Connect with us

magazin

GLAZBENI STUDIO LIBRETO: Nakon vrlo uspješnog ljeta i 15 osvojenih nagrada, vrše se upisi za nove članove…

Objavljeno

-

Glazbeni studio LIBRETO ima iza sebe vrlo uspješno ljeto u kojemu su pojedini solisti, iz programa Libreto TEENS i PJEVAČI SOLISTI, sudjelovali na brojnim festivalima za djecu i mlade natjecateljskoga karaktera, te su osvojili ukupno čak 15 nagrada, a radilo se o 1., 2. i 3. nagradama žirija te publike, kao i Nagradi za najbolji scenski nastup.

Festivali na kojima su sudjelovali, a sve u organizaciji Glazbene udruge MELODIJA (Z. Sarađen) jesu Benkovac fest, 2. Plitvice Teen Fest, zatim 1. Skradinske zvjezdice, 11. Vir fest te 27. Stankovci fest.

Lijepe i vrijedne nagrade redom su osvajale sjajne djevojčice i vokali: Nina Vujević (između ostaloga i dvostruka pobjednica Vir festa, prošle i ove godine), Nika Marinović, Eva Faričić, Matea Mandić, Vita Zorica, Ana Lucia Lovrić i Sara Dundović, a sve to u konkurenciji djece i mladih pjevača iz cijele Dalmacije, otoka i zaleđa, Zagreba, Rijeke, i šire.

Na svim ih je festivalima pratio uživo sjajni zadarski bend VISTA.

Hana Grubić, koja iza sebe ima brojne prve nagrade na tim festivalima, u dva je navrata bila i članica žirija te posebna gošća u show programu s novim repertoarom koji priprema, dok je Nina Vujević pjevala i u Rijeci, na jednom izboru ljepote, te u svom Galovcu, na manifestaciji Lijepa naša tamburaša, po uzoru na svima poznatu emisiju Lijepom Našom.

Nakon što su i najmlađi, Dječji zbor LIBRETIĆI (5 – 9), objavili spot za svoj novi autorski singl, pjesmu KIŠA BEZ MIŠA, zadarski GS LIBRETO najavljuje i nove UPISE za sve zainteresirane male i mlade pjevače iz Zadra i okolice, i to za sljedeće programe:

DJEČJI ZBOR LIBRETIĆI (5 – 9 god., okvirno)
Zbor Libreto TEENS (10 – 14. god., okvirno), te
PJEVAČI SOLISTI (tinejdžeri i stariji, nema gornje dobne granice za upis).

Svi se programi baziraju na učenju pravilne tehnike disanja, postave i oslobađanja vokalnoga aparata, osvještavanja, opuštanja i pravilne uporabe čitavoga tijela kao glazbenoga instrumenta, na pravilnoj dikciji i artikulaciji te još mnogo teoretskoga znanja koje se usvaja kroz razne zanimljive vježbe, na tjelesnom pokretu te pripadajućim plesnim pokretima, korištenju elemenata iz raznih glumačkih tehnika, na razradi svakog potrebnog detalja vezanoga za dobar scenski nastup, na učenju i snimanju raznih autorskih pjesama, kao i covera u studiju ( audio i video snimanje), puno se putuje, gostuje i nastupa, i natjecateljski i revijalno, ali, ono najvažnije od svega – u LIBRETU se stvaraju prijateljstva za čitav život te se stalno trudi održati vedro, poticajno, pozitivno, afirmativno i radosno okruženje za djecu i mlade koji već godinama unazad LIBRETO nazivaju svojim drugim domom.

PRIJAVE se zaprimaju od 21. – 28. 8. na službenu mail adresu libreto111@gmail.com ili na WApp umjetničke voditeljice Ivane, a broj mobitela glasi 0919347160.
Svaka prijava treba SADRŽAVATI sljedeće:

– ime i prezime te dob budućega polaznika, školu i razred koji će pohađati od rujna 2023. god., ostale izvannast. i izvanšk. aktivnosti koje pohađa, kratku snimku pjevanja određene pjesme po izboru (a cappella – bez pratnje, ili uz matricu), te kontakt broj jednoga od roditelja.

Također, uvijek se možete javiti na gore navedeni broj telefona za bilo kakav upit, konzultaciju i slično, bez obzira na vašu prijavu, a nakon 28.8., onda kada se prijave službeno zatvore, zvat će vas se na kratko upoznavanje i razgovor te dogovor oko svih daljnjih koraka u učionice GS LIBRETO.

S radom se započinje u četvrtak, 7. rujna.

Umjetnički voditelji svih programa jesu Ivana Begović i Dinko Habuš, uz suradnju s kolegama iz srodnih oblasti, glume i plesa, s kojima se planiraju dodatne radionice tijekom školske godine.

Ako volite glazbu, druženja, nastupe, svjetla pozornice a scena je vaš drugi dom – ne oklijevajte niti trenutka i pridružite se zadarskom LIBRETU koji će vam biti pravi, kvalitetni edukator i saveznik na vašem budućem zvjezdanom putu.

 

magazin

FOTOGALERIJA / Subotnja špica

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

magazin

Liječnik otkriva četiri “zdrave” namirnice koje čine više štete nego koristi

Objavljeno

-

By

Pexels

Niz čimbenika utječe na naše cjelokupno zdravlje i dobrobit, a prehrana je jedan od najvažnijih.

Određene hranjive tvari koje dobivamo iz naše hrane su ključne kako bi naše tijelo funkcioniralo optimalno. S druge strane, neka druga hrana zapravo može imati štetan učinak, posebno kada se konzumira u velikim količinama.

No, s toliko puno opcija u trgovinama, nije uvijek lagano napraviti zdrav izbor.

Guru prehrane dr. Michael Mosley upozorio je da se određena hrana možda čini zdravom, ali zapravo može učiniti više štete nego koristi. Na ambalaži mnogih namirnica piše da imaju malo masti ili pak da nemaju “nezdrave” sastojke, ali to nije uvijek točno.

“U svijetu punom proizvođača hrane, s dosjetljivim marketingom i nedostatkom znanosti iza njihovih tvrdnji, često može biti zbunjujuće za shvatiti koja je hrana zapravo zdrava kada se krećete po trgovini”, napisao je dr. Mosley na svojem blogu.

Iako se reklamiraju kao zdravije alternative, dr. Mosley savjetuje da izbjegavate ove četiri namirnica: čips od povrća, posne verzije odnosno alternative s manje masti, zobene kaše iz vrećice i preljeve za salatu, prenosi Express.

Čips od povrća

Čipsevi od povrća se često smatraju zdravijim alternativama od tradicionalnog čipsa od krumpira. Međutim, dr. Mosley kaže da takvi proizvodi nemaju veliku hranjivu vrijednost. Tvrdi da nisu ništa bolji od običnog čipsa jer su prženi u puno suncokretovog ulja. Umjesto toga, preporučuje grickanje sirovog povrća, orašastih plodova, sjemenki ili hrane koaj je pogodna za crijeva poput kiselog kupusa i kimchija.

Niskomasne alternative

Posljednjih desetljeća alternative s niskim udjelom masti smatraju se jednostavnim rješenjem za mršavljenje. No znanstvena istraživanja su dokazala da punomasna hrana može biti dobra za nas. Proizvodima s niskim udjelom masnoće često su uklonjeni hranjivi sastojci te su puni šećera i aditiva kako bi nadomjestili izgubljeni okus.

“Studija koju su proveli istraživači sa stockholmskog instituta Karolinska pratila je prehranu 20 tisuća žena u razdoblju od 20 godina”, rekao je dr. Mosley. Studija je otkrila povezanost između konzumacije punomasnih mliječnih proizvoda (mlijeka i sira) i gubitka težine. “Tijekom razdoblja od deset godina, žene koje su redovito konzumirale punomasno mlijeko imale su niži indeks tjelesne mase”, dodaje.

Instant zobene pahuljice

Kaše iz vrećice popularne su kao opcija za doručak koji se brzo priprema. Dr. Mosley upozorava da jedna zdjelica instant zobenih pahuljica može sadržavati do tri žlice šećera, budući da neki brendovi imaju čak 16 grama šećera po porciji.

Preljev za salatu

Iako su salate zdrav izbor, preljevi imaju značajnu količinu kalorija po porciji, a malo se ljudi zaista drži preporučene veličine porcije. “Također su prepuni aditiva koji im produljuju rok trajanja, zgušnjivača i drugih stvari  kojima jednostavno nije mjesto na vašem jelovniku”, upozorava dr. Mosley.

Zdravija alternativa bila bi napraviti vlastiti preljev koristeći jednake količine maslinovog ulja i balzamičnog octa ili soka od limuna.

 
Nastavi čitati

magazin

FOTOGALERIJA / Wine Vip Event u Zadru okupio vrhunske stručnjake i eno-gastro znalce

Objavljeno

-

By

U Zadru je uspješno održano sedmo izdanje Wine Vip Eventa upriličeno 22.veljače 2024. godine u ugodnom ambijentu hotela A’mare. Nakon izvrsnog odaziva struke i gostiju u Splitu, eno-gastro turneja je nastavila svoju misiju okupljanja HoReCa sektora i gospodarstvenika usko vezanih za ugostiteljstvo i turizam.

Ova autentična i po mnogočemu jedinstvena priča, čak 34. event po redu u organizaciji agencije Ricerca Mercato na čelu s Dantesom Begićem njeguje tradiciju održavanja niz godina u kontinuitetu, podižući razinu kvalitete sadržaja i sudionika, a time i rastuće zanimanje publike upravo za ovakve manifestacije, koje objedinjuju kvalitetu, emociju i svrhu.

Wine Vip Event se održava u pet gradova diljem Hrvatske sa ciljem podizanja izvrsnosti hrvatskog

ugostiteljstva i turizma, nezaobilazan je događaj za sve koji žele ulagati u svoje znanje i poslovni razvoj, učiti od vrhunskih stručnjaka, te razmijeniti iskustva s drugim kolegama i ostvariti kontakte s potencijalnim klijentima.

Sudjelovanje na eventu je isključivo na pozivnicu, a dodatna posebnost je da se gostima omogućuje besplatan ulaz, brojne edukacije i predavanja, te stručne radionice (iznimka je Sake).

S fokusom na male proizvođače sa ciljem promocije lokalne enogastronomije, nastupili su probrani izlagači iz svih dijelova Hrvatske i šire regije, uz proizvođače iz mikrolokacije destinacije održavanja eventa. Tako su u Zadru, među ostalima, svoju ponudu predstavili Bora vina, Florijanović vina, MAS VIN, likeri i rakije Paška priča te mnogi drugi, dok su međunarodnoj noti događaja pridonijeli izlagači poput destilerije Berryshka, Ščurek vina, te Radgonske Gorice.

Uz druženje s izlagačima, brojni profesionalci su prepoznali Wine Vip Event po izvrsnom i sadržajnom edukacijskom programu, za koji se u Zadru tražilo mjesto više, a niz je otvoren degustacijskom radionicom „4 vina – 1 regija: vinska revolucija sjeverne Dalmacije“ pod vodstvom Manuele Plohl. Prof., MA WSET certificirane edukatorice.

U nastavku je mentorica i stručnjakinja za gostoljubivost Sanja Krmpotić govorila o važnosti podizanja izvrsnosti usluge i gostoljubivosti kao ključu budućnosti ugostiteljstva i turizma, dok je savjetnica i edukatorica za odnose s klijentima, Svjetlana Ranek Franjul istaknula moć emocije u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, koja je više od (same) usluge. Zatim je Franckov barista, Tomislav Mraović demonstrirao alternativne metode pripreme kave, a voditeljica ključnih kupaca u Alexander Commercu, Iva Šetina je pojasnila sve što treba znati o najkvalitetnijim čašama Zwiesel.

O bijelim vinima sa položaja Contarini (Viognier i Sauvignon Blanc), govorio je Antonio Degrassi iz istarske vinarije Degrassi, a dodatni bonus ovogodišnjem programu bila je ekskluzivna radionica o Sake-u – japanskom eliksiru života, pod vostvom renomiranog austrijskog sommelierskog prvaka Suvada Zlatića Suwija.

Event je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, te Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, uz niz partnera: Hrvatska turistička zajednica, Zadarska županija, Grad Zadar, Turistička zajednica grada Zadra, Obrtnička komora zadarske županije, hotel A’mare, Alexander Commerce i RB Auto  Renault

Uz profesionalnu priču, nastavljena je i humanitarna, a prikupljena sredstva su donirana Ligi protiv raka Zadar.

Idući tjedan se team Wine Vip Eventa seli na Kvarner gdje će 28.veljače 2024. godine u hotelu Bonavia biti održano riječko izdanje ove jedinstvene manifestacije.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu