magazin
Kako razlikovati organsko voće i povrće od “špricanog”? Stručnjakinja: “Uzmite u obzir jednu stvar i nećete fulati”
Pitanja koje si često postavljaju kupci glase: kako prepoznati organsko voće i povrće te kako ga razlikovati od onog ‘prskanog’.
Znamo da je organsko voće i povrće uzgojeno bez upotrebe štetnih kemikalija, umjetnih gnojiva i genetski modificiranih organizama. Umjesto toga za gnojidbu se koriste stajsko gnojivo ili kompost, umjesto upotrebe pesticida stvar se prepušta insektima i pticama, a godišnjom rotacijom usjeva omogućava se tlu da bude zdravije.
Može se vjerovati europskom certifikatu s amblemom na kojemu je zeleni list oblikovan od dvanaest zvjezdica ili etiketi s natpisom “eko proizvod”.
“Kad na placu vidite mrkve sve iste dužine…”
Može se prepoznati i po svojim organoleptičkim svojstvima. Organsko voće i povrće u pravilu nema ‘savršen’ izgled, glatku i sjajnu koru ili jarku boju. Ono ima izraženiji okus i intenzivniji miris, ali i brže trune. Neki će sigurnim znakom takvog voća i povrća smatrati i prisutnost crva i drugih ineskata u njima koji tamo vjerojatno ne bi bili ako su korišteni pesticidi.
“Naravno da je moguće razlikovati organski uzgojeno voće i povrće od onog drugog. Evo za primjer mrkva. Kad dođete na plac i vidite da su sve mrkve jednake dužine i jednakog oblika, eventualno je neka malo veća, a neka malo manja, jasno je da nisu iz organskog uzgoja”, kaže Mirjana Strancarić, prehrambena inženjerka, čija se obiteljska tvrtka SMID iz Zagreba više od 20 godina bavi ekološkom proizvodnjom.
Jabuka kao ogledni primjer
Dobar ogledni primjer su i jabuke, kaže.
“Ne može neki domaći proizvođač prodavati jabuke u svibnju ili lipnju i reći da su iz organskog uzgoja. Prve jabuke kod nas, one rane, petrovače, u voćnjaku zriju u srpnju i kolovozu. One budu lijepe, okrugle i sjajne, ali kako vrijeme prolazi gube na kvaliteti. Jabuka je najljepša i najboljeg okusa kada joj je vrijeme, dakle u rujnu i listopadu. Onda je puna soka, ne gubi na vlazi. U početku ne mora imati ikakve mrlje na kori, tek kasnije dobiva te smećkaste točkice, ali što se tiče jestivosti i dalje je dobra. Kasnije, ovisno o tome koja sorta je u pitanju, postaje brašnasta”, objašnjava ova stručnjakinja.
Time zapravo ističe kako je jedan od najpouzdanijih znakova raspoznavanja organskog voća i povrća vrijeme u kojem se ono pojavljuje u ponudi. Ako se pojavi u sezoni kad mu je vrijeme, onda je domaće, organsko i zdravo.
“Kod koštuničavog voća teže se vidi razlika”
“Treba samo uzeti u obzir kada je normalno vrijeme da neko povrće ili voće nikne. Ne može kod nas, recimo, u siječnju biti u trgovinama voća koje izgleda jako lijepo, a da je domaće, iz ekološkog uzgoja. Ono tada sigurno dolazi iz hladnjača. Ne može celer, primjerice, imati lijepu zelenu glavu već u veljači, ako mu je vrijeme u lipnju ili srpnju. Isto je i s jagodama. Prve se pojave u trgovinama već u rano proljeće. Izvana budu savršeno crvene, a iznutra su zelene i kisele. Tek kad dođe vrijeme jagodama u svibnju i lipnju vidi se kako su crvene izvana i iznutra, fino mirišu i slatke su. Kelj, zelena salata, luk… kod svega se to prepoznaje po izgledu i osjeti po okusu. Treba samo pratiti kada je kojemu voću i povrću sezona i onda je to – to. Ne može se fulati”, kaže Strancarić.
Pitali smo je ima li, pak, voća i povrća na kojemu je teže uočiti razliku između organski uzgojenog te onog uzgojenog na konvencionalan način.
“Trešnje, marelice, breskve… Kod svog tog koštuničavog voća teže se vidi razlika je li ekološki uzgojeno ili nije”, kaže.
magazin
SUBOTA NA ADVENTU: Sv. Lucija, božićni sajam, zbor Bersić i klapa Kapelin, Turopoljsko srce…
Gužve, smijeh, ali i poneka suza vladale su prošlu subotu zadarskim ulicama. Jer, najmlađima je stigao sv. Nikola, ali i Krampus, koji su ih podsjetili na važnost ljubavi i dobrote, ali i na kaznu za neposlušne. Ove je subote u điru pak sv. Lucija – koja simbolizira novi život kroz sadnju božićne pšenice. Program u njezinu čast je započeo već jučer s večernjom predstavom o sv. Luciji, a u subotu se nastavlja promenadom gradskim ulicama i prigodnom radionicom za djecu. No, u adventskom je programu još mnogo toga!
Jutarnji će dio programa tako započeti dvjema adventskim radionicama s temom blagdana sv. Lucije, a nastavit će se božićnim sajmom „Ovo i ono” na Pijaci.
Promenada kreće od 10.30 dok koncert „Lucijina čarolija” Glazbene škole Blagoje Bersa počinje u 11 sati. Nastupaju učenici Glazbene škole Blagoje Bersa iz Zadra – zbor Bersić i dječja klapa Kapelin, uz mješoviti zbor škole i puhačku sekciju.
U samostanu sv. Nikole, tj. Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju održat će se pak „Lučica priča” – obiteljski pripovjedni program nadahnut morem, svjetlom i blagdanima svetog Nikole i svete Luce. Uz priče koje griju srce i bude maštu, djeca i odrasli zajedno će uroniti u svijet pomoraca, putovanja, darivanja i svjetlosti koja povezuje generacije.
„Adventić kod sv. Krševana” donosi pak mini školu rukometa u organizaciji RK Zadar 1954, radionicu “Pšenica za svetu Lucu”, igre školice i graničara, te za kraj programa plesnjak za najmlađe i u večernjim satima od 18:30 sentiš party – plesnjak za roditelje.
Adventu u Zadru svojim se bogatim programom za djecu pridružio i Narodni muzej Zadar, koji u subotu također sprema bogat i zanimljiv program za najmlađe, koji započinje već u 10 sati radionicom sijanja pšenice za svetu Luciju, a nastavlja se sat kasnije Edukativna dvorana Kneževe palače „Božićnom čarolijom” – plesnom radionicom za predškolce pod vodstvom Ivone Kovačević iz Udruge za promicanje ritmike i plesa „TIM”. U isto vrijeme, od 11 sati počinje i „AdventArt” – blagdanski umjetnički sajam HDLU-a i predmeta muzejskih etnoloških radionica. U 11:30 sati počinje program „Gdje priča niče, radost sviće” sa Sanjom Grgina, a program završava dolaskom sv. Lucije u Kneževu palaču.
Iz večernjeg pak dijela programa ističemo Turopoljsko srce – srcu Zadra, glazbeno plesni događaj koji spaja tradiciju, zajedništvo i dobrotu. OSS Buševec, državni prvaci u narodnim plesovima, održat će humanitarni koncert pod nazivom Turopoljsko srce – srcu Zadra, u crkvi sv. Nikole u Zadru, s početkom u 20 sati. Svojom energijom, preciznošću i ljubavlju prema tradiciji, članovi OSS Buševec priredit će večer ispunjenu izvrsnim folklornim izvedbama i atmosferom koja se rijetko doživljava.
Uz večernji koncert, organiziran je i degustacijski stol sa specijalitetima iz Turopolja, koji će se održati u 11 sati na zadarskom Forumu. Posjetitelji će imati priliku kušati tradicionalne delicije i upoznati se s bogatom gastronomskom baštinom ovoga kraja. Sav prihod od koncerta namijenjen je Ligi protiv raka Zadar.
magazin
FOTOGALERIJA / Petak na Adventu u Zadru – 4 Tenora i DJ Robert Mareković
magazin
Večeras na Trgu Petra Zoranića nastupa splitski sastav Rišpet
Popularni splitski sastav Rišpet nastupio je na „Adventu u Zadru” posljednji put prije dvije godine. Lani ih nije bilo, no sada se vraćaju u velikom i blagdanskom stilu. „Zadnji put nam je bilo fenomenalno, ali tako je svaki put kada nastupamo u Zadru. Pretpostavljam da nas sjajna atmosfera očekuje i u subotu. U Zadru nam je kao u Splitu, odnosno kao da smo doma. Ljudi vole Rišpetove pisme, a mi volimo zadarsku publiku. Imamo lijepu sinergiju, pa očekujemo vrhunski koncert i prekrasno druženje”, kaže osnivač Rišpeta i skladatelj Pero Kozomara.
Repertoar Rišpeta Zadranima je više nego poznat: „Ne more mi bit”, „Bura”, „Zora bila”, „Još ne mogu pristat volit”, „Nasukan”, „Samo me čvrsto stisni za ruku”, „Prsti zapleteni”… Popis svima omiljenih pjesama splitske klape kao da nema kraja. „Zadrani su kao Splićani, nema tu neke razlike, a mi ćemo dati sve od sebe da zabavimo ljude. Radujemo su koncertu”, poziva Kozomara Zadrane na subotnji koncert na Trgu Petra Zoranića u 21 sati.
Središnja adventska pozornica u Zadru mnogim je izvođačima ostala u lijepom sjećanju, a s obzirom na to da je Kozomara već pjevao na Trgu Petra Zoranića, već je stekao je dojam. „Gledano s pozornice, adventski trg izgleda fenomenalno. Sve su kućice ukrašene, kao i cijeli prostor adventskog trga. Jako je lijepo, baš blagdanski, krasno je uređen zadarski Advent”, dodaje splitski pjevač. S „Rišpetom” je Kozomara nastupio u Rijeci noć prije zadarskog koncerta, a po dolasku u Zadar momci iz klape prvo su potražili restoran. „Mora se probati lokalna kuhinja, to je u klapama tako. Ići ćemo još na tonsku probu, potom se malo odmoriti i onda idemo zapivati”, poziva Kozomara u ime cijelog Rišpeta sve generacije Zadrana na subotnje druženje na adventskoj pozornici. Koncert počinje u 21 sati, a ulaz je slobodan. Događaj organiziraju Grad Zadar i zadarska Turistička zajednica.
-
Tech4 dana prijeUništava li stalno držanje mobitela na punjaču bateriju? Evo što kažu iz Applea, Samsunga i Googlea
-
Sport4 dana prijeDjevojčica (12) iz SAD-a dvije godine štedjela da gleda Modrića na SP-u
-
Svijet4 dana prijeČini se da se Louvre raspada
-
Svijet4 dana prijeAustralija postala prva zemlja u svijetu koja je djeci zabranila društvene mreže







