vama, nego ovisi o nama, koliko mi želimo i hoćemo nešto učiniti. Mislim da možemo još bolje surađivati s Uredom za misije, imamo u tome ideja i želja. Lijepo surađujemo s IKA-om, HKR-om i drugim institucijama. Kad vas ovako sve zajedno vidim, prigoda je da vam od srca zahvalim na toj spremnosti, suradnji i razumijevanju. Što bi naša Ines (Grbić, Tiskovni ured Zadarske nadbiskupije, nap.) bez vas? Doživjeli smo vašu potporu. Hvala vam od srca na vašoj pomoći i suradnji.

Želio bih da se i nadbiskupijski Caritas dodatno uključi, i u tom području imamo  ideje i za neke inicijative ćemo tražiti pomoć od Hrvatskog Caritasa, osobito u karitativnom pastoralu.

Hvala vam što smo dosad naišli na lijepu suradnju s vama i što kod vas uvijek možemo naći pomoć i podršku, od generalnog tajnika HBK do svih institucija koje djeluju pri HBK. Hvala vam od srca na svemu tome“ poručio je nadbiskup Zgrablić u obraćanju djelatnicima ustanova HBK. 

Vlč. Novak zahvalio je mons. Zgrabliću na gostoprimstvu i spremnom odazivu nadbiskupa da prihvati njihov posjet, a na prijedlog vlč. Novaka.

„Kad sam rekao nadbiskupu Milanu da bismo rado došli u Zadar, nadbiskup je odmah izrazio radost i iščekivanje da odredimo datum. Zahvalni smo za to. Drago nam je da smo u Zadru i što ćemo upoznati osnovno što se može vidjeti. Nama je važno da idemo ususret našim biskupima“ rekao je generalni tajnik vlč. Novak. 

Nakon susreta dobrodošlice s mons. Zgrablićem u sjemeništu ‘Zmajević’, djelatnici HBK pohodili su katedralu sv. Stošije gdje ih je s njenom bogatom poviješću koja datira od izgrađenosti na temeljima ranokršćanske bazilike u 4. st. upoznao katedralni župni suradnik Branimir Buturić. Posjetitelji su pohodili i sarkofag u pokrajnjoj lađi katedrale gdje se od 9. st. nalaze moći sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije.

Misno slavlje u katedrali sv. Stošije

Misno slavlje u katedrali sv. Stošije predvodio je mons. Ante Sorić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije. Suslavili su vlč. Krunoslav Novak, vlč. Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu i don Šimun Šindija, ekonom HBK. 

Vikar Sorić također je izrazio srdačnu dobrodošlicu djelatnicima „naše krovne i važne institucije HBK“ koji su u Zadar došli na spomendan Gospe žalosne koji se slavi nakon blagdana Svetog Križa.

„Koliko teorije i propovijedi o križu, koliko napisanih knjiga i upućenih misli, a uvijek ista poruka koju je izrekao Onaj koji je križ nosio: ‘Tko želi biti mojim učenikom, neka se svega odrekne, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom’. Na Veliki petak, na blagdan Svetog Križa i tijekom crkvene godine promišljamo o križu, a opet nam je teško kad je razapet, kad u osobnom i profesionalnom životu ono drvo zaboli naša leđa i naše rane. Uvijek iznova teško nam je prihvaćati osobni križ“ rekao je mons. Sorić.

„Gospa žalosna pokazuje da se isplati poslušati Isusove riječi i proživjeti trenutke Golgote. Jer, Marija koja je gledala iz perspektive onog trećeg dana, uskrsnog jutra, razumjela je da je križ samo prolaz. U navještenom Evanđelju znakovita je prva rečenica, da su s Isusom uz križ stajale majka njegova, sestra njegove majke i Marija Magdalena. Stajale su uz Isusov križ. Evanđelist Ivan ne donosi slučajno taj glagol – stajati uz nečiji križ“ istaknuo je vikar Sorić. U tom kontekstu, zahvalio je djelatnicima HBK „što stoje uz križ naših nad/biskupija, naših nad(biskupijskih ureda. Hvala vam što vjerujete u smislenost križa i što vjerujete u ono što Grci nazivaju ludošću, što stojite uz križ naše domovinske Crkve i puno šire“ poručio je mons. Sorić djelatnicima ustanova HBK.   

Dojmovi dr. sc. Novaka i dr. sc. Kovačića, ravnatelja i glavnog urednika HKM-a

Nakon mise u katedrali, djelatnici HBK pohodili su Stalnu izložbu crkvene umjetnosti Zadar gdje su ih s bogatom sakralnom baštinom u djelima slikarstva i kiparstva upoznale benediktinke iz samostana sv. Marije u Zadru te svetište sv. Šime u Zadru. Posjetili su i zvonik katedrale sv. Stošije s čijeg se vrha pruža lijepi pogled na prostranu panoramu grada Zadra. Prošetali su i zadarskom rivom i vidjeli jedinstvenu arhitektonsku lokaciju Morskih orgulja i Pozdrav suncu.

U osvrtu na pohod Zadru, vlč. Krunoslav Novak je rekao: „Ovaj posjet Zadarskoj nadbiskupiji  je drugi u nizu posjeta djelatnika ustanova, Tajništva i ureda HBK i HKM-a kojima nastojimo ići ususret našim nad/biskupima, njihovim biskupijama, upoznati kako djeluje i živi pojedina nad/biskupija.

Prošle godine posjetili smo Krčku biskupiju, a sad nam je domaćin bio zadarski nadbiskup Milan Zgrablić i njegovi suradnici, don Ante Sorić, generalni vikar i don Ante Dražina, rektor sjemeništa ‘Zmajevića’ gdje nam je bio priređen ručak.

Pohodom sakralnih znamenitosti dobili smo sliku Zadra u našem dolasku nadbiskupu ususret. Nadbiskup Zgrablić nama dolazi u Zagreb na zasjedanja i druge susrete, a ovo je bila prilika da mi posjetimo Zadar.

Ovaj susret je prilika za djelatnike da izađu iz svakodnevne rutine rada u uredima gdje djeluju, da se međusobno upoznaju i u drugim prilikama, na zajedničkom putovanju, kada možemo zajedno moliti, radovati se i ‘napuniti baterije’“ rekao je vlč. dr. sc. Novak.

Dr. sc. Siniša Kovačić, glavni urednik HKM-a je rekao: „Vjerujem da smo svi pod dojmom i svatko je na svoj način doživio ovo hodočašće. Imali smo priliku produbiti svoju vjeru, jer, biti u svetištu života i vidjeti neraspadnuto tijelo sv. Šimuna svakoga od nas ostavlja bez daha. Nudi nam novu nadu. Osnažuje našu vjeru.

S druge strane, mislim da je ovo hodočašće svima nama prilika i za zajedništvo, za zajedništvo u hodu istim putem, jer ovo čime se bavimo nije samo posao, nego i poslanje. Ipak nas spaja nešto posebno i drugačije, nešto što se može objediniti ne samo u riječ zajedništvo, nego i u riječ ljubav, koja puno toga govori“ rekao je glavni urednik Kovačić.  

Taj je pohod ujedno osvježenje osobito medijskim djelatnicima ustanova HBK koji su, po naravi medijskog posla, pogotovo izloženi stresovima u svakodnevnom radu. „Stanje pritiska je nekad loše, ali nekad je i dobro. Nekad nam nudi da moramo brže razmišljati, u takvoj situaciji može se puno učiniti. No, kako rekoh, uz posao, mi imamo i poslanje. Bitni su plodovi našeg rada.

Kad ste pod pritiskom, a znate da će vaš rad donijeti plodove, onda je puno lakše podnijeti taj pritisak. Ovakav izlet je dobra prilika da izađemo iz ureda, iz naših zona komfora, da sretnemo naše divne kolege na terenu te da biskupi vide tko su zapravo djelatnici HBK, da i oni nas upoznaju. Mi smo na tome jako zahvalni, jer nemamo za to priliku svaki dan. Te prilike su rijetke, ali ima ih i to je jako lijepa poruka hrvatskih nad/biskupa svim djelatnicima HBK“ rekao je dr. sc. Kovačić, glavni urednik HKM-a.     

Na blagdan Gospe Žalosne, 2020. godine, vlč. dr. sc. Novak na izvanrednom zasjedanju HBK u Splitu izabran je za generalnog tajnika HBK. Taj pohod Zadru je drugi izlet djelatnika HBK otkad je vlč. Novak generalni tajnik, a prije toga je bio izlet u Požegu. Tako ovaj pohod postaje tradicija, kad će djelatnici ustanova HBK svake godine upoznati sjedište druge hrvatske nad/biskupije.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić
 

ZADAR / ŽUPANIJA

IZ NARODNOG MUZEJA: Poziv na fotografski natječaj “Skriveni kutak moga grada”

Objavljeno

-

By

Foto: Ivana Dražić

Pedagoška služba Narodnog muzeja Zadar poziva na fotografski natječaj SKRIVENI KUTAK MOGA GRADA

Natječaj se organizira u povodu Dana grada Zadra 2023. godine i namijenjen je svim osobama bez dobne granice.

Tema natječaja su skriveni detalji grada Zadra za koje smatrate da su neprimijećena ljepota grada.

“Pozivamo Vas da nam pokažete Zadar kakvim ga Vi vidite, obratite pažnju na sitnice koje Vas okružuju, fotografirajte ih i pošaljite nama da ih pokažemo na izložbi.

Uz svaku poslanu fotografiju opišite koji dio Zadra se nalazi na njoj i što predstavlja za Vas i zajednicu”, stoji u objavi iz NMZ.

Propozicije natječaja:

 • na natječaj se mogu prijaviti sve osobe bez dobne granice
 • tema natječaja je grad Zadar
 • fotografije mogu biti snimane fotoaparatom i/ili pametnim telefonima
 • veličina fotografije je najmanje 300 dpi, u JPG (JPEG) formatu
 • svaka osoba može poslati maksimalno tri fotografije
 • uz svaku fotografiju potrebno je kratko pojašnjenje što je na fotografiji
 • slanjem fotografija pristajete na njihovu objavu za potrebe natječaja
 • fotografije se šalju putem Wetransfera ili e-mail adrese na: pedagog@nmz.hr
 • prilikom prijave potrebno je napisati ime i prezime, dob sudionika, naziv fotografije i kontakt
 • pristigle fotografije će biti izložene u Edukativnoj dvorani Kneževe palače tijekom studenog
 • Termini natječaja:
 • natječaj traje od 2. do 30. listopada, 2023. godine
 • izložba fotografija će biti otvorena od 6. do 24. studenog, 2023. godine
 • Za sve informacije se obratite na e-mail adresu: pedagog@nmz.hr (kontakt osoba: Lucija Sekula, muzejska pedagoginja)
 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

USUSRET DANU ZAŠTITNIKA ZADRA / U nedjelju je blagdan sv. Šime. Donosimo raspored svetih misa…

Objavljeno

-

By

Ususret proslavi blagdana sv. Šime, zaštitnika grada Zadra čijem se zagovoru utječe puk iz cijele Zadarske nadbiskupije, u svetištu sv. Šime u Zadru održava se Devetnica do subote, 7. listopada.

U utorak, 3. listopada, misu u 18 sati predvodi dr. fra Šimun Bilokapić, OFM, dekan KBF-a u Splitu. U srijedu, 4. listopada, misu u 18 sati predvodi vlč. Ivan Vučak, župnik u Krašiću.

U četvrtak, 5. listopada, misu u 18 sati predvodi dr. don Josip Mužić, predavač na KBF-u u Splitu. U petak, 6. listopada, misu u 18 sati predvodi don Damir Stojić, SDB. U subotu, 7. listopada, misu u 8 sati predvodi don Zdenko Milić, kanonik Stolnog kaptola sv. Stošije.

Na uočnicu blagdana sv. Šime, u subotu 7. listopada, Svečanu Večernju u 19 sati u svetištu sv. Šime u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

U nedjelju, 8. listopada, na svetkovinu sv. Šime, zaštitnika grada Zadra, svečano koncelebrirano slavlje u 19 sati u svetištu sv. Šime u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Mise su još u 7, 8.30 i u 17 sati je misa s blagoslovom djece. Misno slavlje u 11 sati predvodi don Damir Šehić, čuvar svetišta sv. Šime u Zadru.

Sv. Šime je prorok iz Jeruzalema, opisuje ga evanđelist Luka, koji je u Djetetu Isusu prepoznao Mesiju, kada su ga Marija i Josip došli prikazati u hram četrdeseti dan od Isusovog rođenja. Njegovo neraspadnuto tijelo nalazi se u Zadru u Škrinji sv. Šime gdje ga vjernici časte već osam stoljeća.

U osmini nakon blagdana, Škrinja sv. Šime će biti otvorena i izložena za čašćenje hodočasnicima. Svakim danom u osmini misa je u 8 sati. U ponedjeljak, 9. listopada misa će biti i u 17 sati za bolesne, kada će se podijeliti sakrament bolesničkog pomazanja ljudima koji žele i trebaju taj sakrament.

Za kraj osmine, u ponedjeljak, 16. listopada, misno slavlje u 18 sati predvodi dr. don Zdenko Dundović, ravnatelj Teološko – katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru. U zahvalnosti za milosti sv. Šimunu, nakon mise će započeti 40-satno klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom.

U srijedu, 18. listopada, u crkvi sv. Šime misno slavlje u 18 sati i svečani blagoslov s Presvetim predvodi don Damir Šehić, čuvar svetišta sv. Šime.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

JUČER GORJELO U MAŽURANIĆEVOJ / Policija podsjeća: “Do 31. listopada zabranjeno je svako loženje vatre na otvorenom prostoru!”

Objavljeno

-

By

Jučer, 01. listopada u 13.50 sati u Zadru u Ulici Ivana Mažuranića, u dvorištu na otvorenom prostoru, 49-godišnjakinja je naložila vatru, a da prethodno na niti jedan način nije osigurala ili držala pod kontrolom, kako bi spriječila eventualno širenje ili sprječavanje opasnosti za ljude ili imovinu, priopćeno je iz PU zadarske.

Nakon što su policijski službenici došli na mjesto događa, 49-godišnjakinja je po izdanoj naredbi ugasila vatru, a zbog počinjenog prekršaja sukladno odredbama Zakona o zaštiti od požara prekršajno je sankcionirana.

Podsjećamo kako Sukladno županijskoj Odluci o uvjetima loženja vatre na otvorenom prostoru, na području Zadarske Županije zabranjeno je loženje vatre na otvorenom prostoru u vremenskom razdoblju od 1. lipnja do 31. listopada.

Za nepoštivanje navedenih odredbi propisane su novčane kazne, a u određenim slučajevima postoje i elementi kaznene odgovornosti dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom. Posljedice koje požari izazivaju, osim materijalne štete, neprocjenjive su i za okoliš i vegetaciju koja nas okružuje”, dodaju iz Policije.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu