Connect with us

Hrvatska

Čondić Galinčić: Nema razloga za paniku, imamo dovoljno hrane

Objavljeno

-

Događa se velika agresija na veliku europsku zemlju i to je razlog za brigu, za osjećaj nemoći i opreza, ali što se tiče prehrambene sigurnosti, hrvatska vlada promptno reagira na sve situacija koje se događaju – izjavila je u emisiji otvoreno Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

– S obzirom na to da se radi o dvije zemlje koje pripadaju najvećim svjetskim izvoznicima žitarica i uljaricama, svakako izaziva bojazan da će to poremetiti tržišne tijekove i vjerojatno hoće, a naročito će poremetiti tržišne tijekove u kratkom vremenu, obzirom na to da to nije lako u kratkom vremenu nadomjestiti, izvoz iz crnomorskih luka nije lako nadomjestiti. Što se tiče Hrvatske, mi smo i više nego samodostatni, kako se to kaže, i u žitaricama i u uljaricama, a sigurno je da će utjecati na izvoz ono što se događa – rast cijena, poremećaji, povećana i nezadovoljena potražnja – upozorava ministrica.

Također naglašava da nije donesena samo odluka o obnavljanu, nego i o žurnoj izvanrednoj nabavi strateških poljoprivrednih proizvoda, poslana je i poruka poljoprivrednicima i ribarima programima pomoći zbog povećanih cijena umjetnih gnojiva i energije. Imali smo i izvanrednu pomoć stočarima. 

Treba biti oprezan, kaže, imamo podatke o proizvodnji, o uvozu i izvozu, jesenska sjetva je prošla dobro, pripreme za proljetnu sjetvu također, a mi smo u izvanrednoj nabavi planirali i sjemenski kukuruz i pšenicu kako bi ukoliko bude potrebno, bili spremni na pomoć u jesenskoj sjetvi.

Vlado Čondić Galinčić, predsjednik Udruženja poljoprivrede HGK smatra kako je važno naglasiti da Rusija i Ukrajina pokrivaju 17 posto proizvodnje kukuruza na svjetskoj razini, 30 posto pšenice i ječma i preko 50 posto suncokreta pa će sigurno ove okolnosti izazvati poremećaj.

– Danas je na burzi cijena pšenice 370 eura, toliko je i cijena kukuruza što je povijesno visoka, oko 2,8 kuna, soja ide čak 730, to je 5,6 kuna, nikad u povijesti se to nije događalo – izjavio je.

Smatra da su prisutne dosta spekulacije i panike, treba se to izbjeći i ne reagirati na to. Hrvatska se, smatra, ne treba brinuti da nema dovoljno žitarica do nove sjetve. Cijene gnojiva su visoke, ali koliko su cijene rasle, poljoprivreda, kaže nije ugrožena da će zarađivati i dalje. To je refleksija na krajnjeg potrošača, ali mi kao dio globalnog tržište to ne možemo izbjeći.0 seconds of 6 minutes, 11 secondsVolume 0% 

Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore kaže da proizvođači već dugo upozoravaju na problem robnih zaliha, smatraju da se količine trebaju povećati jer nikad se ne zna što nas čeka.

– Danas smo u teškoj situaciji, mi smo odradili svoj lavovski dio posla, nabavili gnojiva, plaćamo skupo gorivo. Po prvi puta se susrećemo s cijenama koje vrijede po par sati, nakon toga se mijenjaju, odnosno rastu – kazao je.

Osobno misli da ćemo nekako izvući proljetnu sjetvu, prihraniti žitarice i očekuje da ćemo imati milijun tona pšenice, što u ovom trenutku će biti zaista dobro za našu zemlju.

Drago Munjiza
, direktor Lonia trgovine napomenuo je da malotrgovci imaju poduzetničku funkciju, ali i veliku društvenu odgovornost snabdijevanja stanovništva.

– Od Domovinskog rata, preko potresa na Banovini, za vrijeme korone smo pokazali da smo zaista odgovorni i kvalitetno snabdijevamo stanovništvo. U ovom trenutku najveći trgovci spuštaju cijene iako vladina uredba vrijedi od 1. travnja. Cijene su otišli preko 8 posto na niže, za očekivati je da ovisno o cijeni imputa kojima se moramo prilagoditi i mi moramo predvidjeti koliko će nas koštati plin, struja, gorivo, ali ćemo pokušati i smanjiti marže – izjavio je Munjiza.

– Pravi strateški potez koji podupire ciljeve poljoprivrede je povezivanje ratarstva i stočarstva što smo predložili Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu. I to je pravi put, poručila je ministrica.

Vlado Čondić Galinčić je istaknuo da Hrvatska ne proizvodi dovoljno hrane da bi prehranila stanovništvo. 

– Vrijeme pandemije i ovog rata bi nas trebalo naučiti što bi trebali raditi i mislim da to još uvijek ne radimo na zadovoljavajući način. Promjene se ne mogu tako brzo napraviti, stočarstvo nije jedina proizvodnja koju treba u Hrvatskoj favorizirati ili reći da ćemo s ratarstvom promijeniti cijelu situaciju. Treba pokrenuti i druge proizvodnje – poručio je.

Treba poticati, kaže i voćarstvo i vrtlarstvo, treba napraviti infrastrukturne objekte, to je pitanje i navodnjavanja, skladišnih kapaciteta, hladnjača itd., ekološka proizvodnja…

Mato Brlošić je naglasio da i velike količine voćarskih proizvoda dolaze iz inozemstva. Cijene domaćih proizvoda su zbog uvoza otišle toliko nisko da je domaća proizvodnja stalno padala. Isto to se dogodilo i s mlijekom, kaže.

– Nakon ovoga što se dogodilo možda bi svi trebali sjesti i razmisliti i pokušati ponovno raditi nekakvu strategiju poljoprivredne proizvodnje jer puno toga se promijenilo i pitanje je kada Europa od nas traži zaštitu prirode, ekološku proizvodnju, hoćemo li moći na taj način odgovoriti svim izazovima – poručio je.

U ovoj situaciji će biti više domaćih proizvoda na tržištu – kaže Munjiza.

– Pozivamo sve proizvođače i OPG-ove da se potrude i prilagode potrebama potrošača, da imaju dobru kvalitetu i dobre cijene – rekao je.

S njim se slaže i Čondić Galinčić:

– Mi možemo i moramo, imamo idealne uvjete za poljoprivrednu proizvodnju i za sve vrste proizvodnju koje su potrebne ovom narodu, ne možemo proizvoditi banane, ali možemo šljive – rekao je.

Na pitanje hoće li biti dovoljne mjere koja je Vlada donijela za ublažavanje posljedice na građane, ministrica nije mogla odgovoriti jer je, kaže, jako teško prognozirati koliko će cijene rasti, Bude li potrebno, kaže, reagirat ćemo opet.

Stanje robnih rezerva je bilo takvo da se može prehraniti stanovništvo mjesec dana, sada smo donijeli odluku o povećanju – napomenula je ministrica.

– Imamo puno razgovarati o skladišnim kapacitetima, obaveza svake države će biti da čuva- rekao je Mato Brlošić.

– Trgovci će i u ovoj krizi dati svoj doprinos, imati dovoljno robe koja će biti i konkurentna, robe ima i previše – poručio je Munjiza.

– Odgovorna Vlada i administracija treba predviđati, treba se osiguravati, no u Hrvatskoj ima dovoljno hrane, jesenska sjetva je prošla dobro, pripremamo se za buduću jesensku sjetvu, nastavit će se investicije, nadam se da se neće usporiti, koji podupiremo iz programa ruralnog razvoja a i naš nacionalni strateški plan će donijeti određene dodatne benefite – zaključila je ministrica Vučković.

– Ne podlijegati panici, imamo dovoljno hrane – poručio je na kraju emisije Vlado Čondić Galinčić, predsjednik Udruženja poljoprivrede HGK.

 

Hrvatska

KRAKEN STIGAO U HRVATSKU: Epidemiologinja otkrila koji se simptomi javljaju

Objavljeno

-

By

U studiju Novog dana gostovala je epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Dijana Mayer koja je komentirala kliničku sliku krakena u Hrvatskoj.

“Imamo novu podvarijantu koronavirusa – kraken. To je bilo za očekivati jer je u prirodi virusa da mutira. Ovo je nova mutacija. Za sada što znamo, potvrđeno je 12 slučajeva u Republici Hrvatskoj. Riječ je o blažim simptomima – temperatura, znojenje. U drugim zemljama je slična klinička slika.”

Mayer objašnjava zašto je ova varijanta covida opasnija od prethodnih: “Varijanta se brže širi i izbjegava imunološki odgovor, a kakva će biti klinička slika, to još moramo vidjeti. Vrlo vjerojatno će postati dominantna”.

Poziva na cijepljenje koje je i dalje svima dostupno, kao i na pranje ruku, izbjegavanje zatvorenih prostora i velikih okupljanja, posebno kod starijih ljudi i onih koji imaju lošiji imunološki status.

Kad je riječ o maskama, epidemiologinja kaže: “Mi uvijek preporučujemo maske, iako nisu obavezne. Pogotovo u javnim prijevozima, kod velikih okupljanja u zatvorenom prostoru. Maska nas štiti, ne samo od korone, nego od svih respiratornih infekcija.”

Ističe da koronavirus neće nestati: “Virus neće nestati. I dalje će biti među nama, ali ćemo ga smatrati kao svaku drugu respiratornu bolest”.

Kad je riječ o gripi, epidemiologinja kaže da nas očekuje vrhunac u veljači pa opadanje: “Gripa je među nama. Sada smo u uzlaznoj putanji, nismo još dosegnuli plato. Interes za cijepljenje protiv gripe postoji. Nije kasno za cijepljenje, može se i dalje cijepiti”. Otprilike pola zaliha cjepiva koje je HZJZ naručio su iskorištene.

Naposljetku, epidemiologinja poziva i na cijepljenje protiv koronavirusa: “Savjetujem onima koji se nisu uopće cijepili, koji nisu nijednu dozu dobili – a takvih ima oko 30 posto – da se cijepe”. Na treću dozu cijepiva posebno poziva starije ljude.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

U Hrvatskoj nestašica antibiotika, fali i lijekova za tlak i kolesterol

Objavljeno

-

By

U Hrvatskoj trenutno nedostaje antibiotika koji se najčešće propisuju poput klavocina, što je problem u sezoni gripe zbog bakterijskih komplikacija, no stanje nije bitno drukčije nego prošlih godina, a uzroci su poznati, kaže predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo.

Trenutno nedostaju pedijatrijske formulacije antibiotika, što je veliki problem za pedijatre i roditelje u sezoni prehlada i gripa, kada su česte bakterijske komplikacije pa je i potrošnja antibiotika veća.

Dodatni problem je nestašica penicilinskih antibiotika, koji se široko primjenjuju pa pedijatri moraju prepisivati terapije koje se inače koriste kao rezervni antibiotici, kazala je Soldo u razgovoru za Hinu.

Povremeno nedostaje lijekova za tlak i kolesterol

“Na tržištu nemamo dovoljno amoksicilin sirupa i klavocina, povremeno dolaze neke manje količine, ali već skoro godinu dana je stalni problem s klavocinom. To je posljedica globalizacije proizvodnje, jer je proizvodni pogon u Indiji imao problema s kvalitetom proizvoda pa su na kraju svi proizvođači imali problema s klavocinom”.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je da bi do normalne distribucije klavocina trebalo doći u travnju. Određene količine lijeka najavili su drugi proizvođači za sljedeći tjedan, no nakon toga se opet najavljuju nestašice, tako da se situacija mijenja iz tjedna u tjedan, govori predsjednica HLJK-a.

Nestašica lijekova nema za pacijente s teškim dijagnozama, a to su onkološki i transplantirani pacijenti, dok su povremeno prisutne kod terapija za kronične pacijente.

Riječ je o lijekovima za tlak i kolesterol, koji su najviše propisivani i najviše se troše, no ti lijekovi imaju veći broj alternativa na tržištu pa je gotovo nemoguće da ni jedan ne bude dostupan na tržištu.

Također, u Hrvatskoj nema tzv. kritičnih nestašica, odnosno situacija da za neku bolest nema ni jednog lijeka.

Objave HALMED-a ne odražavaju realno stanje

“Ključni je problem vezan uz nestašice lijekova za ljekarnike i liječnike obiteljske medicine to što situacija u svakodnevnom radu nije identična onome što je službeno objavljeno na stranicama HALMED-a, koja je prema zakonu o lijekovima odgovorna za praćenje nestašica. Te objave ne pokazuju realno stanje”, ističe Soldo.

Izvještaji i sustav praćenja nestašica ovisi o prijavama proizvođača, koji bi trebali na vrijeme prijaviti sve nestašice na tržištu, objasniti razloge i predvidjeti rok kad se određeni lijek vraća na tržište, jer o tome ovisi izdavanje zamjenske terapije pacijentima.

“Danas ima preko stotinu lijekova koji su objavljeni u sustavu kao nestašice, a u praksi u ljekarnama je problem puno veći. Pacijentima se može izdati zamjenska terapija samo kad nestašicu lijeka objavi HALMED inače ljekarnici i liječnici obiteljske medicine pacijentu ne mogu izdati zamjensku terapiju”, ističe Soldo.

Ako lijeka nema ni veledrogerija, ljekarnik mora pacijenta ponovno uputiti obiteljskom liječniku da mu prepiše novi lijek. Kod terapija koje prepisuju bolnički specijalisti, liječnik obiteljske medicine mora kontaktirati specijalistu koji ga je prepisao ili mu pacijenta ponovno uputiti na novi pregled, pa se situacija dodatno komplicira.

Ministarstvo zdravstva stoga je predložilo u Nacionalnom planu za oporavak i otpornost uspostavu novog sustava praćenja nestašica lijekova, koji bi bio zasnovan na podacima s terena, a financirao bi se sredstvima EU.

“Novi sustav za praćenje i prevenciju nestašica temeljit će se na podacima s terena. Iz zdravstvenih ustanova i ljekarna će se prikupljati podaci o dinamici izdavanja lijekova i njihovom dolasku na tržište, kako bi mogli pravovremeno saznati kada lijeka neće biti i primijeniti potrebne mehanizme da što prije postane dostupan pacijentima”, kaže Soldo dodajući kako slični sustavi već postoji u Španjolskoj i Francuskoj.

Uzrok nestašica nedostatak supstanci i snižavanje cijena

Nestašice lijekova potaknule su i Europsku komisiju na poteze kojima bi se proizvodnja lijekova vratila na europsko tlo i tako osigurala neovisnost o trećim zemljama.

“Globalizacija je dovela do toga da se većina aktivnih supstanci proizvodi u Kini, Indiji i nekim zemljama trećeg svijeta. Riječ je o malom broj tvornica koje proizvode aktivne supstance za neke lijekove i ako se u nekoj od njih pojavi problem onda cijeli svijet ostaje bez tog lijeka”, kaže Soldo.

No, nestašice imaju uzrok i trendu snižavanja cijena lijekova, pa često dolazi do povlačenja lijeka s tržišta zbog ekonomske neisplativosti njegove proizvodnje, kaže Soldo

Istraživanje Europskog udruženja ljekarnika pokazalo je da su nestašice lijekova puno veće nego prethodnih godina. Posebno je to vidljivo kod generičkih lijekova za liječenje kroničnih bolesti, a uglavnom se radi o lijekovima za kardiovaskularne bolesti i dijabetes te antibioticima.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

UPOZORENJE OBJAVILA I POREZNA UPRAVA Prevaranti u akciji, pazite kome dajete osobne podatke!

Objavljeno

-

By

Hrvatska udruga banaka (HUB) upozorila je u petak da su posljednjih nekoliko dana aktivne “phishing” kampanje koje ciljaju klijente hrvatskih banaka radi ostvarivanja financijske koristi i krađe podataka.

– Banke bilježe povećani broj zlonamjernih pokušaja prijevara svojih klijenata u kojima kriminalci nastoje putem elektroničke pošte i drugih kanala komunikacije vjerodostojno imitirati banke, istaknuto je u HUB-ovom priopćenju.

Pokušaji prijevara najčešće se odvijaju putem lažne elektroničke pošte, SMS poruka i lažnih internetskih stranica, a sve je popraćeno zlonamjernim, sofisticiranim i vjerodostojnim korištenjem vizualnog identiteta banaka, kao i korištenjem adrese pošiljatelja koja izgleda legitimno.

Cilj kriminalaca je preuzimanje tajnih podataka klijenata banke poput korisničkog imena i zaporke, broja tokena i njegove jednokratne zaporke za prijavu na digitalne usluge banke, odnosno preuzimanje tajnih podataka kartica CVC/CVV broja, kako bi ostvarili neovlašteni pristup bankarskim aplikacijama potencijalne žrtve te pribavili protupravnu imovinsku korist, upozorili su iz HUB-a.

Kako prepoznati lažnu komunikaciju?

U lažnim porukama najčešće se navodi da je zbog neobičnih aktivnosti na platnoj kartici ili bankovnom računu, bankovna kartica ili račun blokiran, odnosno da je zbog sigurnosnih razloga potrebna izmjena zaporke.

Najčešće se nudi i poveznica za provedbu navedenih radnji koja umjesto na službene servise banaka vodi na zlonamjerne prijevarne servise koji vrlo često izgledaju uvjerljivo, ali se na takvim stranicama od potencijalnih žrtava prijevare traži upisivanje osjetljivih podataka.

U cilju zaštite od prijevare, istaknuli su iz HUB-a, važno je znati da banke od svojih klijenata putem elektroničke pošte i SMS poruka nikada neće tražiti PIN bilo koje kartice ili autentifikacijskog uređaja (npr. tokena), CVV/CVC kreditne kartice, unos aktivacijskih kodova za mobilno bankarstvo na internetske stranice, presliku osobnih dokumenata, instalaciju nekog alata poslanog putem e-mail poruke ili SMS-a te datum, vrijeme i iznos transakcije ili pristupni kod za prijavu na internetsko bankarstvo.

Važno je pažljivo provjeriti točnost pravopisa i gramatike te usporediti adresu pošiljatelja s prethodnim stvarnim porukama iz banke, a u slučaju sumnje na prijevaru odmah o tome obavijestiti svoju banku i policiju, apelirali su iz HUB-a, uz napomenu da su na internetskoj stranici HUB-a dostupne detaljnije informacije o najčešćim prijevarama na internetu i savjeti za zaštitu.

Porezna uprava također upozorila na lažne poruke

O učestalosti lažnih (phishing) poruka upozorenje je objavila i Porezna uprava.

Zaprimljen je veliki broj prijava o lažnim porukama u kojima se od poreznih obveznika traži uplata poreza ili se obavještavaju da im je odobren povrat, istaknuto je objavi na mrežnoj stranici Porezne uprave, u kojoj se navodi da lažni e-mailovi pristižu s različitih adresa i domena, pa se porezni obveznici pozivaju da dodatno provjeravaju adrese i sadržaj poruka.

– Molimo da se navedeni e-mailovi brišu te da se s oprezom postupa sa sumnjivim porukama, osobito onima s dozom hitnosti, apelirali su.

Za izbjegavanje budućih neugodnosti i/ili mogućih kompromitacija iz Porezne su građanima savjetovali da izbjegavaju ustupanje svojih lozinki i računa e-pošte drugim osobama ili servisima te promjenu svih postojećih lozinki novima te korištenje drugačije jače lozinke za svaki pojedini internetski servis.

Također, građanima su poručili da uvijek budu na oprezu kome šalju povjerljive poruke i/ili podatke, kao i da budu oprezni pri otvaranju privitaka od nepoznatog pošiljatelja.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu