Connect with us

Svijet

‘IMAM DOKAZE!’; Njemački znanstvenik demantira WHO: ‘Siguran sam 99,9 posto da je virus pobjegao iz laboratorija’

Njemački znanstvenik kaže da, činjenica da nije pronađen nijedan životinjski domaćin, zabrinutost za sigurnost laboratorija i činjenica da su istraživači sudjelovali u kontroverznim istraživanjima kako bi virusi postali zarazniji za ljude, samo potvrđuju njegovo mišljenje

 

Objavljeno

-

Njemački fizičar Roland Wiesendanger, s hamburškog Sveučilišta, siguran je i to čak 99,9 posto da je “koronavirus izašao iz istraživačkog laboratorija u Wuhanu”, prenosi net.hr. U svom radu, objavljenom na 100 stranica, znanstvenik iznosi tvrdnje za koje tvrdi da su dokaz koji pokazuje na “curenje” na Institutu za virusologiju u Wuhanu, kineskom gradu u kojem je pandemija koronavirusa počela.

Profesor kaže da, činjenica da nije pronađen nijedan životinjski domaćin, zabrinutost za sigurnost laboratorija i činjenica da su istraživači sudjelovali u kontroverznim istraživanjima kako bi virusi postali zarazniji za ljude, samo potvrđuju njegovo mišljenje. No, drugi su oštro kritizirali njegovo istraživanje pa rekli da nije znanstveno i da se oslanja na novinska izvješća i videe s YouTubea.

Također, kritičari rada njemačkog znanstvenika ističu da on nije stručnjak za viruse, prenosi Daily Mail.

Njegov je rad objavljen samo 10 dana nakon što su znanstvenici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) istražujući podrijetlo Covida u Wuhanu pozvali znanstvenike da odbace teorije curenja laboratorija, rekavši da je mogućnost “krajnje nevjerojatna”. Fizičar Wiesendanger otvoreno je priznao njemačkim medijima da nema “znanstvenu osnovu” za vjerovanje da je virus pobjegao iz laboratorija Wuhan. No, inzistira da postoji mnoštvo “posrednih dokaza” koji ukazuju na to da je najvjerojatnije objašnjenje curenja iz laboratorija.

“99,9 posto sam siguran da je koronavirus potekao iz laboratorija”, rekao je za njemački list ZDF. Među dokazima koje dr. Wiesendanger iznosi je činjenica da, unatoč kineskom inzistiranju da su provedene temeljite pretrage, još nije pronađen prirodni domaćin virusa. Najbliži rođak Covida koji se može naći u prirodi je koronavirus pronađen kod šišmiša koji su živjeli u rudniku u Mojiangu 2012. godine – istraživači su označili kao RaTG13.

Doktor Wiesendanger ističe da ti šišmiši žive oko 1.200 milja od Wuhana, što znači da je malo vjerojatno da su virus prenijeli u grad. Znanstvenici WHO-a također su istaknuli u vlastitom izvještaju da je kontakt između građana Wuhana i šišmiša neobičan. No, dok istraživači SZO zaključuju da je virus stoga morao skočiti na sekundarnog domaćina koji ipak dođe u kontakt s ljudima prije nego što je skočio, dr. Wiesendanger ide drugim putem.

Njemački znanstvenik tvrdi da je najlogičniji način da je koronavirus došao do Wuhana putem uzoraka prikupljenih na Institutu za virusologiju Wuhan radi istraživanja. Kaže da su virus tada prilagodili ljudi u takozvanom istraživanju osmišljenom kako bi ga učinili zaraznijim i potencijalno smrtonosnijim.

Doktor Wiesendanger kao razlog za vjerovanje ukazuje na dokaze koji pokazuju da je Covid dobro prilagođen zarazi ljudskih stanica i umnožavanju. Kaže da zabrinutost zbog sigurnosti izrađena u laboratoriju prije početka pandemije pokazuje da bi curenje bilo moguće, a dalje tvrdi da su znanstvenici koji rade u institutu bili među prvim zaraženima.

Tvrdi da njegov rad nije namijenjen znanstvenoj zajednici, već da potakne javnu raspravu – posebno oko istraživanja u laboratoriju za koja neki znanstvenici smatraju da bi ih trebalo zabraniti zbog povezanih rizika. Zaključci dr. Wiesendangera slažu se s nekim američkim dužnosnicima koji tvrde da je curenje laboratorija “najvjerodostojnije” objašnjenje pandemije.

Znanstvenici WHO-a na čelu s dr. Peterom Embarkeom, stručnjakom za preskakanje virusa sa životinja na ljude, ne slažu se s mišljenjem njemačkog fizičara. Nakon posjeta Institutu Wuhan u središtu teorija curenja, dr. Embarke rekao je kako je “krajnje nevjerojatno” da je virus pobjegao iz laboratorija i pozvao na daljnje proučavanje teorije. Šef WHO-a dr. Tedros poručio je da sve teorije ostaju na stolu, međutim nije jasno predlaže li se uopće i kako daljnje proučavanje teorije da je virus pobjegao iz laboratorija.

 

Svijet

U velikoj akciji uhićeno 80 pedofila, među njima i zastupnik i dvojica školskih profesora

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

U Francuskoj je ovaj tjedan privedeno 80 muškaraca osumnjičenih za pedofiliju, među kojima jedan zastupnik i dvojica školskih profesora, u velikoj policijskoj akciji koja je pokazala da pedofila ima u svim društvenim slojevima.

Akcija takvih razmjera do sada “nije bila viđena” u Francuskoj, rekao je Quentin Bevan, predstavnik novog Ureda za maloljetnike pravosudne policije, koji je koordinirao operaciju.

Policajci su ciljali profile osoba koje su u redovitom kontaktu s djecom.

Privedena su tako dva školska profesora, sportski treneri i nadzornik u đačkom domu za hendikepirane.

Osumnjičenici su bili u dobi od tridesetak godina do više od 60.

Kod nekoliko njih pronađene su video snimke i fotografije pedofilskog sadržaja pohranjene na računalima i drugim digitalnim uređajima.

Deseci su osumnjičeni za silovanja maloljetnika ili spolne napade.

Nadzornik je prije više desetljeća već bio osuđen zbog silovanja, a s djecom je mogao raditi jer je legalno promijenio identitet, rekao je Bevan.

Istrage još traju, rekao je ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin.

 
Nastavi čitati

Svijet

Amazon, Apple, Visa… Pripazite na ove pozive da ne nasjednete na prevaru!

Objavljeno

-

By

Pexels

YouMail je upravo objavio važno upozorenje o novom valu robotskih poziva koji se pretvaraju da dolaze od velikih imena kao što su Amazon, Apple, Visa i Chase Bank.

Pokušavaju vas zastrašiti zbog lažnih kupnji i natjerati vas da odajete svoje osobne podatke.

Kako to funkcionira?

Dobivate poziv koji zvuči kao da dolazi s Amazona. Robotski glas kaže: “Zdravo, ovo je automatizirana poruka s Amazona. Vaša kartica je terećena za 2253 dolara za kupnju Apple MacBook Pro s ID-om narudžbe312106. Ako niste izvršili ovu narudžbu, a želite razgovarati s jednim od naših predstavnika, pritisnite 1 ili nazovite.”

Ako nasjednete na to, prevaranti pokušavaju preoteti vašu kreditnu karticu, Amazon ili bankovni račun kako bi vam ukrali što više novca, prenosi Komando.

Amazon se borio s tim, zatvorivši 15 tisuća telefonskih brojeva! Ali pozivi i dalje stižu.

Nije samo Amazon

Prevaranti se također pretvaraju da su iz pretplatničkih usluga kao što su Norton LifeLock ili McAfee, govoreći o skupim obnovama. Evo jednog primjera: “Ako niste odobrili ovo terećenje, imate 48 sati da otkažete i dobijete trenutni povrat novca za svoju godišnju pretplatu. Pritisnite 1 ili nazovite našu službu za korisnike.”

Miješaju te pozive s e-poštom, što dovodi do različitih brojeva za povratne pozive koje redovito mijenjaju.

Pretvaraju se da su i vaša banka

Pozivi za koje se tvrdi da dolaze iz Visa ili Chase banke o sumnjivim terećenjima na vašim karticama također su dio paketa prijevara. Ovi pozivi su uvjerljivi jer koriste poznate robne marke da vas namame.

A ako koristite govornu poštu uživo na svom iPhoneu, gledanje ovih transkribiranih poruka može stvarno izazvati paniku.

Popis mjera sigurnosti

Pola je uspjeha znati. Već ste na  dobrom putu. Evo što treba zapamtiti:

– Neka nepoznati pozivi idu u govornu poštu: Ne javljajte se ako ne prepoznajete broj.

– Provjerite putem službenih kanala: Ako vas poziv zabrinjava, kontaktirajte tvrtku koristeći broj sa službene web stranice. U slučaju vaše banke, broj vaše kreditne ili debitne kartice sigurna je oklada.

– Potražite broj: YouMail je dobro mjesto za upisati broj i vidjeti jesu li drugi prijavili neželjene pozive.

– Držite svoje podatke za sebe: koliko god hitno izgledalo, nikada ne dajte svoje podatke preko telefona. Ako Chase ili Amazon zovu, oni već znaju broj vašeg računa.

– Usporite: prevaranti stvaraju lažan osjećaj hitnosti. Udahnite i razmislite prije nego što nešto učinite.

Budite oprezni i ne dopustite da vam ovakvi prevaranti pokvare dan!

 
Nastavi čitati

Svijet

Slovenija produljuje kontrolu na granicama s Hrvatskom i Mađarskom

Objavljeno

-

By

Slovenska vlada je u četvrtak produljila privremenu kontrolu na unutarnjim granicama s Hrvatskom i Mađarskom za još 12 dana, do 21. prosinca, u cilju sprečavanja terorizma, ekstremizma i prekograničnog kriminala, priopćeno je nakon sjednice Vlade.

Ljubljana je kontrolu granica uvela 21. listopada, nakon što je Italija odlučila uvesti kontrolu na unutarnjoj granici sa Slovenijom, navodeći kao razlog opasnost od ugrožavanja javnog reda i unutarnje sigurnosti, tj. povećanog rizika od terorističkih napada u kontekstu stanja na Bliskom istoku i u Ukrajini.

Kako je nedavno rekao ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar, Slovenija planira od 21. prosinca produljiti kontrolu granica za još šest mjeseci zbog srednjeg stupnja ugroženosti Slovenije od terorizma te visokog stupnja ugroženosti od terorizma u Europskoj uniji.

Vlada sada produljuje kontrolu prema članku 28 šengenskog zakona koja se može provoditi najviše dva mjeseca, do 21. prosinca.

Nakon toga bi Slovenija produljenje te mjere provodila prema članku 25 i članku 27 šengenskog zakonika koji omogućuje nadzor granica na šest mjeseci.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu