Connect with us

magazin

(VIDEO) Oliver Mlakar: “Od života sam dobio i više nego što sam zaslužio”

Objavljeno

-

Oliver Mlakar najpopularniji je hrvatski televizijski voditelj svih vremena – televizijska ikona čiji su lik i glas dio kolektivnog pamćenja generacija. Emisija koje je Oliver vodio sjećaju se milijuni gledatelja, a i danas, godinama nakon njegova odlaska u mirovinu, publici je omiljen te ga dočekuju s ovacijama kad ima pokoji angažman. „Radio sam na tome jako dugo, pa sam nešto valjda i uspio“, komentira Oliver svoju popularnost i dodaje kako mu je početak karijere bio dosta mučan. „Onda sam se trudio, trudio, i nakon trideset godina su me onda valjda i zavoljeli“, kaže u šali.

– Radio sam na tome jako dugo, pa sam nešto valjda i uspio, komentira Oliver svoju popularnost i dodaje kako mu je početak karijere bio dosta mučan. 

– Onda sam se trudio, trudio, i nakon trideset godina su me onda valjda i zavoljeli, kaže u šali Mlakar.

U doba prije interneta i društvenih mreža Oliver je bio ultimativna zvijezda – televizija je doslovno bila prozor u svijet, a voditelji velike zvijezde. 

– Bila je jedna jedina televizija i mi koji smo se svakodnevno pojavljivali na tom malom ekranu. Postao si ili omiljen ili nisi, kaže Mlakar koji ima mnogo lijepih uspomena na projekte na kojima je radio, poput Eurovizije 1990. godine koju je vodio s kolegicom Helgom Vlahović

– To je bilo nešto što je stvarno privlačilo publiku i gledatelje. To su vremena kad smo baš uživali u tome, priča Mlakar koji je s Helgom Vlahović vodio Euroviziju na nekoliko svjetskih jezika. Kaže kako je njihova suradnja bila zaista posebna te je bio užitak raditi s Helgom i na ostalim projektima.

Početak karijere

Svoju karijeru Mlakar je počeo kao spiker na Radio Zagrebu, a zatim 1963. nastavlja angažman na Televiziji Zagreb, gdje je radio kao spiker u Dnevniku, emisiji ‘Jučer, danas, sutra’ i drugim informativnim emisijama. Godine 1965. s Jasminom Nikić postaje voditelj prvog domaćeg kviza ‘Poziv na kviz’. Tijekom 1960-ih i 1970-ih vodio je brojne popularne emisije, a 1974. vodio je ‘Male tajne velikih kuhara’ sa Stevom Karapandžom – ta iznimno popularna kulinarska emisija prikazivala se do 1991. Zahvaljujući svom radu, 1995. godine odlikovan je Redom Danice Hrvatske. 

Kolege o Mlakaru

Njegov kolega Miroslav Lilić kaže kako je raditi s Oliverom bila velika čast. 

– Iznimno veliki profesionalac, fenomenalan radnik. Što god je radio, radio je na svoj posebni način, hvali ga Lilić i dodaje kako je u povijesti televizije Mlakar jedan od najvećih fenomena. 

S njim se slaže i Saša Zalepugin, koji kaže kako Mlakar spada u kategoriju ‘super profesionalaca’. 

– On je u svom poslu televizijskog voditelja definitivno na vrhu profesionalnosti, otkad postoji televizije u Hrvatskoj, kazao je Zalepugin.

Njegova bivša kolegica Željka Fattorini kaže kako je Oliver Mlakar bio i ostao najelegantniji televizijski lik. 

– Znam da je uvijek imao briljantne čarape, s osmijehom kaže Fattorini. 

Priznanja za životni rad

Među ostalim emisijama, mnogi rado pamte Olivera Mlakara po emisiji ‘Kviskoteka’, koju je vodio punih 11 godina, sve do 1995. godine. Egon Šoštarić, koji je radio kao kamerman na toj emisiji, opisuje Olivera kao iznimno preciznog. 

– To je čovjek koji nikad ne improvizira, on se savršeno priprema za svaku emisiju, kaže Šoštarić. 

Od 1993. pa sve do 2002. godine Oliver je vodio ‘Kolo sreće’, nakon čega odlazi u mirovinu. 

Dobitnik je pet Večernjakovih ruža, među kojima su i one za TV osobu 20. stoljeća te za životno djelo, kao i HRT-ove nagrade “Ivan Šibl“.

Ovaj rođeni Slovenac od malih nogu živio je u Osijeku. U Zagreb se preselio radi studija, gdje je upisao talijanski i francuski jezik, koje na kraju nije završio zbog posla na televiziji.

Mlakar je vodio nekoliko desetaka festivala

– Radio sam puno Splitskih festivala, koji su mi ostali u posebnom sjećanju. Ondje su me jako voljeli, s osmijehom priča Oliver, kojega je publika poslije željno iščekivala svaki četvrtak navečer kad bi počinjala ‘Kviskoteka’. 

– To je najljepši period mojeg radnog vijeka. Sretan sam što sam imao mogućnost raditi tu emisiju. To je bila emisija znanja i to mi je bilo jako drago, navodi Mlakar.

Iako je na televiziji ostavio trag koji se ne zaboravlja, kaže kako je teško reći što točno televizijsku osobu čini posebnom. 

– Nemate recepta za to, ali ne smijemo zaboraviti da je kamera jako okrutna. Kad ste pred kamerom, ne možete dugo skrivati neke stvari. Razgolitiš se i to si što jesi, ja sam valjda takav da su me voljeli zbog toga, smatra Mlakar, koji je u svojim emisijama uvijek volio biti u drugom planu i nije se želio isticati. 

– To onda ljudi vole, kaže Mlakar.  

Kako danas živi?

Mlakar kaže kako danas živi neki drugi život, ali je i dalje lijepo sresti ljude s kojima je nekad radio. U sretnom je braku sa suprugom Dunjom već 56 godina, s kojom ima dvoje djece. 

– Mi smo se našli i to je baš sreća bila, smatra i dodaje kako na dobrom braku treba i raditi.

– Moraš biti pošten – ako si pošten prema svom partneru, nećeš mu napraviti ništa nažao, kazao je.

 Zajedno sa suprugom već desetljećima se bavi uzgojem pasa – točnije patuljastih šnaucera i pravi je pasoljubac. 

– Pas je zakon. Svaka obitelj bi trebala imati psa, kaže Oliver, koji uzgaja prave pseće šampione i s kojima je postigao svjetske uspjehe.

I danas sa svojim psima obilazi razna natjecanja. 

– Zadnjih godinu i pol toga nema i to mi jako teško pada. Izbacilo nas je iz sedla. I to mi jako fali, kaže Oliver koji je u životu ostvario gotovo sve svoje snove. 

– Ne očekujem ništa veliko. Od života sam dobio i više nego što sam očekivao i zaslužio. Ja sam sretan čovjek, zaključuje.

 

magazin

Horoskop za 22. lipnja 2021.

Objavljeno

-

Foto: Steven Weirather/Pixabay

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 22.06.2021.
LJUBAV: Mogli biste se malo dublje zamisliti o tome koliko vi dobivate u vezi, a koliko partner. Činit će vam se da tu ima razlike na vašu štetu.
KARIJERA: Nekom sa strane činit će se kao da vam je žlica upala u med. I bit će u pravu. Kroz druge vi se osvješćujete o tome.
ZDRAVLJE&SAVJET: Vježbajte.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 22.06.2021.
LJUBAV: Bit ćete usredotočeni na svoje emocije, a očekivat ćete da vam drugi uzvrate ljubav. Oni neće biti toliko senzibilni kao vi.
KARIJERA: Oslanjat ćete se na svoje suradnike i njihovu naklonost. Uslužne profesije naprosoto će cvjetati.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne žurite.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 22.06.2021.
LJUBAV: Poznanstvo s osobom koja nije iz vašeg podneblja moglo bi vam zagolicati maštu. Neki će pokazati svoju naklonost.
KARIJERA: Znat ćete prezentirati svoje zamisli tako da vas drugi slušaju sa zanimanjem i da vas većinom prihvate.
ZDRAVLJE&SAVJET: Sad znate što želite.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 22.06.2021.
LJUBAV: Vaš privatni život je kvalitetan, a vi u njemu zadovoljni. Danas ste otvoreni za nove ljude i ideje.
KARIJERA: Sve će se vrtjeti oko drugih, a vi ćete to trebati prihvatiti. Povezat ćete se s novim i naprednim idejama.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit ćete malo brbljavi.

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 22.06.2021.
LJUBAV: Poslužit ćete se laskavim rječnikom kako bi osvojili nečije srce. Jednim djelom ćete uspjeti.
KARIJERA: Polako izlazi na vidjelo da ste vi u nekim pitanima stručniji od vaših nadređenih. Nemojte si zbog toga umisliti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Izbjegavajte kolače.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 22.06.2021.
LJUBAV: Pred vama je dan u kom ćete imati posebna nadahnuća za ljubav i za svoje ideale u osobnim odnosima.
KARIJERA: Opet nećete biti sigurni što želite. Petljat ćete, doduše i uspješno, ali nedostajat će dosljednosti i prefekcionizma u radu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit će nervozica.

VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 22.06.2021.
LJUBAV: U ljubavnim pitanima vi i dalje nemate briga. Oni u paru uživaju, a samci imaju petlje za udvaranja. Uspješni su.
KARIJERA: Bez obzira što i dalje trpite male stresove od strane nadređenih, danas ćete čak biti i protežirani. Kontradiktorno je, ali istinito.
ZDRAVLJE&SAVJET: Treba vam više sna.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 22.06.2021.
LJUBAV: Vaši privatni odnosi razvijaju se povoljno po vas. Nemojte previše analizirati ni zahtijevati, dobro je i ovako.
KARIJERA: Bez obzira na mala podrivanja tipa stresa, danas ćete sve izazove rješavati s lakoćom, a u tome ćete i uživati.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pazite na svoj jelovnik.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 22.06.2021.
LJUBAV: U popodnevnim satima mogli biste pokazati zavidnu razinu konfuzije ili pretjerivanja u konzumacijama pića dok ste u društvu. Pazite.
KARIJERA: Povedite se za svojim znanjem i kreativnim idejama. Neće vas iznevjeriti, nego izvesti na pravi put.
ZDRAVLJE&SAVJET: Saberite se.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 22.06.2021.
LJUBAV: U osobnim odnosima danas bi moglo doći do zbližavanja i jačanja povjerenja. Okolnosti vam idu na ruku. Uživajte.
KARIJERA: U stanju ste izmisliti sve ono čega možda nema. To je dobro za kreativne profesije, ali za konkretne predvidive poslove nije.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit će ispunjenih želja.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 22.06.2021.
LJUBAV: Danas ćete biti sretni u svom domu. Ako ste u paru, posvetit ćete se kućnim hobijima. Ako ste sami, nećete izlaziti.
KARIJERA: Protekcije koje možda očekujete vjerojatno će se izjaloviti. Treba se osloniti na vlastito znanje i trud.
ZDRAVLJE&SAVJET: Čuvajte se virusa.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 22.06.2021.
LJUBAV: Vaša najdraža osoba danas će biti posebno osjetljiva, a vi skloni da je nepromišljenim postupanjem povrijedite.
KARIJERA: Da bi raščistili zbrku koja se pojavila, trebate se poslužiti vlastitom intuicijom i svojim svježim idejama.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne pričajte ako nema razloga.

 
Nastavi čitati

magazin

Crna kutija od 2022. obvezna u svim novim automobilima u EU

Objavljeno

-

By

Iako je posljednjih godina, ponajprije kao posljedica sve rigoroznijeg kažnjavanja, zabilježen trend smanjenja broja prometnih nesreća pa i poginulih i ozlijeđenih na našim cestama, ovogodišnji podaci ponovno zabrinjavaju. Samo u prvih pet mjeseci na prometnicama poginule su 91 osoba. No Hrvatska tu nije iznimka u Europskoj uniji, koja od iduće godine uvodi promjene koje će utjecati na sve sudionike u prometu, ali i na automobilsku industriju.

Crna kutija je uređaj koji bi trebao otkriti, do najsitnijeg detalja, sve što se događalo u sekundama prije prometne nesreće. Takozvana crna kutija bilježi čak 41 podatak koji pomaže u vještačenju.

– Da dobijemo informaciju o brzini kretanja vozila 5 sekundi prije sudara, o načinu ponašanja vozača- je li kočio, je li imao manipulacije kolom upravljača i u kojem postotku, koliki je bio broj okretaja vozila itd, objasnio je Željko Šarić, voditelj Laboratorija za prometno-tehnička vještačenja Fakulteta prometnih znanosti.

Iako mnogi ne znaju, u autoindustriji nije novost. Neka nova vozila već je imaju.

Najčešće se nalazi između vozačevog i suvozačevog sjedala u modulu zračnog jastuka. Od iduće godine, bit će obavezna u svim novoproizvedenim automobilima, a 2024. imat će je i sva vozila koja se prvi put registriraju.

Široj primjeni, raduje se struka.

Rajko Horvat, voditelj katedre za tehniku cestovnog prometa, Fakultet prometnih znanosti, ističe da treba pronaći modele za sprječavanje prometnih nesreća, a istražiteljima pomoći da utvrde točan uzrok ili djelomično točniji uzrok nastanka prometne nesreće u odnosu na današnje metode.

Prije toga, potrebno je urediti zakonodavni okvir. Iskustvo SAD-a kaže da korištenje uređaja pozitivno utječe na sigurnost u prometu, jer su, kaže Šarić, vozači puno discipliniraniji.

– Naravno, boje se posljedica u slučaju nastanka prometne nesreće, sve će biti jasno i vidljivo, dodaje.

I vozači i stručnjaci slažu se – ključna je prevencija.

– Stradavanje u prometu je nepotrebno stradavanje, međutim svaki pojedinac mora razmisliti prije nego što sjedne u vozilo jesu li mu određene rizične situacije u koje se upušta nužne, upozorava Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa, MUP.

Neprilagođena brzina, najčešći je uzrok nesreća. Samo u prvih pet mjeseci ove godine, zbog nje su poginule 42 osobe.

 
Nastavi čitati

magazin

Horoskop za 21. lipnja 2021.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 21.06.2021.
LJUBAV: Pred vama je sjajan dan za svaku vrstu druženja, uspostavljanje novih kontakata, te za širenje horizonata. Iskoristite to.
KARIJERA: Malo je onih koji bi uložili sredstva u vaše napredne ideje i zbog toga se osjećate pomalo sami.
ZDRAVLJE&SAVJET: Poštujte druge.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 21.06.2021.
LJUBAV: Zbližavanje s voljenom osobom dalo je rezultate, pa ćete danas dati sve od sebe da tako i ostane.
KARIJERA: Ako imate posao koji uključuje rad s ljudima, bit će vam lijepo. U ostalim djelatnostima tražit ćete društvo.
ZDRAVLJE&SAVJET: Često ste ispred svog vremena.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 21.06.2021.
LJUBAV: Neki će danas pokazati svoju sentimentalnu crtu, a to će nakratko zbuniti osobu koju volite. On(a) očekuje da budete čvršći.
KARIJERA: Rješavat ćete manje financijske probleme i naći rješenja. U njima će biti i taktike i poduzimanja u isto vrijeme.
ZDRAVLJE&SAVJET: Odvojite stvarnost od mašte.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 21.06.2021.
LJUBAV: Popustljivost u kombinaciji s povećanim samopouzdanjem bit će potvrda da se vaši osobni odnosi razvijaju dobro.
KARIJERA: Nastavljate raditi predano i temeljito. Uproni ste, a rezultati su već vidljivi. To vas ispunjava.
ZDRAVLJE&SAVJET: Provjerite krvnu sliku.

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 21.06.2021.
LJUBAV: Vaša pozitivna ljubavna faza nastavlja se kroz ugodne razgovore i povećana kretanja među ljudima.
KARIJERA: Ako vam prigovore da niste dobro finiširali posao, ne uzimajte to k srcu. Sagledajte što se može popraviti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit ćete dobre volje.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 21.06.2021.
LJUBAV: Humorom ćete pobjeđivati emotivne frustracije koje će danas biti malo jače nego neki dan. Izdržite.
KARIJERA: I dalje idete u bolje, ali vam je sve više naporno. Služite se znanjem, humorom i dosjetkama da si olakšate.
ZDRAVLJE&SAVJET: Umor vas sustiže.

VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 21.06.2021.
LJUBAV: Taman kad ste pomislili da ste na konju, uvidjet ćete da se još čvrsto držite magarca. Razmislite.
KARIJERA: Kamo god krenuli, svi će vas prihvaćati kao stabilnog suradnika s kojim treba proširiti suradnju.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nesanica.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 21.06.2021.
LJUBAV: Držite se samo onog za što znate da je provjereno i stabilno. Sve ostalo može se promijeniti u djeliću sekunde.
KARIJERA: Niste sigurni što vam je činiti, pa ćete vjerojatno potražiti pomoć osobe koja je stručnija od vas.
ZDRAVLJE&SAVJET: Jednostavno izdržite.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 21.06.2021.
LJUBAV: Osjećat ćete se vrlo sigurno u svojim osobnim odnosima. Oni koji su još sami imat će petlje i učinit će nešto hrabro u svojim osvajanjima.
KARIJERA: Zanemarit ćete sitnice i dopustiti sebi malo ležerniji tempo rada. No to će potrajati samo danas.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit ćete radosni i mirni.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 21.06.2021.
LJUBAV: Vaša ljubaznost pokazat će se kao izvještačena jer se ispod nje kriju interesi da zavladate drugom stranom.
KARIJERA: Uz pomoć drugih vi možete krenuti u nova poslovna poduzimanja. Sami malo možete napraviti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nasmijat ćete se.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 21.06.2021.
LJUBAV: Opet ćete biti ona stara zavodljiva ličnost koja žari i pali gdje god se nađe. Privlačit ćete pažnju mnogih.
KARIJERA: Prema vašim zamislima mogao bi se pokrenuti jedan projekt, no u svemu tome ima i dosta zabluda.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pripazite na grlo.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 21.06.2021.
LJUBAV: Povezanost s društvom i prijateljima danas će vam biti važniji nego veza s voljenom osobom.
KARIJERA: Noviteti koji se pojavljuju na vašem radnom mjestu uznemirit će duhove koji su vam radili o glavi ili iza leđa.
ZDRAVLJE&SAVJET: Prebrojte kalorije.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu