Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

GLAZBA I PLES Projekt “Kap na dlanu” u nedjelju u Bibinjama

Objavljeno

-

Foto: Srđan Babić

Umjetnička organizacija Irida najavljuje predstavljanje projekta Kap na dlanu, koje će se provesti 28. kolovoza 2022. u Bibinjama.
O PROJEKTU
Kap na dlanu (2021. – 2023.) je trogodišnji interdisciplinarni projekt Umjetničke organizacije Irida na temu vode. Kroz sintezu glazbene, vizualne i suvremene plesne umjetnosti interpretira i promovira lokalnu kulturnu i prirodnu baštinu s područja Zadarske županije. Autorice i umjetničke voditeljice Lucija Mikas i Anđela Bugarija projektom žele ukazati na važnost vode, neizostavnog dijela ljudskog postojanja i svakodnevice, s pozivom da je čuvamo kao kap na dlanu.
U 2021. godini provedeno je istraživanje u suradnji sa stručnim suradnicama doc. dr. sc. Lidijom Bajuk i dr. sc. Katarinom Batur s područja etnologije, mitologije i arheologije. Rezultati i umjetničke interpretacije se prikazuju na multimedijalnoj izložbi Kap na dlanu. Predstavljanje projekta u 2022. godini uključuje produkciju suvremene plesne predstave na lokaciji izvor Pećina u Vrani, provedbu etnoglazbene radionice doc. dr. sc. Lidije Bajuk u Vrani, Bibinjama, Sv. Filipu i Jakovu te u Zadru uz gostovanja multimedijalne izložbe. U 2023. godini plesna predstava se adaptira za gostovanja u kazalištima uz provedbu radionica i instalaciju izložbe te izradu dokumentarnog filma koji promovira lokalnu kulturnu i prirodnu baštinu.

PLESNA PREDSTAVA
Kap na dlanu je cjelovečernja site-specific predstava suvremenog plesa koja se premijerno izvela 18. kolovoza 2022. na lokaciji izvor Pećina u Vrani. Tri izvođačice oživljavale su nekadašnje svetište nimfi kroz ples, zvuk, svijetlo i vodu.
Voda je utkana u kretanje, ponašanje i izraz tijela. Pohranjena u memoriji naših stanica stvara veze između jedinke i zajednice. Ona je mjesto susreta, oaza ovozemaljskim i mitološkim bićima, kruži u čovjeku, prolazi zemljom, povezuje, obnavlja, pokreće, iscjeljuje, rađa novi život, provlači se kroz priče i pjesme, teče, preokreće i stvara pokret. Voda je spona između čovjeka i života, prostor sjećanja i stvaranja. U njoj nastaje život i uz nju raste, izvorište je našeg nasljeđa u prošlom, sadašnjem i budućem vremenu.
Produkcija: Umjetnička organizacija Irida
Koreografija i izvedba: Anđela Bugarija, Lucija Mikas, Kristina Lisica
Glazba: Ivar Roban Križić
Kostimografija: Natali Radelić
Tehničar za svijetlo i zvuk: Leon Barčić
Asistent tehničara: Andrija Pulić
Svjetlosne instalacije: Zoran Maksan Film i Fotografija: Srđan Babić
Posebne zahvale: Isolte Avila i Ante Dujić
MULTIMEDIJALNA IZLOŽBA
Posjetitelji će izložbu moći razgledati od 28. kolovoza na Trgu na Sri sela u Bibinjama.
Multimedijalna izložba prikazuje vrela, bunare, hidrogeološke i povijesne karte s područja biogradsko-zadarskog priobalja i Ravnih kotara, informativne table o lokalnoj kulturnoj baštini i arheološkim nalazištima te četiri video projekcije sa plesnim filmovima koji interpretiraju pojavu vode, oživljavajući zanimljive lokalitete, tradicijske običaje, glazbu i narodne priče.

ETNOGLAZBENA RADIONICA
U sklopu projekta održava se multimedijalna etnoradionica “Tradicijske običajno-obredno prakse i hrvatske tradicijske pjesme o vodi” etnoglazbenice i etnologinje doc. dr. sc. Lidije Bajuk. Radionica će se održati 28. kolovoza na Trgu na Sri sela u Bibinjama. Ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane da se pridruže zanimljivoj radionici.
Radionica obuhvaća izbor hrvatskih ophodno-koledarskih pjesama koje tematiziraju vodu. Voditeljica etnoradionice ih u okviru južnoslavenske usmene književnosti postavlja u mitološki kontekst, nakon čega polaznici uz glazbenu pratnju uživo uče nekoliko starijih tradicijskih napjeva o vodi.
Voda je ishodište – voda izvire i ponire, hladi i vrije, bistri i muti, šuti i šapuće, skriva i pokazuje, natapa i pokreće. Voda je rosulja i suza, majka i sestra. Ona iscjeljuje i pomlađuje, pročišćava i obnavlja, nagriza i utire. „Vodi vrati oduzeto,“ mrmore prporuše u tradicijskome kišonosnom ophodu. – Lidija Bajuk
Multimedijalna izložba i etnoglazbena radionica će se provesti ove jeseni i u Sv. Filipu i Jakovu te u Zadru. Sudjelovanje u aktivnostima projekta Kap na dlanu je besplatno.
Pokrovitelji projekta: Ministarstvo kulture i medija RH, Zadarska županija, Općina Sv. Filip i Jakov, Turistička zajednica Općine Sv. Filip i Jakov, Općina Bibinje, Turistička zajednica Općine Bibinje, Turistička zajednica Pakoštane, Udruga Napredak i Maškovića Han.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) CRKVA SV. FRANE / Proslavljen blagdan zadarskog blaženika Jakova

Objavljeno

-

By

Ove godine, u subotu 27. travnja, u Crkvi Sv. Frane iznimno svečano proslavljen je blagdan jedinog zadarskog blaženika Jakova Zadranina. Slavlje je predvodio fra Tomislav Šanko, provincijal franjevačke zadarske provincije.

Slavlju su uvelike pridonijeli učenici osnovnih škola Zadarske županije, koji su se natjecali u slikanju prizora iz života i rada blaženog Jakova pod motom „Blizu je, blizu“.

Naslov je uzet iz priče po kojoj blaženik nije htio lovcima odati skrovište zeca koji se sklonio pod njegov habit, a da ne bi lagao upotrijebio je spomenutu tvrdnju. U natječaju je sudjelovalo 171 učenik iz devet osnovnih škola. Između pristiglih radova, stručni žiri odabrao je najuspješniji rad i još 11 drugih uspješnih radova. Svaki nagrađeni učenik dobio je po jednu knjigu o samostanu Svetog Frane ili knjigu vezanu uz franjevce. Prvonagrađeni slikarski rad otisnut je na sličici koja na poleđini ima molitvu za proglašenje blaženog Jakova svetim. Sličice su podijeljene sudionicima natječaja i prisutnim vjernicima.

Radovi mladih slikara izloženi su u prostoriji na ulazu u klaustar samostana, koja je prozvana „sobom blaženog Jakova“, a dobila je ime zahvaljujući ovoj slikarskoj inicijativi zadarskih osnovnih škola.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVJETSKA PJESNIČKA ANTOLOGIJA / Tomislav Marijan Bilosnić u World Anthology 24

Objavljeno

-

By

U Iaşi, u Rumunjskoj, u Biblioteci Universalis contemporary literary horizon collections, tijekom travnja ove godine objavljena je svjetska pjesnička antologija  Anthologie mondiale 24 / World Anthology 24 /  Antologie Mnodiala 24, u kojoj su se našle i pjesme hrvatskog pjesnika Tomislava Marijana Bilosnića. 

Bilosnić je u ovoj svjetskoj antologiji zastupljen s dvanaest pjesama iz ciklusa Tigar u Salamanci, knjige koja je početkom godine tiskana u hrvatskom izdanju, a uskoro se očekuje i njezino objavljivanje  u Rumunjskoj.

Na punih devet stranica antologije objavljene su Bilosnićeve pjesme na rumunjskom, francuskom, engleskom i španjolskom jeziku, preveli su ih poznati rumunjski pjesnik, urednik biblioteke koja je objavila antologiju Daniel Dragomirescu, francuska pjesnikinja, urednica svjetske antologije Noëlle Arnoult, iz Diona u Francuskoj, te Pablo Bilosnić i Željka Lovrenčić, koji potpisuju engleski i španjolski prijevod.

U Anthologie mondiale 24 / World Anthology 24 /  Antologie Mnodiala 24, zastupljena su dvadeset i četiri pjesnika iz Europe, Afrike, Sjeverne i Južne Amerike, među kojima se našao i hrvatski pjesnik Tomislav Marijan Bilosnić. Kao što je rečeno, urednici ovog izdanja su rumunjski književnik Daniel Dragomirescu i francuska pjesnikinja Noëlle Arnoult, a Bilosnić je višekratno do sada zastupljen u ovim izborima i izdanjima.  

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VAŽNA OBAVIJEST S VIŠNJIKA: Od 3. svibnja zatvara se sjeverno parkiralište!

Objavljeno

-

By

Športski centar Višnjik informira sve svoje korisnike i javnost o sljedećem:

– Dana 5. svibnja 2024. (nedjelja) na sjevernom parkiralištu održat će se automobilistički i karting spektakl Nagrada Grada Zadra 2024.

– Od petka, 3. svibnja 2024. 00 sati navedeni će prostor biti ZATVOREN.

– Sjeverno parkiralište NEĆE biti otvoreno za javno korištenje od trenutka zatvaranja do ponedjeljka, 6. svibnja 2024. do 24 sata.

– ŠC Višnjik i organizator Nagrada Grada Zadra 2024. mole vlasnike svih vozila i opreme da ih sa sjevernoga parkirališta UKLONE najkasnije do četvrtka, 2. svibnja do 24 sata.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu