magazin
Nutricionisti otkrili pet namirnica koje nikada ne jedu
Jedno od obilježja zdrave prehrane je konzumacija puno nutritivno bogate i nutritivno raznolike cjelovite hrane. To podrazumijeva i preskakanje određenih namirnica za koje se mnogi nutricionisti slažu kako bi ih trebali izbjegavati.
Postoji cijeli niz namirnica koje su izuzetno zdrave i pune nutrijenata kao što su proteini, vlakna, zdrave masti i složeni ugljikohidrati.
No s druge strane postoji cijeli niz namirnica koja je modificirana nezdravim sastojcima. Hrana koja spada u ovu drugu kategoriju poznata je i kao ultraprerađena hrana, navodi portal Bestlife.
Slatke žitarice
Najbolji i najuravnoteženiji doručak obično će uključivati proteine, zdrave masti, složene ugljikohidrate i obilje vitamina i minerala. Upravo u tu svrhu ljudi često jedu nezaslađene zobene kaše prelivene svježim voćem, orašastim plodovima i sličnim namirnicama.
Nutricionistkinja Uma Naidoo ističe kako za doručak nikad ne bi jela slatke žitarice.
Naidoo ističe kako je riječ o žitaricama koje se najčešće sastoje od jednostavnih ugljikohidrata i velikih udjela dodanih šećera.
“Konzumiranje ovog tipa žitarica kao prvog obroka u danu može dovesti do skokova šećera u krvi koji nas ostavljaju gladnima samo nekoliko sati kasnije. Doručak bogat ugljikohidratima također može dovesti do niskih razina šećera u krvi, smanjene razine energije, moždane magle i razdražljivosti u nastavku dana.”
Gazirani napitci
Gazirani napitci ubrajaju se u najčešće konzumiranu ultraprerađenu hranu, prema anketama.
Nutricionistkinja Jinan Banna upozorava kako je upravo ove napitke treba izbjegavati.
“Gazirani napitci nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost osim samo kalorija u obliku šećera. Dakle, to su prazne kalorije, koje nam ne daju nikakve hranjive tvari koje su nam potrebne”, ističe Banna dodavši kako preporučuje da umjesto njih pijemo vodu, čaj i kavu.
Prerađeno meso
Protein je ključni nutrijent za vaše tijelo koji vam pomaže izgraditi jake kosti, mišiće i hrskavicu. Važan je za vašu kožu, hormone i još mnogo toga.
Međutim, nisu svi izvori proteina jednako kvalitetni. Idealni izvori proteina nalaze se u nemasnom, neprerađenom mesu poput piletine, puretine ili ribe kao i u namirnicama poput graha, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki.
S druge strane prerađeno meso sadrži nezdrave količine masti i soli. Riječ je o poznatom karcinogenu koji povećava rizik od raka debelog crijeva prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi Ujedinjenog Kraljevstva.
Nutricionist Rob Hobson upozorava kako je upravo to razlog zbog kojeg bi trebali izbjegavati prerađeno meso.
Ultra prerađeni sir
Hobson dodaje i kako su još jedna namirnica koju kategorički izbjegava ultraprerađeni sirevi, za koje kaže da su bogati natrijem i “prepuni emulgatorima koji im daju željenu teksturu”.
“Rekao bih da se samo držite pravih kriški sira kako biste dobili nutritivne prednosti u prirodnijem, manje prerađenom proizvodu“, rekao je. Posebno preporučuje sireve cheddar, fetu i brie.
Unaprijed zapakirane slastice
Za Hobsona, unaprijed zapakirane slastice, uključujući kolače i muffine, također su zabranjeni na jelovniku zahvaljujući visokim razinama šećera, zasićenih masnoća i neprirodnih sastojaka, uključujući emulgatore, stabilizatore i sredstva za želiranje.
“Teško je u supermarketu pronaći slatka peciva koja nisu ultra prerađeni stoga predlažem da se odlučite za zdravije poslastice poput pločica od voća i orašastih plodova”, zaključio je.
magazin
14. VELJAČE, VIŠNJIK / Valentinovo uz Željka Samardžića!
Proslavite Dan zaljubljenih uz najljepše ljubavne hitove jednog od najomiljenijih pjevača regije!
Nakon rasprodane zagrebačke Arene, Željko Samardžić dolazi u Zadar, u Športski centar Višnjik, na spektakularni valentinovski koncert, u subota 14. veljače 2026., koji garantira večer ispunjenu emocijama, romantikom i nezaboravnim melodijama.
Uživajte u pjesmama koje su obilježile desetljeća ljubavi – „Stari lav“, „Grlica“, „Bezobrazno su zelene“, „Sipajte mi još jedan viski“, „Pokaži mi šta znaš“, „9000 metara“ i mnoge druge koje će vas podsjetiti zašto je Željko jedan od najvećih vokala s ovih prostora.
Ulaznice su u prodaji – putem sustava Eventim, požurite po svoje i poklonite voljenoj osobi večer za pamćenje!
magazin
ĐIR PO GRADU Saše Čuke
magazin
Liječnica otkrila simptom koji pokazuje imate li covid ili gripu
Zima je razdoblje kada kolege masovno „otvaraju bolovanja“, no razlog izostanka nije uvijek isti. Prehlada, gripa i covid-19 imaju slične simptome, ali postoje važne razlike koje vam mogu pomoći da ih lakše razlikujete.
Kako temperature padaju, virusi se lakše šire, a boravak u zatvorenim prostorima dodatno povećava rizik od infekcija. Ipak, prema riječima liječnice obiteljske medicine postoje jasni znakovi po kojima se ove tri bolesti mogu razlikovati.
“Postoje ključne razlike između obične prehlade, gripe i covida koje vam mogu pomoći da ih prepoznate“, objašnjava. “Ako ipak niste sigurni, uvijek se obratite liječniku. Kada je zdravlje u pitanju, bolje je biti oprezan.“
Kakav kašalj imate
Jedna od glavnih razlika odnosi se upravo na kašalj. Kod gripe je kašalj uglavnom suh i javlja se naglo, često uz iznenadno pogoršanje općeg stanja. Kod prehlade je kašalj blaži i obično se razvija postupno, prenosi Nova.rs.
Kod covida je kašalj također suh, ali ima jednu važnu karakteristiku – traje dulje i uporniji je nego kod drugih infekcija.
“Kod covida je kašalj suh i neprekidan. Mnogi ljudi kašlju dulje od sat vremena ili imaju tri ili više napada kašlja tijekom jednog dana“, navodi.
Simptomi su slični, ali oporavak nije uvijek brz
Iz britanskog NHS-a upozoravaju da su simptomi covida vrlo slični simptomima prehlade i gripe. Većina se ljudi oporavi u roku od nekoliko tjedana, no kod nekih oporavak može trajati znatno dulje, a bolest može imati i teži tijek.
Ako imate kašalj, savjetuje se da se obratite ljekarniku koji vam može preporučiti odgovarajuću terapiju za ublažavanje simptoma. Navodi se i da većini ljudi više nije potrebno raditi brzi test na covid, čak i ako imaju simptome poput suhog kašlja ili povišene temperature.
Kada ostati kod kuće
Ako ste mlađi od 18 godina ili je riječ o djetetu, preporuka je da ostanete kod kuće i izbjegavate kontakte s drugima tri dana od dana testiranja, jer su djeca i mladi obično kraće zarazni. Također se savjetuje da se tijekom deset dana izbjegava kontakt s osobama koje imaju povećan rizik od teških infekcija, poput ljudi s oslabljenim imunitetom.
Zaključak je jednostavan: iako simptomi mogu biti slični, trajanje i intenzitet kašlja često mogu otkriti o čemu je riječ. A ako ste u nedoumici, savjet liječnika uvijek je najbolja opcija.







