Connect with us

Hrvatska

Psihologinja: “Dobre ocjene su za puno djece samo fasada”

Objavljeno

-

Psihologinja Mirjana Nazor, gostujući u N1 studiju uživo, govorila je o tragedijama u Beogradu.

Na pitanje o tome što se to moralo dogoditi u glavi jednog dječaka da učini ovakav zločin u osnovnoj školi, kaže:

“Bitno je to da svi govore kako je bio miran. Mi vrlo često ne prepoznajemo da je ta mirnoća i povučenost malo pretjerana i da se dijete nije uklopilo u okolinu i da se osjeća nesigurno i da u njemu raste nezadovoljstvo u toj sredini. Svi ističu i da je bio odličan učenilk. Vrlo često donosimo pogrešan zaključak da su odlični učenici zadovoljna i sretna djeca. Ima mnogo djece kojima su te dobre ocjene zapravo samo jedna fasada. Iza toga se skriva puno toga što ih muči i s čim se teško nose, ali to okolina ne primijećuje jer misli kada su dobre ocjene da je sve u redu”.

Dječak je lani premješten u drugu smjenu zbog maltretiranja i vršnjačkog nasilja. Na pitanje o tome jesu li roditelji trebali drugačije reagirati umjesto odvesti dijete u streljanu pucati, kaže: “Roditelji najviše borave sa svojom djecom i najbolje ih poznaju. Morali bi primijećivati razlike koje se pojavljuju u ponašanju djeteta kada ono pokazuje sitne signale da nešto nije u redu. Lakše nam je okrenuti glavu i praviti se da to nije pravi problem ili kazati – ma to su te godine odrastanja, sad je normalno da djeca budu nezadovoljna i da pokazuju neka čudna ponašanja. Kod dijela djece će stvarno proći, ali nikad ne znamo kod kojeg djeteta je to doista signal da moramo dobro otvoriti oči i pomoći djetetu koje se loše osjeća. Bilo bi zaista dobro znati zašto je dječak premješten u drugi razred. Koja su to ponašanja bila koja su toliko problematična bila da ga je trebalo maknuti. Je li to zaista zaključila stručna služba ili su samo roditelji tražili da se preseli. Taj je jako važan podatak, što je odradila škola, kako je reagirala na situaciju koja je očito predstavljala problem za tog dječaka”.

No, odlazak psihologu na našim je prostorima još uvijek stigmatiziran: “S jedne strane, zaista nema dovoljno psihologa. Mislim da je u Srbiji slično kao i u Hrvatskoj. Rijetko se spominje da treba u škole uvesti veći broj psihologa, čak i dva da stignu obaviti sve što treba. A to da je, nažalost, tražiti pomoć još uvijek stigmatizirano kod nas, to nam samo pokazuje da mi nismo usvojili neke socijalne vještine, a jedna od bitnih je traženje pomoći. Traženje pomoći nije pokazatelj da smo nesposobni, nego je pokazatelj zrelosti i opdgovornosti osobe koja uoči da ne zna riješiti problem i da treba potražiti nekoga tko je stručniji i tko će nam pomoći da ne mučimo i sebe i svoju okolinu i da ne dopustimo da problem poprimi prevelike razmjere”.

Govorila je o mjerama koje se poduzimaju u Srbiji nakon tragedije. Primjerice, Aleksandar Vučić je najavio raspoređivanje policajaca u sve škole. Psihologinja kaže: “Mislim da to nije dobar utjecaj na djecu i da je to skretanje s pravih tračnica gdje problem postoji. Relativno je jednostavno dovesti policajce pred školu, nego posvetiti mnogo veću pažnju odgoju i obiteljskom i školskom. Svi koji rade u školama bi morali razmisliti kako oni odgojno djeluju na djecu. To je glavni kanal po kojem bismo trebali ploviti. Policajci mogu doći da privremeno stvore dojam sigurnosti, ali to nam neće riještiti probleme”.

Profesori često prigovaraju roditeljima za loše ocjene djece. Pod pritiskom, roditelji svoju odgovornost prebacuju na nastavnike. Nazor kaže: “Ja sam isto dobila informaciju od mnogih nastavnika iz osnovnih i srednjh škola kako se na njih vrši neprimjeren pritisak vezan za ocjene. meni se čini da su roditelji izabrali liniju manjeg otpora kako će se brinuti o svojoj djeci. Umjesto da budu uz njih, razgovaraju s njima, stvaraju odnos povjerenja, njima je jednostavnije doći u školu i onda svoje nezadovoljstvo iskaliti na nekom nastavniku. To nije istinska briga za dijete. To je loš utjecaj na djecu jer pokazuju da ne poštuju školu i one koji se trude u školi da njihova djeca nešto nauče”.

Kad je riječ o drugom počinitelju koji je u četvrtak u pucnjavi ubio osam ljudi i ranio 13 ili 14 osoba, koji kaže da je to učinio jer je bio omalovažavan, prihologinja ističe: “I on ima samo 21 godinu. Bilo bi bitno znati što se s njim događalo, u kakvoj je obitelji odrastao, gdje se školovao, kako je do sada funkcionirao. Međutim, bojim se da je on pod utjecajem toga da nismo naučili ni teškoće ni probleme rješavati na jedan smireni način nego smo odmah skloni agresiji koja je nekad samo verbalna, nekad su to udarci, a nekad i oružje uzmemo u ruke. Jedna opća situacija u kojoj se previše tolerira agresivno rješavanje problema i teškoća, a zaboravlja se djecu učiti kako rješavati i suočavati se s problemima i frustracijama, jer toga je život pun. Moramo to od malih nogu naučiti da ne bismo jedino znali reagirati agresivno”.

 

Hrvatska

U ovim dijelovima Hrvatske troše najviše lijekova za živce

Objavljeno

-

By

Ukupna potrošnja lijekova u Hrvatskoj prošle je godine iznosila oko 10,4 milijarde kuna, što je 5,4 posto više u odnosu na lani.

Lijek s najvećom potrošnjom prema definiranim dnevnim dozama na tisuću stanovnika je vitamin D koji se posljednjih godina koristi kao preventiva u obrani od covida, piše Danica.

Drugi je lijek za snižavanje masnoće u krvi atorvastatin, a treći lijek protiv žgaravice pantoprazol. Na četvrtom je mjestu aspirin.

U agenciji za lijekove navode kako su značajno veću potrošnju u odnosu na predlani imali ibuprofen (31 posto), folna kiselina (26) i vitamin D (16,6 posto).

Kad je riječ o lijekovima koji djeluju na živčani sustav, najveću potrošnju i dalje imaju Vukovarsko-srijemska (270) i Koprivničko-križevačka županija (267 definiranih dnevnih doza na tisuću stanovnika). U vrhu su još virovitički (265) i bjelovarski kraj (239).

Najmanje lijekova za živce troše u jadranskim županijama, prije svega istarskom, splitskom i dubrovačkom kraju.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Mogu li postojeći kućni testovi detektirati nove varijante korone?

Objavljeno

-

By

Covid testovi koji su bili u upotrebi tijekom posljednjih nekoliko godina i dalje bi trebali raditi na otkrivanju novih varijanti, pod pretpostavkom da nisu istekli.

Znanstvenici prate dvije nove varijante, a obje su potomci Omicrona. BA.2.86, poznata kao “Pirola” varijanta, prvi put je identificirana u Izraelu. Do 30. kolovoza pronađena je u najmanje četiri države u SAD-u, otkrivena putem uzoraka osoba s covidom ili putem otpadnih voda, tvrdi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Druga nova varijanta je EG.5, neslužbeno poznata kao “Eris”. Od 2. rujna Eris je bila najčešća varijanta u SAD-u, čineći 21,5 posto infekcija COVID-19, piše Health.

Slučajevi covida u stalnom su porastu u SAD-u tijekom posljednjih nekoliko tjedana. Od 20. do 26. kolovoza bilo je 15,7 posto više bolničkih prijema zbog virusa u usporedbi s prethodnim tjednom, prema najnovijim podacima CDC-a. Od 27. kolovoza do 2. rujna smrtnost od virusa porasla je za 10,5 posto u usporedbi s prethodnim tjednom.

S obzirom na porast slučajeva, valja provjeriti datume isteka svih testova za covid koje imate u svom domu.

Utvrđivanje točnosti
Mnogi čimbenici utječu na točnost covid testova, posebno kućnih testova, rekao je Todd Merchak, jedan od voditelja programa Rapid Acceleration of Diagnostics (RADx) pri američkom Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH).

Ti čimbenici uključuju način na koji se rukuje setovima za testiranje i koliko su dobro uzeti uzorci. Studije pokazuju da vrijeme kada ga uzimate kao i koliko dugo nakon izlaganja čini razliku u rezultatima.

“Iako nisu tako dobri kao PCR, dobra vijest je da ako netko ima simptome covida, čak su i antigenski testovi koji se izdaju bez recepta su prilično dobri”, rekao je dr. Bernard Camins, profesor medicine i zaraznih bolesti na Mount Sinai u New Yorku.

Trenutno ne postoje testovi koji bi rekli koju varijantu imate.

Otkrivaju li trenutni covid testovi nove varijante?
Prema Merchaku, nema razloga vjerovati da trenutni covid testovi ne mogu točno otkrivati slučajeve covida. To je djelomično zato što su nove varijante potomci Omicrona, ali također i zbog načina na koji su testovi dizajnirani.

Izvorni covid test napravljen je kako bi otkrio dio virusa za koji nije tako vjerojatno da će mutirati. Da će virus nastaviti mutirati “računato je od početka”, rekao je Merchak.

Kada se pojave nove varijante, zdravstvene vlasti poput CDC-a, NIH-a i američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) proučavaju ih i prate kako bi procijenile hoće li sadašnji testovi i dalje biti specifični kao što su bili.

Nemoguće je utvrditi hoće li se trenutačni testovi možda morati prilagoditi u budućnosti kako se SARS-CoV-2 bude razvijao.

Smjernice kako i kada biste se trebali testirati na covid
CDC preporučuje da biste se trebali odmah testirati ako imate simptome i , ako ćete raditi samo jedan test, idite na PCR jer je pouzdaniji.

“Ako umjesto toga napravite antigenski test i dobijete negativan rezultat, trebali biste se ponovno testirati za 48 sati ili otići na PCR test što je prije moguće”, dodaju.

CDC preporučuje da ako ste bili izloženi covidu, ali ne osjećate nikakve simptome, trebate pričekati pet punih dana nakon izlaganja da napravite test. Ako je vaš drugi antigenski test negativan, pričekajte još 48 sati i zatim napravite treći antigenski test

Rade li testovi kojima je istekao rok valjanosti i dalje?
Američka FDA je objavila popis testova kod kuće kojima je produljen rok trajanja. Popis uključuje proizvod, kome je namijenjen i tvrtku koja ga je proizvela.

Međutim, ako imate istekle testove koji nisu na tom popisu, ne biste ih trebali koristiti ako mislite da imate covid ili ste bili izloženi virusu.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

OPREZ! Iz prodaje se povlači popularno smrznuto povrće

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) objavila je da se povlači proizvod jer na ambalaži nije označeno da sadrži alergen – kikiriki.

Državni inspektorat obavještava potrošače o opozivu proizvoda Golden turtle Grašak Wasabi, 140 g, GT, Kina, (04610 Peas Wasabi coated GT can 140g), najbolje upotrijebiti do 24.10.2024., zbog neoznačenog kikirikija u sadržaju istoga.

S obzirom da na proizvodu nije označen alergen kikiriki, proizvod može predstavljati rizik po zdravlje potrošača osjetljivih na isti dok ga osobe koje nisu alergične mogu i dalje upotrebljavati bez ograničenja, stoji u objavi.

Podaci o proizvodu:

Stavlja na tržište: PEKINŠKA PATKA j.d.o.o., Samobor

Detalji o opozivu proizvoda dostupni su na web stranici trgovine Pekinška patka, naveo je HAPIH.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu