Connect with us

Svijet

‘IMAM DOKAZE!’; Njemački znanstvenik demantira WHO: ‘Siguran sam 99,9 posto da je virus pobjegao iz laboratorija’

Njemački znanstvenik kaže da, činjenica da nije pronađen nijedan životinjski domaćin, zabrinutost za sigurnost laboratorija i činjenica da su istraživači sudjelovali u kontroverznim istraživanjima kako bi virusi postali zarazniji za ljude, samo potvrđuju njegovo mišljenje

 

Objavljeno

-

Njemački fizičar Roland Wiesendanger, s hamburškog Sveučilišta, siguran je i to čak 99,9 posto da je “koronavirus izašao iz istraživačkog laboratorija u Wuhanu”, prenosi net.hr. U svom radu, objavljenom na 100 stranica, znanstvenik iznosi tvrdnje za koje tvrdi da su dokaz koji pokazuje na “curenje” na Institutu za virusologiju u Wuhanu, kineskom gradu u kojem je pandemija koronavirusa počela.

Profesor kaže da, činjenica da nije pronađen nijedan životinjski domaćin, zabrinutost za sigurnost laboratorija i činjenica da su istraživači sudjelovali u kontroverznim istraživanjima kako bi virusi postali zarazniji za ljude, samo potvrđuju njegovo mišljenje. No, drugi su oštro kritizirali njegovo istraživanje pa rekli da nije znanstveno i da se oslanja na novinska izvješća i videe s YouTubea.

Također, kritičari rada njemačkog znanstvenika ističu da on nije stručnjak za viruse, prenosi Daily Mail.

Njegov je rad objavljen samo 10 dana nakon što su znanstvenici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) istražujući podrijetlo Covida u Wuhanu pozvali znanstvenike da odbace teorije curenja laboratorija, rekavši da je mogućnost “krajnje nevjerojatna”. Fizičar Wiesendanger otvoreno je priznao njemačkim medijima da nema “znanstvenu osnovu” za vjerovanje da je virus pobjegao iz laboratorija Wuhan. No, inzistira da postoji mnoštvo “posrednih dokaza” koji ukazuju na to da je najvjerojatnije objašnjenje curenja iz laboratorija.

“99,9 posto sam siguran da je koronavirus potekao iz laboratorija”, rekao je za njemački list ZDF. Među dokazima koje dr. Wiesendanger iznosi je činjenica da, unatoč kineskom inzistiranju da su provedene temeljite pretrage, još nije pronađen prirodni domaćin virusa. Najbliži rođak Covida koji se može naći u prirodi je koronavirus pronađen kod šišmiša koji su živjeli u rudniku u Mojiangu 2012. godine – istraživači su označili kao RaTG13.

Doktor Wiesendanger ističe da ti šišmiši žive oko 1.200 milja od Wuhana, što znači da je malo vjerojatno da su virus prenijeli u grad. Znanstvenici WHO-a također su istaknuli u vlastitom izvještaju da je kontakt između građana Wuhana i šišmiša neobičan. No, dok istraživači SZO zaključuju da je virus stoga morao skočiti na sekundarnog domaćina koji ipak dođe u kontakt s ljudima prije nego što je skočio, dr. Wiesendanger ide drugim putem.

Njemački znanstvenik tvrdi da je najlogičniji način da je koronavirus došao do Wuhana putem uzoraka prikupljenih na Institutu za virusologiju Wuhan radi istraživanja. Kaže da su virus tada prilagodili ljudi u takozvanom istraživanju osmišljenom kako bi ga učinili zaraznijim i potencijalno smrtonosnijim.

Doktor Wiesendanger kao razlog za vjerovanje ukazuje na dokaze koji pokazuju da je Covid dobro prilagođen zarazi ljudskih stanica i umnožavanju. Kaže da zabrinutost zbog sigurnosti izrađena u laboratoriju prije početka pandemije pokazuje da bi curenje bilo moguće, a dalje tvrdi da su znanstvenici koji rade u institutu bili među prvim zaraženima.

Tvrdi da njegov rad nije namijenjen znanstvenoj zajednici, već da potakne javnu raspravu – posebno oko istraživanja u laboratoriju za koja neki znanstvenici smatraju da bi ih trebalo zabraniti zbog povezanih rizika. Zaključci dr. Wiesendangera slažu se s nekim američkim dužnosnicima koji tvrde da je curenje laboratorija “najvjerodostojnije” objašnjenje pandemije.

Znanstvenici WHO-a na čelu s dr. Peterom Embarkeom, stručnjakom za preskakanje virusa sa životinja na ljude, ne slažu se s mišljenjem njemačkog fizičara. Nakon posjeta Institutu Wuhan u središtu teorija curenja, dr. Embarke rekao je kako je “krajnje nevjerojatno” da je virus pobjegao iz laboratorija i pozvao na daljnje proučavanje teorije. Šef WHO-a dr. Tedros poručio je da sve teorije ostaju na stolu, međutim nije jasno predlaže li se uopće i kako daljnje proučavanje teorije da je virus pobjegao iz laboratorija.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Svijet

Potres magnitude 6.9 pogodio je Novi Zeland, izdano upozorenje za cunami

Objavljeno

-

Američka geološka služba u početku je potres procijenila na 7.3 prema Richteru, a zatim ga revidirala na 6.9. Rečeno je da se potres dogodio na dubini od 10 km (6 milja).

Upozorenje na cunami izdano je nakon što je u ranim jutarnjim satima potres jačine 6.9 stupnja pogodio istočno od sjevernog otoka Novog Zelanda, priopćio je Pacifički centar za upozorenje na cunami (PTWC).

Američka geološka služba u početku je potres utvrdila na 7.3, a zatim ga revidirala na 6.9. Rečeno je da se potres dogodio na dubini od 10 km (6 milja).

Valovi cunamija su mogući unutar 300 km od epicentra potresa, javlja PTWC.

Građanima je poslano upozorenje za cunami, iako još nije sigurno hoće li ga biti, te je javljeno da bi poželjno bilo da se svi sklone na povišene predjele.

 
Nastavi čitati

Svijet

Njemačka produžila mjere, objavili plan za dalje

Objavljeno

-

Predstavnici savezne i pokrajinskih vlada Njemačke dogovorili su u srijedu produljenje mjera zatvaranja do 28. ožujka uz mnoge mogućnosti otvaranja ovisno o epidemiološkoj situaciji.

„Moramo poduzeti korake, ali to moraju biti koraci koji nas neće vratiti unatrag“, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu kasno navečer nakon sastanka s premijerima saveznih pokrajina.

Merkel je naglasila kako Njemačka „ne bezbrižno, ali s nadama“ ulazi u novu fazu borbe protiv pandemije.

“2021. neće biti kao 2020., sada smo mnogo dalje. Sada imamo cjepiva i testove. Cjepivo je izlaz iz pandemije”, rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka je objasnila kako u prvi plan borbe protiv širenja koronavirusa dolazi cijepljenje i testiranje.

Ona je najavila i više fleksibilnosti kod cijepljenja s listama čekanja kako bi što manje termina za cijepljenje ostalo neiskorišteno, te cijepljenja i kod obiteljskih liječnika.

Strategija borbe protiv pandemije se osim na ubrzanom cijepljenju zasniva i na masovnom testiranju.

“Od sljedećeg tjedna svakom građaninu Njemačke na raspolaganju stoji jedan besplatni test tjedno na raspolaganju”, rekla je Merkel.

Uvjeti za postupno otvaranje

Njemačka kancelarka je isto tako najavila korake u postupnom otvaranju koji bi ovisili o sedmodnevnoj incidenciji.

Od 8. ožujka u Njemačkoj su ublažene mjere ograničenja privatnih kontakata. Tako bi ubuduće bio moguć susret osoba iz jednog domaćinstva s pet osoba iz nekog drugog domaćinstva. Do sada je bio dozvoljen susret sa samo jednom osobom iz drugog domaćinstva.

U regijama sa sedmodnevnom incidencijom ispod 35, odnosno ako će broj novih slučajeva na 100.000 stanovnika u sedam dana biti manji od 35, bit će dozvoljen susret s osobama iz dva dodatna domaćinstva s najviše deset osoba.

Trgovine smiju otvoriti vrata za mušterije kod incidencije ispod 50. Pri incidenciji iznad 50 dozvoljena je kupovina preko interneta uz mogućnost podizanja robe u samoj trgovini.

Terase restorana i kafića smiju primati goste u slučaju incidencije ispod 50 u trajanju od 14 dana.

Ovisno o incidenciji bit će dozvoljen i rad zooloških i botaničkih vrtova, muzeja, galerija i spomen-područja.

Bez obzira na incidenciju od 8. ožujka je dozvoljen rad cvjećarnicama, trgovinama za vrtlarske potrebe te knjižnica. Isto tako je od 8. ožujka ponovno dozvoljen rad pedikerima kao i vozačkim školama i školama letenja.

Kod svih mjera otvaranja koje ovise o incidenciji je uvedena i tzv. „kočnica za nuždu“ koja omogućuje vraćanje mjera zatvaranja u slučaju prelaska incidencije iznad vrijednosti od 100.

Pravilo o radu od kuće gdje god je to moguće je produljeno do kraja travnja.

Premijer Bavarske Markus Soeder je rekao kako se radi o “kompliciranim mjerama, ali mjerama koje ne ostavljaju prostora za interpretaciju”.

O daljnjim mjerama predstavnici savezne i pokrajinskih vlada raspravljat će ponovno 22. ožujka.

 
Nastavi čitati

Svijet

U BiH nagli skok broja zaraženih, gotovo 900 novih slučajeva

Objavljeno

-

By

U Bosni i Hercegovini registrirano je gotovo 900 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je veliki skok u odnosu na razdoblje do sredine veljače i još jedna potvrda kako se epidemija u toj zemlji ponovo počinje širiti dok cijepljenje stanovništva beznadno kasni.

Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo na temelju oko 4100 analiziranih uzoraka zaraza je potvrđena kod 894 zaražene osobe, a 29 zaraženih osoba je umrlo. Od prošlog tjedna BiH bilježi rast dnevnog broja novozaraženih, no on nije bio tako velik kao u srijedu.

Od izbijanja epidemije u ožujku 2020. godine u BiH je do sada zaraza potvrđena kod nešto više od 133 tisuće osoba, a provedeno je nešto više od 660 tisuća testiranja. Umrle su 5102 zaražene osobe.

Zimsko razdoblje od sredine prosinca prošle godine do sredine veljače ove godine donijelo je razmjerno stabilnu epidemiološku situaciju, no to se sada promijenilo. Novo širenje zaraze posebice je izraženo na području Sarajeva, gdje se već danima bilježi više od 300 slučajeva, a pred domovima zdravlja i ambulantama koje tretiraju osobe oboljele od COVID-19 sve su duži redovi.

Unatoč toj činjenici, ali i razmjerno blagim mjerama ograničenja ugostitelji u glavnom gradu BiH zatražili su da im se dopusti produženje rada do ponoći, odnosno izvođenje žive glazbe u ugostiteljskim objektima, što je od početka tjedna dopušteno na području Republike Srpske.

Broj zaraženih u BiH se povećava istodobno dok traje neizvjesnost oko nabavke cjepiva. Osim 22 tisuće doza ruskog cjepiva Sputnjik V koje je nabavila RS te 10 tisuća doza koje je za Federaciju BiH poklonila Srbija a donio osobno Aleksandar Vučić, BiH do sada nije dobila ništa od očekivane količine od 1,23 milijuna doza cjepiva zapadnih proizvođača. Sada se kao rok za isporuku spominju travanj i pa i svibanj, kada bi u tu zemlju trebalo biti dopremljeno nešto više od 100 tisuća doza cjepiva AstraZenece.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu