Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANE OBLJETNICE NA KRALJICI INSTRUMENATA / Večeras koncert velikog njemačkog glazbenika na orguljama zadarske katedrale!

Objavljeno

-

Ove nedjelje, 17. rujna 2023. u 20 sati, zadarska će prvostolnica ugostiti renomiranog njemačkog orguljaša Stefana Kagla. To je pretposljednji koncert u sklopu ovogodišnjeg izdanja Zadar Organ Festivala, koji u Zadar dovodi najveća međunarodna glazbena imena, oživljavajući orgulje diljem županije i potičući građane na njegovanje umjetnosti.

Tako i ovoga puta u Zadar stiže glazbenik čije školovanje uključuje studij kod najvećih svjetskih orguljaških imena, poput Jeana Langlaisa i Marie-Louise Langlais. Stefan Kagl, kao višestruko nagrađivani glazbenik, nastupao je dosad u katedralama, crkvama i koncertnim dvoranama diljem Europe, SAD-a i Rusije, uključujući zvučne glazbene lokacije poput Gewandhausa u Leipzigu i Marijanskog teatra Sankt Petersburga. Osim kao koncertni orguljaš, aktivno djeluje i kao skladatelj i dirigent, a već gotovo 20 godina svoje znanje prenosi studentima na Sveučilištu za crkvenu glazbu u Herfordu. Taj neumorni glazbenik redovito snima za velike diskografske kuće na području klasične glazbe, a vjerujemo da će ga velike zadarske orgulje svojim moćnim zvukom u veličanstvenom okruženju ugodno iznenaditi.

Kako ove godine Stefan Kagl slavi svoj 60. rođendan, tako je za Zadar odlučio pripremiti program koji se sastoji od djela skladatelja koji 2023. također „slave“ okruglu obljetnicu rođenja ili smrti. To su Sergej Rahmanjinov (1873.-1943.), Georg Muffat (1653.-1704.), Jaques Nicolas Lemmens (1823.-1881.), Joseph Jongen (1873.-1953.), William Walton (1902.-1983.) i Percy Whitlock (1903.-1946.). Ovaj slavljenički program sastavljen je od redom atraktivnih i zahtjevnih orguljaških djela, uključujući i njegovo vlastito djelo, koja će na orguljama zadarske katedrale grmjeti, slaviti te veličati glazbu i život. Koncert će se prenositi na video zaslonu, što će publici omogućiti vizualni doživljaj s kora i pogled na fantastične tromanualne Eisenbarth orgulje.

Koncert počinje u 20 sati. Ulaz je besplatan, uz mogućnost donacije. Program 5. Zadar Organ Festivala je ostvaren uz potporu Grada Zadra, Zadarske županije, Ministarstva kulture i medija RH, Turističke zajednice grada Zadra, te uz pomoć sponzora i donatora. Više o umjetnicima i programu možete pronaći na službenoj stranici festivala www.zadarorganfestival.com.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

IZ NARODNOG MUZEJA: Poziv na fotografski natječaj “Skriveni kutak moga grada”

Objavljeno

-

By

Foto: Ivana Dražić

Pedagoška služba Narodnog muzeja Zadar poziva na fotografski natječaj SKRIVENI KUTAK MOGA GRADA

Natječaj se organizira u povodu Dana grada Zadra 2023. godine i namijenjen je svim osobama bez dobne granice.

Tema natječaja su skriveni detalji grada Zadra za koje smatrate da su neprimijećena ljepota grada.

“Pozivamo Vas da nam pokažete Zadar kakvim ga Vi vidite, obratite pažnju na sitnice koje Vas okružuju, fotografirajte ih i pošaljite nama da ih pokažemo na izložbi.

Uz svaku poslanu fotografiju opišite koji dio Zadra se nalazi na njoj i što predstavlja za Vas i zajednicu”, stoji u objavi iz NMZ.

Propozicije natječaja:

  • na natječaj se mogu prijaviti sve osobe bez dobne granice
  • tema natječaja je grad Zadar
  • fotografije mogu biti snimane fotoaparatom i/ili pametnim telefonima
  • veličina fotografije je najmanje 300 dpi, u JPG (JPEG) formatu
  • svaka osoba može poslati maksimalno tri fotografije
  • uz svaku fotografiju potrebno je kratko pojašnjenje što je na fotografiji
  • slanjem fotografija pristajete na njihovu objavu za potrebe natječaja
  • fotografije se šalju putem Wetransfera ili e-mail adrese na: pedagog@nmz.hr
  • prilikom prijave potrebno je napisati ime i prezime, dob sudionika, naziv fotografije i kontakt
  • pristigle fotografije će biti izložene u Edukativnoj dvorani Kneževe palače tijekom studenog
  • Termini natječaja:
  • natječaj traje od 2. do 30. listopada, 2023. godine
  • izložba fotografija će biti otvorena od 6. do 24. studenog, 2023. godine
  • Za sve informacije se obratite na e-mail adresu: pedagog@nmz.hr (kontakt osoba: Lucija Sekula, muzejska pedagoginja)
 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

USUSRET DANU ZAŠTITNIKA ZADRA / U nedjelju je blagdan sv. Šime. Donosimo raspored svetih misa…

Objavljeno

-

By

Ususret proslavi blagdana sv. Šime, zaštitnika grada Zadra čijem se zagovoru utječe puk iz cijele Zadarske nadbiskupije, u svetištu sv. Šime u Zadru održava se Devetnica do subote, 7. listopada.

U utorak, 3. listopada, misu u 18 sati predvodi dr. fra Šimun Bilokapić, OFM, dekan KBF-a u Splitu. U srijedu, 4. listopada, misu u 18 sati predvodi vlč. Ivan Vučak, župnik u Krašiću.

U četvrtak, 5. listopada, misu u 18 sati predvodi dr. don Josip Mužić, predavač na KBF-u u Splitu. U petak, 6. listopada, misu u 18 sati predvodi don Damir Stojić, SDB. U subotu, 7. listopada, misu u 8 sati predvodi don Zdenko Milić, kanonik Stolnog kaptola sv. Stošije.

Na uočnicu blagdana sv. Šime, u subotu 7. listopada, Svečanu Večernju u 19 sati u svetištu sv. Šime u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

U nedjelju, 8. listopada, na svetkovinu sv. Šime, zaštitnika grada Zadra, svečano koncelebrirano slavlje u 19 sati u svetištu sv. Šime u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Mise su još u 7, 8.30 i u 17 sati je misa s blagoslovom djece. Misno slavlje u 11 sati predvodi don Damir Šehić, čuvar svetišta sv. Šime u Zadru.

Sv. Šime je prorok iz Jeruzalema, opisuje ga evanđelist Luka, koji je u Djetetu Isusu prepoznao Mesiju, kada su ga Marija i Josip došli prikazati u hram četrdeseti dan od Isusovog rođenja. Njegovo neraspadnuto tijelo nalazi se u Zadru u Škrinji sv. Šime gdje ga vjernici časte već osam stoljeća.

U osmini nakon blagdana, Škrinja sv. Šime će biti otvorena i izložena za čašćenje hodočasnicima. Svakim danom u osmini misa je u 8 sati. U ponedjeljak, 9. listopada misa će biti i u 17 sati za bolesne, kada će se podijeliti sakrament bolesničkog pomazanja ljudima koji žele i trebaju taj sakrament.

Za kraj osmine, u ponedjeljak, 16. listopada, misno slavlje u 18 sati predvodi dr. don Zdenko Dundović, ravnatelj Teološko – katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru. U zahvalnosti za milosti sv. Šimunu, nakon mise će započeti 40-satno klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom.

U srijedu, 18. listopada, u crkvi sv. Šime misno slavlje u 18 sati i svečani blagoslov s Presvetim predvodi don Damir Šehić, čuvar svetišta sv. Šime.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

JUČER GORJELO U MAŽURANIĆEVOJ / Policija podsjeća: “Do 31. listopada zabranjeno je svako loženje vatre na otvorenom prostoru!”

Objavljeno

-

By

Jučer, 01. listopada u 13.50 sati u Zadru u Ulici Ivana Mažuranića, u dvorištu na otvorenom prostoru, 49-godišnjakinja je naložila vatru, a da prethodno na niti jedan način nije osigurala ili držala pod kontrolom, kako bi spriječila eventualno širenje ili sprječavanje opasnosti za ljude ili imovinu, priopćeno je iz PU zadarske.

Nakon što su policijski službenici došli na mjesto događa, 49-godišnjakinja je po izdanoj naredbi ugasila vatru, a zbog počinjenog prekršaja sukladno odredbama Zakona o zaštiti od požara prekršajno je sankcionirana.

Podsjećamo kako Sukladno županijskoj Odluci o uvjetima loženja vatre na otvorenom prostoru, na području Zadarske Županije zabranjeno je loženje vatre na otvorenom prostoru u vremenskom razdoblju od 1. lipnja do 31. listopada.

Za nepoštivanje navedenih odredbi propisane su novčane kazne, a u određenim slučajevima postoje i elementi kaznene odgovornosti dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom. Posljedice koje požari izazivaju, osim materijalne štete, neprocjenjive su i za okoliš i vegetaciju koja nas okružuje”, dodaju iz Policije.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu