Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) SVEČANOM SJEDNICOM PROSLAVLJEN DAN SVEUČILIŠTA U ZADRU / Faričić: Sveučilište kroči novim putevima, ali se ne smije odricati svoga korijenja

Objavljeno

-

Svečanom sjednicom i dodjelom počasnog zvanja professor emeritus Ingi Tomić-Koludrović, Borisu Dželaliji i Juri Zovku danas je proslavljen Dies academicus 2024. – Dan Sveučilišta u Zadru. Uz rektora prof. dr. sc. Josipa Faričića i prorektore, rektore i prorektore hrvatskih sveučilišta, bivše rektore, predstavnike civilnih i vjerskih organizacija, saborske zastupnike, gradonačelnike, sjednici je nazočio predsjednik RH Zoran Milanović.

Sveučilište u Zadru, istaknuo je rektor Faričić, baštini tradiciju najstarijeg sveučilišta u ovom dijelu Europe, osnovanog 1396. godine, koje je u 16. stoljeću dobilo pravo dodjeljivati doktorate znanosti. Dolaskom francuske uprave osnovano je državno sveučilište na kojemu su se studirali medicina, pravo, arhitektura, geodezije i teologija, a nakon kratkog prekida kontinuiteta 1955. godine osnovan je Filozofski fakultet u Zadru, tada pod Sveučilištem u Zagrebu.

– Mnogi istaknuti pojedinci studirali su na njemu. Što bi danas hrvatska književnost bila bez Ivana Aralice, čija diploma nosi broj jedan, jer je prvi na njemu diplomirao, što bi bila bez Luke Paljetka, Jakše Fiamenga, Ante Tomića, bez svih onih žena, studentica i profesorica koje su ga gradile? Nakon obnove 2002. godine sveučilište kroči novim putevima, ali se ne smije odricati svoga korijenja.  Ne smijemo zaboraviti na poniznost, skromnost i ljubav, uvažavajući druge i ponoseći se rezultatima svojih kolega. Studente pritom ne smijemo gledati samo na one koje poučavamo, nego kao ljude koje ćemo pripremiti za tržište rada i život koji ne ovisi samo o plimama i osekama tog istog tržišta rada, poručio je u svom govoru rektor Faričić.

U aktualnom trenutku demografskog propadanja Europe, pitanje je na kojim vrijednostima možemo graditi zajednicu u kojoj živimo. U takvim okolnostima bitne su nam društvene i humanističke znanosti, kao što su bitni naši helenistički i kršćanski korijeni, usmjerenost na bližnje i činjenje dobra.

– Imamo veliku odgovornost u involviranju sveučilišnih kampusa u život zajednice. Prostorni i materijalni resursi su važni u osiguravanju boljeg standarda za profesore i studente, ali čovjek i dalje mora biti na prvom mjestu. Jedino što je stalno je mijena, ali mijenjajući se nećemo gubiti osnovne identitetske odrednice. Gledat ćemo ne samo na otoke, more i obalu, nego i na naše zaobalje, poručio je Faričić.

Predsjednik Milanović rekao je kako manji broj studenata nije loš, nego čak i prilika, jer to znači da rad može biti kvalitetniji. Izrazio je nadu da će tu kvalitetu prepoznati i strani studenti koji će ovdje steći diplomu.

– Znam da je duhovnost za naš narod važnija i da je nacija puno više od zgrada, ali isto tako znanost i objektivnost jamče kvalitetu. Dobro je biti jači od onih s kojima se mjerimo, ali i da budemo pošteni i jaki kao nacija, da dočekamo dan kada europski fondovi neće biti tema broj jedan, kao što je to danas u Danskoj, jer će značiti da smo bogatiji, rekao je Milanović.

Uzvanike su pozdravili i gradonačelnik Branko Dukić, predsjednik Rektorskog zbora prof. dr. sc. Dragan Ljutić, izaslanik ministra znanosti i obrazovanja Ivica Šušak, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Grozdana Perić i izaslanik predsjednika Vlade RH Šime Erlić.

– Zadarsko sveučilište bilo je i ostalo nosilac kritičke misli koja je važna za razvoj grada i društva, ali uvijek i kohezivni faktor u zajednici koje pomiče ljestvicu prema gore i gura zajednicu naprijed, rekao je Erlić.

Nakon pozdravnih govora uslijedila je svečanost uručenja diploma i staklenih plaketa professorima emeritusima, u čije ime je zahvalio Jure Zovko.

– Mi koji radimo u ovom području društvenih i humanističkih znanosti imamo privilegij da proučavamo ono čemu pripadamo. Sretan sam da sam radio i na osnutku ovog sveučilišta i zahvaljujući njemu stekao reputaciju u svijetu.  Naša pripadnost civiliziranom svijetu nije pala s neba, otvaraju nam se nove mogućnosti. Počašćeni smo najvećom nagradom koju jedno sveučilište može dati svojim zaposlenicima, rekao je Zovko.

Svečanost su glazbenim programom uveličali nacionalna prvakinja Kristina Kolar i pijanist Ivan Bošnjak. Uoči Svečane sjednice svetu misu u sveučilišnoj kapeli predvodio je zadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić. Program Dana Sveučilišta nastavlja se sutra, svečanim koncertom  u kapeli sv. Dimitrija u 19 sati, a završava u srijedu u Gospiću, predstavljanjem slikovnice „Mirisi i okusi geografskih otkrića“.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Predizborni skup HDZ-a u Zadru – predstavljeni kandidati za EU izbore

Objavljeno

-

By

“EU izbori 9. lipnja drugo su poluvrijeme utakmice koju smo pobijedili 17. travnja – želimo potvrditi obnovljeno povjerenje hrvatskih građana! A to želimo jer su naše europske politike nastavak onih nacionalnih, s kojima smo osigurali ekonomski i socijalni napredak & ostvarili strateške ciljeve, od teritorijalnog povezivanja i energetske neovisnosti Hrvatske do rekordno visokih plaća i najvećeg zaposlenosti u povijesti! Veselimo se ovim izborima, pozivamo sugrađane da na njih iziđu u što većem broju & sudjeluju na najvažnijem demokratskom događaju europskog kontinenta ove godine!” – poručio je jučer u Zadru Andrej Plenković, nositelj liste, dodajući:

„Izborni program #HrvatskaSnažnaVažna sinteza je svih nedvojbenih postignuća HDZ-a i naše Vlade, s jasnom vizijom Hrvatske i EU budućnosti, pa je potpuno legitimno da oni koji su zemljom upravljali proteklih 8 godina s ponosom, bez lažne skromnosti, ističu da su se izborili da Hrvatska dobije nezapamćenih 25 milijardi € EU sredstava za desetljeće ubrzanog razvoja koje je pred nama. Na žaljenje proturazvojne ljevice, Hrvatska će u 2024. imati gospodarski rast od 3,3% – drugi najsnažniji u cijeloj EU, odmah nakon Malte! A o kakvom je to uspjehu riječ, dovoljno svjedoči podatak da će EU u prosjeku rasti 1%, a Eurozone 0,8%. I ponovit ću po 100. put jer ta činjenica strašno žulja oporbu: ništa od svega ovog ne bi bilo moguće bez političke stabilnosti & naše politike modernog suverenizma, kojom koristimo nikad čvršći međunarodni položaj i nikad jači utjecaj EU na dobrobit hrvatskog naroda, svih građana i čitave zemlje“.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VRIJEME ZA SPIZU? / U nedjelju u Zadru rade ove trgovine i trgovački lanci…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

od 9 do 14

KAUFLAND:

zatvoreno

EUROSPIN:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

Skradinska 8 – od 7 do 13

Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 20

KONZUM:

Frane Petrića 10 – od 7 do 13

Uvala Bregdetti 23 – od 7 do 13

Polačišće 2 – od 7 do 13

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Ulica Antuna Barca 58 – od 7 do 21

Ulica Ivana Skvarčine 18 – od 7 do 21

Šibenska ulica 9C – od 7 do 21

Knezova Šubića Bribirskih 3 – od 7 do 21

RIBOLA

Vukovarska 6a – od 7 do 20

Krste Odaka 5a – od 7 do 21

PEVEX

od 8 do 14

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POTICANJE PODUZETNIŠTVA / Potpisan ugovor o poslovnoj suradnji između Zadarske županije i HBOR-a

Objavljeno

-

By

Zadarska županija  i HBOR potpisali su Ugovor o Poslovnoj suradnji u provedbi programa kreditiranja „Poduzetništvo mladih, žena i početnika“ i „Investicije privatnog sektora“ . U ime Zadarske županije Ugovor je potpisao župan Božidar Longin, a u ime HBOR-a predsjednik Uprave Hrvoje Čuvalo.

Riječ je o Ugovoru kojim će se poticati poduzetništvo na području Županije, odobravanjem subvencioniranih kredita izravno odnosno putem poslovnih banaka, poslovnim subjektima koji ulažu na području Županije neovisno o sjedištu odnosno prebivalištu.

S ciljem poticanja poduzetništva na području Županije, kreditna sredstva za prihvatljive korisnike kredita će osigurati HBOR izravno ili posredstvom poslovnih banaka, a sredstva subvencije kamate korisnicima kredita u visini od 2 postotna poena će osigurati Županija.

Naglašavajući kako je riječ o važnom programu župan Božidar Longin je istaknuo da je HBOR više puta potvrdio svoje postojanje, posebno u vremenu nakon Domovinskog rata u obnovi ratom razrušenog područja.

„Koristim ovu prigodu zahvaliti HBOR-u na svemu do sad učinjenom te  ponosno naglašavam kako smo danas jedna od najrazvijenijih županija i  imamo se s čime podičiti.  Danas  HBOR  potiče  malo i srednje poduzetništvo, a ugovor  koji danas potpisujemo omogućit će provedbu programa za mlade, žene i početnike te  dati  podršku toj grupi koja tek  kreće u poduzetništvo. Zahvaljujem HBOR-u i poslovnim bankama koje će se uključiti ovu provedbu“, rekao je župan Božidar Longin.

„Zahvaljujući subvenciji vaše županije vaši lokalni poduzetnici ovdje mogu dobiti povoljnije uvjete financiranja za svoje investicije. Povoljniji uvjeti financiranja ovdje znače niže kamatne stope koje će biti niže za dva posto, to znači da ako poduzetnici kod HBOR-a mogu dobiti kredit uz kamatnu stopu od tri posto, neće plaćati tri nego jedan posto, a tu razliku od dva posto plaćat će Županija.“, rekao je predsjednik Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo.

Krediti se, prema ovom Ugovoru, mogu odobravati mikro, malim i srednjim poslovnim subjektima (trgovačkim društvima, obrtima, fizičkim osobama koje samostalno obavljaju djelatnost, zadrugama i profitnim ustanovama) za prihvatljive projekte te uz uvjete definirane kreditnim programima HBOR-a Poduzetništvo mladih, žena i početnika i Investicije privatnog sektora važećim u trenutku donošenja odluke o odobrenju kredita, osim za ulaganja u djelatnosti primarne poljoprivredne proizvodnje[1] i sektor ribarstva.

Najviši iznos kreditnih sredstava za koje se subvencionira kamata odobrena u okviru programa  Investicije privatnog sektora  je 400.000,00 eura.

[1] “Primarna poljoprivredna proizvodnja” znači proizvodnja proizvoda iz tla ili stočarstva bez obavljanja dodatnih radnji kojima bi se promijenila priroda tih proizvoda, a obuhvaća uglavnom djelatnosti  iz NKD područja A Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, odjeljak 01 Biljna i stočarska proizvodnja, lovstvo i uslužne djelatnosti povezane s njima.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu