Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

“ČVRSTE TOČKE” Izložba Zorana Džape i Mijata Radasa u Galeriji umjetnina

Objavljeno

-

Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar poziva na otvorenje izložbe Zoran Džapo i Mijat Radas Čvrste točke u srijedu, 23. ožujka 2022. u 19 sati u izložbenim dvoranama Kneževe palače, Poljana Šime Budinića 3, Zadar.

Izložba je otvorena do 9. travnja 2022.

Zajednička izložba Mijata Radasa i Zorana Džape rezultat je suradnje proizašle iz povezivanja dvaju autora kroz razgovore o umjetnosti, promišljanja i razmjenu stavova i ideja o tome što je slikarstvo i što je slika. U gradu skromne likovne produkcije dva autora sa zadarskom adresom povezala su se u likovnom stvaralaštvu i odlučila zajedno istupiti u javnost.

Izlagačka aktivnost Zorana Džape započela je još na Salonu mladih 1985. godine u organizaciji Galerije umjetnina, dok se Radas recentno otkrio zadarskoj publici u okviru galerije ZadaArt i na zajedničkoj izložbi nastavnika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna.

Poveznica dvojice generacijski udaljenih autora je apstrakcija. Uzimajući za ishodište svojeg slikarstva načela apstraktnog ekspresionizma, ovdje se slikarski put dvojice predstavljenih autora razilazi. Dok Džapo teži geometriji i slikarstvu velikih obojanih polja koristeći slikarske forme autora kao što su Mark Rothko i Bernett Newman, kombinirajući ih sa slikarskim postupkom Gerharda Richtera, Radas svoje nadahnuće pronalazi u slikarstvu Willema de Kooninga, pa i Archilea Gorkyja koji se u dalekom odjeku iščitavaju u tretiranju podloge slike. Neupitan je i utjecaj slikarstva Igora Rončevića koji je i mentor obojici autora.

Po načelu postmodernističke aproprijacije, slikari ne skrivaju direktne implikacije, pa ni citatnost navedenih autora te ih unose u vlastiti rukopis.

Izloženi ciklusi slika nastali su tijekom posljednje tri godine, u vremenu obilježenom kontinuiranom neizvjesnošću, opasnošću, prijetnjom, u vremenu poplava, pandemije, potresa, ratova, migracija i neizvjesne budućnosti. U nesigurnim vremenima autori su konstantu i čvrstu točku pronašli u radu. Nastavljajući svoj slikarski put u apstrakciji, ove slike nisu prikaz vanjske vizualne pojavnosti, ali nisu od nje potpuno neovisne i ne negiraju svoje uporište u realitetu stanja svijeta, već evociraju opću atmosferu stvarnosnih dojmova reflektirajući je na slikarske postupke i dajući joj oznakovljenu formu na platnu.

U tom svjetlu, Džapo svoju čvrstu točku, odnosno uporište, nalazi u geometriji, njenom neosporivom redu i stabilnosti te upravo u angažmanu slaganja „rastočenih“ polja u geometrijski red pronalazi i uspostavlja kontrolu. U slikama Zorana Džape teško se oteti asocijativnoj referenciji na pejzaže. Namazom, koloritom i velikim plohama koje otvaraju nove planove reminisciraju sjevernjačke devetnaestostoljetne pejzaže koji ispražnjeni od figuralnih sadržaja istovremeno zadobivaju nadrealnu notu. Poput kakvog nadrealnog susreta Caspara Davida Friedricha i Marka Rothka ili Williama Turnera i Barneta Newmana.

Naravno, te asocijacije valja uzeti s rezervom, jer one i nisu direktni citati spomenutih slikara, nego su dijelom stilsko-morfoloških podudaranja na podlozi umjetnosti kao kauzalnog toka koji protječe njezinom isprepletenom poviješću. Svaki element „rastočenog pejzaža“ zauzima mjesto koje u kontrastu i suglasju s drugim elementima slici daje dinamiku. U svakoj slici pronalazimo element prolaza, izlaza iz geometrije u neku drugu dimenziju, u prostor nepoznatog, rasplinutog, neizvjesnog. Džapo kao slikar drži do reda i kontrolira svoju sliku, ne dopušta slučajnosti da se upliće, nego čak i nehotične elemente nastale automatizmom u procesu slikanja eliminira i uvodi novi kontrolirani element.

Radasovi radovi ekspresivniji su u svom izričaju, kako koloritom tako i jasnim tamnim linijama koje tvore guste mreže. Same mreže stvaraju svojevrsni horror vacui u koje upliće više ili manje figurativno spoznatljive forme, čvrste oblike koji na asocijativnoj razini dobivaju značenje, što autor naznačava i naslovima. Kipar po vokaciji, Radas sliku gradi nekom vrstom skulpturalnog očvršćivanja. Oblici koji lebde u kolopletu mreža ambivalentni su, istovremeno neovisni o samoj mreži i u nju uhvaćeni. Podloga i „znak“ nemaju odnos u kojem je jedno u podređenom odnosu prema drugom, već su zajednički nositelji slikovnog prizora. Sami morfemi često su slikani uz dodatna sjenčanja i, poput kubističkog principa, prikazuju objekt iz više (kvazi)perspektiva što im daje trodimenzionalnost. Radasove slike time postaju, oksimoronski, prostor sinergije oprečnosti.

Upravo u duhu i atmosferi dualizama i kontradiktornosti stvarnosti u kojoj živimo, a unatoč kojoj pronalazimo svoje vlastite čvrste točke, Džapina i Radasova izložba njezin je slikovni pandan.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

ZADRŽITE VREMEPLOV / U nedjelju na Višnjiku Oldtimer izložba 2024.

Objavljeno

-

By

Automoto sport se 5. svibnja (nedjelja) ponovno vraća na Športski centar Višnjik i u grad Zadar.

Uz auto i karting utrku Nagrada grada Zadra na sjevernoj strani (Prvenstvo Regije Jug kronometar natjecanje za aute i kartinge, A11 i K11) u organizaciji Auto Karting Kluba Zadar, Oldtimer klub Zadar u suradnji s Vespa Klubom Zadar, MK Arbanasi, Oldtimer klubom sv. Krševan, Dalmatinskim Fićo Klubom, Automodelarskim klubom Zadar i automehatroničarima Strukovne škole Vice Vlatkovića Zadar priređuje treću međunarodnu OLDTIMER IZLOŽBU 2024. uz brojne izlagače iz grada Zadra, ali i iz cijele HR i okolnih država.

Oko dvorane Krešimira Ćosića bit će izloženo više od 250 oldtimera od 10:00 do 18:00 sati.

Ove godine, osim već stalnih izlagača, na izložbi će se predstaviti i učenici Strukovne škole Vice Vlatkovića, budući automehatroničari koji će demonstrirati svoja znanja te Automodelarski klub Zadar čiji su članovi i sami učenici škole. Oni će demonstrirati svoje modele prijevoznih sredstava koje su radili isključivo učenici te će prezentirati utrku modela na daljinsko upravljanje.

Ovogodišnja manifestacija donosi nevjerojatan spoj nostalgije, ljepote i strasti prema automobilima koji su obilježili prošle epohe. U srcu ovog spektakla, Zadar će ugostiti neke od najsjajnijih primjeraka automobilskog naslijeđa, među kojima će se istaknuti jedinstveni primjerak – legendarni Fiat Panda. Osim što će sudjelovati na utrci Wings for Life 2024. kao vozač presretačkog automobila, naš proslavljeni automobilist Juraj Šebalj će na OLDTIMER IZLOŽBI 2024. izložiti i svoju Fiat Pandu 4X4 kojom će upotpuniti automoto vremeplov u Zadru. S njom je osvojio zahtjevni Tunisie Challenge 2023., a na nedavnom Panda Raidu osvojio je 45. mjesto od ukupno 408 prijavljenih „Pandi“.

Također, posjetitelji će moći glasovati za najljepšeg od najljepših na info pultu OTK Zadar, organizatora izložbe, gdje će se vlasnicima najljepšeg automobila, motocikla i Vespe dodijeliti prigodne nagrade, kao i najsretnijem glasaču. Svi su pozvani da razgledaju vrijedne i zanimljive primjerke od kojih najstariji potječu iz 1. polovice prošlog stoljeća, a za koje se njihovi vlasnici brinu da ostanu i dalje tako „mladi“.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

HRISTOS VOSKRESE! / Župan Longin čestitao episkopu Nikodimu i vjernicima pravoslavni Uskrs

Objavljeno

-

By

U povodu pravoslavnog Uskrsa koji se po Julijanskom kalendaru slavi u nedjelju, 5. svibnja, župan Božidar Longin uputio je čestitku vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti i svima koji Uskrs slave prema istočnom kalendaru.

Župan je u prigodnoj čestitci episkopu Dalmatinske eparhije Nikodimu Kosoviću naglasio značaj uskršnjih blagdana za sve vjernike.

„Dok se svi vjernici koji Uskrs slave prema Julijanskom kalendaru pripremaju za taj najveći kršćanski blagdan, upućujem Vam svoju čestitku i želju da Vama i svim pravoslavnim vjernicima u Zadarskoj županiji svjetlost uskrslog Krista donese optimizam i nadu. Sretan Uskrs! Hristos voskrese“, poručio je župan Longin.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: Dani talijanistike od 7. do 10. svibnja 

Objavljeno

-

By

Odjel za talijanistiku Sveučilišta u Zadru organizira Dane talijanistike  od 7. do 10. svibnja 2024. godine. Na programu su gostujuća predavanja profesora sa Sveučilišta u Firenzi, niz radionica promocije talijanskog jezika i kulture za djecu vrtićke dobi, učenike osnovnih i srednjih škola. U suradnji s Kino Zonom Zadar organizirana je projekcija filma Dogman koju Odjel za talijanistiku daruje studentima, nastavnicima, suradnicima i građanima.

Dani talijanistike 2024. započinju izložbom Nikola Tommaseo u fondu Znanstvene knjižnice u utorak, 7. svibnja 2024. u 12:00 sati u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Sveučilišta u Zadru.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu