Connect with us

Svijet

Nijemac se cijepio protiv covida 217 puta, a onda su provjerili njegovo zdravlje…

Objavljeno

-

Cjepiva su privatno kupljena i primijenjena u razdoblju od 29 mjeseci.

Muškarac iz Njemačke, star 62 godine, ignorirajući medicinske savjete, primio je 217 doza cjepiva protiv COVID-19, kako izvještavaju liječnici.

Ovaj neobični slučaj zabilježen je u časopisu The Lancet Infectious Diseases.

Cjepiva su privatno kupljena i primijenjena u razdoblju od 29 mjeseci. Prema istraživačima sa Sveučilišta u Erlangenu-Nürnbergu, muškarac nakon primljenih doza nije pokazao nikakve štetne učinke cjepiva.

“O slučaju smo doznali putem članaka u novinama”, izjavio je dr. Kilian Schober iz mikrobiološkog odjela Sveučilišta.

“Nakon toga smo ga kontaktirali i pozvali da prođe različite testove u Erlangenu. Pokazao je veliki interes za sudjelovanje.”

Muškarac je dao svježe uzorke krvi i sline. Također smo testirali nekoliko smrznutih uzoraka njegove krvi koji su bili pohranjeni u proteklim godinama, pojasnio je Schober, piše BBC, a prenosi Večernji list.

“Sami smo mogli uzeti uzorke krvi kada je čovjek primio dodatno cjepivo tijekom studije na vlastito inzistiranje”, naveo je dr. Schober.

“Uspjeli smo upotrijebiti te uzorke kako bismo točno odredili kako imunološki sustav reagira na cijepljenje”, dodao je.

Državni odvjetnik grada Magdeburga otvorio je istragu s optužbom za prevaru, ali je pronašao dokaze za 130 cijepljenja, pa nije podignuta kaznena prijava.

Cjepiva mogu naučiti tijelo kako se boriti protiv bolesti. mRNA cjepiva djeluju tako da tjelesnim stanicama pokažu dio genetskog koda iz virusa.

Imunološki sustav bi tada trebao prepoznati i znati kako se boriti s COVID-19 ako se s njim stvarno suoči.

Dr. Schober se zabrinuo da bi hiperstimulacija imunološkog sustava ponovljenim dozama mogla umoriti određene stanice, ali istraživači nisu pronašli dokaze za to kod 62-godišnjaka.

Također nije bilo nikakvih znakova da je ikada bio zaražen koronavirusom.

“Važno je napomenuti da ne podržavamo hipercijepljenje kao strategiju za poboljšanje prilagodljivog imuniteta”, kazao je dr. Schober.

Rezultati njihovih testova na 62-godišnjaku nisu bili dovoljni za donošenje dalekosežnih zaključaka, a kamoli preporuka za opću populaciju.

“Trenutačna istraživanja pokazuju da cijepljenje u trima dozama, uz redovita dopunska cijepljenja za ranjive skupine, ostaje preferirani pristup”, navode na internetskoj stranici sveučilišta.

“Nema naznaka da su potrebna dodatna cijepljenja”, dodaju.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

Golema santa leda se odlomila na Antarktici. Nastala pukotina od 14 kilometara

Objavljeno

-

Velika santa leda odlomila se od ledene ploče Brunt na Antarktici, objavila je istraživačka organizacija British Antarctic Survey (BAS). Santa leda, veličine 380 četvornih kilometara, odvojila se u ponedjeljak, nekoliko tjedana nakon što se u ledu otvorila pukotina od čak 14 kilometara.

Ovakvo odvajanje golemog komada leda od ledenjaka ili od ledene mase treće je u regiji u posljednje četiri godine.

Znanstvenici BAS-a u tom su području uočili nestabilnosti još prije više od deset godina, zbog čega je britanska istraživačka stanice Halley godine 2016. premještena 20 kilometara u unutrašnjost. Istraživač BAS-a Oliver Marsh je rekao da je “ovakvo odvajanje leda bilo očekivano još prije osam godina, zbog čega se sveukupna površina ledene ploče smanjila na najmanju moguću mjeru od početka praćenja.”

U objavi za javnost istraživači BAS-a su istaknuli da događaj nije povezan s klimatskim promjenama. U bazi Halley znanstvenici borave u razdoblju od studenoga do ožujka, odnosno za vrijeme antarktičkog ljeta. Područje se u ostatku godine prati pomoću satelitskih snimaka.

 
Nastavi čitati

Svijet

Umro Toni Montano

Objavljeno

-

By

Glazbenik Toni Montano preminuo je danas u 62. godini.

Toni Montano rođen je kao Velibor Miljković u Beogradu 1962. godine.

Miljković je započeo karijeru kao pjevač u punk rock bendu Radost Evrope, koji je formiran 1979. godine. Kroz bend je prošao veliki broj glazbenika, uključujući Dimeta Todorova koji je kasnije bio član Partibrejkersa i Slobodana Loku Neškovića koji je kasnio bio član benda Urbana gerila. Bend je imao probe i uglavnom nastupao u beogradskom Studentskom kulturnom centru, a uglavnom su izvodili pjesme punk rock grupe Ramones, ali i svoje. Bend je prestao s radom 1985. godine, a dio materijala našao se na Miljkovićevom debitantskom albumu, koji je počeo solu karijeru nakon raspuštanja benda. Na festivalu MESAM osvojio je tri nagrade, piše Nova.rs.

Posljednji studijski album “Srećan rođendan“ objavio je 1999. godine, a singl “Neću da budem šljam“ 2021. godine.

 
Nastavi čitati

Svijet

Cijene nafte pale

Objavljeno

-

Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima na 82 dolara budući da se rast zaliha u SAD-u nadovezao na strahovanja ulagača da će oklijevanje američke središnje banke sa snižavanjem troškova zaduživanja zakočiti gospodarstvo i potražnju za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 87 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 82,01 dolar. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 77,85 dolara.

Čeka se objava zapisnika sa zadnjeg sastanka FED-a

U fokusu je trgovaca rast zaliha nafte u SAD-u u prošlom tjednu, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na podatke udruge proizvođača API. Na pragu sezone vožnje zalihe sirove nafte porasle su po njihovim navodima za 2,48 milijuna barela, a zalihe benzina za 2,1 milijun barela.

Vlada će objaviti službene podatke tijekom dana. Signal slabije potražnje u vodećem svjetskom potrošaču nadovezao se na strahovanja da će visoki troškovi zaduživanja u SAD-u zakočiti gospodarstvo i potražnju za energentima.  

“Trebalo bi pričekati sa sniženjem kamatnih stopa”

Dužnosnici američke središnje banke rekli su u utorak da bi sa sniženjem kamatnih stopa trebalo pričekati još nekoliko mjeseci i uvjeriti se da se inflacija uistinu spušta prema ciljanih dva posto.

Analitičari sada čekaju objavu zapisnika s prošle sjednice Fedovog odbora za otvoreno tržište (FOMC).

“Zapisnici Saveznog odbora za otvoreno tržište (FOMC) bit će pomno proučeni zbog Fedove procjene o neravnomjernoj inflaciji u prvom tromjesečju i mogućih naznaka o datumu i razmjerima smanjenja kamatnih stopa u 2024.”, objasnili su u izvješću analitičari ANZ-a.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je u utorak barel košarice nafte njezinih članica pojeftinio 93 centa, na 83,58 dolara.

 
Nastavi čitati

U trendu