Connect with us

magazin

Znanstvenici otkrili vezu između covida i visokog krvnog tlaka

Objavljeno

-

Kada je riječ o razvoju visokog krvnog tlaka, Covid-19 bi u tome mogao igrati veliku ulogu, pokazala je nova studija.

Izvještaj objavljen u ponedjeljak u medicinskom časopisu Hypertension pokazuje da je kod preko jednog od pet pacijenata koji su bili hospitalizirani zbog covida – i preko jednog od deset koji nisu – dijagnosticiran visoki krvni tlak šest mjeseci kasnije. U usporedbi s osobama koje su imale gripu, još jedan virus gornjeg dišnog sustava, oni hospitalizirani s covidom imali su dvostruko veću vjerojatnost da će razviti hipertenziju, prenosi CNN.

Prema Američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, visoki krvni tlak, poznat i kao hipertenzija, povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, vodećih uzroka smrti u Sjedinjenim Državama. Gotovo polovica odraslih u zemlji ima hipertenziju, a 2021. godine, kaže CDC, uzrokovala je gotovo 700 tisuća smrtnih slučajeva u SAD-u.

U novoj studiji znanstvenici su pregledali medicinsku dokumentaciju više od 45 tisuća pacijenata s covidom i gotovo 14 tisuća pacijenata s gripom u četvrti Bronx u New Yorku između 2020. i 2022. Prije virusne infekcije nijedan od pacijenata nije imao povijest hipertenzije. Na šestomjesečnom pregledu, istraživači su zatim pratili koji od njih su imali nove dijagnoze srčanog oboljenja.

Posvuda, osobama koje su bile hospitalizirane s covidom dijagnosticirana je hipertenzija otprilike dvostruko više od onih koji nisu: oko 21% hospitaliziranih pacijenata s covidom bili su hipertenzivni, u usporedbi s 11% koji nisu bili hospitalizirani.

Od hospitaliziranih pacijenata s covidom, njih preko jedan od pet razvilo je hipertenziju tokom boravka u bolnici, dok su bili aktivno zaraženi covidom, uprkos tome što nisu imali povijest visokog krvnog tlaka.

Međutim, u usporedbi s pacijentima koji su bili zaraženi gripom, pacijenti s covidom imali su lošije rezultate krvnog tlaka.

Pacijenti s covidom koji su bili hospitalizirani imali su 2,23 puta veću vjerojatnost da će razviti visoki krvni tlak nego hospitalizirani pacijenti s gripom. Čak su i pacijenti s covidom koji nisu bili u bolnici imali preko 50% veću vjerojatnost da će razviti hipertenziju nego nehospitalizirani pacijenti s gripom.

Visoka učestalost hipertenzije kod osoba s covidom je “alarmantna s obzirom na ogroman broj ljudi pogođenih covidom”, stoji u izvještaju.

Istraživači su otkrili da je hipertenzija češća u nekoliko ključnih demografskih skupina. Osobe koje su bile starije od 40 godina, bile su crne rase ili su imale već postojeća stanja poput kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), bolesti koronarnih arterija ili kronične bolesti bubrega, bile su izložene većem riziku od razvoja hipertenzije nakon infekcije Covid-19.

Pacijenti koji su bili liječeni vazopresorskim lijekovima, skupinom lijekova koji sužavaju krvne žile za podizanje krvnog tlaka, ili kortikosteroidima, vrstom protuupalnog lijeka koji se često koristi za liječenje artritisa, također su bili izloženi većem riziku.

“S obzirom na ogroman broj ljudi pogođenih covidom u usporedbi s gripom, ove su statistike alarmantne i upućuju na to da će puno više pacijenata vjerojatno razviti visoki krvni tlak u budućnosti, što bi moglo predstavljati veliko opterećenje za javno zdravlje”, rekao je u priopćenju za javnost dr. Tim Duong, autor studije i profesor radiologije na Medicinskom fakultetu Albert Einstein.

Ipak, znanstvenici nisu sigurni kako bi virus covid-19 mogao izazvati novonastali visoki krvni tlak. Studija teoretizira da bi koronavirus mogao zaraziti stanice srca i poremetiti regulaciju krvnog tlaka ili da bi akutna ozljeda bubrega – uobičajena komplikacija tokom hospitalizacije zbog covida – mogla pridonijeti hipertenziji.

“Ova otkrića trebala bi povećati svijest o probiru rizičnih pacijenata na hipertenziju nakon bolovanja covidom kako bi se omogućilo ranije prepoznavanje i liječenje komplikacija povezanih s hipertenzijom, kao što su kardiovaskularne i bubrežne bolesti”, rekao je Duong.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

NOVOPOKRENUTI FESTIVAL U ZADRU / Rekordno niske rujanske temperature donose RISK! Evo programa…

Objavljeno

-

By

Nastavljamo s RISK-om, novopokrenutim festivalom suvremenog kazališta i performansa koji kroz cijeli rujan donosi niz programa pop-up izvedbi, radionica i kulturnih događanja na raznim zadarskim lokacijama i kvartovima.

U novom RISK bloku u sklopu programa RISK u gostima 23.9. družimo se sa zadarskom spisateljicom Mirjanom Mrkelom koja nas je pozvala u goste na razgovor ugodni u sklopu programa događanja koje ova svestrana zadarska umjetnica organizira u Udruzi slijepih Zadarske županije.

27.9. ispred Centra za mlade Zadar Gildo Bavčević i Claudio D’Iglio izvode performans Može više! Mora više!, a Irena Boćkai isti dan izvodi svoj performans pohvale dokolici Sunčanje.

U riskantnoj rujanskoj festivalskoj završnici selimo se u prostor Nigdjezemske na RISKantni party zatvaranja by Holandez.

PROGRAM:

Ponedjeljak 23.9. / 18h, Udruga slijepih Zadarske županije (Poljana Požarišće 1, 23000 Zadar)

RISK u gostima kod Mirjane Mrkele

Petak, 27.9. 18:00-20:00h, Centar za mlade Zadar

Gildo Bavčević (Split) i Claudio D’Iglio (Sicilija): Može više! Mora više!, performans

Irena Boćkai: Sunčanje, performans

20:30-00:00 Nigdjezemska

RISKantni party zatvaranja by Holandez

Fb event: https://fb.me/e/6UOYlz5q1

 
Nastavi čitati

magazin

Ključna stvar koju trebate napraviti prije nego uključite grijanje: Može vam uštedjeti novac

Objavljeno

-

By

Pixabay

Prije nego što uključite grijanje, potrebno je napraviti jednu ključnu stvar, a to je čišćenje unutrašnjosti radijatora.

Naime, u unutrašnjosti radijatora nakupljaju se prašina i prljavština, a to sve može dovesti do toga da radijatori budu manje učinkoviti.

Možda vam se čini da je ovo prilično izazovan zadatak, ali postoje neki trikovi koji vam to mogu olakšati, a u konačnici vam to može pomoći da uštedite i nešto novca jer čisti radijatori učinkovitije grijati prostorije.

Stručnjaci upozoravaju da prljavi radijator troši više energije za zagrijavanje prostorije. U nastavku otkrijte kako jednostavno očistiti radijatore i pripremiti ih za novu sezonu grijanja.

Kako očistiti radijator?

Najprije provjerite da je grijanje isključeno. Andrew Collinge, stručnjak za proizvode za grijanje u tvrtki BestHeating, objasnio je da je hladne radijatore lakše čistiti jer povlače manje prašine tijekom čišenja.

Kako piše The Sun, u čišćenju vam može pomoći usisavač jer će dobro povući prašinu koja se nagomilala u radijatoru. Dobro usisajte radijator i oko njega, a ako vaš usisavač ima i manje nastavke, iskoristite ih da dobro usisate oko svih rešetki.

Potom ispod radijatora stavite krpu ili stari ručnik koji će pokupiti sve nečistoće koje ispadaju iz radijatora. Uzmite štap ili komad drveta i omotajte ga krpom od mikrovlakana, a možete je pričvrstiti i ljepljivom trakom. Potom dobro prođite izmđeu svih rešetki radijatora, a pri tome možete koristiti i sušilo za kosu da ispušete sve nečistoće.

Nakon toga uzmite deterdžen i vlažnu spužvicu i radijator dobro šprebrišite sa svih strana. Zatim osušite radijator krpom od mikrovlakana ili starim ručnikom kako biste bili sigurni da se neće pojaviti hrđa od kapljica vode. Nemojte koristiti ništa previše abrazivno da ne biste uzrokovali štetu poput ogrebotina.

Nakon čišćenja radijatora, provjerite lajsne i zidove oko njih da vidite je li na njih pala ikakva prašina s radijatora i prebrišite ih. Time je završeno čišćenje i vaši radijatori su spremni grijati dom.

 
Nastavi čitati

magazin

Ovo je i službeno popis najzdravijeg povrća na svijetu

Objavljeno

-

By

Pixabay

Svi znamo da su svježi proizvodi poput voća i povrća kamen temeljac zdrave prehrane, ali jeste li se ikada zapitali koje povrće ima najveću nutritivnu vrijednost?

Od salata prepunih lisnatog povrća do šarenog pečenog povrća, opcija ne manjka. No sada je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) službeno objavio popis najzdravijeg povrća. Nedavno objavljena studija otkriva koje je povrće vrhunsko kada je riječ o količini hranjivih tvari, a rezultati su iznenađujući!

Kako je određeno koje je najzdravije povrće?

Kako bi rangirali voće i povrće, istraživači CDC-a koristili su podatke o hranjivim tvarima u sirovom obliku voća i povrća. Ova metoda je osigurala da gubitak hranjivih tvari tijekom kuhanja nije faktor, iako je važno napomenuti da metode kuhanja mogu utjecati na sadržaj hranjivih tvari u velikom broju povrća, prenosi Yahoo.

Istraživači su postavili prag kako bi odredili što bi se kvalificiralo kao “moćno” voće ili povrće, zahtijevajući da hrana dostigne ili premaši ocjenu 10 na svojoj ljestvici gustoće hranjivih tvari. Gustoća hranjivih tvari odnosi se na koncentraciju vitamina, minerala i drugih korisnih spojeva i iako ne postoji jasna definicija ‘snažnog’ voća i povrća (PFV), studija ih je identificirala kao namirnice koje su “snažno povezane sa smanjenim rizikom od kroničnih bolesti, što uključuje zeleno lisnato, žuto/narančasto, citrusno i križasto voće”.

Studija CDC-a usredotočila se na 17 ključnih nutrijenata, uključujući vlakna, kalij, željezo i vitamine A, C, D, E i K.

Koje je najzdravije povrće?

Na samom vrhu ovog popisa je – potočarka sa savršenom ocjenom gustoće hranjivih tvari od 100. Odmah iza nje bilo je drugo lisnato povrće poput kineskog kupusa, blitve, cikle i špinata. Ovo povrće zaslužilo je svoje mjesto jer je bogato esencijalnim vitaminima i mineralima, a ima malo kalorija.

Prvih 10 vrsta povrća, koje je klasificirano kao “moćno povrće”

Potočarka (100,00)
Kineski kupus (91,99)
Blitva (89,27)
Zelena repa (87,08)
Špinat (86,43)
Cikorija (73,36)
Lisnata salata (70,73)
Peršin (65,59)
Salata Romaine (63,48)
Zeleni kelj (62,49)

Što ovo povrće čini tako zdravim?

Povrće koje je bilo na vrhu CDC-ove ljestvice dijeli zajedničke osobine koje doprinose njihovoj visokoj gustoći hranjivih tvari. Uglavnom je to tamno lisnato povrće koje je prepuno vitamina A, C i K, zajedno s vlaknima, željezom i antioksidansima. Ove su hranjive tvari vitalne za razne tjelesne funkcije, od poboljšanja imunološkog zdravlja do održavanja jakih kostiju i promicanja zdravlja srca.

Vlakna posebno pomažu regulirati probavu i mogu spriječiti određena kronična stanja poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Antioksidansi koji se nalaze u mnogim od ovih vrsta povrća, poput špinata i cikle, pomažu neutralizirati slobodne radikale u tijelu, smanjujući upalu i potencijalno smanjujući rizik od raka.

Više o najzdravijem povrću: Potočarki

Potočarka je lisnata zelena vodena biljka koja pripada istoj obitelji kao kupus i brokula. Porijeklom je iz Europe i Azije, gdje se stoljećima konzumira zbog svojih nutritivnih i ljekovitih svojstava.

Poznata je po svom paprenom, blago ljutom okusu. Nutritivne prednosti potočarke čine je odličnom hranom za jačanje imunološkog sustava, podržavanje zdravlja kostiju i promicanje zdrave kože. Visoke razine antioksidansa u biljci pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa, što može smanjiti rizik od kroničnih bolesti poput raka i bolesti srca.

Potočarka se lako može uklopiti u obroke dodavanjem u salate, sendviče ili juhe.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu