Connect with us

Hrvatska

NA POPISU CNN-a I ZADAR / Ovaj dio lijepe hrvatske obale nije toliko krcat turistima…

Objavljeno

-

Kada netko spomene Dalmaciju, strani turisti najčešće će se prvo sjetiti Splita i Dubrovnika. Ipak, za one koji žele posjetiti manje napučene turističke destinacije, tu je sjeverni dio ove regije, piše CNN.

Na obali od Zadra do Trogira može se pronaći nevjerojatna količina povijesti i kulture, kao i očaravajuće prirode, a sve na potezu ispod 145 kilometara.

To je samo na kopnu – na otkrivanje čekaju i deseci otoka raštrkanih duž obale. Mnogi od njih su nenaseljeni, a druge posjećujete kada želite pobjeći od svakodnevice.

Nacionalni park Kornati sa svojom zadivljujućom prirodom proteže se na 89 otoka. Neće trebati dugo da shvatite zašto je posjet brodom toliko privlačna opcija, piše za CNN Mary Novakovich.

Gradovi Zadar i Šibenik vratit će vas u povijest: Zadar u Rimsko carstvo, a Šibenik u vrijeme srednjovjekovnih hrvatskih vladara. Istovremeno Trogir – čiji stari grad se nalazi na vlastitom malom otoku – čarobno je mjesto zaštićeno UNESCO-vim statusom. Između njih nalaze se očaravajuća obalna sela, skrivene plaže i vinogradi, piše CNN.

Zadar i okolica

Zakoračite u povijesni centar najstarijeg grada u Hrvatskoj. Osnovali su ga Liburni, a kolonizirali Rimljani u prvom stoljeću prije Krista. Shvatit ćete zašto je povijest Hrvatske toliko fascinantna. Samo jedan trg u starom gradu pokazat će vam stoljeća povijesti.

Trg Opatice Čike nalazi se na ostacima starog rimskog foruma, a kamenje iz tog perioda iskoristilo se za izgradnju crkve svetog Donata u devetom stoljeću. Pored crkve možete vidjeti romaničku katedralu svete Anastazije.

Na drugoj strani, ne smijete propustiti zvonik iz 11. stoljeća pored crkve svete Marije – renesansnog benediktinskog samostana (u kojem možete pronaći srednjovjekovne i rimske ostatke). I crkva svete Marije i krstionica svete Anastazije uništene su u granatiranju saveznika 1943. i morale su biti ponovno izgrađene.

Lutanjem po zadarskoj rivi vratit ćete se natrag u 21. stoljeće, a pri tome će vam pomoći dvije umjetničke instalacije Nikole Bašića koje su postale velike atrakcije.

Odmorite na mramornim stubama na rubu mora i poslušajte melankolične zvuke Morskih orgulja, podvodnog sustava cijevi kroz koje prolaze valovi. Odmah pored orgulja nalazi se i druga instalacija, Pozdrav suncu, osvijetljena plavim staklenim panelima koji svijetle po noći.

Kada ste se nauživali na zadarskoj fenomenalnoj tržnici, vrijeme je da krenete na plažu.

Na obali, sjeverno od centra, naići ćete na plaže Borik i Diklo, a tik ispod starog grada nalaze se gradske plaže. CNN preporuča Kolovare, plažu načičkanu živahnim barovima. Ako želite kompletno iskustvo plaže, posjetite selo Bibinje, gdje se plaže protežu gotovo pet kilometara, a završavaju na najvećoj marini u Hrvatskoj.

Prije nego napustite obalu, nakratko otputujte 16-ak kilometara sjeverno od Zadra i posjetite šarmantni Nin. Njegova lokacija je neobična – oko starog grada se zavijaju dvije pješčane plaže, a grad se nalazi na vlastitom otočiću spojenom s dva mosta. Nin je bio vrlo važno mjesto tijekom srednjeg vijeka, a to i sami možete vidjeti posjetom solani.

Posjetite muzej i vidjet ćete da se malo toga ovdje promijenilo u posljednjih tisuću godina – sol se još uvijek prikuplja ručno. Kada ste istražili uske uličice grada, uputite se do plaže gdje s lokalcima možete uživati u terapeutskom blatu.

Zadarski arhipelag

Mnogobrojni otočići raštrkani duž obale Zadra među najležernijim su mjestima u Hrvatskoj, a mnoge od njih možete posjetiti trajektom.

Dva najbliža, do kojih je najlakše doći, Ugljan su i Pašman. Samo 25 minuta brodom, oni su neka vrsta predgrađa Zadra, ali predgrađa prepuna maslinika, šljunčanih špilja i ruta za bicikliranje i planinarenje.

Silba, nekih tri sata trajektom od Zadra, među najdaljim je otocima u arhipelagu. Ovo je opušteno mjesto gdje su automobili – i čak i bicikli tijekom ljetnih mjeseci – zabranjeni. Silbin mali susjed, Olib, na istoj je ruti, a još je izoliraniji.

Dva sata putovanja prema zapadu od Zadra dovest će vas do Dugog otoka. Vožnjom obalom otoka naći ćete minijaturna ribarska sela, stare jugoslavenske bunkere, ali i Veli Rat – najviši svjetionik na Jadranu, visine preko 40 metara.

Kornati

Mornari već dugo poznaju radost vijuganja kroz ovaj nacionalni park, arhipelag od 89 jezivo ogoljenih, ali divlje lijepih otoka južno od Dugog otoka.

Ako se želite odvojiti od svijeta, to možete učiniti upravo ovdje. Na nijednom otoku nema vode ni struje, tek kišnica, plin i solarna energija. Ovi otoci nemaju stalnu populaciju – ako ne računamo ovce.

Kada krene sezona, neki otoci poput Kornata, Priškere i Levrnake, ožive. Restorani i kolibe za iznajmljivanje otvorene su za grupe s brodova, a Priškera ima i dobro opremljenu marinu.

Aktivnosti je malo – možete plivati, jesti, piti, malo planinariti – i opet ispočetka.

Šibenik

Jedan od najvažnijih gradova Hrvatske turisti često – i neobjašnjivo – ignoriraju, no Šibenik se mora posjetiti, preporuča CNN.

Osnovali su ga u 11. stoljeću Hrvati – ne Rimljani ili Grci kao što je slučaj s drugim dalmatinskim gradovima – a u njemu se nalazi veličanstvena katedrala svetog Jakova. Ovo čudo gotike i renesanse pod zaštitom je UNESCO-a, a s vanjske strane možete vidjeti friz od 71 portreta.

Venecijanci su ovdje vladali od 1412. do 1797., a lako se izgubiti u labirintu mramornih prolaza koje su ostavili u povijesnoj jezgri. Ipak, ostavite si malo vremena za posjet tvrđavama koje su izgradili.

Najbrže ćete doći do tvrđave svetog Mihaela, na 10 minuta od obale. Na ovoj tvrđavi često se odvijaju ljetni koncerti, a pogled na Jadran je čaroban.

Potražite i srednjovjekovni mediteranski vrt samostana svetog Lovre, gdje možete uživati u mirisu lavande, ružmarina i divljeg bilja.

Šibenik se često koristi kao startna točka za posjete nacionalnom parku Krka, čiji slapovi su u najmanju ruku jednako impresivni kao i oni u mnogo slavnijem nacionalnom parku Plitvice.

Autobusom iz Šibenika možete stići u Skradin, odakle brodom putujete Krkom pored sedam nevjerojatnih slapova od kojih je najpoznatiji Skradinski Buk.

Najbolje vrijeme za posjet je kasno proljeće, rano ljeto i jesen, budući da razine vode tijekom ljeta mogu pasti.

Primošten

Ljubitelji vina mogu se smjestiti u šarmantnom Primoštenu, nekih 28 kilometara južno od Šibenika. To je najbolja pozicija za posjet obližnjim vinarijama koje proizvode vino od autohtone sorte Babić. Vino je meko i voćnog okusa.

Stari grad Primošten nalazi se na vlastitom malom otoku nasipom spojenom s novijim dijelom grada. Njegove strme ulice vode do crkve svetog Jurja iz 15. stoljeća, odakle se proteže divan pogled na Jadran.

Trogir

Zidinama ograđeni stari grad malenog Trogira također se nalazi na vlastitom otoku, stiješnjen između kopna, gdje se nalazi noviji dio grada, i otoka Čiovo čije su sjeverne i zapadne obale prepune obalnih resorta. Sve tri lokacije spojene su mostovima.

Zaustavite se na središnjem trogirskom trgu pored romaničke katedrale svetog Lovre. Odmah ćete shvatiti zašto je ovaj grad pod zaštitom UNESCO-a.

Trogir je ljupka kombinacija srednjovjekovnih palača i kamenih uličica, s trgovima na kojima su restorani i barovi stisnuti u malene vrtove.

Prošećite rivom do tvrđave Kamerlengo iz 15. stoljeća, šarmantne lokacije za ljetne predstave i koncerte.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Stručnjaci savjetuju “pričekajte”, a berba u punom jeku: Ulje se ne isplati prodavati ispod ove cijene

Objavljeno

-

By

Ministarstvo poljoprivrede prije nekoliko dana objavilo je službenu preporuku da se pričeka s berbom maslina jer one još uvijek dozrijevaju. Međutim velik broj maslinara već je završio ili krenuo s berbom. Među njima je i agronom Damir Buntić, tajnik Udruge dalmatinskih uljara i predsjednik Odbora za maslinarstvo Hrvatske poljoprivredne komore (HPK).

U svojoj preporuci Ministarstvo ističe da je stanje u maslinarskim područjima obilježeno zasad velikim količinama vlage.

“Maslina se oporavlja i sada nas očekuje period stvaranja mase, ponajprije naglim upijanjem vode. Sve masline koje su patile zbog suše brzo će upijati vodu, tako da će samo naizgled situacija biti zadovoljavajuća. Ono što je upitno kod takvih maslina je stvaranje kvalitetne suhe tvari iz koje proizlazi i stvaranje kvalitetnog ulja. Optimalan termin berbe za većinu sorata neće biti tako brz pa se nakon kiša preporučuje tretiranje protiv štetnika kako bi se maslini ostavilo dovoljno vremena za postepeno dozrijevanje”, navode iz Ministarstva, a prenosi tportal.

Njihovu preporuku nije poslušao Buntić, s kojim smo telefonski kontaktirali u utorak, taman u jeku berbe. Njegov maslinik u zaleđu Vodica ima 316 stabala.

“Kad će krenuti berba, to ovisi o sortnom sastavu maslinika, njegovoj mikrolokaciji i zrelosti ploda. Osobno, draže mi je imati jedan posto manji randman (postotak ulja u prerađenom plodu), ali da ranije završim s berbom, dok je lijepo vrijeme. Kasnije riskirate da vam plod sruši vjetar ili da ga napadne maslinova muha”, izjavio je Buntić, već nekoliko godina tajnik Udruge dalmatinskih uljara te čelni čovjek Odbora za maslinarstvo HPK-a.

Koliko će ulja biti?

vu godinu za maslinare Buntić ocjenjuje dobrom. Čak bi, što se tiče količine ploda, mogla biti i iznad prosjeka, barem u Dalmaciji.

Kad je riječ o količini ulja, to ćemo tek vidjeti. Obično je količina ploda obrnuto proporcionalna randmanima, odnosno oni su manji kad je količina ploda veća’, objasnio je Buntić.

Suša i visoke temperature obilježile su ljeto. Neke sorte na tlu koje slabo drži vodu odbacile su kompletan plod.

“Pri vrhu mog maslinika, gdje je tlo plitko, u istoj visini imam istarsku bjelicu i oblicu. Istarska bjelica je odbacila sav plod. Na oblici do nje sve je ostalo na granama, a masline su veličine šljive. Jednostavno se neke sorte pokazuju otpornijima na suše i ekstremne temperature”, rekao je Buntić.

Žali se da su porasli svi popratni troškovi. Uljare naplaćuju preradu maslina od 0,25 do 0,30 eurocenti po kilogramu.

“Prošle godine sam upola manje platio marendu ekipi berača. To vam sve govori”, ističe Buntić.

Cijena ulja

Kolike cijene maslinovog ulja mogu očekivati potrošači? Prema riječima tajnika Udruge dalmatinskih uljara, ulja će biti dosta, ali zasad je teško procijeniti kako će se kretati cijena.

“Za kvalitetno maslinovo ulje cijena mora biti 20 eura po litri. Sve ispod toga nema smisla. Maslinari s nižim cijenama nemaju nikakve računice. Prije 20 godina kupio sam zemlju i mehanizaciju i zasadio masline. Prvih šest-sedam godina nisam imao uroda. Od preostalih 13 godina sigurno tri-četiri godine nije bilo uroda. Investicija u maslinik sad se već broji u stotinama tisuća eura. I sad vi meni recite kolika bi trebala biti cijena maslinova ulja i moja zarada da pokrijem investiciju? A s druge strane imate majstora koji je uložio u zidarsku fanglu i nekoliko bušilica i dnevno zarađuje 200 eura. To su neke apsurdne stvari. Platiti majstora 200 eura danas je normalno, a problem je dati 20 eura za vrhunsko maslinovo ulje. U toj litri ulja uvjerljivo su viši troškovi, angažman i znanje nego kod majstora”, smatra Buntić.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Sindikat prijeti štrajkom: “Neće biti RTG-a, magneta, operacija, zračenja, mamografije, saniteta…”

Objavljeno

-

By

Pixabay

Sindikat Zajedno u srijedu je najavio štrajk zdravstvenih djelatnika ako ne dođe do sastanka i dogovora s Vladom i Ministarstvom zdravstva oko, kažu, sramotno niskih koeficijenta djelatnika u zdravstvu, a pogotovo radioloških tehnologa, laboranata i medicinskih sestara.

“Više od pola godine tražimo razgovore u resornom Ministarstvu, no odgovore nismo dobili te smo bili prisiljeni na najavu štrajka. Neodgovaranjem na naše pozive, odgovorni ljudi u Ministarstvu zdravstva pokazali su nam koliko cijene nas i naše pacijente”, rekla je na konferenciji za medije dopredsjednica Sindikata Zajedno Sanda Alić.

Najavu štrajka Vladi i Ministarstvu urudžbirali su jučer, slijedi postupak mirenja, a ako do dogovora ne dođe štrajk će se provoditi u većini zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj. Neće se provoditi redovna dijagnostička obrada, što će produžiti dugačke liste čekanja, rečeno je.

“Nakon priznatog propusta u trećem mjesecu na sastanku s Ministarstvom vezano za našu struku, poslali smo još dva dopisa na koje se Ministarstvo oglušilo. Nezadovoljstvo smo već iskazali, tu je nedostatak radnika, manje plaće i veći opseg posla, a inzistirali smo i na zakonu za našu radiološko-tehnološku djelatnost”, istaknula je zamjenica voditeljice odjela radioloških tehnologa u Sindikatu Andrijana Lukačević.

Iz sindikata poručuju da su medicinsko-laboratorijski djelatnici spremni na štrajk jer ih je Vlada novim koeficijentima “bacila u ponor”.

Voditelj odjela saniteta u Sindikatu Zajedno Vladimir Markuš istaknuo je kako Sindikat okuplja 90 posto saniteta Hrvatske, od kojih će svi podržati štrajk ako do njega dođe.

Upozorio je kako su novom uredbom o koeficijentima iz veljače pali u treći platni razred te su ispod njih samo pomoćno radno osoblje i nekvalificirana radna snaga.

“Kod donošenja koeficijenata nije se vodilo računa o posebnim uvjetima rada koji su jasno definirali odgovornost i težinu radnih mjesta. Očito je Ministarstvo pogriješilo i tu pogrešku trebaju ispraviti”, poručio je. Podsjetio je i da je sam premijer rekao kako nakon donošenja novih koeficijenata treba ispraviti pogreške ako je do njih došlo.

Sindikat najavljuje da će štrajkati većina radioloških tehnologa i laboranata, s kojima će se solidarnosti i medicinske sestre te vozači saniteta.

To znači, kažu, da se neće obavljati RTG, magnet, mamografije, denzitometrije, laboratorijske i radiološke pretrage, zračenje onkoloških bolesnika, operativni zahvati kao i sanitetski prijevoz pacijenata.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

“STRAVA U HRVATSKOJ” / Prijatelji životinja prijavili farmu tzv. kokoši nesilica na Pagu zbog kršenja zakonskih propisa

Objavljeno

-

By

Izvor: Nova TV

Prizori brojnih kokoši natrpanih u kaveze izazvali su burne reakcije gledatelja nedavnog televizijskog priloga o farmi „kokoši nesilica” s Paga, koja je zavarala potrošače prodajući njemačka jaja kao hrvatska, pišu Prijatelji životinja.

“No zavaravajuće za javnost je i prikazivanje veselih kokoši kako slobodne trče po zelenim livadama.

Javili su nam se šokirani građani ne vjerujući da je dopušteno držati kokoši tako da se cijeli svoj život ne mogu niti okrenuti, stisnute u male kaveze iz kojih nikada neće izaći i osjetiti travu pod nogama, udišući smrad izmeta i gušeći se u isparavanjima amonijaka i drugih štetnih plinova. Stoga smo prijavili veterinarskoj inspekciji farmu ‘Šimun’, koja drži oko 2400 kokoši u kaveznom uzgoju, zbog kršenja Zakona o zaštiti životinja i vezanih pravilnika.  

U prijavi su zatražili da inspekcija provjeri drži li farma kokoši u klasičnim kavezima, koji su zabranjeni u Hrvatskoj od ulaska u Europsku uniju, te osigurava li uvjete držanja propisane Pravilnikom o minimalnim uvjetima za zaštitu kokoši nesilica i Pravilnikom o zaštiti životinja koje se uzgajaju u svrhu proizvodnje. „Riječ je o pravilnicima starima gotovo 15 godina, koji propisuju doista minimalne uvjete držanja, pa je bilo kakva dobrobit životinja apsurdna. Boravak u kavezima, do trenutka slanja u klaonicu, za kokoši je nalik paklu. Njihova patnja je strašna jer cijele svoje kratke živote služe kao strojevi za proizvodnju jaja, bez mogućnosti kretanja, čeprkanja, osjećaja sunca na licu. Ne trče po travi kao u reklamama, čak ni u ekološkom uzgoju, već jedu riblje brašno, otpatke i smjese”, pojašnjavaju iz Udruge.

Naglašavaju da je razlika između klasičnih i tzv. obogaćenih kaveza minimalna, a patnja kokoši gotovo jednaka. Kokoši, uz stalnu fizičku muku, trpe i psihičko zlostavljanje namjernim mitarenjem i regulacijom svjetlosti kako bi nesle više jaja. Tek rođene neželjene muške piliće u Hrvatskoj žive melju, a u nekim drugim državama ubijaju gušenjem jer nisu korisni u industriji jaja. Pilićima se strojno režu kljunovi kako se ne bi međusobno kljucali, pri čemu mnogi umiru od bolnih ozljeda. Od zagušljivih plinova otežano dišu i pate od upala očiju i pluća. Zbog ekstremnog stresa i fizičke iscrpljenosti, njihova tijela postaju lomljiva, a mnoge su izluđene u uskim kavezima u kojima ne mogu niti raširiti krila. Često im daju antibiotike i druge lijekove kako bi izdržale strašne uvjete do slanja u klaonicu, gdje ih postavljaju naglavačke, uranjaju u vodenu kupku s električnom strujom i potom im režu vratove.

Prijatelji životinja navode da u Hrvatskoj ne postoji inspekcija za zaštitu životinja, a premalo je veterinarskih inspektora koji bi kontrolirali uvjete držanja na svim farmama. Propisi su ionako zastarjeli i traže samo minimum koji se može zadovoljiti a da kokoši i dalje žive u strašnim uvjetima kao na farmi na Pagu. Kavezni uzgoj kokoši u tzv. obogaćenim kavezima dopušten je unatoč tome što je protivan odredbi Pravilnika o zaštiti životinja koje se uzgajaju u svrhu proizvodnje: „Ni jedna životinja se ne smije držati u svrhu proizvodnje, ako se ne može razumno očekivati, na temelju njezinog genotipa ili fenotipa, da se može držati bez štetnog učinka po njezino zdravlje ili dobrobit.”

Nažalost, dok ne vide prizore kao na farmi „Šimun” s Paga, vrlo malo ljudi razmišlja o strahotama koje se odvijaju u uzgoju radi jaja, gdje kokoši često gaze po mrtvim i istrunulim životinjama, živeći u pretrpanim prostorima, što dodatno pogoršava njihovo psihičko i fizičko stanje Stoga iz udruge Prijatelji životinja ističu da kupci imaju moć donijeti promjene: „Jaja nisu nužna namirnica; sva jela mogu se pripremiti bez njih. Odbijanjem kupnje jaja potrošači mogu značajno pomoći kokošima, svojem zdravlju i zaštiti okoliša.”

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu