Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Održana Završna konferencija projekta PBU “Kompetentan djelatnik na putu izlaska iz ovisnosti o alkoholu”

Objavljeno

-

Održana je Završna konferencija projekta Psihijatrijske bolnice Ugljan „Kompetentan djelatnik na putu izlaska iz ovisnosti o alkoholu“, u Centru za kreativne industrije INOVAcija.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“. Cilj projekta je „Unaprijediti znanja i vještine zdravstvenih djelatnika i zaposlenika Psihijatrijske bolnice Ugljan kako bi se promoviralo mentalno zdravlje te preveniralo ovisnosti o alkoholu“.

Na konferenciji su nazočili brojni djelatnici Psihijatrijske bolnice Ugljan te njihovi stručni suradnici. Konferenciju je otvorio ravnatelj bolnice doc.dr.sc. Mladen Mavar.

Sve nazočne pozdravio je i zamjenik župana Zadarske županije, Šime Vicković te je pohvalio uspješno proveden projekt „Kompetentan djelatnik na putu izlaska iz ovisnosti o alkoholu“ koji je bolnica prijavila na Otvoreni trajni poziv na dostavu projektnih prijedloga „Promocija zdravlja i prevencija bolesti – Faza I“ kojeg je Ministarstvo zdravstva objavilo u veljači 2018. god. Dotaknuo se i energetske obnove koja je provedena u prijašnjim godinama, a koju Zadarska županija snažno potiče i podržava kod svih svojih ustanova. Zadarska Županija, osnivač Psihijatrijske bolnice Ugljan kontinuirano prati potrebe bolnice te ih podržava u razičitim aspektima.

Ravnatelj, Mladen Mavar se prisjetio dugogodišnjeg iskustva Psihjatrijske bolnice Ugljan u pružanju zdravstvene skrbi osobama oboljelim od duševnih oboljenja: „Bolnica je osnovana 1955. god. kao odgovor na prenapučenost tadašnje Bolnice za duševne bolesti Vrapče. Već 1971. god. osnovan je odjel za liječenje alkoholizma (muški), tzv. Odjel X. Odjel je smješten u zgradi koja je do tada služila za stanovanje liječnika, a njegov prvi voditelj prim. dr. Dušan Knežević uvodi suvremene sociopsihijatrijske metode i tehnike liječenja te humanizira prostore za boravak i rekreaciju pacijenata. Prim. dr. Paško Paić postaje voditelj Odjela X 1976. god. te se u sljedećem periodu ostvaruje zapaženi pionirski rad na primarnoj i tercijarnoj prevenciji alkoholizma dalmatinske regije.

Mavar je dodao: „Obzirom da je naša Bolnica i tada imala regionalni karakter, vrlo dobro je povezivala klubove liječenih alkoholičara koji su u to vrijeme djelovali. Svake prve subote u mjesecu tu su se organizirali susreti klubova s područja cijele Dalmacije. Također, tim susretima prisustvovali su i predstavnici radnih organizacija čiji djelatnici su se nalazili na liječenju u našoj Bolnici. Naši djelatnici ujedno su održavali terapijske sastanke s osobama liječenim od ovisnosti o alkoholu u različitim tvrtkama, a bili su i angažirani kao terapeuti u klubovima liječenih alkoholičara.“

Zaključio je o projektu: „Liječenje ovisnosti o alkoholu i danas je vrlo aktualno pa naša Bolnica, koristeći kvalitetne programe liječenja, kako ambulantno, tako i hospitalno, skrbi o osobama ovisnim o alkoholu. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstva za provedbu projekta s ciljem unapređenja kompetencija i vještina zdravstvenih djelatnika koji skrbe o pacijentima koji se liječe od ovisnosti o alkoholu dodatno će podići razinu kvalitete terapijskog rada. Ovim projektom osigurali smo održavanje predavanja stručnjaka koji su zaposlenici naše Bolnice, ali i onih specijalista koji zdravstvenu skrb pružaju unutar općih bolnica. Njihovi stručni radovi zapisani u ovoj brošuri ostat će vrijedan zalog za naše buduće pružanje zdravstvene skrbi pacijentima koji se liječe od ovisnosti o alkoholu.

Voditeljica projekta, Danijela Stipanić-Graf predstavila je rezultate projekta „Kompetentan djelatnik na putu izlaska iz ovisnosti o alkoholu“: „Važno je naglasiti kako se projekt financira iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“. Posredničko tijelo razine 1 je Ministarstvo zdravstva, dok je Posredničko tijelo razine 2 Hrvatski zavod za zapošljavanje. Vrijednost projekta je 609.446,78 kn, a intenzitet potpore je 100 %.

Cilj projekta je „Unaprijediti znanja i vještine zdravstvenih radnika i zaposlenika Psihijatrijske bolnice Ugljan kako bi se promoviralo mentalno zdravlje te preveniralo ovisnosti o alkoholu“. Ciljana skupina su Psihijatrijska bolnica Ugljan kao prijavitelj te zdravstveni radnici – liječnici, medicinske sestre i tehničari, psiholozi, socijalni radnici, radni terapeuti.

S ponosom mogu reći da smo u vrlo zahtjevnim epidemiološkim uvjetima uspjeli provesti sve planirane aktivnosti. Tako su svoje edukacije za zdravstvene radnike održali: prof.dr.sc. Zoran Zoričić, psihijatar – alkoholog, naša dr. Olivera Vuksan Kolega, psihijatar – alkoholog, klinička psihologinja Lucijana Rupić Krstić, socijalna radnica Martina Šarin, magistra sestrinstva Biljana Babić, dr. Sanja Kalanj, neurologinja, doc.dr.sc. Melanija Ražov Radac, spec. interne medicine – gastroenterolog, dr. Zorislav Šušak, spec. interne medicine – kardiolog i dr.sc. Jelena Vučak Lonačr, spec. interne medicine – endokrinolog. Predavanja svih navedenih stručnjaka objedinjena su u zbirci radova koju smo objavili u sklopu provedbe ovog projekta. Organizirali smo i okrugli stol početkom svibnja u Kneževoj palači u Zadru, a govornici su bili stručnjaci koji su održali predavanja.

Studijsko putovanje organizirali smo u Sloveniji, točnije u Ljubljani. Tamo smo posjetili Psihijatrijsku kliniku Ljubljana te nihov Centar za mentalno zdravlje, zatim Žarek upanja – udrugu koja se bavi tretmanom ovisnika te Savez udruga (klubova) Slovenije koji se bave ovisnicima.“

Graf-Stipanić je zaključila:“Na kraju provedbe ovog projekta okrećemo se planiranju novih projekata te iščekujemo objavu novih poziva za financiranje.“

Zavrsna-konferencija-projekta-Psihijatrijske-bolnice-Ugljan-_Kompetentan-djelatnik-na-putu-izlaska-iz-ovisnosti-o-alkoholu_-1

Image 1 of 17

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Završio je 6. Tuna, Sushi & Wine Festival: Zadnju večer obilježili odresci tune s XXL roštilja Udruge mladih Puntamika

Objavljeno

-

By

Foto: Bojan Bogdanić


Dvosatnim koncertom grupe Detour, pobjednikom ovogodišnjeg Zagrebačkog festivala, stotinama porcija tunjevine i srdela s roštilja, te isto toliko sushija, u subotu navečer završio je ovogodišnji 6. Tuna, Sushi & Wine Festival.

Kako je organizator, Turistička zajednica grada Zadra, točnije profesor Renato Kraljev, koordinator zadužen za najvažniji, gastronomski dio Festivala i zamislio, završni je event bila prava fešta od ribe, prvenstveno one plave po kojoj su Zadar i njegova regija najviše poznati. Već ujutro, zadnji je dan TSW Festivala počeo s ribljim marendama, a pripremu je vodio mladi chef Klaudio Mrkić. Uz druga jela, Mrkić je pripremio grill tunu na kremi od paškog sira i motarom, a u tom i u svim drugim jelima svesrdno su mu pomagali učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar.

Đaci te strukovne škole bili su, kao i prethodnih dana, aktivni na svim kuharskim i uslužnim dijelovima Festivala pa je tako bilo i subotu. S XXL roštiljem s desecima kilograma odrezaka tune pridružila im se Udruga mladih Puntamika na čelu s predsjednikom MO Puntamika Nikom Marinom te veteranom Marinom Mirčetom, poznatim zadarskim veterinarom. 
Puntamičani su ovom prigodom najavili veliku Puntamišku feštu ovoga ljeta koja se, zna se zašto, nije održala pune dvije godine. Uostalom kao ni Tuna, Sushi & Wine Festival.

Da su Zadrani prihvatili japansko jelo sushi dokaz je i veliki red koji se stvorio pred dijelom gastro stola na kojem su sushi roll motali majstori iz „Sushi by A’s Fresh Daily“. Dobro jelo je dobro jelo, bilo ono iz vlastite gastro tradicije ili je „uvezeno“ iz neke daleke zemlje. 
Do kraja večeri planulo je više od tisuću pripremljenih porcija. Već u ponedjeljak će se znati ukupan prihod od ovogodišnjeg Tuna, Sushi & Wine Festivala koji će u obliku humanitarne donacije biti predan zadarskoj Ligi za borbu protiv raka i Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U NINU SE OČEKUJU TISUĆE HODOČASNIKA U ponedjeljak svečana proslava svetkovine Gospe od Zečeva

Objavljeno

-

By

U ponedjeljak, 23. svibnja u Ninu, jednom od najstarijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj, svečano se slavi zavjetna svetkovina Gospe od Zečeva. 

Misno slavlje u župnoj crkvi sv. Anselma u Ninu u 11 h predvodi mons. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije.

Koncelebrirano misno slavlje u 18,00 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. 

Nakon tih misa će biti i procesija s Gospinim kipom kroz grad Nin kojega na tu petostoljetnu svetkovinu, osvjedočeni u Gospin zagovor, tradicionalno pohodi više tisuća hodočasnika iz svih krajeva Zadarske nadbiskupije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZAJEDNO, AKTIVNO, RAVNOPRAVNO! ZaPis i Udruga slijepih pozivaju na zabavno-književni razgovor u GKZD

Objavljeno

-

By

Udruga ZaPis i Udruga slijepih Zadarske županije pozivaju na drugi (već tradicionalni) susret u dvorištu Gradske knjižnice u utorak, 24. svibnja u 18 sati.

Bit će to zabavno-književni razgovor slijepaca i pisaca. Možda i obratno, ako uzmemo u obzir da romane piše život, a pisci su uglavnom bokci i slično, stoji u najavi događanja.

Razgovor će voditi Mirjana Mrkela, osoba aktivna u obje spomenute udruge.

Među sudionicima bit će zapisovac Mario Padelin, osobito senzibilan za osobe s invaliditetom i Daniela Nižić, iskusna čitačica zvučnih knjiga, dok iz ekipe slijepih izdvajamo studente Ivu Lisicu i Josipa Milkovića te nagrađivane pisce kratkih priča Ivicu Božića i Josipa Laću.

Događanje se organizira u sklopu projekta Zajedno, aktivno, ravnopravno! 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu