Connect with us

Hrvatska

Stožer: Nova varijanta ima potencijal biti zaraznija od delte

Objavljeno

-

U posljednja 24 sata zabilježeno je 5.460 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 34.731. Među njima je 2.496 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 325 pacijenta. Preminulo je 75 osoba.

Nacionalni stožer Civilne zaštite održao je danas u 11 sati konferenciju za novinare.

“Među preminulima je 14 cijepljenih”, rečeno je na konferenciji.

“Prije tjedan dana bilo je 2.234 nova slučaja zaraze, s time da je dan ranije bio državni praznik, a tjedan dana prije toga imali smo 6.449 novooboljelih. Dakle, u ovom tjednu imamo 10 posto više oboljelih”, rekao je šef HZJZ-a, Krunoslav Capak.

Po 14-dnevnoj incidenciji najgore su Međimurska i Zagrebačka županija, a najnižu ima Istarska županija.

“Po 14-dnevnoj incidenciji Hrvatska je na 23. mjestu u Europskoj uniji. Najnižu imaju Švedska, Španjolska, a najvišu imaju Austrija i Slovenija”, rekao je. “Po stopi smrtnosti na milijun stanovnika Hrvatska je na 22. mjestu u Europskoj uniji”, dodao je Capak.

O zabrani prelaska granice

“Stožer će danas donijeti posebnu odluku vezano za ograničenje prelaska državne granice s obzirom na pojavu nove varijante virusa, o kojem u ovom trenutku nema novih podataka, a ima potencijal da bude i zaraznija od delta varijante, stoga i na razini EK-a će se donijeti određena preporuka za države članice, a mi ćemo u našoj odluci navesti zemlje iz kojih će biti ili zabranjen ili ljudi koji dolaze, recimo da su hrvatski državljani, morat će ići u 14-dnevnu karantenu uz obvezu testiranja. Odnosi se na dolaske iz južne Afrike, Bocvane, Svatini, Lesoto, Namibije, Zimbabvea i Hong Konga”, rekao je ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović.

O covid-potvrdama

Govorio je i o covid-potvrdama. “Osim država članica EU-a, koriste je i Island, Lihtenštajn i Norveška, kao i 20 trećih zemalja i teritorija. One se osim za olakšavanje slobode kretanja na razini EU-a koriste i za dodatne svrhe na nacionalnoj razini, a ovi razgovori koji su u tijeku vode se uz prijedlog preporuke kojima EK predlaže da covid-potvrde vrijede 9 mjeseci nakon primitka doze cjepiva. Njihova duljina nakon primanja booster doze se još ispituje, mi trenutno primjenjujemo godinu dana nakon primanja booster doze, jer još nije poznato koliko će ona držati imunitet”, rekao je Božinović.

Objavio je i određene izmjene oko karte ECDC-a, kazavši da više neće biti objavljivana samo karta temeljena na broju zaraženih koronavirusom.

Pristup temeljen na osobi će biti takav da će se zapravo manje ograničavati dolasci, putovanja iz određenih područja, ali će se više voditi računa o svakom pojedinačnom dolasku, o svakoj pojedinačnoj osobi. To ne znači da će ECDC izbaciti kriterij po državama, on će biti u okviru preporuka, vodit će se karta o tome kakva je epidemiološka situacija u pojedinoj državi, s tim da će se te karte izrađivati ne samo prema broju novooboljelih ili broju pozitivnih testova, nego i prema broju osoba koje su cijepljene. Na temelju toga će države biti svrstavane u kategorije od žute do tamnocrvene, a na razini EU-a će se uvoditi kriterij postotka cijepljenja koji će pokazivati i to kakva je epidemiološka situacija u zemlji članici, rekao je Božinović.

Državama članicama ostavit će se na njihovu nacionalnu odluku da te države koje imaju visok broj zaražnih, visok postotak pozitivnih među cijepljenjima, znači da same donesu odluku o putovanjima u te ili iz tih zemalja, rekao je Božinović.

“Ne bih koristio tezu da građani Hrvatske nisu dobrodošli putovati, države će se same donositi odluku. Mi znamo iz iskustva da je bilo situacija kada je Hrvatska bila stavljena na crvenu listu i znamo kako je to završilo s turističkom sezonom 2020. godine”, rekao je Božinović.

Odluka o trajanju covid-potvrda mijenjat će se, pretpostavljam, sredinom prosinca, rekao je Božinović.

Nema odluka o tome kako će izgledati održavanje adventskih manifestacija, rekao je Božinović, dodavši da se one održavaju na otvorenom.

“Osoba koja je preboljela covid i nakon toga se cijepila jednom dozom mogla je dobiti covid-potvrdu i prema europskim i prema hrvatskim pravilima. Ako se netko cijepio još jednom dozom, onda se računa da je osoba primila tri doze, jedna je preboljenje, druga jedna doza cjepiva i treća druga doza cjepiva”, rekao je Capak.

O izmjenama zakona

Novinari su članove Stožera pitali što se sve mijenja u novom Zakonu o zarazi pučanstva od zaraznih bolesti.

Ministar zdravstva, Vili Beroš, rekao je da bi pravnici bolje objasnili što se sve nalazi u zakonu.

Zakon je u e-savjetovanju, u prvom danu stiglo je više od 400 pitanja i prigovora, analizirat će se i dati odgovori na sva pitanja, rekao je Beroš o novom Zakonu o zarazi pučanstva od zaraznih bolesti.

Novinarka je Stožer pitala nije li nevjerojatno da oni ne znaju ništa reći o izmjenama zakona.

“Tijekom dana dobit ćete odgovor na ovo pitanje. Nije nitko ovdje od nas iz Državnog inspektorata i to je bio jedan dio razgovora koji se vodio s njima, ne možemo vam dati odgovor na to pitanje u ovom trenutku, ali došli smo s vrlo dobrom namjerom da vas upoznamo s onim o čemu se trenutačno vode ozbiljne rasprave. Nismo očekivali da ćemo sad ovdje otvoriti rasprave o zakonu koji je već ionako stavljen u javno savjetovanje”, rekao je Božinović.

Izmjene zakona tiču se covid-potvrda, Božinović je rekao da se izmjene odnose na obvezu predočenja dokaza o preboljenju ili cijepljenju, odnosno posjedovanju covid-potvrde. Dodaju se dvije točke, 9a i 9b, koja se odnosi na sanitarne inspektore, koji mogu narediti sigurnosne mjere obveznog predočenja dokaza o preboljenju, cijepljenju, a to znači provedbu mjere kojom morate pokazati covid-potvrdu, da ste testirani, cijepljeni ili preboljeli, objasnio je Božinović, dodavši da po točki 9b inspektor može narediti udaljenje s nekog mjesta, ako se ne predoči covid-potvrda.

O novoj varijanti

O novoj varijanti koronavirusa šefica Klinike za infektivne bolesti, Alemka Markotić, rekla je da je dobra stvar da ni u južnoj Africi još nije zabilježen velik broj zaraženih.

Capak se nadovezao. “Ukupno smo imali 7 slučajeva zaraze delta plus varijantom. Ono kako se sada stvari razvijaju i kako nam se čine, ta delta plus varijanta nema tako veliki potencijal širenja. U najnovijoj varijanti puno je mutacija, što bi moglo značiti da bi taj virus mogao imati puno veći potencijal širenja, ali puno je prerano da o tome govorimo. Pitanje je kako će se ta varijanta širiti iz južne Afrike, gdje je manje od 10 posto procijepljenost. Ovo što se probio u Hong Kong još uvijek ne znači da će se moći probijati u zemlje koje imaju puno veću procijepljenost nego što je to rog Afrike”, rekao je Capak.

Upitani razmatra li se zbog nove varijante obveza samoizolacije i za cijepljene, Capak je rekao da preporuke ostaju kakve jesu. “Na dnevnoj bazi razgovaramo o potencijalnim izmjenama, a u ovom trenutku ta izmjena ne ide”, rekao je Capak.

O testiranju i zarazi među cijepljenima

Upitan o proširenom testiranju u zdravstvenom sustavu, Beroš je rekao da uzimaju u obzir sve okolnosti i zato potenciraju treću dozu.

“Testiranje nije apsolutni dokaz da netko nije kompromitiran bolešću. Testiranje podržavamo, ali nije najbolje, jedino kombinacijom preboljenja, cijepljenja i testiranja možemo dati neku garanciju i to ne apsolutnu. Covid-potvrde štite one koji se bune protiv njih, one necijepljene. Covid-potvrde doista su odgovarajući aparat za sprečavanje ulaska zaraze u bolnički sustav, rekao je Beroš.

Capak je rekao da nije istina da cijepljeni jednako šire zarazu. “Treba znati čitati znanstvene podatke na koje se poziva”, rekao je Capak, dodavši da je kod alfa varijante cjepivo bilo znatno učinkovitije, ali da se njegova učinkovitost smanjila pojavom novih varijanti pa je moguće da se cijepljene osobe zaraze virusom. “Ali osobe koje su cijepljene daleko su manje zarazne i daleko teže virus može doći u njihovu sluznicu. Dokazano je da osobe koje su cijepljene na njihovoj sluznici vrlo brzo pada broj virusnih čestica, dakle, time pada i zaraznost i puno brže se rješavaju virusa, nego što to vrijedi za necijepljene osobe. Iz toga svega je jasno da cijepljene osobe manje prenose bolest, nego necijepljene, iako, naravno, mogu. To je znanstveno dokazano”, rekao je Capak, dodavši da nitko na svijetu ne testira sve zdravstvene djelatnike koji ulaze u bolnice pa neće ni Hrvatska.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Hrvatska

Plenković: Dogodine u ovo doba svi ćemo plaćati u eurima

Objavljeno

-

By

Premijer Andrej Plenković Saboru podnio je izvješće o sastancima EU Vijeća.

“Činjenica da smo u 2021. kao i sve ostale članice bili u situaciji da nakon 2020., koju je obilježila najveća pandemija u zadnjih 120 godina, koja je uzrokovala ne samo zdravstvene nego i ekonomske poteškoće, da se nađemo u poziciji da zajedničkim rješenjima nastojimo dignuti hrvatsko gospodarstvo”, rekao je Andrej Plenković i dodao:

“U tom svjetlu mi smo ekonomija koja je u drugom i trećem kvartalu ostvarila rekordni rast 15,8 posto. Očekujemo prema našim projekcijama, a vidite i da su se revidirale projekcije kreditnih agencija i ostalih aktera, da bi taj rast u 2021. trebao biti iznad 10 posto, što pokazuje agilnosti i žilavost hrvatskog gospodarstva, orijentiranost na izvoz, investicije i rast osobne potrošnje uz sve preduvjete koje smo učinili da bi osigurali uspješnu turističku sezonu, čiji su prihodi bili praktički iznad 90 posto rekordne 2021.

2021. u političkom smislu s aspekta Hrvatske u odnosu prema EU imala je proces vrednovanja, ispunjavanja naših zadanih kriterija prema Schengenu i europrostoru i temeljem detaljno provjerenih podataka svjedočili smo pozitivnom izvješću EK glede članstva u schengenskom prostoru, koja bez ikakvih dodatnih zareza podržava članstvo Hrvatske u Schengenu. Preostalo je da se daljnja procedura vodi između dvije institucije, Vijeća i Parlamenta te da tijekom ove godine donese se odluka o članstvu Hrvatske u Schengenu.

Drugi korak je europodručje. Mogu reći da smo učinili maksimalne napore kroz godinu i sedam mjeseci. Vidjeli ste da smo predstavili konture Zakona o euru. Smatramo da smo u dobroj situaciji da nam sve razine EU daju pozitivne odluke sredinom ove godine i da u miru pripremimo tehnički završne korake zamjene kune za euro. U ovo doba dogodine ukoliko ne bude ne znam kakvih nepredviđenih okolnosti, mi bismo svi trebali ići u dućan i plaćati s eurima, uz prethodne mogućnosti zamjene kune bez ikakve naknade.”

“Omogućili smo besplatno cijepljenje svima koji dođu”

Osvrnuo se i na pandemiju: “Što se tiče covida i cijepljenja, ja bih za prošlu godinu stvari sveo na dva razdoblja, jedno je dok nismo imali dovoljno cjepiva i ono je riješeno na temelju naših razgovora s partnerima negdje na proljeće i mi već od svibnja osiguravamo dovoljno cjepiva za cijelo stanovništvo. Oni koji su se željeli cijepiti, mogli su. Oni koji nisu, to su učinili vlastitim odabirom. Ja to poštujem, ali je činjenica ako se netko nije cijepio, da je sebe manje zaštitio i ostavio više izložen virusu koji je poharao cijeli svijet i nanio veliku štetu i Hrvatskoj te zdravstvu.

Mi u tom procesu nismo zaboravili našu važnu ulogu, Hrvatska nije sama na svijetu i treba pomoći i drugima, koji nemaju cjepivo. Mi smo to učinili više puta na različite načine. Omogućili smo besplatno cijepljenje za bilo koga tko dođe u Hrvatsku. To je djelovanje lokalno, a doprinos globalni u borbi protiv pandemije. Drugo je bila pomoć susjedima, prvenstveno BiH, ne samo zato jer nam je bliska država već i zato što tamo žive Hrvati. Donirali smo cjepiva i drugim državama, u susjedstvu i zemljama van Europe – bilateralno i mehanizmom COVAX i to ćemo nastaviti u budućnosti. Dovoljno smo naručili cjepiva”, rekao je Plenković.

“Preuzet ćemo dio tereta u slučaju povećanja cijena plina”

“Što se tiče samih sastanaka, jedna od najvažnijih tema je bilo pitanje koje se odnosilo na rast cijena energenata. Na tom tragu, osobito od rujna, na razini Vijeća počele su rasprave što napraviti, uz komparativne prakse, da bi se ublažili negativni efekti na stanovništvo i gospodarstvo. Prvo, što se tiče cijene struje glede kućanstva ona se nije povećala i neće se povećati do travnja. Cijene plina, tu imamo građane i poslovne subjekte. Što se tiče kućanstava, ništa se neće promijeniti do travnja. Što sukladno dobrim praksama na razini EU ostaje hrvatskoj vladi, prva domena je pomoći socijalno ugroženima. Mi i danas imamo naknadu u iznosu 1200 kuna koja se daje socijalno ugroženim obiteljima, oko 64 tisuće kućanstava prima tu naknadu. U slučaju povećanja cijena plina mi ćemo kao Vlada povećati tu naknadu onima koji imaju najveći problem s plaćanjima režija. Drugi element, kako da u ovakvim situacijama krize nacionalne energetske kompanije – HEP – na svoja leđa može preuzeti dio tereta i tako rasteretiti građane. Mislim da tu imamo prostora da s takvom ulogom, putem pametnoga postavljanja HEP-a u vremenu pred nama, napravimo iskorak i ublažimo efekt rasta cijena. Treći element se odnosi na poreznu politiku. Danas je porez na cijenu električne energije 13 posto, na cijene plina 25 posto i tu postoji prostor koji će Vlada sukladno izračunima i efektima iskoristiti da bi promijenila ono što treba”, rekao je Plenković.

Vanjskopolitičke teme

“Što se tiče vanjskopolitičkh tema, izdvojio bih jugoistok Europe – tema proširenja. Imali smo nakon sastanka na vrhu za vrijeme hrvatskog predsjedanja u svibnju 2020., sastanak na Brdu kod Kranja gdje smo uspjeli poslati snažne poruke podrške susjednim zemljama uz ispunjavanje kriterija da krenu naprijed. Posebno smo više puta razgovarali i na razini Vijeća, ja sam imao veliku intervenciju na temu situacije u BiH, gdje smo partnerima ukazali na kompleksnost okolnosti koje se zbivaju oko reforme izbornog zakona, a gdje želimo da se postigne rješenje kojim bi se dugoročno radi dobrog funkcioniranja zemlje eliminirala anomalija koja postoji od 2006., a to je da Hrvatima na teritoriju Federacije člana Presjedništva biraju građani BiH koji nisu Hrvati. Mi smatramo da to nije dobro i pravedno, nije tako bilo zamišljeno u Daytonu. Ista praksa je i s načinom izbora u Dom naroda”, zaključio je.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Pulmolog pobrojao glavne simptome omikrona

Objavljeno

-

By

Pulmolog Saša Srića u Novom danu je komentirao hoće li i Hrvatska proglasiti kraj pandemije i preći u suživot s covidom-19.

“U više navrata smo imali znanstvenike, kolege koji su znali i nekoliko puta govoriti i nekoliko puta proglašavali kraj pandemije, no u ovoj aktualnoj situaciji gdje je ovoliki broj zaraženih i umrlih, zasigurno ne možemo govoriti o prelasku iz pandemijskog u endemijski oblik”, kazao je Srića.

Srića je istaknuo da omikron izaziva blažu kliničku sliku, a naveo je i koji se simptomi javljaju kod oboljelih od novog soja.

“Omikron izaziva blažu kliničku sliku, prezentira se najčešće s jednom izrazitom grloboljom, začepljenim nosom i curenjem nosa, pacijenti povremeno imaju povišenu tjelesnu temperaturu i suhi kašalj, kao i kod delte. No, delta je izazivala puno drastičniju kliničku sliku u smislu teških upala pluća”, naveo je pulmolog.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Puhovski: Oporba je u poziciji liliputanca prema Plenkoviću

Objavljeno

-

By

Politički analitičar i profesor, Žarko Puhovski, gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao Aktualno prijepodne u Saboru.

“Zavladalo je gotovo blagdansko rapsoloženje. I s jedne strane i druge strane, iz redova zastupnika i iz redova Vlade, smišljaju kakav štos će prodati. To je postalo neodgovorno zafrkavanje i bio bi dobro da se to događa, da se malo olabavi atmosfera, da situacija u društvu ipak nije loša”, navodi Puhovski.

Osvrnuo se na teze o demontaži države i stabilnosti Vlade, navodeći da pozicija predsjednika Vlade Andreja Plenkovića nije ugrožena.

“Zašto se Plenković ponaša kao da mu je vlast ugrožena?”

“Montira se antena na zgradu, ali država se stvara. Demontiranje države – on hoće reći da se komadići grickaju, koliko mogu ovi iz oporbe ili medija, ali jezgra ostaje jer Plenkovićeva vlast nije ugrožena. Najveća nejasnoća mi je zašto se Plenković ponaša kao da je njegova vlast ugrožena, a ja nikakvu ugrozu ne vidim”, tvrdi Puhovski.

Je li premijer nervozan? “On je godinama imao dosta dosadan stil, koji ga je sprječavao da lupa sumnjive fraze. A sad je Milanović uveo to, malo očito neka nervoza za koju ne vidim razlog. Možda on zna nešto što mi ne znamo pa ima razloga za nesigurnost, možda su recimo financije u puno gorem stanju nego što mi znamo. On se ponaša kao da mu ne ide ni približno tako dobro kao što mu po svim objektivnim pokazateljima ide. Oporba je doista u poziciji liliputanca prema njemu.”

Osvrnuo se i na prepirku u Saboru između zastupnika Mire Bulja i premijer Plenkovića. “Ideja da se premijer svađa s čovjekom Buljevih kapaciteta je naprosto žalosna. Bulj nije čovjek s kojim biste polemizirali. Bulja shvaćati kao nekoga tko iznosi ozbiljne stavove je po mom mišljenju potpuno pogrešno.”

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu