Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ZADARSKI KRIŽ JE VRAĆEN, ALI… / Ovim vrijednim umjetninama ukradenim iz riznice samostana sv. Frane nema traga…

Objavljeno

-

Čini se da je procesijski križ, iz u prve polovice 14. stoljeća, nakon povratka vrjedniji nego što je bio prije krađe. Kod primopredaje u Zadru ministrica Obuljen Koržinek istaknula je kako je upravo on najvrjedniji otuđeni umjetnički predmet kojeg je država Hrvatska uspjela vratiti. Zaista je njegov povrat jedan od važnijih kulturnih događaja za grad Zadar, ali i za Hrvatsku, zbog njegove religiozne, povijesne i umjetničke vrijednosti, U svakom slučaju križ privlači pozornost posjetitelja upravo zbog sudbine koju je proživio u posljednjih pedesetak godina svoga dugog vijeka.

Ipak, treba istaći kako su vrlo vrijedne i druge umjetnine ukradene 1974. iz franjevačke riznice. Prema popisu kojeg je sastavila tadašnja direktorica Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zadar Ksenija Radulić, uz procesijski križ, ukradena su još tri kaleža iz 15. stoljeća, pozlaćeno srebro. Zatim,  jedna patena iz istog doba i istog materijala; jedan relikvijar Svetog Križa iz 16. st., pozlaćeni bakar; jedan drugi relikvijar iz 16.st., također pozlaćeni bakar; dvije srebrene ampulice iz 19. st.; dvije srebrene vaze iz 17. st.; i jedna ovalna slika iz 18. st., ulje na platnu visine 50 cm, s prikazom Sv. Josipa i Isusa.

Osim toga izrezano je i ukradeno: iz graduala B (14. stoljeće) dvanaest inicijalima ukrašenih listova (dim. 56 x 39,5 cm); iz antifonara H (13. stoljeće) osam inicijalima ukrašenih listova (dim. 56 x 39 cm); iz psalterija M (15. stoljeće) osam inicijalima ukrašenih listova (dim. 57,2 x 39,5). ). Ovom popisu treba nadodati da psaltiru M, uz osam listova koje je navela gđa Radulić, nedostaje još jedan list s ukrašenim inicijalom, i to onaj prvi. Gđa Radulić navela je kako u Psaltiru M nedostaju listovi: 5; 53; 84; 109; 134; 169; 189 i 268. Pogrešno je navela kako nedostaje list 189. Umjesto njega trebalo je stajati 198, pa se zasigurno radilo o pogrešci u tipkanju. U njezinom izvještaju i kod druge dvije knjige postoje pogreške. U Kodeksu H navedeni su kao ukradeni listovi s ukrašenim inicijalima: 3; 28; 90; 98; 112; 147; 158; i 190. List 158 međutim postoji, a nedostaje list 159, pa se zasigurno i tu radi o pogrešci u tipkanju. U kodeksu B prema njoj nedostaju: 6; 13; 15; 27; 51; 53; 58; 63; 71; 77; 79 i 130. List 27 međutim postoji, a nedostaje list 17., pa je i tu očito riječ o pogrešci u tipkanju. Po procjeni gđe Radulić inicijali iz knjiga precizno su izrezivani. Čini se pak da je lopov kradući usavršavao tehniku. Kod knjige H ispod ukradenog lista 90 zarezani su listovi od 91 do 94, kao i kod ukradenog 147 zarezani su oni od 148 do 153. Kod rezanja listova iz kodeksa B nešto su manja oštećenja: kod lista 6 zarezani su listovi 4, 5 i 7; kod 51 zarezan je 52; kod 79 zarezan je 78 i 80; kod 130 zarezan je 129. Kod psaltira M ne vide se oštećenja listova ispod onih koji su ukradeni, pa se može pretpostaviti kako su listovi iz te knjige istrgnuti. Po oštećenjima bi se moglo pretpostaviti da je lopov najprije „obrađivao“ kodeks H, zatim B i na koncu M.

Izrezani ili istrgnuti listovi s unikatnim slikama iz tri rukom pisane knjige na pergameni, bile su prije nego su ukradene predmet proučavanja više stručnjaka. Neke od njih objavljene su u crno-bijeloj tehnici u knjizi: Die illuminierten Handschriften in Dalmatien, koju je u Leipzigu još 1917. izdao Hans Folnesics. U svom dopisu zadarskim konzervatorima na tu knjigu uputio je Cvito Fisković, pa su se oni kod sastavljanja popisa ukradenih umjetnina služili tom knjigom, uz knjige iz kojih su minijature izrezane. Prof. Nikola Jakšić, u članku: Iluminirani psaltir 15. stoljeća zadarskih franjevaca (objavljen u Ars Adriatica, Zadar, 2/2012., str. 119-138), obrađujući iscrpno kodeks, koji se vodi pod oznakom M, objavio je fotografije u boji izrezanih minijatura iz njega. On je također registrirao list 1 s minijaturom (tzv. Invitatorium) kao izrezan.

Zahvaljujući spomenutom stručnom članku prof. Marijane Kovačević o ukradenom križu i činjenici da se o njemu informirani stručnjak prof. Cooper našao u muzeju grada La Spezia, gdje se križ nalazio, taj vrijedni nabožni i umjetnički premet opet je na svom starom mjestu u Zadru kod izvornih vlasnika.

Na žalost, o drugim ukradenim umjetninama nisu se do sada pojavili pouzdani tragovi. No, i bez obzira na tu činjenicu, one bi trebale biti predmet proučavanja i objavljivanja informacija o njima, u nadi kako će i one jednoga dana biti vraćene vlasnicima. Događaji oko povrata križa, šalju poruku kako ukradene umjetnine ne smiju biti zaboravljene. Na tom tragu je katalog ukradenih umjetnina iz franjevačke riznice, kojeg su izradili djelatnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zadru 2008. godine. U katalogu se nalazi raspoloživi slikovni materijal o ukradenim predmetima, a napravljen je na temelju popisa kojeg je nakon krađe izradila gđa Radulić. Sastavni dio tog kataloga je i CD sa snimcima umjetnina iz fototeke Konzervatorskog odjela u Zadru.

Autor: Fra Stipe Nosić

 

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) UZ DAN PLANETE ZEMLJE / Akcijom Grada, Čistoće, Vodovoda i Nasada sjeverno od Bokanjca uklonjeno 3,87 tona otpada

Objavljeno

-

By

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, zajedničkom akcijom Grada Zadra i komunalnih društava Čistoća d.o.o., Vodovod d.o.o. i Nasadi d.o.o., dana 26. travnja 2024.godine, izvršeno je uklanjanje nepropisno odbačenog otpada u predjelu Bokanjca – na makadamskom putu sjeverno od naselja.. Ovom prilikom uklonjeno je 3,87 tona otpada. Cilj akcije bio je ukloniti nepropisno odbačen otpad ali isto tako još jednom apelirati na svijest građana o potrebi odgovornog postupanja s otpadom.

Na području Grada Zadra uspostavljena su reciklažna dvorišta koja su za građane besplatna i u koja se može odložiti  sav drugi otpad koji ne ide u spremnike za komunalni otpad.

Lokacije reciklažnih dvorišta:

–           Reciklažno dvorište Diklo, Put Nina bb

–           Reciklažno dvorište Gaženica, Ulica 159. gardijske brigade bb

–           Mobilno reciklažno dvorište – na javnim površinama prema rasporedu TD Čistoće d.o.o. http://www.cistoca-zadar.hr/usluge-2/mobilno-reciklazno-dvoriste–raspored-61/

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

IZ ŽUPANIJE: Stigla četiri nova vozila Zavodu za hitnu medicinu, nabavit će se dodatnih 15 vozila

Objavljeno

-

By

U Zadar su pristigla četiri nova vozila koje će koristiti Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije, od čega će dva vozila biti korištena za sanitetski prijevoz, a dva za izvanbolničku hitnu medicinu.

Vozila su stigla tijekom prigodnog programa obilježavanja Nacionalnog dana hitne medicinske službe koji je održan na Istarskoj obali u Zadru, kraj Pozdrava suncu. Novopridošle kombije u pratnji ravnateljice Ivane Šimić razgledali su župan Božidar Longin, županijski pročelnici te djelatnici Zavoda za hitnu medicinu.

Ovo su posljednja četiri vozila za hitnu pomoć i sanitet naručena temeljem Okvirnog sporazuma o javnoj nabavi medicinskih automobila sklopljenog u ožujku 2023. godine, u sklopu kojeg je ukupno nabavljeno 16 vozila, od kojih je 12 pristiglo tijekom prošle godine.

„S ova četiri nova vozila imamo jednu od najmodernijih i najkvalitetnijih flota vozila u Hrvatskoj. Svjesni smo da vozila hitne i saniteta zbog velikog opterećenja, posebice tijekom ljetnih mjeseci, prođu dosta kilometara na godišnjoj razini te ćemo nastaviti pružati podršku Zavodu za hitnu medicinu u obnavljanju voznog parka i nabavci novih automobila. Uz vrijedne i stručne ljude koje imamo u službi saniteta i hitne potrebno je imati adekvatnu opremu i vozila, stoga kontinuirano radimo na obnovi voznog parka“, poručio je župan Longin podsjetivši da je Županijska skupština već odobrila nabavu dodatnih 15 vozila, od kojih će osam biti za potrebe izvanbolničke hitne medicine, a sedam vozila za potrebe sanitetskog prijevoza. Prva isporuka temeljem novog Okvirnog sporazuma planirana je za kraj 2024. godine.

“Zavod za hitnu medicinu ovom nabavkom vozila bit će opremljen s najmanje dva vozila za potrebe izvanbolničke hitne medicine u svim ispostavama na području Zadarske županije, dok će se službi saniteta osigurati adekvatni uvjeti rada”, najavila je ravnateljica Zavoda za hitnu medicine Ivana Šimić.

Podsjetimo, u Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije objedinjene su dvije mobilne medicinske službe (hitna medicina i sanitetski prijevoz) te je nabava i obnavljanje vozila kontinuirana zadaća kojoj se daje posebna pozornost. Osobito je opterećena služba saniteta koja sa svojim 21 timom svakodnevno prelazi stotine kilometara i koja je sastavni dio nacionalne sanitetske službe od 397 timova u mreži javne zdravstvene službe.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Do kraja tjedna promjenjivo, nestabilno i manje toplo. Pripremite se i na obilne pljuskove

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi. Vjetar u unutrašnjosti slab i umjeren istočni i jugoistočni, uz nestabilnosti prolazno i jak, a na Jadranu umjereno i jako jugo. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 19 do 24 °C, na istoku i malo viša.

U četvrtak promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja i nestabilno. Mjestimice kiša, ponajprije u drugom dijelu dana i lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, moguće i jače izraženi. U unutrašnjosti povremeno će puhati umjeren jugoistočni, južni i jugozapadni vjetar. Na Jadranu umjereno jugo poslijepodne okreće na jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, uz nestabilnosti prolazno i jak. Jutarnja temperatura zraka od 9 do 13, na Jadranu između 13 i 17 °C. Najviša dnevna uglavnom između 19 i 23 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenljivo, nestabilno i manje toplo. Mjestimice kiša, lokalno i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, moguće i izraženijih, osobito tijekom poslijepodnevnih sati. U unutrašnjosti vjetar slab i umjeren jugozapadni, od petka u okretanju na sjeverni, no uz nestabilnosti prolazno može biti pojačanog vjetra. Na Jadranu u četvrtak uglavnom umjereno jugo i jugozapadnjak, a potom zapadnjak i sjeverozapadnjak.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu