Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(NYIOOC 2024) ZADARSKI MASLINARI SJAJNI U NEW YORKU: Pakoštanci osvojili pet od ukupno 80 hrvatskih odličja

Objavljeno

-

Pakoštanci: Ante Vulin, Danijela Lalin i Tomislav Čudina. Na forografiji nedostaje  Mario Barešić iz Draga

Treći smo na svijetu, a kad bi se spojili kriteriji uspješnosti i broj osvojenih zlata mi bi smo još bolje prošli, kaže Ante Vulin, nagrađivani maslinar iz Pakoštana

Hrvatski maslinari mogu početi slaviti  uspjeh postignut na upravo završenom najvećem i najprestižnijem  svjetskom ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja NYIOOC 2024 (World Olive Oil Competition  New York).

“Treći smo na svijetu. Iako s manje uzoraka ponovili smo uspjeh iz prošle godine kada smo također osvojili treće mjesto”, prokomentirao je upravo objavljene rezulate Ante Vulin, maslinar iz Pakoštana u Dalmaciji. On je i ove godine za svoju robnu marku Antino Santa Lucija  od sorte Oblica dobio zlatno odličje.

Ispred Hrvatske samo Italija i Amerika

Ponosni su i ostali hrvatski maslinari.  U konkurenciji 913 uzoraka iz zemalja sjeverne hemisfere sa svojih 97 ekstra djevičanskih ulja, osvojili  su ukupno 80 nagrada od kojih 62 zlatne i 18 srebrnih.

Ispred Hrvatske su samo Italija  i SAD. Talijanski maslinari su ove  godine na NYIOOC prijavili  217 uzoraka i osvojili 140 nagrada (95 zlatnih i 45 srebrnih). Po prvi put na visoko drugo mjesto probile su  se Sjedinjene američke države.  Sa  140 prijava američki maslinari osvajaju 93 nagrade (60 zlatnih i 33 srebrne). Četvrta Španjolska  124 uzorka 80 nagrada (61 zlato i 19 srebro).

“Kad bi se spojili kriteriji uspješnosti i broj osvojenih zlata mi bi smo još bolje prošli”, kaže Vulin.  Od još nekolicine hrvatskih maslinara čuli smo slične prijedloge. Neki misle da bi, kao na Olimpijadi i sličnim sportskim natjecanjima,  zlatne medalje trebale biti glavni kriterij za plasman svake pojedine države.

  Već i letimičan pogled na ostvarene rezultate govori da su hrvatski maslinari  po stopi uspješnosti daleko najbolji. Od 97 prijava  dobivenih 80 nagrada uspješnost iznosi  iznosi  82 posto, dok Italija ima  65 posto uspješnosti, SAD 66, Španjolska 65, Grčka 52, Portugal 50 itd.

Ante Vulin: Po uspješnosti mi smo ispred svih

“Mi nemamo velike površine  ni količine ulja. Nemamo ni rafinerije.  Ali imamo, tradiciju, sortiment, prirodni način uzgoja, zdrave plodove i vrhunsko  ulje.  poručuje Vulin.

Doprinos maslinara Zadarske županije

Iz Pakoštana,  uz Vulina,  su njih još trojica  osvojili nagrade na upravo završenom NYIOOC-u: Tomislav Čudina sa uljem Olea Viola,  Mario Barešić sa robnom markom Skiper i OPG Lalin sa  svojima Dalma Oleum Oblica i Dalma Oleum Premium. Znači,  četiri Pakoštanca  osvojila  pet od ukupno 80 hrvatskih odličja

Svoj doprinos velikom hrvatskom uspjehu u New Yorku dali su  i maslinari iz drugih mjesta u  Zadarskoj županiji. Dr. Ivica Vlatković iz Novigrada sa dva zlatna odličja za svoja ulja Forticu Šoltanku i Forticu – Coratina/Leccino,  OPG Morović iz Sali na Dugom Otoku sa robnom markom  Nai 3.3. zatim Miodrag Deša iz Zadra sa svojom Oblicom  iz  maslinika na području općine Poličnik, Grupa Nida sa  robnom markom Grgur iz maslinika na području Nina te PZ Maslina i vino iz Tinja za svoju Light Selektion od sorti Oblica, Istarska Bjelica, Lecino, Buža, Frantoio, Ascolana tenera i Carolea.

“Možemo biti zadodoljni doprinosom maslinara iz Zadarske županije velikom uspjehu Hrvatske  na najvećem svjetskom natjecanju u ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja u New Yorku”, kaže dr. Ivica Vlatković i dodaje: “ Hrvatska je mala zemlja, ali velesila po kvaliteti maslinovih ulja, što se potvrđuje iz godine u godinu”.

 Uspjeh je tim veći ako se zna  s kakvim su se sve problemima  naši maslinari borili  u 2023. malinarskoj godini, počevši od vremenskih nepogoda do štetnika.  “Sve se to odrazilo na količini pa i kvaliteti maslinovih ulja, ali oni najbolji su dokazali da i u najtežim uvjetima mogu proizvesti vrhunska ekstra djevičanska ulja”, kaže Vlatković.

Od 2017. godine otkad sudjeluje na najvećem svjetskom natjecanju u New Yorku njegova ulja su dosad osvojila  ukupno 15 nagrada što ga svrstava među četiri najuspješnija proizvođača ekstra djevičanskog maslinovog ulja  u Hrvatskoj.

Obećavajuća  situacija u maslinicima

Vlatković kao i ostali hrvatski maslinari zadovoljni su dosadašnjim tijekom ove maslinarske godine. “ Situacija u maslinicima je obećavajuća. Proljeće je donijelo dovoljno vlage, temperature su gotovo idealne pa su masline pune cvijeta. Očekujemo i dobru oplodnju. Do berbe je još daleko, ali svi su izgledi da ćemo imati uspješnu kampanju. Puno uspješniju od protekle godine, a to znači i puno više ulja  na najvećem svjetskom ocjenjivanju kvalitete u New Yorku”, poručuje Ivica  Vlatković, kojega smatraju   najboljim maslinarom među liječnicima i najboljim liječnikom među maslinarima.

Dr. Ivica Vlatković zadovoljan doprinosom maslinara Zadarske županije

A Vlatković i ostali uspješni hrvatski maslinari ne kriju  da “žive za dan” kad će Hrvatska   na NYIOOC-u osvojiti još više  nagrada. Najviše od svih zemalja sjeverne  hemisfere gdje se preradi više od 90 posto svjetske proizvodnje maslinovog ulja.   Ako je suditi po obećavajućem stanju u maslinicima  možda im se snovi ostvare već iduće godine  na NYIOOC 2025. Do tada, držimo im palčeve da proizvedu još više vrhunskih ulja i popnu se na vrh svijeta ispred Italije, SAD,  Španjolske, Portugala, Grčke, Turske  i ostalih maslinarskih velesila.

N.J./Dani masline

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) DAN AUTOHTONIH SORTI I NAGRAĐIVANIH ULJA ZADARSKE ŽUPANIJE / Na feštu od ulja stigla i Mina iz  Montreala

Objavljeno

-

By

Među brojnim posjetiteljima iz Europe i svijeta našla se i Kristina, porijeklom iz Poličnika. Ona je rođena i živi u Vancouveru u Australiji, a na ovu manifestaciju autohtonih sorti, vođenih degustacija i prodajnu izložbu nagrađivanih maslinovih ulja  došla je u društvu prijateljica iz Češke. Bilo je tu gostiju i iz Amerike, Engleske, Belgije, Slovenije i drugih europskih zemalja. – Edukacija domaćih i stranih gostiju da znaju prepoznati vrhunska maslinova ulja važan su dio ove smotre, rekao je dr. Ivica Vlatković

Prvi se pamte pa će tako i Dan autohtonih sorti maslina uz degustaciju i izložbeno prodajnji sajam  nagrađivanih ekstra djevičanskih maslinovih ulja s područja  mnogima ostati u sjećanju. Posebno stranim turistima koji su u velikom broju pohodili ovu zanimljivu manifestaciju održanu danas u prijepodnevnim satima  na glavnoj zadarskoj Pijacii u Crkvi svetog Roka na Poluotoku.

Posjetitelji iz Europe i svijeta

-Ovo je nezaboravan događaj, rekla je  Mina Kurtin. Ona je upravo stigla iz Montreala u Kanadi, gdje živi. Roditelji su joj porijeklom iz Kali, žive u francuskom  Montepellieu, a na Ugljanu i na Dugom otoku njihovi preci su uzgajali  masline i proizvodili ulje. – „Uono libuurnsko, iz muora“, kaže  simpatična Mina dokazujući da se služi i  kualjskim dijalektom . Među brojnim posjetiteljima iz Europe i svijeta našla se i Kristina Šarić, porijeklom iz Poličnika. Ona je rođena i živi u Vancouveru u Australiji, a na ovu manifestaciju došla je u društvu prijateljica iz Češke. Bilo je tu gostiju i iz Amerike, Engleske,  Njemačke,  Nizozemske, Danske , Belgije, Slovenije i drugih europskih zemalja.

Nismo znali da su hrvatska ulja ovako dobra, bio je najčešći komentar, nakon što su degustirali ponuđena ulja. Anita Vedrić iz Posedarja i Ante Vulin  poznati maslinar iz Pakoštana su vodili degustacije. -Cilj je bio da nauče razlikovati  dobro od loših ulja, kaže Vulin.

Prezentirane nepoznate autohtone i samonikle sorte

Veliko zanimanje izazvalo je i predstavljanje autohtonih sorti Sjeverne Dalmacije. Uz vodeće oblicu, lastovku, drobnicu i krvavicu, doc. dr. Šime Marcelić predstavio je i introducirane, ali i samonikle gospodarski vrijedne samonikle masline od kojih mnoge u rasadničkoj proizvodnji ne postoje te ih  proizvođači prilikom podizanja nasada nisu u mogućnosti koristiti, kaže   Marcelić. Šteta jer, dodao je, autohtone sorte iz pogleda biološke raznolikosti  su neprocjenjiva vrijednost i izvor genetske raznolikosti.

Posjetiteljima su u sklopu Dana autohtonih sorti Sjeverne Dalmacije   prezentirane  autohtone sorte  autohtone sorte  poput Oblica, Lastovka, Krvavica, Drobnice, Puljke, Oštrica i Karbunčele.  Zatim i vrlo vrijedne lokalne sorte koje su proširene na malom području diljem Zadarske županije, poput: Plavica – Pakoštane, Plavica – Biograd na moru, Krupna drobnica – Biograd na moru. Drobnica – Belafuža, Preška puljka – Mario, Peljuzica – Sukošan, Puljizica – Kali,  Peljušica (Pašman), Sitna grabučela (morajolo), Vladina maslina – Lukoran, Tvrđaka – (Lukoran), Slivnjača, Drobnica babić, Trstenka – Bibinje i Starka iz Novigrada. Dr. Marcelić i  Dražen Travica  prezentirali su  i samonikle masline koje su neprocjenjivo genetsko bogatstvo unutar samog roda Olea poput: Samonikle – Bili brig 1. 2. i 3., Samonikla – Preko (Noršin), Samonikla – Preko (Marijo), Samonikla – Preko (Matacin), Samonikla – Preko (grabučela), Samonikla maslina – sitna, Samonikla Juško Završće, Samonikla – Domaća, Samonikla (Kali), samonikla (Lukoran 2) i Rudanka.

Uz gastro kutak u organizaciji masterchefa Renata  Kraljeva posjetitelji  Dana masline mogli su uživati u domaćim delicijama dagnjama na buzaru i rižotu od plodova mora.  Sve je planulo dok rečeš „keks“, a da bude sve ljepše pobrinula se i zadarska vokalna skupina Renome.  Na kraju recimo još da su ovu zanimljivu priredbu zajednički organizirali Udruga maslinara Zadarske županije, Tržnica Zadar d.o.o.  i Turistička zajednica grada Zadra.

N.J. / Dani masline

TOMISLAV LETINIĆ: Ponovit ćemo ova i slična događanja

Iznimno nam je drago što smo dobili priliku biti domaćini ovog događanja i što smo pomogli u promociji maslinara i uljara sa područje Zadarske županije koji su se svojom kvalitetom dokazali ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu gdje su dobili brojne nagrade za svoja ulja. Nadamo se da će se ovo i slična događanja, vezana za naše maslinare i uljare ponoviti najmanje jednom godišnje na našoj tržnici. Zahvaljujemo se svim posjetiteljima, izlagačima, suorganizatorima i sponzorima, rekao je  Tomislav Letinić, direktor Tržnica Zadar d.o.o

Dr. IVICA VLATKOVIĆ: Domaćim i stranim gostima ponudili smo svjetski nagrađivana maslinova ulja

-Smotra autohtonih sorata maslina Zadarske županije je težnja i ideja sjedinjavanja tradicije uzgoja maslina i njihovog spontanog prirodnog ukrižavanja. Cilj nam je jednog dana nakon genotipizacije izdvojiti i uzgojiti autohtone sorte našeg kraja kao putokaz posebnosti mediterana na kojem tisućljećima živi stablo masline sa svojim stanovnicima. I,  kao što je jednom zapisao veliki francuski povjesnicar Fernand Braudel: “Mediteran čine ljudi i posebnosti koje nose u svom stvaralaštvu”. Priroda nam svake godine pomaže da se milijarde zrnaca peludi ukriža među milijunima stabala maslina, a onda prođe još desetljeća da prirodnim procesom izraste vidljivo stablo masline i da počne davati plodove sasvim druge i drugačije od bilo kakvih poznatih.

Upravo smo zahvaljujući pojedincima na ovoj smotri ponudili dio te baštine raznolikosti maslina zadarskog kraja po svim karakteristikama od poznatih hrvatskih sorata. Uz ovo upoznavanje domaćih i stranih turista ponudili smo im svjetski nagrađivana vrhunska dalmatinska maslinova ulja Zadarskog kraja. Edukacija potrošača je bila važna i važan dio ove smotre. Učenje stranih i domaćih gostiju po čemu se prepoznaju vrhunska maslinova ulja je nešto čemu svi moramo težiti jer Hrvatska je postala prepoznata svojom kvalitetom u svijetu. Mi smo kao zemlja mali proizvođači maslinovih ulja u svijetu ali zato imamo prednosti u ostvarivanju proizvodnje kvalitete.

Veliki broj kvalitetnih uljara Zadarske županije omogućuje i ostvarenje i finaliziranje brzine berbe i prerade maslina. Kao posljedica cjelovitog rada je ostvarivanje kvalitete maslinovih ulja koju smo ponudili našim gostima, poručio je dr. Ivica Vlatković, predsjednik Udruge maslinara Zadarske županije.

Maslinari

Od maslinara Zadarske županije na ovoj smotri sudjelovali su Mate Dušević, Ivica Vlatković, OPG Vedrić, Ante Vulin, Tomislav Čudina, Vinko Lalin, Nedjeljko Jusup, Nives Morović i Vojko Škopić

N.J./ Dani masline

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

STRUČNI SKUP U KALIMA / Župan Longin: “Nove ribarske luke u Lamjani i Zadru najmodernije su na Jadranu!”

Objavljeno

-

By

U sklopu 19. izdanja Tunuare – Kualjskih ribarskih noći, u ribarskoj luci Vela Lamjana na otoku Ugljanu održan je stručni skup na temu “Očuvanje tradicionalnih ribarskih zajednica”.

Skup je održan u novom dijelu Ribarske luke u Kalima, vrijedne 5,35 milijuna eura, koja predstavlja ključnu infrastrukturu za budućnost razvoja ribarstva ne samo u Hrvatskoj, već i šire.

Okupljenima su se, uz ostale, obratili ministar Šime Erlić, župan Božidar Longin, državni tajnik Josip Bilaver, ravnatelj uprave za ribarstvo Ante Mišura, ravnatelj Lučke uprave Zadar Željko Knežević i općinski načelnik Bruno Mišlov. Istaknuta je važnost dijaloga i razmjene iskustava kao ključnih koraka prema pronalasku održivih rješenja za izazove s kojima se suočava sektor ribarstva.

Sinergijom Vlade, Županije i lokalne razine, ribarima i gospodarstvenicima koji se bave akvakulturom osigurali smo kvalitetne, sigurne i dobro opremljene ribarske luke. Naše nove ribarske luke u Lamjani i Zadru rade vrlo uspješno i slobodno možemo reći da su najmodernije na Jadranu. Posebno tu treba pohvaliti nositelja projekta izgradnje, Lučku upravu Zadar, a vjerujemo i da će suprastruktura koju smo mogli vidjeti i premijerno danas u Kalima, našim ribarima omogućiti dodatne benefite – poručio je župan Longin podsjetivši da Zadarska županija s ponosom nosi epitet najribarskije županije, a Kali najribarskijeg mjesta na Jadranu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVJETSKI DAN ŠAHA / Hoće li u Zadru biti oboren svjetski rekord u broju odigranih partija šaha u jednom danu?

Objavljeno

-

By

Danas je svjetski dan šaha i organizira se obaranje Ginesove knjige rekorda u broju odigranih partija šaha u jednom danu.

Šahovski klub Casper će sudjelovati u tome, a u tijeku je i veliki međunarodno šahovski turnir, jedan od najvećih u Hrvatskoj, s preko 120 igrača iz cijelog svijeta.

Mjesto radnje je novi studentski dom, slobodni se doći i u tišini pogledati kako izgleda veliko šahovsko natjecanje.

Glavna nagrada je 1600 EUR, i borba je napeta sve do zatvaranja turnira 23.07.2024. 

Organizatori su Šahovski klub Casper iz Zadra i Sveučilište u Zadru.

Zaigrajte i vi šah i doprinesite obaranju ovog rekorda! 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu