Connect with us

Hrvatska

Odgoda početka škole zbog vrućine i turizma: Što kažu građani, a što stručnjaci?

Objavljeno

-

Zbog visokih temperatura i očito produljenja ljeta ponovno je aktualizirano pitanje bi li se početak školske godine trebao prilagoditi novim okolnostima i odgoditi do sredine rujna. U nekim, osobito dalmatinskim, županijama takvu ideju podupiru.

Klupe u praznim učionicama od ponedjeljka će opet grijati đaci prvaci. No, nakon tjedna toplinskog vala u državi koja uvelike ovisi o turizmu, postavlja se pitanje bi li se početak nastave trebao odgoditi.

Evo što kažu djeca i odrasli:

“Daaa! Apsolutno, slažem se. Do 1. listopada, naravo, kao i studenti.”

“Ne želim odgodu, fali mi škola. Lijepo mi je ići u školu.”

“Mislim da ne, ne. Pa dovoljno im je. Koliko dobiju sad, dva mjeseca… Pa toliko smo i mi dobivali.”

“Da, da. Čak i u Zagrebu. Iz drugih razloga, ne toliko turističkih. Ja sam na Učiteljskom fakultetu. Iz toga što bi se moglo napraviti više pauza tijekom školske godine, a ne samo jako veliko tijekom ljeta, prevelika je razlika.”

I profesori u školama smatraju da se slobodni dani mogu bolje rasporediti kroz godinu.

Dajana Macik, profesorica engleskog i njemačkog, kaže: “Puno toga vezanog za početak školske godine bi se riješilo kad bi se samo složio kalendar koji nema 183 radna dana kao ovogodišnji. Ta odgoda bi svakako pomogla s ovim ekstremnim vrućinama koje nam prognoziraju i za deveti mjesec.”

Turistička mjesta – apsolutno za!

S ekstremnim vrućinama posebno se teško nositi đacima na jugu Hrvatske.

“To bi svakako trebalo početi kasnije jer mi posebno ovdje na moru, na obali, vrućine su još jako velike i mislim da je prvi ponedjeljak u devetom mjesecu prerano”, ističe Davor Bučević, ravnatelj OŠ Bol u Splitu i dodaje: “Možda bi trebalo uskršnje praznike skratiti za jedan tjedan jer vidimo da se ljudi ove godine bune i na ovaj skijaški tjedan. Ne mora biti u isto vrijeme u kontinentalnoj i primorskoj Hrvatskoj. Mislim da županije mogu jako dobro to iskoordinirati na nivou lokalne samouprave.”

I u Rijeci podupiru ideju spuštanja odluke o početku nastave na lokalne razine, ovisno o tome je li grad fokusiran na turističku sezonu ili ne.

“Mi u Gradu Rijeci spremni smo za početak školske godine 4. rujna, ali naravno da nemamo ništa protiv inicijativa drugih jedinica lokalne samouprave ako to utječe na njihovu organizaciju da se taj rok prolongira. Pretpostavljam da se radi o turističkoj sezoni u Dalmaciji i Dubrovačko-neretvanskoj županiji ili Istri koje primjerice sigurno trebaju dodatnih tjedan dana”, kaže nam zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan.

“Naši đaci već sad imaju najmanji broj sati nastave u Europi”

Ministrica Blaženka Divjak u svom je mandatu 2019. odlučila produžiti ljetne praznike – zbog visokih temperatura. No, smatra da je bitnije učenicima omogućiti adekvatne uvjete.

“Nema baš puno smisla odgađati početak školske godine za tjedan ili dva. Ono što ima smisla je opremiti škole da ti uvjeti u kojima učenici uče budu adekvatni. Naši učenici, nažalost, imaju najmanji broj sati nastave trenutno od svih europskih država, ne samo članica EU-a nego općenito. To sigurno utječe na rezultate jer ako nemate vremena da nešto naučite i ponovite, onda zaostajete za drugima”, ističe Divjak.

Kako ne bi zaostajali, potreban je zdrav omjer rada i odmora. Prema nizu istraživanja koje ističe bivša ministrica Divjak, za mentalno zdravlje učenika najbolja bi bila filozofija manjih odmora raspoređenih kroz godinu. ))I ne samo to, dodatni tjedan ili dva praznika u rujnu mogao bi potaknuti domaće turiste na odlazak na Jadran jer su u postsezoni povoljniji i aranžmani.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

S tržišta se povlači popularna Milka čokoladica!

Objavljeno

-

By

S tržišta se povlači Milka Oreo Bar, od 37 grama, zbog mogućeg prisustva malog komada plastike, izvijestili su iz tvrtke Mondelēz International te napomenuli da nijedan drugi proizvod te kompanije niti bilo koji drugi proizvod Milka i Oreo brenda nisu pogođeni ovim slučajem.

Riječ je o proizvodu Milka Oreo Bar, od 37 grama, s rokom upotrebe 18. kolovoza 2024., i LOT brojem OSK0934652 utisnutim na ambalaži.

Tvrtka poziva sve potrošače koji su kupili taj proizvod na hrvatskom tržištu da ga ne konzumiraju, već da se uz priloženi račun jave trgovini gdje je proizvod kupljen radi povrata novca.

Povlačenje određene količine Milka Oreo Bar je mjera predostrožnosti tvrtke budući da su sigurnost potrošača i kvaliteta proizvoda njen najviši prioritet, stoji u priopćenju.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

NAJNOVIJI PODACI: Pogledajte koliko je porastao hrvatski BDP

Objavljeno

-

By

Emilian Robert Vicol from Pixabay

Zahvaljujući rastu potrošnje i investicija, hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u četvrtom lanjskom tromjesečju, već 12. kvartal zaredom, i to za 4,3 posto na godišnjoj razini, dok je u cijeloj prošloj godini ojačalo 2,8 posto.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je utorak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u četvrtom lanjskom tromjesečju realno porastao 4,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

To je brži rast nego u trećem lanjskom tromjesečju, kada je BDP porastao 2,8 posto.

Rast u posljednjem lanjskom kvartalu je najbrži rast od trećeg tromjesečja 2022. godine, a ujedno već 12. kvartal zaredom kako gospodarstvo raste.

Prema sezonski prilagođenim podacima DZS-a, gospodarstvo je u posljednjem lanjskom tromjesečju poraslo 4,3 posto na godišnjoj razini, a 1,3 posto na kvartalnoj razini.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Od danas nove cijene goriva. Benzin najviše poskupio

Objavljeno

-

By

Jučer je održana telefonska sjednica vlade na kojoj je donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata sukladno kojoj se najviše maloprodajne cijene računaju po formuli prema osnovnoj cijeni fosilnog goriva u prethodnom 14-dnevnom razdoblju, s ograničenom premijom od 0,1245 EUR/l za dizelsko i benzinsko gorivo te 0,0781 EUR/l za plavi dizel, a u iznosu 0,8229 EUR/kg smjesa propan – butan za boce, odnosno 0,3716 EUR/kg za velike spremnike.

Uredba stupa na snagu prvoga dana od dana objave, a ovakav režim vrijedit će za sljedeće 14-dnevno razdoblje.

Nove cijene iznosit će:

1,49 EUR/l za benzinsko gorivo (povećanje 0,04 EUR/l)

1,49 EUR/l za dizelsko gorivo (povećanje 0,01 EUR/l)
0,96 EUR/l za plavi dizel (povećanje 0,02 EUR/l)
1,20 EUR/kg UNP za spremnike (povećanje 0,02 EUR/kg)

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu