Connect with us

Magazin

Jedna žličica ove namirnice u kavu daje više energije i ubrzava mršavljenje

Objavljeno

-

Kao i kod svake promjene u prehrani, preporučuje se umjerenost i savjetovanje s liječnikom ili nutricionistom, posebno ako imate postojeća zdravstvena stanja. Kokosovo ulje posljednjih je godina postalo iznimno popularan dodatak prehrani, a sve češće se spominje i kao zanimljiv dodatak kavi. Ovaj trend, potaknut tvrdnjama o brojnim zdravstvenim prednostima, privlači sve veći broj ljudi koji traže načine za poboljšanje energije, koncentracije i općeg zdravlja. No, je li dodavanje kokosovog ulja u kavu zaista korisno ili je riječ samo o prolaznom trendu?

Prednosti kokosovog ulja u kavi
Dodavanje kokosovog ulja u kavu može donijeti nekoliko potencijalnih prednosti, iako je važno naglasiti da su mnoga istraživanja još uvijek u tijeku i da rezultati nisu uvijek jednoznačni.

Povećanje energije i izdržljivosti

Kokosovo ulje bogato je srednjelančanim trigliceridima (MCT), vrstom masti koja se brzo apsorbira i metabolizira u tijelu. Za razliku od dugolančanih triglicerida, MCT-ovi se izravno transportiraju u jetru gdje se pretvaraju u energiju, slično kao i ugljikohidrati. To znači da kokosovo ulje u kavi može pružiti brzi i trajni izvor energije, što je posebno korisno prije tjelesne aktivnosti ili tijekom napornog dana. Kofein iz kave dodatno potiče središnji živčani sustav, poboljšavajući budnost i smanjujući umor, prenosi net.hr.

Poticanje mršavljenja

Neke studije sugeriraju da MCT-ovi u kokosovom ulju mogu pomoći u mršavljenju. Oni mogu povećati osjećaj sitosti i smanjiti apetit, što može dovesti do manjeg unosa kalorija. Također, MCT-ovi se mogu koristiti za proizvodnju energije i poticanje sagorijevanja kalorija. Kofein u kavi također djeluje kao prirodni termogenik, potičući sagorijevanje masti. Međutim, važno je imati na umu da je kokosovo ulje visokokalorično, pa prekomjerna konzumacija može dovesti do debljanja. Uključivanje kokosovog ulja u kavu u program mršavljenja mora biti popraćeno zdravom prehranom i redovitom tjelovježbom.

Poboljšanje kognitivnih funkcija

MCT-ovi u kokosovom ulju mogu se pretvoriti u ketone, koji mogu služiti kao alternativni izvor energije za mozak. Neka istraživanja sugeriraju da ketoni mogu poboljšati kognitivne funkcije, posebno kod osoba s blagim kognitivnim oštećenjem ili Alzheimerovom bolešću. Ipak, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdili ovi učinci.

Antimikrobna svojstva

Kokosovo ulje, posebno laurinska kiselina koju sadrži, ima antimikrobna i antifungalna svojstva. Laurinska kiselina može djelovati protiv raznih bakterija, virusa i gljivica, potencijalno jačajući imunološki sustav. Iako ovo zvuči obećavajuće, važno je napomenuti da se većina istraživanja o antimikrobnim svojstvima kokosovog ulja provodi in vitro (u laboratorijskim uvjetima), a ne na ljudima.

Nedostaci i potencijalne nuspojave
Iako kokosovo ulje u kavi može imati neke prednosti, postoje i potencijalni nedostaci i nuspojave koje treba uzeti u obzir.

Visok udio zasićenih masti

Kokosovo ulje sadrži visok udio zasićenih masti (oko 80-90%). Iako se vrsta zasićenih masti u kokosovom ulju (MCT) razlikuje od zasićenih masti u životinjskim proizvodima, prekomjerni unos zasićenih masti i dalje može povećati razinu LDL (“lošeg”) kolesterola u krvi, što je faktor rizika za srčane bolesti. American Heart Association preporučuje ograničavanje unosa zasićenih masti na manje od 10% ukupnih dnevnih kalorija.

Kalorijska vrijednost

Kokosovo ulje je vrlo kalorično (oko 120 kalorija po žlici). Dodavanje kokosovog ulja u kavu može značajno povećati kalorijski unos, što može dovesti do debljanja ako se ne pazi na ukupni unos kalorija tijekom dana.

Probavne smetnje

Kod nekih ljudi, konzumacija kokosovog ulja, posebno u većim količinama, može uzrokovati probavne smetnje poput proljeva, nadutosti ili bolova u trbuhu. Ovo je češće kod osoba koje nisu navikle na konzumaciju MCT ulja.

Interakcije s lijekovima

Nema dovoljno istraživanja o potencijalnim interakcijama kokosovog ulja s lijekovima. Ako uzimate bilo kakve lijekove, posavjetujte se sa svojim liječnikom prije nego što počnete redovito dodavati kokosovo ulje u kavu.

Tko bi trebao biti oprezan?
Osobe s visokim kolesterolom, srčanim bolestima ili poviješću probavnih problema trebale bi biti posebno oprezne s konzumacijom kokosovog ulja u kavi. Također, djeca mlađa od 12 godina, trudnice i dojilje trebale bi se posavjetovati s liječnikom prije uvođenja kokosovog ulja u prehranu. Osobe s anksioznošću ili insomnijom bi također trebali biti oprezni, budući da kombinacija kofeina i kokosovog ulja može pogoršati simptome.

Kako dodati kokosovo ulje u kavu
Ako se odlučite isprobati kokosovo ulje u kavi, preporučuje se početi s malom količinom, npr. pola čajne žličice (oko 2-3 grama) po šalici kave. Koristite hladno prešano, djevičansko kokosovo ulje kako biste osigurali najbolju kvalitetu i okus. Ulje možete jednostavno umiješati u vruću kavu ili, za bolju teksturu i kremastiji napitak, koristiti blender ili ručni mikser. Za zaslađivanje koristite steviju, ksilitol ili sukralozu, umjesto šećera. Kokosovo ulje u kavi može biti zanimljiv dodatak prehrani s potencijalnim prednostima za energiju, mršavljenje i kognitivne funkcije. Međutim, važno je biti svjestan visokog udjela zasićenih masti i kalorija, te mogućih nuspojava. Kao i kod svake promjene u prehrani, preporučuje se umjerenost i savjetovanje s liječnikom ili nutricionistom, posebno ako imate postojeća zdravstvena stanja. Pristupite ovom trendu s oprezom i informirano, osluškujući reakcije vlastitog tijela.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Šest vrsta voća koje pridonose zdravlju bubrega, prema dijetetičarima

Objavljeno

-

Bubrezi svakodnevno naporno rade filtrirajući otpadne tvari i održavajući ravnotežu tekućina i ključnih nutrijenata u tijelu. Prema riječima dijetetičarke Jen Hernandez, prehrana može snažno utjecati na njihovo zdravlje, a istraživanja pokazuju da je češća konzumacija voća povezana sa šest do osam posto manjim rizikom od razvoja bubrežne bolesti. Stručnjaci naglašavaju da određene vrste voća imaju posebno pozitivan učinak na bubrege.

Crveno grožđe
Crveno grožđe sadrži resveratrol, biljni spoj snažnog antioksidativnog djelovanja koji, prema dijetetičarki Erin Hetrick, podržava zdravlje bubrega i smanjuje upalu u tijelu. S obzirom na nizak udio kalija, preporučuje se osobama koje paze na unos kalija, a može se jesti svježe, smrznuto ili dodati salatama, piše EatingWell.

Jabuke
Jabuke imaju protuupalna svojstva i topiva vlakna koja mogu pomoći u snižavanju kolesterola i razine glukoze, navodi Hetrick. Nefrologinja Raeeda Gheewala ističe da su ti učinci važni jer su visoki tlak i dijabetes dva najčešća uzroka bubrežne bolesti. Jabuke dodatno podupiru probavu i dulje pružaju osjećaj sitosti.

Borovnice
Borovnice su bogate antocijanima i vitaminom C te imaju snažno antioksidativno i protuupalno djelovanje, navodi Gheewala. Hernandez navodi da su osobe koje su više konzumirale voće poput borovnica i jabuka imale 16 posto manji rizik od razvoja kronične bubrežne bolesti zahvaljujući flavonoidima iz ovog voća. Mogu se dodati u žitarice, jogurt ili smoothie.

Limun
Limuni pružaju citrat, tvar koja može smanjiti stvaranje bubrežnih kamenaca i poboljšati hidrataciju, tvrdi Gheewala. Citrat može spriječiti nastanak kalcijevo-oksalatnih kamenaca, a vitamin C dodatno pruža antioksidativnu zaštitu. Dodavanje limuna vodi olakšava održavanje hidracije, jednog od najvažnijih čimbenika za zdrave bubrege.

Ananas
Ananas je, prema Hernandez, bogat vitaminom C, manganom, vlaknima i antioksidativnim fitokemikalijama koje doprinose zdravlju bubrega. Sadrži i bromelain, enzim s protuupalnim učinkom opisan u studiji objavljenoj u časopisu Foods 2021. godine. Ananas je također prirodno niži u kaliju i prikladan za lagane slatke obroke.

Maline
Maline su jedno od voća s najvišim udjelom vlakana – sadrže oko osam grama vlakana na 120 grama – što je, prema dijetetičarki Alex Evink, važno za regulaciju šećera u krvi i urednu probavu. Stabilna razina glukoze posebno je važna za osobe s dijabetesom, jednim od glavnih rizičnih čimbenika za bubrežne bolesti. Maline dodatno pružaju vitamin C, mangan i antioksidanse koji pomažu u smanjenju upale.

     
    Nastavi čitati

    Magazin

    Viralni trend otkriva je li veza osuđena na propast prema jednoj reakciji partnera

    Objavljeno

    -

    Viralni “bird test” posljednjih je mjeseci postao popularan način procjene hoće li veza potrajati – barem ako je suditi prema trendovima na društvenim mrežama. Ljudi naglašavaju da je svaka veza jedinstvena i da ne postoji univerzalno pravilo za njezino trajanje. Prema savjetnicima za upoznavanje s platforme Love to Know, veze u ranim dvadesetima često traju između dvije i četiri godine, dok je Washington Post izvijestio da se vjerojatnost prekida znatno smanjuje nakon prve godine.

    Međutim, stručnjaci upozoravaju da se ti podaci, kao i sve studije o dugovječnosti veza, trebaju uzeti sa zrnom soli. U tom kontekstu pojavio se “bird test”, koji je dodatno populariziran nakon viralnog videa Roberta Irwina iz “Dancing With the Stars”.

    Test funkcionira tako da partneru napomenemo kako smo upravo vidjeli pticu ili neku drugu, naizgled nebitnu sitnicu, a cilj je vidjeti hoće li se uključiti u naš komentar. Tiktokerica Alyssa Caribardi, čiji je video o bird testu prikupio milijune pregleda, tvrdi da se na temelju te reakcije može procijeniti uspješnost odnosa. Ipak, postavlja se pitanje postoji li uopće znanstveno uporište za takav postupak. Prema istraživačici i psihologinji dr. Julie Gottman, bird test je zapravo oblik “bida za povezivanje”, pojma koji opisuje sitne pokušaje da od partnera dobijemo pažnju ili emocionalni odgovor. Terapeuti iz Therapy Group of DC navode da ti “bidovi” mogu uključivati sve – od osmijeha i dodira do uzvika poput “o moj bože!” nakon što pročitamo nešto zanimljivo, piše Unilad.

    Dr. John Gottman, američki psiholog, profesor emeritus Sveučilišta Washington i suprug dr. Julie Gottman, podsjeća da su takvi pokušaji povezivanja “temeljna jedinica emocionalne komunikacije”.

    No, što ako partner ne reagira, odnosno “padne na testu”? Prema dr. Johnu Gottmanu, dugotrajno ignoriranje bidova za povezivanje može ozbiljno naštetiti vezi. Njihova istraživanja pokazuju da se zbog toga s vremenom nakupljaju zamjeranje i emocionalna udaljenost, što može dovesti do prekida. Caribardi je za Guardian izjavila: “Ako vas ignoriraju, to je jako loš znak.” Ako smo mi ti koji povremeno zanemarujemo partnerove pokušaje povezivanja, dio toga može se popraviti. Prema stručnjacima iz The Therapy Huba, potrebno je priznati propušteni trenutak, preuzeti odgovornost i svjesno se ponovno povezati. John i Julie ističu da su pažnja, namjera, interes i znatiželja ključni za povratak na pravi put. Kako je naglasio John: “Ako vam je stalo, taj trud čini razliku.” Osim toga, ako partner ne “prođe” bird test prvi put, to ne mora biti alarm za uzbunu – možda mu samo treba malo više usmjerenosti i vježbe u prepoznavanju sitnih pokušaja povezivanja.

     
    Nastavi čitati

    Magazin

    Liječnik otkriva 4 ključne navike za zdravu jetru bez obzira pijete li alkohol ili ne

    Objavljeno

    -

    Bolesti jetre mogu nastati zbog virusa (poput hepatitisa), toksina poput alkohola ili lijekova, genetike ili načina života. Kada jetra postane oštećena i razvije ožiljke, stanje se naziva ciroza, a česti simptomi uključuju umor, slabost, gubitak apetita, mučninu i smanjeni libido. Iako se alkohol smatra jednim od glavnih uzroka oštećenja jetre, stručnjaci naglašavaju da se velik dio problema može spriječiti pravodobnom brigom o zdravlju jetre i usvajanjem zdravih životnih navika.

    Gastroenterolog dr. Angad Dhillon za Stylist je istaknuo koliko je jetra važan i opterećen organ, rekavši: “Vjerojatno je to najotporniji organ u tijelu, ali o njemu zaista ne razmišljamo dok nešto ne pođe po zlu.” Dodao je: “Jetra neprestano radi na obradi svega što unosite, proizvodnji ključnih proteina i održavanju metabolizma pod kontrolom.” Kako bi jetra radila optimalno, slijedi nekoliko njegovih ključnih navika koje bismo, prema njegovim riječima, svi trebali prakticirati.

    Kretanje svaki dan
    Dr. Dhillon naglašava važnost svakodnevne aktivnosti. “Kretanje je neizostavan dio mog dana”, podijelio je, upozoravajući da dugotrajno sjedenje može doprinijeti problemima s jetrom. Zato tijekom dana postavlja podsjetnike da ustane ili kratko prošeće, vozi bicikl kad može i uvijek uključuje neki oblik organizirane tjelovježbe kako bi održao jetru i cijelo tijelo u dobrom stanju.

    Početak dana kavom
    Prema dostupnim istraživanjima, umjerena konzumacija kave može imati zaštitni učinak na jetru. Dr. Dhillon tvrdi: “Neke studije sugeriraju da umjerena konzumacija kave može biti povezana sa smanjenim rizikom od upale jetre i ciroze.” Objašnjava da bi antioksidansi mogli igrati važnu ulogu te dodaje: “Volim svoju jutarnju šalicu kave, ne samo zbog kofeina, nego i kao dio moje strategije zaštite jetre.”

    Izbjegavanje konzumacije alkohola dva dana zaredom
    Ako odluči piti alkohol, dr. Dhillon pridržava se jasnog pravila: “Ako odlučim piti alkohol – čak i ako je manje od preporučenog tjednog unosa – nikada to ne činim dva dana zaredom.” Smatra da povremeni izlazak nije problem, ali naglašava da česta pretjerivanja mogu biti rizična i da je jetri potreban odmor između dana konzumacije alkohola.

    1. Izbjegavanje visoko prerađene hrane
      Visoko prerađena hrana povezuje se s povećanim rizikom od pretilosti, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti. Dr. Dhillon stoga preporučuje ograničavanje takvih namirnica i kaže: “Pokušavam izbjegavati visoko prerađenu hranu što je više moguće.”

    “Moje zlatno pravilo je fokus na cjelovite namirnice – puno lisnatog povrća, nemasni proteini i namirnice bogate omega-3, poput lososa i oraha”, zaključio je gastroenterolog.

     
    Nastavi čitati

    U trendu