Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Dovršena energetska obnova pet zgrada Psihijatrijske bolnice Ugljan

Objavljeno

-

Foto: Andrina Luić – Naši školji

Dvije godine od početka prvih radova, u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan dovršen je projekt energetske obnove pet bolničkih zgrada vrijedan više od 23 milijuna kuna. Prigodnoj konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati projekta nazočili su župan Božidar Longin i zamjenik župana Šime Vicković, državni tajnici Šime Erlić i Josip Bilaver, načelnik Općine Preko Jure Brižić te brojni drugi uzvanici.

Ravnatelj bolnice Mladen Mavar na početku je podsjetio kako je riječ o zgradama sagrađenima 1942. godine, u vrijeme talijanske okupacije u Drugome svjetskom ratu te je zbog dotrajalosti paviljona obnova morala biti sveobuhvatna. Nakon rekonstrukcije i energetske obnove svih pet zgrada ušteda električne energije iznosit će između 600 i 700.000 kuna godišnje.

„Radove smo izvodili parcijalno, jer zbog smještaja pacijenata nismo mogli obnoviti istodobno svih pet zgrada zbog smještaja pacijenata. Na svim zgradama radili smo nove fasade s izolacijom zidova, krovište, stolariju, toplinsku izolaciju podova i zamjena svih instalacija. Od ukupnog iznosa vrijednost radova oko polovicu sredstava osigurali smo iz nacionalnih i europskih fondova, a za ostali dio sredstava bolnica je uzela kreditno zaduženje na 15 godina u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak“, kazao je Mavar te napomenuo da mu je velika želja u narednom razdoblju energetski obnoviti preostala tri paviljona unutar bolnice.

Državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić naglasio je kako nije lako provesti nijedan europski projekt, a još ga je teže provesti na otoku i to kao jedna od ustanova u zdravstvu koje uvijek imaju problema s financiranjem. 

„Za tako nešto treba imati hrabrosti, odvažnosti i vizije te razumijevanja lokalne i regionalne zajednice. U provođenju ovog projekta pomogli smo i mi iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Fond za zaštitu okoliša, Ministarstvo graditeljstva. Bez takve zajedničke podrške ovakav projekt ne bi bio izvediv. Projekt obnove Psihijatrijske bolnice Ugljan primjer kako bi se trebala razvijati otočna zajednica, ulaganjem u zelene i održive projekte, a to je u skladu i s našim nacionalnim programom razvoja otoka“, istaknuo je državni tajnik Erlić.

Župan Božidar Longin zahvalio je svima koji su svojim trudom, znanjem i zalaganjem pomogli ostvarenje energetske obnove.

„Veliki je ovo bio, kolokvijalno rečeno, zalogaj. No, znamo da energetski projekti nisu samo trošak jer nakon njihove provedbe, imamo i veliku uštedu energije kako za grijanje, tako i za hlađenje, a ne trebam posebno isticati koliko je u obnovljenim zgradama boravak znatno ugodniji. S obzirom da smo na otoku, a i ravnatelj je Bodul, moram reći da će mu se sigurno lice ozariti kada vidi pad režijskih troškova“, rekao je Longin i najavio da Psihijatrijska bolnica Ugljan ima i planove za dodatan iskorak u svojem djelovanju.

„Nakon ovoga ulaganja, pred Bolnicom se nalazi još jedan, možda i najveći izazov – osiguravanje sredstava za izgradnju novog bolničkog kompleksa. Vjerujem da će kroz novu financijsku perspektivu koja je pred nama, Bolnica pronaći način kako ostvariti svoje planove. Županija kao osnivač pružit će im u tim aktivnostima svoju punu potporu“, poručio je župan.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SV. FILIP I JAKOV: Oglas za upis djece u Dječji vrtić CVIT

Objavljeno

-

By

foto: DV Cvit

Objavljen je Oglas za upis djece u Dječji vrtić CVIT Sv. Filip i Jakov

Upisi djece u pedagošku 2024./2025. godinu obavit će se u periodu od 2.5.2024. do 15.5.2024.

Prijave se primaju za djecu koja 1.9.2024. navršavaju:

1,5 godinu života za Cvit Sv. Filip i Jakov

1 godinu života za Cvitić u Turnju

3 godine za Cvitak u Gornjim Raštanima.

Roditelji su dužni priložiti uz Zahtjev za upis i sve ostale dokumente navedene u Zahtjevu za upis.

ZAHTJEV se može preuzeti na web stranici vrtića (https://dv-cvit.hr/upisi/) ili u matičnom objektu Cvit Sv. Filip i Jakov na adresi Ivana Danila 7, svakim radnim danom od 8,00 do 14,00 sati.

O načinu bodovanja, prednosti pri upisu, načinu rada s novoupisanom djecom možete pročitati na web stranici vrtića www.dv-cvit.hr pod UPISI 2024./2025. godini (Odluka o upisu i mjerilima upisa)

POPUNJEN ZAHTJEV I DOKUMENTACIJU MOŽETE DOSTAVITI:

e-mailom (cvit.svfij@gmail.com)

putem pošte na adresu Ivana Danila 7, 23207 Sv. Filip i Jakov

osobnim dolaskom u matični objekt Cvit u Sv. Filip i Jakovu, Ivana Danila 7.

Povjerenstvo za upis objavljuje rezultate upisa do kraja lipnja 2024. godine na oglasnoj ploči matičnog vrtića i na web stranici vrtića.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

GRADSKA KNJIŽNICA: U ponedjeljak predstavljanje prijevoda romana kanadskih autora Naomi Fontaine i Michela Jeana

Objavljeno

-

By

U ponedjeljak, 29. travnja, u 18 sati, u Gradskoj knjižnici Zadar (Ogranak Grad) održat će se predstavljanje prijevoda romana kanadskih frankofonskih starosjedilačkih autora Naomi Fontaine i Michela Jeana u organizaciji Odjela za francuske i frankofonske studije Sveučilišta u Zadru.

Roman Shuni Naomi Fontaine na hrvatski su jezik zajednički prevele studentice diplomskog studija prevoditeljskog smjera francuskog jezika i književnosti pod mentorstvom prof. Vande Mikšić, a Kukum Michela Jeana prevela je Lea Kovács.

Predstavljanje ovih dvaju prijevoda prilika je za razgovor o književnosti starosjedilačkih naroda u Québecu, Kanadi i u Amerikama te za upoznavanje šire publike s djelovanjem niza zanimljivih autora.

Na predstavljanju će sudjelovati profesorice i prevoditeljice Mirna Sindičić Sabljo, Vanda Mikšić i Lea Kovács te studentica Ivana Kasalo, jedna od prevoditeljica Shuni.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Pred nama sve sunčanije, stabilno i osjetno toplije vrijeme. Južina

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Mjestimična kiša ili pokoji pljusak ujutro na obali i otocima, sredinom dana i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije te u Gorskoj Hrvatskoj, a prema večeri moguće i drugdje. Ujutro na kopnu ponegdje magla. U unutrašnjosti vjetar slab do umjeren jugozapadni. Na obali jugo i južni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 14 do 19 °C.

U subotu djelomice sunčano, no ne i posve stabilno, pa malo kiše ili pokoji pljusak može pasti uglavnom na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj. Najviše sunčana vremena na dalmatinskoj obali. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na moru jugo. Ujutro na kopnu ponegdje magla. Najniža temperatura od 2 do 6, na moru između 8 i 12 °C. Najviša dnevna od 17 do 21 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Postupno sve sunčanije, stabilnije i osjetno toplije. U subotu još nestabilno, na zapadu unutrašnjosti i na moru s ponekim pljuskom. Na kopnu ujutro ponegdje magla. Vjetar slab jugozapadni, na Jadranu i jugo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu