Connect with us

magazin

RECEPT / Ovo jelo danas stoji 50 eura, a nekoć su ga jeli siromašni radnici

Objavljeno

-

coolinarika

Izvana je zlatnosmeđ i hrskav, a iznutra mekan i mirisan. To je poljički soparnik, jelo koje se s pravom smatra jednim od simbola Dalmacije. Ova tradicionalna poslastica potječe iz područja Poljica, između Splita i Omiša. Nekada je važila za skromno jelo koje se često nalazilo na stolovima siromašnijih obitelji, dok je danas pravi gastronomski ponos i specijalitet Dalmacije. Jednostavno je, hranjivo i puno okusa, pa ne čudi što se ponovno našlo na modernim jelovnicima dobrih restorana.

Soparnik je zapravo tanka pita od dva sloja tijesta između kojih se nalazi nadjev od blitve i luka. Njegova čar leži u jednostavnim, ali kvalitetnim sastojcima — potrebni su samo brašno, voda, maslinovo ulje, sol, blitva i luk. Tradicionalno se pripremao na ognjištu, na žaru i pepelu, što mu je davalo neponovljiv miris koji mnoge podsjeća na djetinjstvo.

Nekoć su ga domaćice često pripremale kada bi se obitelj okupila nakon dnevnih poslova, ali i za veće blagdane. Danas se, naravno, može peći i u modernim pećnicama. Verziju za pećnicu lako možete napraviti i kod kuće, jer priprema nije zahtjevna – potrebno je samo osigurati prave sastojke, piše Nova.rs.

Potrebni sastojci

Za tijesto:

500 g glatkog brašna

250–300 ml vode

½ žličice soli

3–4 žlice maslinovog ulja

Za nadjev:

400–1000 g blitve (koristiti samo zelene listove, bez tvrdih stabljika)

½ glavice crvenog luka ili nekoliko mladih lukova

malo maslinovog ulja i soli

po želji, sjeckani peršin

Za premaz nakon pečenja:

maslinovo ulje

zgnječeni češnjak

Priprema

U većoj posudi pomiješajte brašno i sol, zatim postepeno dodajte vodu i maslinovo ulje. Mijesite dok ne dobijete glatko, elastično tijesto, pa ga ostavite da odmori 20 minuta. Blitvu sitno nasjeckajte, dodajte luk, sol, malo maslinovog ulja i, po želji, peršin. Tijesto podijelite na dva dijela i razvaljajte u tanke krugove. Na prvi sloj rasporedite nadjev od blitve i luka, pa pokrijte drugim slojem tijesta i pažljivo zalijepite rubove. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C dok ne porumeni. Nakon pečenja, premažite ga mješavinom maslinovog ulja i češnjaka.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

FOTOGALERIJA / Mangroove na posebnom adventskom izdanju Urbofon Livea 

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati

magazin

FOTOGALERIJA / Tajči na zadarskom Adventu

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati

magazin

NE BACAJTE NOVAC / Njemački stručnjaci: Lijekovi za suzbijanje kašlja ne djeluju. Otkrili što je dovoljno

Objavljeno

-

By

Pexels

Ako ste razvili kašalj koji vas muči ili vas drži budnima noću, nemojte podleći kupnji posebnih lijekova za njegovo ublažavanje, tvrde njemački stručnjaci.

U ljekarnama se uglavnom prodaju dvije vrste lijekova za kašalj. Jedni su za produktivan kašalj i služe tome da razrijede sluz u dišnim putovima kako bi je lakše iskašljali i očistili grlo i pluća. Drugi su za suh kašalj i njima se ublažava taj nadražaj. 

No njemački stručnjaci dovode u pitanje koliko su ti pripravci učinkoviti, bili oni biljni ili sintetički.

Lijekovi za suzbijanje kašlja ne djeluju

Njemačka potrošačka organizacija Stiftung Warentest ispitala je učinkovitost 27 vrsta lijekova za kašalj i došla do razočaravajućeg zaključka.

„Kupci mogu uštedjeti novac na lijekovima za kašalj,“ napisali su. 

To se prije svega odnosi na lijekove za suzbijanje kašlja. Ni biljne ni sintetičke varijante nisu prošle test. Njihova učinkovitost nije dovoljno dokazana, a neki od aktivnih sastojaka nose i rizike. Dekstrometorfan, na primjer, aktivni je sastojak koji može izazvati ovisnost i, premda rijetko, halucinacije.

Situacija je nešto bolja kada su u pitanju lijekovi za iskašljavanje. Ispitivači proizvoda većinu su ocijenili „prikladnima, uz oprez“. Iako je njihova učinkovitost dokazana, ona je samo umjerena.

I med pomaže

Ako vas muči kašalj i kod kuće nemate lijek, ne morate trčati u ljekarnu. Dovoljno je posegnuti za staklenkom meda.

Med, čist ili umiješan u topao čaj ili mlijeko, može umiriti kašalj. Ni ovdje rezultati studija nisu konačni, stručnjaci tvrde, „ali su usporedivi s lijekovima za kašalj čija je učinkovitost u testu bila ograničena“.

Također će vam možda trebati malo odmora i strpljenja. Normalno da kašalj traje tri do četiri tjedna nakon prehlade.

Liječnici savjetuju da se grlo održava vlažnim. To pomaže organizmu da sam suzbije kašalj. Možete to postići toplim napitcima, pastilama bez šećera i inhalacijom pare.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu