Connect with us

Svijet

Koliko je realan smak svijeta u 2012.?

Objavljeno

-

U godini koja je za nama nije nam nedostajalo apokaliptičnih predviđanja. Konzervativni kršćanski propovjednik Harold Camping najavljivao je sudnji dan čak dva puta, neki su ga očekivali u ožujku kada se Mjesec približio Zemlji najviše u posljednjih 18 godina, bilo je i onih koji su sumnjali da NASA skriva da će asteroid 2005 YU55 udariti u Zemlju, a u kinodvoranama smo se nagledali katastrofalnih valova, poplava, suša i sudara planeta.

Ne možemo reći da ćemo 2011. pamtiti kao godinu mira i prosperiteta. Europa je ušla u duboku krizu, mnoge zemlje svijeta, među kojima i Hrvatska, utonule su još dublje u recesiju, u nekim krajevima Afrike milijuni su gladovali, a ljudi, nezadovoljni korupcijom vladajućih struktura i neravnotežom u raspodjeli bogatstva s jedne strane te odgovornosti i rada s druge, pravdu su počeli tražiti na ulicama i trgovima gradova. Njihove frustracije nisu osjetili samo nedemokratski režimi arapskih zemalja. Transparenti i bubnjevi, ali i pendreci, suzavci i policijska vozila ponovno su postali dio urbane koreografije čak i u Europi i SAD-u. Ovaj puta ne zbog kitova, tuljana ili globalizacije, već za većinu još ozbiljnijeg straha od gubitka poslova i siromaštva. Činilo se da na ruku prorocima sudnjeg dana idu i neke prirodne katastrofe – prizori potresa, cunamija, havarija nuklearki i gradova pod vodom, koje smo viđali na televizorima i naslovnicama čak su pomalo nalikovali na one s velikih ekrana. No sve smo to preživjeli, a najcrnje prognoze nadaleko su nas zaobišle.

Je li 2012. ona ‘prava’?

Što možemo očekivati u 2012? Nažalost, bilo bi nerazumno nadati se da će nakon svih tih promašenih naviještanja u 2011. propovjednici sudnjeg dana konačno malo utihnuti. Naprotiv, upravo je 2012. njihova godina – u njoj su predvidjeli cijeli niz scenarija za dan D. To je godina u kojoj završava kalendar Maja, tajanstveni Nibiru ili planet X trebao bi udariti u Zemlju, pojačat će se aktivnosti Sunca, Zemlja će navodno prijeći galaktičku ravan, polovi se zamijeniti, a planeti se poravnati.

Budući da prema najavama ekonomista ionako nemamo previše razloga za neka velika pozitivna očekivanja od 2012. godine, znanstvenici su se potrudili otkloniti barem one besmislene strahove. Evo što stručnjaci kažu o najraširenijim apokaliptičkim mitovima i histerijama.

Kalendar Maja

Istina je da dugovječni kalendar, koji pokriva razdoblje od oko 5.125 godina, a počinje 3114. prije Krista, završava svoje brojanje 21. prosinca 2012. S tim danom završit će 13. bak’tun, posljednje razdoblje od oko 400 godina u majanskom kalendaru. No umjesto da se nastavi sljedećim bak’tunom, kalendar će se tada jednostavno resetirati i početi ispočetka, baš kao što se resetira brojčanik na starim automobilima.

Stručnjaci za arheologiju Maja, Stephen Houston sa Sveučilišta Brown i David Stuart s teksaškog sveučilišta u Austinu, ističu da je cijela histerija oko 2012. u biti krenula zato što su njih dvojica neke oštećene znakove nespretno protumačili kao naviještanje dolaska kraja jedne ere i silaska bogova na Zemlju, a sam drevni tekst pomalo senzacionalistički nazvali ‘Proročanstvo Tortuguera’. Navjestitelji apokalipse po ‘new age’ stranicama ovaj su propust dočekali s oduševljenjem. Histerija se proširila webom, a kasnija otkrića koja su pokazala da analizirani spomenik zapravo uopće nije proročanstvo nisu je puno ublažila.

Planet Nibiru

Prema jednoj od popularnih teorija u 2012. u Zemlju bi trebao udariti planet Nibiru, koji su navodno otkrili još drevni Sumerani.

Ova je kataklizma izvorno bila najavljena za 2003. godinu, no kada se ništa nije dogodilo, odgođena je za prosinac 2012. i povezana s pričom o majanskom kalendaru. NASA-ini stručnjaci ističu da je Nibiru, ili kako ga neki još zovu planet X, obična izmišljotina, odnosno kriva interpretacija astronomskih otkrića. Kada bi postojao, znanstvenici bi znali za njega i pratili njegovo kretanje već desetljećima, a sada bi se mogao vidjeti čak i golim okom.

Medijski napisi prema kojima je postojanje Nibirua 1983. potvrdio NASA-in infracrveni astronomski satelit (IRAS), samo su jedan od klasičnih primjera neozbiljnog novinarstva i njegova katastrofalnog utjecaja na mase. Naime, priče prema kojima je otkriveno misteriozno tijelo – veliki planet ili možda čak zvijezda (smeđi patuljak) te su godine preplavile naslovnice časopisa i elektroničke vijesti. Međutim, kasnija istraživanja iz 1985. i 1987. koja su pokazala da je zapravo riječ o udaljenim galaksijama i filamentima nisu dobila gotovo nikakvu pozornost. Slično je bilo i s navodnim NASA-inim otkrićem iz 1992. da neko daleko tijelo utječe na kretanje vanjskih planeta Sunčeva sustava. Prije svega originalan zapis o takvom otkriću uopće ne postoji, a jedino što se bilježi u tom vremenu je pronalazak prvog transneptunskog tijela koje je nazvano 1992 QB1 promjera oko 200 kilometara koje se kreće u tzv. Kuiperovom pojasu i uopće se ne približava Zemlji.

Poravnanje planeta i galaksije

Jedna od popularnih teorija je ona da će se 2012. dogoditi neko planetarno ili ‘galaktičko poravnanje’ u kojem će kombinacija gravitacije planeta i Sunca ili pak Sunca i crne rupe u središtu Mliječne staze izazvati razaranja na Zemlji. Astronomi tvrde da nikakvih većih poravnanja planeta neće biti u narednih nekoliko desetljeća te da Zemlja neće prijeći galaktičku ravan u 2012. godini – to se događa svakih 20-25 milijuna godina, dugotrajan je proces i nemoguće je uopće govoriti o nekom točnom datumu. No čak i kada bi se to sve dogodilo, gravitacijski učinak na Zemlju bio bi zanemariv. Naime, Zemlja i Sunce bez ikakvih se posljedica aproksimativno poravnavaju sa središtem Mliječne staze svakog prosinca. Slično je i s poravnanjima planeta – dva su se dogodila nedavno, jedno 2000., a drugo 2010. godine, oba bez posljedica. To nas ne bi trebalo čuditi. Jupiter je najveći planet u Sunčevu sustavu i veći je od svih ostalih zajedno. Kada se on nađe u opoziciji, na Zemlju djeluje gravitacija koja je manja od jedan posto Mjesečeve koja na našem planetu uglavnom uzrokuje samo plimu i oseku.

Promjena polova i smjera Zemljine rotacije

Prema jednoj od teorija 2012. bi se pod utjecajem Sunčevih aktivnosti mogli zamijeniti sjeverni i južni magnetski pol i obrnuti smjer rotacije Zemlje. Prije svega nemoguće je da se Zemlja iznenada počne okretati u suprotnom smjeru, a osobito na to nikakvog utjecaja ne bi mogla imati promjena magnetskih polova koju navode brojne apokaliptičarske web stanice. Magnetski polaritet uistinu se mijenja s vremenom i u prosjeku se polovi zamijene jednom u 400.000 godina. No to je spor proces koji traje oko 7.000 godina, a najvjerojatnije se neće dogoditi u narednih nekoliko tisućljeća. Osim toga njegov početak toliko je nepredvidljiv da se također ne može povezivati s nekim određenim datumom. Konačno, ne postoje znanstvene činjenica koje bi pokazale da zamjena polova ima ikakva utjecaja na život na Zemlji.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

SAD i 17 zemalja poručili Hamasu: Oslobodite taoce, to može riješiti krizu u Gazi

Objavljeno

-

Sjedinjene Države i 17 drugih zemalja su danas uputile apel Hamasu da oslobodi taoce kao put za okončanje krize u Gazi. “Pozivamo na trenutačno oslobađanje svih talaca koje Hamas drži u Gazi više od 200 dana”, stoji u priopćenju zemalja, što je visoki američki dužnosnik nazvao izvanrednom slikom jednoglasja.

Tih 18 zemalja ima državljane koje drži Hamas šest mjeseci nakon što je palestinska militantna skupina pokrenula napad na južni Izrael i ubila 1200 ljudi. Potpisnici su čelnici Sjedinjenih Država, Argentine, Austrije, Brazila, Bugarske, Kanade, Kolumbije, Danske, Francuske, Njemačke, Mađarske, Poljske, Portugala, Rumunjske, Srbije, Španjolske, Tajlanda i Britanije.

“To bi dovelo do trenutnog i produljenog prekida vatre u Gazi”

“Naglašavamo da bi dogovor koji je na stolu za oslobađanje talaca doveo do trenutnog i produljenog prekida vatre u Gazi, što bi omogućilo val dodatne potrebne humanitarne pomoći koja bi se trebala isporučiti diljem Gaze, i do vjerodostojnog kraja neprijateljstava”, rečeno je u izjavi.

Visoki američki dužnosnik, informirajući novinare o izjavi, rekao je da bi mogao postojati put za postizanje sporazuma o talačkoj krizi, ali da nije potpuno uvjeren. Nije pojasnio, ali je rekao da rješenje ovisi o “jednom čovjeku”, vođi Hamasa, Yahyi Sinwaru.

 
Nastavi čitati

Svijet

Državni odvjetnik traži prekid istrage protiv supruge španjolskog premijera

Objavljeno

-

Španjolski državni odvjetnik, kojeg imenuje kralj na preporuku vlade, zatražio je danas od suda u Madridu da zatvori korupcijsku istragu protiv supruge premijera Pedra Sancheza jer “nema indicija kaznenog djela”.

Sudac u Madridu je izvijestio jučer da je otvorio preliminarnu istragu nad 59-godišnjom Begoñom Gómez. Premijerovu suprugu je sucu prijavio sindikat Manos Limpios (Čiste ruke) temeljem medijskih informacija prema kojima je davala pisma preporuke sa svojim potpisom poduzetnicima koji su se javljali na javne natječaje. Time je, navedeno je u prijavi, koristila svoj položaj i utjecaj kako bi njoj bliske osobe dobivale javni novac i poslove.

Organizacija Manos Limpias rekla je ranije da svoju tužbu temelji na medijskim izvješćima i da ne može jamčiti za njihovu istinitost, a voditelj organizacije Miguel Bernad rekao je da su izvješća proslijeđena sucu iz “građanske dužnosti” i zanijekao da je akcija politički motivirana.

Bernad se 1980-ih natjecao na dva europska izbora kao kandidat krajnje desne Nacionalne fronte 1980-ih.

“Nema indicija da je počinila kazneno djelo”

Manos Limpias je odlučio zatražiti od suda da pokrene istragu Gomezova poslovanja nakon što tužitelji nisu djelovali na vlastitu inicijativu, a istražni sudac će odlučiti jesu li medijska izvješća istinita ili ne, rekao je.

Konzultantska kompanija poduzetnika Carlosa Barrabésa, prema prijavi, dobila je 10 milijuna eura od javne tvrtke u nadležnosti ministarstva gospodarstva. Taj poduzetnik je kasnije uspostavio poslijediplomski studij kojim upravlja Gómez na sveučilištu Complutense u Madridu.

U prijavi je spomenuta veza premijerove supruge i s turističkom kompanijom Globalia koja je bila sponzor obrazovnog centra “Africa Center del Instituto de Empresa” kojim je upravljala Gómez. Španjolska vlada je sa 600 milijuna eura javnog novca spašavala zrakoplovnu kompaniju Air Europa, čiji je vlasnik Globalia.

Državno odvjetništvo je poslalo žalbu na sud u Madridu navodeći da nema “indicija da je time počinila kazneno djelo”, izvijestila je radijska postaja La Sexta.

 
Nastavi čitati

Svijet

Andrew Tate: Ako muškarac sa 40 godina ima manje od petero djece, on je gej

Objavljeno

-

Andrew Tate, optužen za trgovinu ljudima i seksualno iskorištavanje, ima novu mudrost za svoje pratitelje na Twitteru. Teško ju je prepričati, pa je, evo, citiramo.

“Seks je za stvaranje djece. Svaki muškarac koji ima seks sa ženama zato što je to dobar osjećaj je homoseksualac. ‘Oh, mom piši je lijepo, ovo je super!’ U stvari, ako imate 40 godina i manje od petero djece, vjerojatno ste gay. Sav taj ugodan osjećaj i gotovo nimalo genetskog naslijeđa?”, napisao je Tate na Twitteru.

Suludu objavu vidjelo je 16 milijuna ljudi, a lajkalo je 52 tisuće pratitelja.

Twitter je objavu odmah označio i demantirao ga napisavši da je osoba koja se seksa sa ženama – heteroseksualac.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu