Connect with us

Hrvatska

Školski kalendar s praznicima za školsku godinu 2023/2024.

Objavljeno

-

Ministarstvo obrazovanja Republike Hrvatske objavilo je kalendar s praznicima za nadolazeću školsku godinu 2023./2024. Prema kalendaru, nastava će započeti 4. rujna 2023. godine i trajat će do 21. lipnja 2024. godine za sve učenike, osim za maturante čija će nastava završiti 24. svibnja 2024. godine.

U skladu sa zakonom, osim zimskih, proljetnih i ljetnih praznika, školska godina 2023./2024. uključivat će i jesenske praznike. Zimski praznici će se, kao i do sada, provoditi u dva dijela – jedan oko Božića i Nove godine, a drugi u veljači.

Ključni datumi za školske praznike

– jesenski praznici za učenike započinju 30. listopada 2023. godine i traju do 1. studenoga 2023. godine

– prva polovica zimskih praznika trajat će od 27. prosinca 2023. godine do 5. siječnja 2024. godine

– druga polovica zimskih praznika će započeti 19. veljače 2024. godine i trajati do 23. veljače 2024. godine

– proljetni praznici za učenike će započeti 28. ožujka 2024. godine i trajati do 5. travnja 2024. godine

Prema kalendaru, nastavna godina mora se organizirati i izvoditi najmanje u 175 nastavnih dana, osim za učenike završnih razreda srednje škole koji će imati najmanje 160 nastavnih dana. U slučaju da škola ne ostvari propisani nastavni plan i program, nastavna godina se može produljiti, a odluku o tome donosi upravno tijelo županije ili gradskog ureda u Zagrebu uz prethodnu suglasnost Ministarstva.

Državni praznici za vrijeme nastave

Osim školskih praznika, kroz akademsku godinu će se obilježiti i nekoliko državnih praznika.

Ovo su državni praznici za vrijeme školske godine:

– studenog (srijeda) – Svi sveti

– 18. studenog (subota) – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

– 25. prosinca (ponedjeljak) – Božić

– 26. prosinca (utorak) – Sveti Stjepan

– 1. siječnja (ponedjeljak) – Nova godina

– 6. siječnja (subota) – Sveta tri kralja

– 31. ožujka (nedjelja) – Uskrs

– 1. travnja (ponedjeljak) – Uskrsni ponedjeljak

– 1. svibnja (srijeda) – Praznik rada

– 30. svibnja (četvrtak) – Dan državnosti

– 30. svibnja (četvrtak) – Tijelovo

– 22. lipnja (subota) – Dan antifašističke borbe

Kalendar s praznicima za školsku godinu 2023./2024. dostupan je na web stranici Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

 

Hrvatska

ONLINE PRIJAVA, ZAHTJEVI… / Nove digitalne usluge Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

Objavljeno

-

By

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) uveo je dvije nove digitalne usluge te se nezaposleni i drugi tražitelji posla od utorka mogu prijaviti u evidenciju zavoda online, a mogu podnijeti i online zahtjev za novčanu naknadu, priopćio je HZZ u srijedu.

Za prijavu je potreban token banke, e-osobna iskaznica ili vjerodajnica Fine.

Prijava u evidenciju nezaposlenih i podnošenje zahtjeva za novčanu naknadu i dalje se mogu obaviti i osobnim dolaskom prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta ili preporučeno poštom.

Detaljnije informacije dostupne su na: https://www.hzz.hr/usluge/prijava-u-evidenciju-nezaposlenih/ i https://www.hzz.hr/usluge/prijava-u-evidenciju-nezaposlenih/ostvarivanje-prava-na-novcanu-naknadu-izaprimanje-zahtjeva/.

Prijava u evidenciju zavoda i podnošenje zahtjeva za novčanu naknadu putem e-maila bit će moguća zaključno do danas, 6. prosinca.

Sastavni dio prve prijave je i registracija na portalu Burza rada koja uključuje i verifikaciju e-mail adrese.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Ponovno kruže lažne SMS poruke, ako ste ih dobili pripazite

Objavljeno

-

By

“Internetski prevaranti vrlo su inovativni u korištenju novih tehnologija. Svaki korisnik interneta može biti njihova meta stoga naučite što prije prepoznati prijevaru”, upozorila je karlovačka policija nakon još jedne prevare putem SMS poruka.

Policijska uprava karlovačka izvijestila je kako su zaprimili kaznenu prijava 43-godišnjakinje.

“Na mobitel je putem lažne SMS poruke zaprimila obavijest da njezin paket ne može biti isporučen zbog nedostatka podataka te je u prilogu SMS-a zaprimila i internet poveznicu, a čijim otvaranjem je preusmjerena na lažnu stranicu trgovačkog društva koje se bavi dostavom paketa. Na navedenoj stranici unijela je podatke sa svoje bankovne kartice te je ubrzo s njenog računa izvršena uplata na nepoznati račun”, naveli su.

Dodali su i da provode daljnje kriminalističko istraživanje.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

NEMOJTE GA PITI! / U čaju pronađen sastojak vrlo opasan za jetru i pluća!

Objavljeno

-

By

Karen Laårk Boshoff/Unsplash/ilustracija

Europski sustav za brzo uzbunjivanje u prometu hranom (RASFF) objavio je na svojim stranicama da se povlači još jedan proizvod.

U pitanju je čaj od mente iz Hrvatske sa sirovinom, lišćem metvice, nabavljenom u Srbiji. U čaju su pronađeni pirolizidinski alkaloidi.

HAPIH

Kako upozorava RASFF, rizik za zdravlje može biti ozbiljan.

Pirolizidinski alkaloidi (PA) mogu biti jako toksični za ljude, EPO, neovisna tvrtka koja proizvodi visokokvalitetne botaničke ekstrakte. Pirolizidinske alkaloide proizvode biljke kako bi se obranile od štetnika i biljojeda, a identificirani su u oko 6000 botaničkih vrsta.

Ovi spojevi mogu biti vrlo opasni za jetru i pluća, a slučajevi toksičnosti jetre zbog gutanja biljaka s ovim spojevima datiraju još od 1920-ih.

Najveći su rizici za velike konzumente čajeva, biljnih infuzija i meda, ali i stočna hrana može biti kontaminirana. Pirolizidinski alkaloidi mogu dospjeti u ove namirnice putem samoniklog bilja ili peludi, u slučaju meda.

Hrvatska agencija za hranu (HAH) navodi da PA-ovi pri visokim dozama mogu dovesti do zatajenja jetre što može rezultirati i smrtnim ishodom. Uobičajeni kronični učinak PA-ova uključuje štetno djelovanje na jetru, ali i na pluća.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu